Kövess minket!

Médiapiac

Eltávolíttatta az ellene demonstrálókat az MTVA

A közmédia Kunigunda útjai épülete előtt már tavaly óta demonstrálók sátrát hajnalban mintegy 40 biztonsági őr segítségével távolíttatta el az MTVA, mely több mint 48 millióért a budai hegyeket formázó szobrot épít a helyszínre.

A demonstrálók felvétele
A demonstrálók felvétele

Nagy Navarro Balázs és társai, akik a tavalyi Lomniczi-ügy (Lomniczi Zoltán kitakarása) kirobbanása óta folytattak tiltakozást az MTVA-épület előtt, és akiket egyszer már megpróbáltak körbevenni kordonnal biztonsági őrök, rendőrségi feljelentést tettek a hajnalban történt újabb incidens miatt. A protestálók Facebook oldalán közzétett beszámolók alapján a helyszínre küldött mintegy 40 biztonsági őr erőszakkal felszámolta a köztelevízió előtt sztrájkolók bázisát, eltávolították a sátrat és a hozzá tartozó berendezési tárgyakat, valamint a demonstráció helyszínén tartozókat kivonszolta a területről. Nagy Navarro azt feltételezi, hogy ezzel akár bűncselekmény is megvalósulhatott, ezért feljelentést tettek, ám a 15-20 perccel a telefonos segélykérés után a helyszínre érkező rendőrség nem intézkedett.

Szoborépítés a gyártóbázis elé

Az MTVA egyébként szoborépítéssel magyarázza a történteket. Ma hajnalban, szerkesztőségünkhöz 6 óra 11 perckor megküldött “Szobrozás helyett igazi szobor” címmel kiadott közleményükben jelentették be, hogy 48 millió 166 ezer 525 Ft-ért szobrott rendeltek, ami épp a demonstráció helyszínére kerül. Az MTVA közleménye úgy fogalmaz, hogy az Alap tiszteletben tartja a “magukat tüntetőknek nevezők” álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését, különös tekintettel arra, hogy a magyar közmédia gyártóbázisáról van szó.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kunigunda úti gyártóbázisa elé kerülő műalkotás egyébként a budai hegyek vonulatát mintázza. Tervezői Szőke Barbara és Polyák János iparművészek, az építkezés kivitelezője pedig a Szignum Építő és Fővállalkozó Kft., amelyet közbeszerzési eljárásban választottak ki. Az MTVA azt állítja, hogy “a műalkotás felállításának költségét az MTVA Sales House teremtette elő, így közpénzt nem igényelt.”

A közmédia tájékoztatása szerint az építési munkálatok november 2-án kezdődnek, és előreláthatólag két hónapig tartanak. Az MTVA azt is állítja, hogy az építéshez szükséges engedélyeket beszerezte. Reményei szerint “a nemrégiben nemzetközi díjjal elismert épület a műalkotással kiegészülve még kellemesebb és esztétikusabb környezetet biztosít majd a látogatók fogadásához”.

A közlemény szerint “a Szőke–Polyák alkotó páros a sík kialakításánál arra ügyelt, hogy az üveganyag lehetőséget biztosítson a határfelület feloldására a beláthatóság megtartásával. Az üveg, az épületen több helyen is kiemelt szerepet kap, ezt az elvet összegzi a művészi alkotásban megjelenő, alkalmazott forma. Az üvegfelület mintegy KÉP egyben lett megkomponálva. A téma nem elbeszélő, nem narratív, és az épület stílusához igazodik, a sík geometria a kortárs stílus motívumait bővíti. A mű témája, maga a hegyvonulat, az elhelyezés párhuzamos, a kontúrok tervezetten illeszkedőek. Az Óbudaiak tudják, hogy a tájékozódásukat a Hármashatár-hegy alapvetően biztosítja, a hegy képe kontúrja, színe megmutatják a napszakokat, a légkör változását, ezt a jelenséget képezi le az üveg. A belső medencében az önálló szobor síkszerűségével a fényesebb telítettebb mintákkal, mintegy felerősíti a tükröződést és így a jelek közötti kapcsolatot, hogy egyik mű a másikban is szerepet kap”.

A demonstrációt illetően az MTVA azt közölte, hogy “szerinte a szoborállítással a jelenleg ott tartózkodók jogai nem sérülnek, hiszen a majdnem fél kilométeres útszakaszon a továbbiakban is folytathatják tevékenységüket, továbbá az MTVA szívesen nyújt segítséget az építést és közlekedést akadályozó lakókocsik és standok áthelyezésében”.

Nem hagyják abba

A hajnali 5 előtt, Halottak Napján pár perccel elkezdett váratlan szoborépítés miatti incidens után a tévé épülete előtt spontán tüntetés vette kezdetét, melyen több ellenzéki politikus is megjelent, képviseltette magát az MSZP, az LMP és Demokratikus Koalíció is, valamint megjelent Mécs Imre 1956-os forradalmár (volt SZDSZ-es majd MSZP-s képviselő) is. Nagy Navarro az eseményre egyébként meginvitálta Orbán Viktor miniszterelnököt is, ám ő egyelőre távol maradt.

A rögtönzött demonstráció alatt a tévé addigra már bekordonzott bejáratát fával is körülvették az MTVA emberei. A spontán tüntetés idején a helyszín közelében megjelent Böröcz István, az MTVA vezetője is, de ő csak az épület tetejéről, a távolból figyelte az eseményeket. Ezután Nagy Navarroék összeszedték a szétdobált cuccaikat – az általuk bérelt mobil WC-t az MTVA bekordonozta, ahhozt nem juthattak hozzá, ezért újabb WC-t hozattak – majd a sátrat a tévé bejáratához helyezték át. Így mostantól minden, a székházba érkező munkatárs és vendég látni fogja a demonstrációt.

Péntek este még egy fejlemény történt: a rendőrség bejelentette, hogy gyülekezési joggal való visszaélés miatt a rendőrség a pénteken 11 órakor kezdődött demonstráció szervezője ellen indított eljárást.

Lendvai Ildikó (MSZP) viszont azt közölte, hogy az Országgyűlés Emberjogi Bizottságának hétfői ülésén megpróbálják napirendre tűzni az ügyet, mivel szerinte súlyosan sérülhettek a 327 napja a Kunigunda útján demonstrálók jogai. Nagy Navarro Balázs pedig azt mondta, hogy nemzetközi szervezetek segítségét kérik, valamint újból megkeresik Angela Merkel német kancellárt, hogy felhívják a figyelmét a magyarországi médiahelyzetre.

MTVA: nem volt erőszak

A közmédia pénteken egyébként még egy közleményt adott ki az MTI-n keresztül. Ebben azt állították, hogy nem történt erőszak, sőt még segítettek is a költözködésben. A protestálók erre reagálva közzétették a “költözés” során rögzített hangfelvételeket.

Médiapiac

Partizán: a Karácsony Gergellyel készült interjúban szóba sem kerültek az amerikai pénzek

Bár Karácsony korábbi beosztottja, Korányi Dávid kalapozta össze az amerikai pénzeket a baloldalnak, a szintén amerikai támogatásból működő Partizán csütörtöki adásában fel sem merült a téma – veti fel a Mandiner.

Közzétéve:

A Mandiner is beszámolt Karácsony Gergely Partizánnak adott interjújáról. Ebben a főpolgármester hosszan beszélt 2024-es terveiről, reagált arra, hogy Gyurcsány Ferenc és Komjáthi Imre belengették: a DK és az MSZP kifarolhat mögüle a másfél év múlva esedékes önkormányzati választáson.

Szó esik még Budapest néhány sürgető problémájáról, az energiaválságról és az autóközlekedés korlátozásáról. Az interjú felvételekor már nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésről azonban egy kérdés sem érkezett Gulyástól

írja a Mandiner.

Ismert: a Karácsony korábbi beosztottja, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy (AfD) tolta bele az amerikai milliárdokat a baloldal 2022 tavaszi országgyűlési választási kampányába. Az elsődleges vizsgálatok megerősítették, hogy az AfD összesen 1.8 milliárd forint támogatást utalt a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM). Azonban ez még nem minden: az AfD nem csak Márki-Zay Mozgalmának juttatott elképesztő összeget, hanem további cégeknek is. Az ezalenyeg.hu nevű baloldali propagandaoldal mögött álló Oraculum 2020 Kft. is kapott 1 milliárd forintot. 

A Mandiner úgy tudja, a Partizán is kaphatott a guruló dolllárokból. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Gulyás Márton és Karácsony Gergely a Partizánban

Tovább olvasom

Médiapiac

Íme a számok: ennyi meghívást kapott az ellenzék a közmédia műsoraiba

És ennyit fogadott el…

Közzétéve:

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) gyártóbázisának épületei Óbudán, a Kunigunda útja 64. alatt, előtérben az MR1 Kossuth Rádió logója, fotó: MTVA/MTI/Zih Zsolt

“Az elmúlt esztendőkben számos – valójában igaztalan – vád érte a közmédiát a baloldali ellenzék részéről, amely szerint »nem jöhettek a közmédiába«, holott a valóságban szerkesztőink napról napra, hétről hétre keresték és hívták telefonon a baloldal szereplőit” – olvasható a közmédia közleményében a hirado.hu oldalon. Hozzáteszik, mivel e meghívások akkoriban döntően telefonon történtek, hiába jelezték, hogy a vádak igaztalanok.

A közéleti szereplőket, politikusokat, elemzőket, szakértőket, közszereplőket a közmédia két napi műsorfolyamába hívták és hívják most is: az M1 aktuális csatorna Ma reggel és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorába – írják, rámutatva, hogy

2022. április 3-i választásoktól 2022. november 30-ig folyamatosan hívták, keresték a frakcióval rendelkező és nem rendelkező ellenzéki pártokat, volt baloldali miniszterelnököt, pártelnököket a műsoraikba, így

ez időszak alatt összesen 4462 meghívást küldtek el, amelyek közül összesen 101 alkalommal fogadták el azt, 4361 esetben pedig nem éltek a lehetőséggel.

Összes meghívás az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsoraiba, pártokra bontva:

a DK 604 meghívást kapott, 1 esetben fogadta el azt, 603 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt,

a Jobbik 694 meghívást kapott, 10 esetben fogadta el azt, 684 alkalommal nem jelent meg, 10 alkalommal vett részt,

az MSZP 1730 meghívást kapott, 4 esetben fogadta el azt, 1726 alkalommal nem jelent meg, 4 alkalommal vett részt,

a Momentum 698 meghívást kapott, 8 esetben fogadta el azt, 690 alkalommal nem jelent meg, 8 alkalommal vett részt,

a Mi Hazánk 24 meghívást kapott, 24 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 24 alkalommal vett részt,

a Párbeszéd 418 meghívást kapott, 0 esetben fogadta el azt, 418 alkalommal nem jelent meg, 0 alkalommal vett részt,

az LMP 58 meghívást kapott, 28 esetben fogadta el azt, 30 alkalommal nem jelent meg, 28 alkalommal vett részt,

az ISZOMM 22 meghívást kapott, 14 esetben fogadta el azt, 8 alkalommal nem jelent meg, 14 alkalommal vett részt,

a Megoldás Mozgalom 8 meghívást kapott, 8 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 8 alkalommal vett részt,

a Kétfarkú Kutya Párt 12 meghívást kapott, 2 esetben fogadta el azt, 10 alkalommal nem jelent meg, 2 alkalommal vett részt,

a Mindenki Magyarországa Mozgalom 10 meghívást kapott, 2 esetben fogadta el azt, 8 alkalommal nem jelent meg, 2 alkalommal vett részt,

a Nép Pártján Mozgalom 184 meghívást kapott, 0 esetben fogadta el azt, 184 alkalommal nem jelent meg, 0 alkalommal vett részt.

Meghívások az M1 Ma reggel című műsorába pártokra bontva:

a DK 302 meghívást kapott, 1 esetben fogadta el azt, 301 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt,

a Jobbik 347 meghívást kapott, 5 esetben fogadta el azt, 342 alkalommal nem jelent meg, 5 alkalommal vett részt,

az MSZP 865 meghívást kapott, 2 esetben fogadta el azt, 863 alkalommal nem jelent meg, 2 alkalommal vett részt,

a Momentum 349 meghívást kapott, 4 esetben fogadta el azt, 345 alkalommal nem jelent meg, 4 alkalommal vett részt,

a Mi Hazánk 12 meghívást kapott, 12 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 12 alkalommal vett részt,

a Párbeszéd 209 meghívást kapott, 0 esetben fogadta el azt, 209 alkalommal nem jelent meg, 0 alkalommal vett részt,

az LMP 29 meghívást kapott, 14 esetben fogadta el azt, 15 alkalommal nem jelent meg, 14 alkalommal vett részt,

az ISZOMM 11 meghívást kapott, 7 esetben fogadta el azt, 4 alkalommal nem jelent meg, 7 alkalommal vett részt,

a Megoldás Mozgalom 4 meghívást kapott, 4 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 4 alkalommal vett részt,

a Kétfarkú Kutya Párt 6 meghívást kapott, 1 esetben fogadta el azt, 5 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt,

a Mindenki Magyarországa Mozgalom 5 meghívást kapott, 1  esetben fogadta el azt, 4 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt,

a Nép Pártján Mozgalom 92 meghívást kapott, 0 esetben fogadta el azt, 92 alkalommal nem jelent meg, 0 alkalommal vett részt.

Meghívások a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorába pártokra bontva:

a DK 302 meghívást kapott, 0 esetben fogadta el azt, 302 alkalommal nem jelent meg, 0 alkalommal vett részt,

a Jobbik 347 meghívást kapott, 5 esetben fogadta el azt, 342 alkalommal nem jelent meg, 5 alkalommal vett részt,

az MSZP 865 meghívást kapott, 2 esetben fogadta el azt, 863 alkalommal nem jelent meg, 2 alkalommal vett részt,

a Momentum 349 meghívást kapott, 4 esetben fogadta el azt, 345 alkalommal nem jelent meg, 4 alkalommal vett részt,

a Mi Hazánk 12 meghívást kapott, 12 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 12 alkalommal vett részt,

a Párbeszéd 209 meghívást kapott, 0 esetben fogadta el azt, 209 alkalommal nem jelent meg, 0 alkalommal vett részt,

az LMP 29 meghívást kapott, 14 esetben fogadta el azt, 15 alkalommal nem jelent meg, 14 alkalommal vett részt,

az ISZOMM 11 meghívást kapott, 7 esetben fogadta el azt, 4 alkalommal nem jelent meg, 7 alkalommal vett részt,

a Megoldás Mozgalom 4 meghívást kapott, 4 esetben fogadta el azt, minden alkalommal megjelent, 4 alkalommal vett részt,

a Kétfarkú Kutya Párt 6 meghívást kapott, 1 esetben fogadta el azt, 5 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt,

a Mindenki Magyarországa Mozgalom 5 meghívást kapott, 1  esetben fogadta el azt, 4 alkalommal nem jelent meg, 1 alkalommal vett részt,

a Nép Pártján Mozgalom 92 meghívást kapott, 0 esetben fogadta el azt, 92 alkalommal nem jelent meg, 0 alkalommal vett részt.

A közölt adatok írásos dokumentumokkal bizonyíthatók, a műsorokban szereplők megszólalásai pedig visszanézhetők a mediaklikk.hu oldalon – írja a hirado.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hatalmas bukás a Disney új rajzfilmje, homoszexuális főszereplővel

Nem tolongtak a családok a mozipénztáraknál a Strange World amerikai nyitóhétvégéjén. Százmillió dolláros veszteséget okozhat a Disney-nek az első homoszexuális tinédzser főhős és a kritikus által is fantáziátlannak nevezett sztori. Mindenesetre azt ígérik, a karácsonyi ünnepre már felkerül az LMBTQ-rajzfilm a Disney+ csatornára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Bár a Strange World a hálaadásnapi hosszú hétvégén debütált az amerikai mozikban, ami önmagában garantálhatta volna a sikert a családi rajzfilmnek, az animációs sci-fi mégis csúfosan megbukott: mindössze 18,6 millió dollárt hozott, így a 180 millió dolláros gyártási költségek és a marketingkiadások miatt az alkotók százmilliós veszteséget könyvelhetnek el, nagyjából 360 millió dollárt kellene hoznia a filmnk ahhoz, hogy nullszaldós legyen.

A Strange World bemutatását hatalmas várakozás előzte meg az LMBTQ-közösségben, mivel ez az első olyan Disney-mese, amelynek főszereplője egy homoszexuális tinédzser, a 16 éves queer Ethan Clade.

A Pride.com szerint a Strange World egy családbarát film, amelyet az egész család, köztük a kisgyerekek is élvezhetnek, a Disney pedig hatéves kortól ajánlja a megtekintését – számolt be minderről a Híradó.hu.

Csakhogy a nézőszám jócskán elmaradt a reményeiktől. Az Lgbtqnation.com szerint a bukás oka – amellett, hogy néhány konzervatív és LMBTQ-ellenes szülő nem volt hajlandó elvinni a gyerekeit a filmre – az, hogy a Disney „elszúrta” a promóciót: nem voltak Happy Meal játékok, nem volt popdal a filmzenéből, sem elég metróreklám. Mindez talán nem véletlen – vetették fel a rajongók.

A cikkben megjegyzik ugyanakkor, hogy a streaming is szerepet játszhat az alacsony mozijegy bevételben, hiszen sokan inkább megvárják, amíg egy-egy film felkerül a Disney+ kínálatába, és otthon nézik meg. (A Stranger Worldöt egyébként karácsonykor tűzi műsorra az online csatornán a Disney.)

Bár tény, hogy a Covid-járvány óta egyre kevesebben járnak moziba, a premierek számszerűsített eredményei összehasonlíthatók. A Variety.com, amely a Disney egyik legrosszabb nyitóhétvégéjét emlegeti a Stranger Worlddel kapcsolatban, rámutat, hogy az Encanto 96 millió dollárt kereset, a Lightyear pedig 118 milliót.

A Stranger World tehát talán mégsem olyan nagyszerű, mint azt az LMBTQ-körökben állítják, a CinemaScore-on a közönségtől egy gyenge B minősítést kapott.

A Variety vezető kritikusa, Peter Debruge pedig, bár dicsérte a film színes látványvilágát és szereplőit, magát a történetet viszonylag fantáziátlannak nevezte.

Tovább olvasom