Kövess minket!

Médiapiac

Eltávolíttatta az ellene demonstrálókat az MTVA

A közmédia Kunigunda útjai épülete előtt már tavaly óta demonstrálók sátrát hajnalban mintegy 40 biztonsági őr segítségével távolíttatta el az MTVA, mely több mint 48 millióért a budai hegyeket formázó szobrot épít a helyszínre.

A demonstrálók felvétele
A demonstrálók felvétele

Nagy Navarro Balázs és társai, akik a tavalyi Lomniczi-ügy (Lomniczi Zoltán kitakarása) kirobbanása óta folytattak tiltakozást az MTVA-épület előtt, és akiket egyszer már megpróbáltak körbevenni kordonnal biztonsági őrök, rendőrségi feljelentést tettek a hajnalban történt újabb incidens miatt. A protestálók Facebook oldalán közzétett beszámolók alapján a helyszínre küldött mintegy 40 biztonsági őr erőszakkal felszámolta a köztelevízió előtt sztrájkolók bázisát, eltávolították a sátrat és a hozzá tartozó berendezési tárgyakat, valamint a demonstráció helyszínén tartozókat kivonszolta a területről. Nagy Navarro azt feltételezi, hogy ezzel akár bűncselekmény is megvalósulhatott, ezért feljelentést tettek, ám a 15-20 perccel a telefonos segélykérés után a helyszínre érkező rendőrség nem intézkedett.

Szoborépítés a gyártóbázis elé

Az MTVA egyébként szoborépítéssel magyarázza a történteket. Ma hajnalban, szerkesztőségünkhöz 6 óra 11 perckor megküldött “Szobrozás helyett igazi szobor” címmel kiadott közleményükben jelentették be, hogy 48 millió 166 ezer 525 Ft-ért szobrott rendeltek, ami épp a demonstráció helyszínére kerül. Az MTVA közleménye úgy fogalmaz, hogy az Alap tiszteletben tartja a “magukat tüntetőknek nevezők” álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését, különös tekintettel arra, hogy a magyar közmédia gyártóbázisáról van szó.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kunigunda úti gyártóbázisa elé kerülő műalkotás egyébként a budai hegyek vonulatát mintázza. Tervezői Szőke Barbara és Polyák János iparművészek, az építkezés kivitelezője pedig a Szignum Építő és Fővállalkozó Kft., amelyet közbeszerzési eljárásban választottak ki. Az MTVA azt állítja, hogy “a műalkotás felállításának költségét az MTVA Sales House teremtette elő, így közpénzt nem igényelt.”

A közmédia tájékoztatása szerint az építési munkálatok november 2-án kezdődnek, és előreláthatólag két hónapig tartanak. Az MTVA azt is állítja, hogy az építéshez szükséges engedélyeket beszerezte. Reményei szerint “a nemrégiben nemzetközi díjjal elismert épület a műalkotással kiegészülve még kellemesebb és esztétikusabb környezetet biztosít majd a látogatók fogadásához”.

A közlemény szerint “a Szőke–Polyák alkotó páros a sík kialakításánál arra ügyelt, hogy az üveganyag lehetőséget biztosítson a határfelület feloldására a beláthatóság megtartásával. Az üveg, az épületen több helyen is kiemelt szerepet kap, ezt az elvet összegzi a művészi alkotásban megjelenő, alkalmazott forma. Az üvegfelület mintegy KÉP egyben lett megkomponálva. A téma nem elbeszélő, nem narratív, és az épület stílusához igazodik, a sík geometria a kortárs stílus motívumait bővíti. A mű témája, maga a hegyvonulat, az elhelyezés párhuzamos, a kontúrok tervezetten illeszkedőek. Az Óbudaiak tudják, hogy a tájékozódásukat a Hármashatár-hegy alapvetően biztosítja, a hegy képe kontúrja, színe megmutatják a napszakokat, a légkör változását, ezt a jelenséget képezi le az üveg. A belső medencében az önálló szobor síkszerűségével a fényesebb telítettebb mintákkal, mintegy felerősíti a tükröződést és így a jelek közötti kapcsolatot, hogy egyik mű a másikban is szerepet kap”.

A demonstrációt illetően az MTVA azt közölte, hogy “szerinte a szoborállítással a jelenleg ott tartózkodók jogai nem sérülnek, hiszen a majdnem fél kilométeres útszakaszon a továbbiakban is folytathatják tevékenységüket, továbbá az MTVA szívesen nyújt segítséget az építést és közlekedést akadályozó lakókocsik és standok áthelyezésében”.

Nem hagyják abba

A hajnali 5 előtt, Halottak Napján pár perccel elkezdett váratlan szoborépítés miatti incidens után a tévé épülete előtt spontán tüntetés vette kezdetét, melyen több ellenzéki politikus is megjelent, képviseltette magát az MSZP, az LMP és Demokratikus Koalíció is, valamint megjelent Mécs Imre 1956-os forradalmár (volt SZDSZ-es majd MSZP-s képviselő) is. Nagy Navarro az eseményre egyébként meginvitálta Orbán Viktor miniszterelnököt is, ám ő egyelőre távol maradt.

A rögtönzött demonstráció alatt a tévé addigra már bekordonzott bejáratát fával is körülvették az MTVA emberei. A spontán tüntetés idején a helyszín közelében megjelent Böröcz István, az MTVA vezetője is, de ő csak az épület tetejéről, a távolból figyelte az eseményeket. Ezután Nagy Navarroék összeszedték a szétdobált cuccaikat – az általuk bérelt mobil WC-t az MTVA bekordonozta, ahhozt nem juthattak hozzá, ezért újabb WC-t hozattak – majd a sátrat a tévé bejáratához helyezték át. Így mostantól minden, a székházba érkező munkatárs és vendég látni fogja a demonstrációt.

Péntek este még egy fejlemény történt: a rendőrség bejelentette, hogy gyülekezési joggal való visszaélés miatt a rendőrség a pénteken 11 órakor kezdődött demonstráció szervezője ellen indított eljárást.

Lendvai Ildikó (MSZP) viszont azt közölte, hogy az Országgyűlés Emberjogi Bizottságának hétfői ülésén megpróbálják napirendre tűzni az ügyet, mivel szerinte súlyosan sérülhettek a 327 napja a Kunigunda útján demonstrálók jogai. Nagy Navarro Balázs pedig azt mondta, hogy nemzetközi szervezetek segítségét kérik, valamint újból megkeresik Angela Merkel német kancellárt, hogy felhívják a figyelmét a magyarországi médiahelyzetre.

MTVA: nem volt erőszak

A közmédia pénteken egyébként még egy közleményt adott ki az MTI-n keresztül. Ebben azt állították, hogy nem történt erőszak, sőt még segítettek is a költözködésben. A protestálók erre reagálva közzétették a “költözés” során rögzített hangfelvételeket.

Médiapiac

Három jogsértést is megállapított az ATV-nél a médiatanács

A testület összesen 775 ezer forint bírságot rótt a televízió médiaszolgáltatójára, ezen felül további 75 ezer forintot kell fizetnie a médium vezető tisztségviselőjének

Közzétéve:

Az ATV kereskedelmi televízió székháza a X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor u. 31-ben, fotó: MTVA/MTI/Róka László

Az ATV március 16. és 22. közötti adáshetének hatósági ellenőrzése során több szabálytalanságot is megállapított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület három jogsértés miatt összesen 775 ezer forint bírságot rótt a televízió médiaszolgáltatójára, ezen felül további 75 ezer forintot kell fizetnie az ATV vezető tisztségviselőjének – közölte az NMHH csütörtökön az MTI-vel.

Az országos kereskedelmi csatorna egyhetes műsorfolyamának vizsgálata során a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató határozatában szereplő vállalásával ellentétben a televízió egy adásnapon nem teljesítette a rendszeres híradásra vonatkozó kötelezettségét, valamint a vállalt heti műsoridejét is túllépte, amiért a hatóság 75 ezer forintos bírságot rótt ki a csatorna szolgáltatójára.

A burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezést több alkalommal is megsértette az ATV a Hazahúzó című műsorában. A műsor a vizsgált adáshéten az ismétlésekkel együtt összesen nyolc alkalommal került adásba. A médiatanács ezért 600 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót.

A műsorszámok támogatására vonatkozó előírások megszegését állapította meg a médiatanács összesen két alkalommal az Életre fel! című műsor március 18-án és 19-én sugárzott epizódjaiban, amiért 100 ezer forintos bírságban részesítette az ATV médiaszolgáltatóját. A fenti döntésekhez kapcsolódóan, az ismételt jogsértésekre való tekintettel a szolgáltató vezető tisztségviselőjét 75 ezer forint bírsággal sújtotta – közölte az NMHH.

Tovább olvasom

Médiapiac

A külpolitikai újságírásba avat be a Magyar Médiafigyelő legújabb száma

A külföldi tudósítók, a haditudósítók és az ’56-os forradalomról tájékoztató sajtómunkások tevékenységéről is sokat megtudhatunk a folyóirat hasábjairól.

Közzétéve:

Borítóképünkön a Magyar Médiafigyelő című folyóirat borítója

A külpolitikai újságírás világába nyújt betekintést a Transzparens Újságírásért Alapítvány Magyar Médiafigyelő című folyóiratának 2023. évi második száma. A lap cikkei ismertetik a téma elméleti hátterét, a hozzá kapcsolódó szakmai és diplomáciai narratívákat, ezt követően pedig felvázolják a külföldi tudósítók munkájának lényegi elemeit és az elmúlt évtizedekben történt változásokat. Az olvasók bepillantást nyerhetnek a haditudósítás kulisszái mögé is, hogy miként zajlik a különböző katonai műveletekkel kapcsolatos tudósítói tevékenység a háborús vagy egyéb konfliktusövezetekben. A lapszám bemutat néhány híres haditudósítót, majd nyomon követi, hogyan alakult a háborúk tálalása és milyen módon változott az újságírók hozzáférése a kényes információkhoz.

A szerkesztők külön cikket szentelnek azoknak

külföldi tudósítóknak, akik sokszor az életüket, de legalábbis a testi épségüket kockáztatva az 1956-os forradalom sűrűjéből tájékoztatták az általuk képviselt sajtótermékek olvasóközönségét.

Elemzésükben kitérnek arra is, hogy milyen körülmények között végezték munkájukat a forradalom árnyékában, és hogyan látták, majd interpretálták az 1956 októberében lezajlott tragikus eseményeket. A folyóirat következő száma a forradalom külföldi sajtóképének részletesebb rekonstruálásával folytatja majd a téma feldolgozását.

Azt is megvizsgálják, hogy az utóbbi két évtizedben mely országok médiumai rendelkeztek saját magyarországi vagy a szomszédos államok valamelyikében tartózkodó közép-kelet-európai tudósítóval, majd azt is górcső alá veszik, hogy milyen tendenciák fedezhetők fel a hazánkban működő külföldi tudósítói hálózat működésében. Végül azt is bemutatják, hogy kik írják a Magyarországról szóló tudósításokat. A Transzparens Újságírás Alapítvány mottójának megfelelően, miszerint céljuk, hogy „informáljunk azokról, akik informálnak téged”, arra törekszenek, hogy közelebb hozzák az olvasókhoz azon külföldi újságírók személyét, akik a magyar vonatkozású híreket tolmácsolják, munkájukkal pedig önkéntelenül is formálják a Magyarországról alkotott képet.

A folyóirat második száma IDE KATTINTVA érhető el. 

Tovább olvasom

Médiapiac

A Médiatanács jelzésére tett gyermekvédelmi lépéseket a bajor és a cseh médiahatóság

Az Amazon Prime Video és a HBO Max Hungary streamingszolgáltatók kínálatában elérhető filmek közül több alacsonyabb korhatárbesorolást kapott, mint azt a magyar szabályozás megkívánná. A külföldi társhatóságok a magyar megkeresések alapján intézkedtek a szolgáltatókkal szemben.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Médiatanács tájékoztatása szerint a bajor joghatóság alá tartozó Amazon Prime Video műsorkínálatában elérhető tartalmak besorolása több esetben nem felelt meg a magyar szabályozásnak. A bajor médiahatóság a Médiatanács ellenőrzésének eredménye alapján megvizsgálta a műsorszámokat. Arról tájékoztatta a magyar médiahatóságot, hogy

az eljárás nyomán a szolgáltató önkéntesen módosította A bűn éjszakája, a Jason Bourne, az Assassin’s Creed és a Széttörve című műsorszámok korhatár-megjelölését.

A Médiatanács megkeresésére reagálva a cseh médiahatóság felhívta az HBO MAX Hungary Csehországban bejegyzett médiaszolgáltatóját, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályban meghatározott szigorúbb klasszifikációs követelményeknek. Ahogy arról korábban hírt adtunk, a streamingszolgáltató több filmet is a hazai követelményeknél alacsonyabb korhatár-megjelöléssel tett elérhetővé.

Az HBO Max kifogásolt műsorszámai: A kaptár: Raccoon City visszavár, a Démonok között: Az ördög kényszerített, az Eleven kór, a Röfi – Malacka ésa Mortal Kombat című filmek voltak. Ezek a magyar korhatár-besorolási szabályok szerint 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok, míg a szintén a HBO Maxon elérhető Mátrix: Feltámadások című film a IV. korhatári kategóriába tartozik, azaz 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Tovább olvasom