Kövess minket!

Médiapiac

Érdekfeszítő interjúk, izgalmas írások, új vendégszerzők – Megjelent a Médiapiac

A Médiapiac 2019. évi utolsó lapszáma nem téma-, hanem műfajfókuszú: középpontba az interjúk kerültek. Címlapinterjúnkban a Republic Group szakemberei, Zámbó Anna pr-igazgató és Oláh Alexandra, az ügynökség
digital divíziójának vezetője, mutatják meg szakmájuk új generációját.

A Republic Group szakemberei arról beszélnek, hogy hogyan oldja meg a pr és a digital divízió összefonódását a reklámszakma fiatal generációja. Hogyan változtatta meg a pr-t a digitalizáció közeledése, és miért jó, hogy egyre kevésbé statikus a terület? Zámbó Anna és Oláh Alexandra szerint egy kampány sem él már meg enélkül az együttműködés nélkül, még egy olyan klasszikus feladat esetében sem, mint a Párisi Udvar kommunikációs stratégiájának kialakítása.

Gundel Takács Gábor (Fotó: Valuska Gábor)
Gundel Takács Gábor (Fotó: Valuska Gábor)

Nem vagyok betege a televíziózásnak. Sőt, magamban már foglalkozom egy ideje azzal, mi lesz a tévés pályafutásom után

– mondja Gundel Takács Gábor, aki a televíziós pályafutását a Magyar Televízió sportosztályának ügyelőjeként kezdte, majd sportriporterként részt vett olimpiákon, világ- és Európabajnokságokon, később vezetett vetélkedőt, show- és magazinműsorokat. Mint mondja: a televíziózás régen nem tartozik neki.

A dezinformáció nem új jelenség, de a közösségimédia-platformok térnyerésével könnyebbé és gyorsabbá vált a terjedése. Mit tesz az EU, hogy hátráltassa a dezinformáció terjedését? Szerzőnk összeszedett tíz dolgot a tárgyban.

Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)
Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)

Gyerekként olyan álmaim voltak, mint megfékezni egy elszabadult metrószerelvényt vagy lövészárkokba ugrálni egy háborús övezet kellős közepén

– mondja Hadas Kriszta, akinek  olyan műsorok fémjelzik a pályafutását, mint a Napló, a Keresem a családom, a Jön a baba vagy a Volt egyszer egy Vadkelet. Szerkesztő-riporterként a kezdetektől az emberi történetek és sorsok érdekelték, amelyeket esze ágában sincs stúdióból bemutatni. A dolgok sűrűjében érzi otthon magát

Különböző kis- és nagyvállalkozások világszerte próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a technológiai óriások több szempontból is versenyellenes magatartást folytatnak. Emiatt ősszel hét amerikai szerkesztőség vezetője lobbizott a Capitol Hillnél, egy olyan törvény elfogadásáért, ami segítene a cégóriások dominanciájával szemben, a digitális tartalomért folytatott harcban. De vajon a törvény valóban segítene a digitális tartalomért folytatott harcban?

Radnai Péter (Fotó: Sándor Katalin)
Radnai Péter (Fotó: Sándor Katalin)

Ahhoz képest, hogy a karrierjét külpolitikai tudósítóként kezdte, Radnai Péter a média majd minden feladatkörében kipróbálhatta magát. Volt képernyős és háttérember, főszerkesztő és beosztott, újító szellemű producer és a régi iskola képviselője. A maximalizmusa és a kíváncsisága változatlan: jelenleg az AMC Networks kreatívigazgatója, a maga területén egyre elismertebb DJ, és van egy zenekara is, a Midlife Crisis, amiben dobol.

Szilágyi G. Gábor, a Tvr-hét főszerkesztője a lap harmincadik születésnapja alkalmából ragadott tollat, hogy elmesélje, milyen hatalmas kihívás műsorújságot készíteni.

Baló Júlia (Fotó: Valuska Gábor)
Baló Júlia (Fotó: Valuska Gábor)

Mindig izgat a lehetőség, hogy felfedezhetem az ezerarcú, sokszor megközelíthetetlen, karizmatikus hősök ezeregyedik arcát, új területeken is kalandozhatok: a lélek rejtelmes világában

– mondja Baló Júlia, akinek magyar és világhírű művészekkel készült interjúi etalonnak számítanak az újságírószakmában. Ahhoz, hogy az alanyai kendőzetlenül őszintén beszéljenek, neki is annak kell lennie. Interjúnk szerzője is bármiről kérdezhette, egyetlen dolgot kivéve…

Korniss Péter (Fotó: Valuska Gábor)
Korniss Péter (Fotó: Valuska Gábor)

Tizenhat országban volt egyéni kiállítása, fotográfiái olyan nemzetközi magazinokban jelentek meg, mint a National Geographic, a Newsweek vagy a Forbes, miközben témái messze vannak a populáristól. A nemzetközi karrier soha nem vonzotta, mint mondja: a hagyományos kultúra érdekli. A Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter itthon él és alkot, de művészetét világszerte ismerik és elismerik. Interjúnkban azt is elmeséli, mit jelent számára a fotográfia, és miért fontosak számára a kötődések megjelenítése.

A TikTok nevű, Kínából induló videómegosztó applikació alig két éves, de máris meghódította a világot, több mint fél milliárd aktív felhasználója van, ami azt jelenti, hogy minden tizenötödik ember aktívan használja, még úgy is, hogy a userek nagy része 24 év alatti. De vajon honnan jött, és minek köszönhetően tett szert ekkora népszerűségre ilyen viharos gyorsasággal? És a népszerűsége hogyan aknázható ki, és tehető tőkévé? Erre kerestük a választ.

A “fear of missing out”, a kimaradástól való félelem az online térben egyenesen függőséget is okozhat. Az újabb kutatások ezt teszik felelőssé azért, hogy sok fiatal megszállottan figyeli a közösségi platformokat. Egy, az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban megjelent 2018-as tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a fiatalok, akik nagyobb mértékű FOMO-t tapasztalnak, általában sokkal több szociális média platformmal rendelkeznek. Azonban a legtöbb tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a FOMO és a szociális média párosa negatív spirálba lökheti azt, aki hajlamos erre a függőségre, ugyanis azáltal, hogy az ember szembesül azzal, mások hogyan élik a mindennapjaikat.

Ugyancsak új szerzőnk Kabai Domokos Lajos, aki cikkében arra világít rá, hogy a kommunikációs tevékenység nem szakítható el attól a társadalmi közegtől, azoktól a társadalmi folyamatoktól, amelyek között zajlik.

Korani Eleni
Korani Eleni

Kevés konzervatívabb területe létezik a művészetnek, mint a klasszikusműkincs-kereskedelem: konzervatív alkotók műveit értékesítik egy konzervatív közönségnek. Hazánk ezen szűk szegmensében visz klasszikus galériát Korani Eleni és férje, Ernst Wastl, akiket idehaza és nemzetközi porondon is a magyar kultúra nagyköveteinek tartanak. Vásárol is tőlük Sasha Baron Cohentől Miranda Richardsonig számos híresség, a Médiapiacnak Korani Eleni árulta el, hogy miért, és milyen szerepet játszanak ebben a kézzel írott karácsonyi üdvözlőkártyák.

Húsz éve foglalkozik kegyelettel Radnainé dr. Fogarasi Katalin. A NÖRI főigazgatójának feltett szándéka, hogy a Fiumei úti sírkert közösségi térré váljon, és hasonlóan népszerűvé, mint párizsi Pére-Lachaise. Milyen hívószavakkal lehet azt embereket temetőbe csábítani? Mit enged meg a téma érzékenysége, a nyugati világ tabusító hozzáállása, és miért mennek a gyerekek séfeket felkutatni a Fiumei útra? Lapunk marketing rovatából kiderül, ahogy az is, miben látják az Operettszínház szakemberei az újra brandingelés sikerének kulcsát, amelynek célja a Nemzeti Dalszínház létrejötte.

Az ország egyik legnagyobb könyvértékesítőjének, a Libri és a Bookline marketingvezetőjéként egyszerre kell minden részletében látnia a marketing-tevékenységüket. Sándor Gabriella többek között erről mesélt lapunknak. B. Csejtei Ildikó, az Independent Media Education Center vezetője pedig Pillanatfelvétel rovatunkban beszél arról, hogy kollégáival együtt nemcsak a fiatalok oktatásában hisznek, de szeretnék terjeszteni az igényt és a motivációt az élethosszig tartó tanulás, fejlődés iránt. Mint mondja, ő maga is 48 évesen kezdett el újra egyetemre járni.

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom

Médiapiac

Nyerteseket hirdettek két vidéki és két fővárosi rádiós frekvenciapályázaton

A Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz frekvenciát a KAtolikus Rádió, a Budapest 100,3 MHz és a Budapest 105,9 MHz frekvenciát a Roma Rádió kapta meg.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Nyertest hirdetett a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi, valamint a Budapest 100,3 MHz és a Budapest 105,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – tájékoztatta az NMHH pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a két vidéki médiaszolgáltatási lehetőségre irányuló pályázati eljárás nyertese az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt., míg a fővárosiakat a szintén egyedül pályázó Roma Rádió Kft. és az LBK Sport Kft. nyerte.

A testület a Dunaújváros 99,1 MHz, a Dunaföldvár 104,1 MHz, a Kalocsa 94,5 MHz és a Székesfehérvár 106,6 MHz helyi vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálata során a dunaújvárosi pályázati eljárásban hiánypótlásra szólította fel, míg a székesfehérvári pályázati eljárásban nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Karc FM Média Kft.-t.

A Dunaföldvár 104,1 MHz és a Kalocsa 94,5 MHz pályázati eljárásában nyilvántartásba vette az ugyancsak egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t. A Szeged 87,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat alaki vizsgálata során viszont a grémium megtagadta az egyedül pályázó Radio Plus Kft. nyilvántartásba vételét, ugyanis alakilag érvénytelen volt a pályázata – írták.

Közölték, a médiatanács ugyanakkor véglegesítette az Esztergom 92,5 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű, a Debrecen 104,6 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű, továbbá a Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára szóló pályázati felhívásokat.

A testület az X AND A Kft. kérelme alapján 180 napra szóló ideiglenes hatósági szerződés megkötéséről döntött a körzeti vételkörzetű Budapest 92,9 MHz tekintetében – olvasható az NMHH közleményében.

Tovább olvasom