Kövess minket!

Médiapiac

Epamedia: jogellenes az árverési hirdetmény

A közterületi cég azt közölte: a Kúria december elején tárgyalja az általuk megtámadott választottbírósági ítélet ügyét.

“Az Epamedia Hungary Zrt. tulajdonosa, az Epamedia Europäische Plakat- und Aussenmedien GmbH mindent megtesz annak érdekében, hogy az ellene a Hidvéghy Melinda által kezdeményezett és jogellenesen folyó végrehajtási eljárást leállítsa, s ennek körében megakadályozza azt, hogy a jogszerűtlenül elrendelt árverés kitűzésére és folytatására vonatkozó végrehajtói intézkedést megsemmisíttesse” – közölte a közterületi cég, miután október 4-én, az MTI nyomán azt írtuk, hogy elkezdődött a licit az Epamedia magyarországi üzletrészeire.

A vállalkozás szerint a szeptemberben kiírt árverés több okból is jogszerűtlen, ami miatt annak megsemmisítését kérték az ileltékes bíróságtól. A közlés szerint az árverést jogilag nem létező “vagyoni részesedés”-ekre rendelték el, illetve az árverés előtt nem értékelték fel az árverés tárgyát sem.

“Az illetékes bíróság vezetője elrendelte a jogorvoslati kérelem soron kívüli elbírálását és ígéretet tett arra, hogy a bírósági döntése az árverés október 13-i lezárása előtt megszületik. Meggyőződésünk, hogy ez a döntés nem lehet más, csak a súlyosan jogellenesen kitűzött árverés megsemmisítése. A jogellenes végrehajtói intézkedések hátterében állhat a cégcsoporttól menesztett Hidvéghy Melinda revansvételi szándéka, és az a nem elhanyagolható tény is, hogy a sikeres végrehajtás esetén a végrehajtót több mint 100 millió forint illetné meg munkadíjként és jutalék jogcímén. Hidvéghy Melinda a végrehajtást nem az adós székhelye szerinti Ausztriában kezdeményezte, mert vélhetően maga is tisztában van vele, hogy ilyen jogsértő választottbírósági ítéletet egy demokratikus jogállam igazságszolgáltatási rendszere nem hajt végre” – olvasható az Epamedia közleményében.

A cég szerint az árverés nem az Outdoor-részvényekre és nem az Epamedia-részvényekre folyik, mivel azok árverésére csak a nyomdai úton előállított részvények birtokában kerülhet sor. “A részvények azok jogos tulajdonosának, az Epamedia GmbH birtokában vannak Ausztriában és nem a magyarországi leányvállalatnál, ahogyan az az árverés dokumentumaiban feltüntetésre került. Magyarországi végrehajtó külföldön található részvényekre nézve nem tehet semmilyen végrehajtási intézkedést.”

A végrehajtási eljárás egy választottbírósági ítéleten alapul, melyet az Epamedia GmbH “közrendbe ütközőnek” és “jogszabálysértőnek” tart, ezért a Kúriához fordultak az érvénytelenítés érdekében. A Kúria december 4-én tárgyalja az ügyet, s amennyiben megsemmisítenék a választottbírósági ítéletet, azzal a végrehajtási eljárás is automatikusan megszűnne.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom