Kövess minket!

Médiapiac

Érdekfeszítő interjúk, izgalmas írások, új vendégszerzők – Megjelent a Médiapiac

A Médiapiac 2019. évi utolsó lapszáma nem téma-, hanem műfajfókuszú: középpontba az interjúk kerültek. Címlapinterjúnkban a Republic Group szakemberei, Zámbó Anna pr-igazgató és Oláh Alexandra, az ügynökség
digital divíziójának vezetője, mutatják meg szakmájuk új generációját.

A Republic Group szakemberei arról beszélnek, hogy hogyan oldja meg a pr és a digital divízió összefonódását a reklámszakma fiatal generációja. Hogyan változtatta meg a pr-t a digitalizáció közeledése, és miért jó, hogy egyre kevésbé statikus a terület? Zámbó Anna és Oláh Alexandra szerint egy kampány sem él már meg enélkül az együttműködés nélkül, még egy olyan klasszikus feladat esetében sem, mint a Párisi Udvar kommunikációs stratégiájának kialakítása.

Gundel Takács Gábor (Fotó: Valuska Gábor)
Gundel Takács Gábor (Fotó: Valuska Gábor)

Nem vagyok betege a televíziózásnak. Sőt, magamban már foglalkozom egy ideje azzal, mi lesz a tévés pályafutásom után

– mondja Gundel Takács Gábor, aki a televíziós pályafutását a Magyar Televízió sportosztályának ügyelőjeként kezdte, majd sportriporterként részt vett olimpiákon, világ- és Európabajnokságokon, később vezetett vetélkedőt, show- és magazinműsorokat. Mint mondja: a televíziózás régen nem tartozik neki.

A dezinformáció nem új jelenség, de a közösségimédia-platformok térnyerésével könnyebbé és gyorsabbá vált a terjedése. Mit tesz az EU, hogy hátráltassa a dezinformáció terjedését? Szerzőnk összeszedett tíz dolgot a tárgyban.

Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)
Hadas Kriszta (Fotó: Pozsonyi Roland)

Gyerekként olyan álmaim voltak, mint megfékezni egy elszabadult metrószerelvényt vagy lövészárkokba ugrálni egy háborús övezet kellős közepén

– mondja Hadas Kriszta, akinek  olyan műsorok fémjelzik a pályafutását, mint a Napló, a Keresem a családom, a Jön a baba vagy a Volt egyszer egy Vadkelet. Szerkesztő-riporterként a kezdetektől az emberi történetek és sorsok érdekelték, amelyeket esze ágában sincs stúdióból bemutatni. A dolgok sűrűjében érzi otthon magát

Különböző kis- és nagyvállalkozások világszerte próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a technológiai óriások több szempontból is versenyellenes magatartást folytatnak. Emiatt ősszel hét amerikai szerkesztőség vezetője lobbizott a Capitol Hillnél, egy olyan törvény elfogadásáért, ami segítene a cégóriások dominanciájával szemben, a digitális tartalomért folytatott harcban. De vajon a törvény valóban segítene a digitális tartalomért folytatott harcban?

Radnai Péter (Fotó: Sándor Katalin)
Radnai Péter (Fotó: Sándor Katalin)

Ahhoz képest, hogy a karrierjét külpolitikai tudósítóként kezdte, Radnai Péter a média majd minden feladatkörében kipróbálhatta magát. Volt képernyős és háttérember, főszerkesztő és beosztott, újító szellemű producer és a régi iskola képviselője. A maximalizmusa és a kíváncsisága változatlan: jelenleg az AMC Networks kreatívigazgatója, a maga területén egyre elismertebb DJ, és van egy zenekara is, a Midlife Crisis, amiben dobol.

Szilágyi G. Gábor, a Tvr-hét főszerkesztője a lap harmincadik születésnapja alkalmából ragadott tollat, hogy elmesélje, milyen hatalmas kihívás műsorújságot készíteni.

Baló Júlia (Fotó: Valuska Gábor)
Baló Júlia (Fotó: Valuska Gábor)

Mindig izgat a lehetőség, hogy felfedezhetem az ezerarcú, sokszor megközelíthetetlen, karizmatikus hősök ezeregyedik arcát, új területeken is kalandozhatok: a lélek rejtelmes világában

– mondja Baló Júlia, akinek magyar és világhírű művészekkel készült interjúi etalonnak számítanak az újságírószakmában. Ahhoz, hogy az alanyai kendőzetlenül őszintén beszéljenek, neki is annak kell lennie. Interjúnk szerzője is bármiről kérdezhette, egyetlen dolgot kivéve…

Korniss Péter (Fotó: Valuska Gábor)
Korniss Péter (Fotó: Valuska Gábor)

Tizenhat országban volt egyéni kiállítása, fotográfiái olyan nemzetközi magazinokban jelentek meg, mint a National Geographic, a Newsweek vagy a Forbes, miközben témái messze vannak a populáristól. A nemzetközi karrier soha nem vonzotta, mint mondja: a hagyományos kultúra érdekli. A Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter itthon él és alkot, de művészetét világszerte ismerik és elismerik. Interjúnkban azt is elmeséli, mit jelent számára a fotográfia, és miért fontosak számára a kötődések megjelenítése.

A TikTok nevű, Kínából induló videómegosztó applikació alig két éves, de máris meghódította a világot, több mint fél milliárd aktív felhasználója van, ami azt jelenti, hogy minden tizenötödik ember aktívan használja, még úgy is, hogy a userek nagy része 24 év alatti. De vajon honnan jött, és minek köszönhetően tett szert ekkora népszerűségre ilyen viharos gyorsasággal? És a népszerűsége hogyan aknázható ki, és tehető tőkévé? Erre kerestük a választ.

A “fear of missing out”, a kimaradástól való félelem az online térben egyenesen függőséget is okozhat. Az újabb kutatások ezt teszik felelőssé azért, hogy sok fiatal megszállottan figyeli a közösségi platformokat. Egy, az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban megjelent 2018-as tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a fiatalok, akik nagyobb mértékű FOMO-t tapasztalnak, általában sokkal több szociális média platformmal rendelkeznek. Azonban a legtöbb tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a FOMO és a szociális média párosa negatív spirálba lökheti azt, aki hajlamos erre a függőségre, ugyanis azáltal, hogy az ember szembesül azzal, mások hogyan élik a mindennapjaikat.

Ugyancsak új szerzőnk Kabai Domokos Lajos, aki cikkében arra világít rá, hogy a kommunikációs tevékenység nem szakítható el attól a társadalmi közegtől, azoktól a társadalmi folyamatoktól, amelyek között zajlik.

Korani Eleni
Korani Eleni

Kevés konzervatívabb területe létezik a művészetnek, mint a klasszikusműkincs-kereskedelem: konzervatív alkotók műveit értékesítik egy konzervatív közönségnek. Hazánk ezen szűk szegmensében visz klasszikus galériát Korani Eleni és férje, Ernst Wastl, akiket idehaza és nemzetközi porondon is a magyar kultúra nagyköveteinek tartanak. Vásárol is tőlük Sasha Baron Cohentől Miranda Richardsonig számos híresség, a Médiapiacnak Korani Eleni árulta el, hogy miért, és milyen szerepet játszanak ebben a kézzel írott karácsonyi üdvözlőkártyák.

Húsz éve foglalkozik kegyelettel Radnainé dr. Fogarasi Katalin. A NÖRI főigazgatójának feltett szándéka, hogy a Fiumei úti sírkert közösségi térré váljon, és hasonlóan népszerűvé, mint párizsi Pére-Lachaise. Milyen hívószavakkal lehet azt embereket temetőbe csábítani? Mit enged meg a téma érzékenysége, a nyugati világ tabusító hozzáállása, és miért mennek a gyerekek séfeket felkutatni a Fiumei útra? Lapunk marketing rovatából kiderül, ahogy az is, miben látják az Operettszínház szakemberei az újra brandingelés sikerének kulcsát, amelynek célja a Nemzeti Dalszínház létrejötte.

Az ország egyik legnagyobb könyvértékesítőjének, a Libri és a Bookline marketingvezetőjéként egyszerre kell minden részletében látnia a marketing-tevékenységüket. Sándor Gabriella többek között erről mesélt lapunknak. B. Csejtei Ildikó, az Independent Media Education Center vezetője pedig Pillanatfelvétel rovatunkban beszél arról, hogy kollégáival együtt nemcsak a fiatalok oktatásában hisznek, de szeretnék terjeszteni az igényt és a motivációt az élethosszig tartó tanulás, fejlődés iránt. Mint mondja, ő maga is 48 évesen kezdett el újra egyetemre járni.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom