Kövess minket!

Médiapiac

″Első körben csak megfeleltünk a piac elvárásainak″

A tavalyi év vége felé szinte egymást érték az Atmediáról szóló hírek: a sales house új szakembert igazolt, és portfóliójába került a Viasat3, a Viasat6 és a National Geographic reklámidő-értékesítése is. A hirtelen növekedés következményeiről és a további tervekről kérdeztük Lukács Csabát, az Atmedia ügyvezető igazgatóját.

A Lukács Csabával készült interjú a Médiapiac szaklap 2013 január-februári számában jelent meg elsőként, a Tévépiaci melléklet részeként.

Lukács Csaba

Hogyan látod a 2012-es évet?

Összességében a tavalyi év többé-kevésbé a várakozásoknak megfelelően alakult. Az országos kereskedelmi csatornák elég jelentős csökkenést szenvedtek el, míg a kábelpiac a mi becslésünk szerint növelni tudta a hirdetési bevételeit. Ezzel arányban mi is kifejezetten jó évet zártunk tavaly. Minden csatornánk elégedett lehetett az általunk elért reklámbevételekkel.

 

Noha nincsenek még végleges adatok, lehet-e valami közelebbit tudni, milyen mértékű volt a bevételnövekedés 2011-hez képest?

Két számjegyű növekedést értünk el a teljes portfólióra vetítve. Ennek motorja a nézettségnövekedés volt, több csatornánk is nagyon szépen teljesített, ami aztán a reklámbevételekben is megmutatkozott.

 

2012 végével az Atmedia portfóliójába került a Viasat3, a Viasat6, illetve a National Geographic reklámidő-értékesítése. Mi volt ennek a bővülésnek a háttere?

Az Atmediának missziója a folyamatos növekedés, ennek érdekében pedig a piac mind nagyobb szeletének a konszolidálása. A National Geographickal az anyagcégünk már közel egy évtizede együttműködik, ebben az esetben tehát mély alapokra épül a partnerség, amely a magyar előtt már a cseh és a lengyel piacon is megvalósult.

A Viasattal helyi szintű megállapodást kötöttünk, miután viszonylag régóta kerülgettük egymást. Tavaly érett meg a helyzet arra, hogy ezt a közeledést megállapodás formájába öntsük.

 

Ez az Atmedia számára elviekben jelentős bővülést jelent. Mennyiben alakította át a cég működését a hirtelen növekedés?

Egyik oldalról valóban hatással van a cég működésére, más oldalról viszont nem feltétlenül. Nem példa nélküli ugyanis az ilyen bővülés az életünkben. Volt már olyan év, amikor mind a közönségarányunkat, mind a bevételeinket majdnem megdupláztuk. 2010-ben 7,3 százalékos közönségaránnyal indultunk, ez 2011-re több mint 11 százalékra nőtt. Az is nagy ugrás volt, de mivel a növekedés nem olyan nagy csatornákból jött össze, mint a Viasat3 vagy a National Geographic, a piac figyelmét kevésbé ragadta meg.

A mi modellünk minden szempontból a méretgazdaságosságra épül. A portfólió és a közönségarány jelentős növekedése nem feltétlenül jelenti az értékesítő csapat létszámának a duplázódását. De természetesen kibővítettük a csapatot, ma már közel negyven kolléga dolgozik az Atmediánál. Ha figyelembe vesszük, hogy a lengyel Atmedia, amely tavaly közel 60 csatornával 14 százalékot meghaladó közönségarányt ért el, 110 munkatársat foglalkoztat, van még hová nőnünk. Több területen fejlesztettünk: az értékesítés, a traffic, a booking és a csatornák kiszolgálása terén egyaránt történt előrelépés.

 

A piacon lévő másik két nagy sales house egy-egy országos kereskedelmi televízióhoz, az RTL Klubhoz, illetve a TV2-höz kötődik. Ennek a modellnek megvan a maga előnye a nagy márkaértékű zászlóshajók révén, amit részben az a vélekedés is tükröz, hogy nem ugyanaz 1 GRP például a piacvezető kereskedelmi tévénél vagy egy kisebb versenyzőnél. Miért hisz az Atmedia a maga független sales house modelljében, amely gyakran egymással konkuráló csatornák értékesítésére épít?

Bár a GRP az GRP, de szerintem is igaz, hogy az értékük között lehetnek eltérések, csak éppen fordított értelemben, mint ahogyan a nagy kereskedelmi televíziók kommunikálják. Néhány éve készítettünk egy kutatást a GfK Hungáriával közösen, és abból az derült ki, hogy éppen a tematikus csatornák esetében magasabb ez az érték, a kábellefedettségből, az iskolázottabb és magasabb vásárlóerejű közönségből adódóan.

Ami miatt pedig hiszünk a modellünkben: teljesen transzparens módon működünk, ezt kínáljuk a partner televízióink számára. Független kereskedőházként kizárólag a jutalékból élünk, ami miatt a csatornaportfólión belül nincsenek preferenciáink. Az értékesítési modellünk lényege, hogy a hirdető, a piac választ, és mi tulajdonképpen ezeket a választásokat kezeljük le.

Vannak a portfólión belül konkuráló termékek, de erre is van megoldás. Vegyünk egy példát, a gyerekcsomagot: a hirdető eldöntheti, hogy egyes tévéadók kiválasztásával valósítja-e meg a kommunikációs céljait, vagy megveszi a csomagot, amelyben mind a négy, portfóliónkban lévő gyerekcsatorna megtalálható. A piacnak van tehát választási lehetősége, és e választások alapján árazzuk be a termékeinket.

 

A piac választásáról jut eszünkbe: hogyan fogadták az ügynökségek és az ügyfelek az Atmedia nagy bővülését? Mi látszik az első visszajelzésekből és foglalásokból?

Ezzel a bővüléssel első körben csak megfeleltünk a piac elvárásainak. Több partnerünktől érkezett a múltban olyan visszajelzés, hogy nagyon jó az Atmedia portfóliója, de kellene bele egy nagyobb nézettségű csatorna is, hogy érdemlegesen versenyezni tudjunk az országos kereskedelmi adókkal. Ez megtörtént. Ma már az egyesített közönségarányunk nagyobb, mint a TV2-csoporté. A reachépítési, GRP-szállítási képességünk bizonyos esetekben már meghaladja a TV2-csoportét. A piaci elvárásokra választ adtunk, ami bizakodóvá tesz minket ebben az évben.

 

Milyen tervekkel vág neki az Atmedia az idei évnek? Továbbra sem könnyű a piaci helyzet.

Meglehetősen ambiciózus tervekkel léptünk a piacra, ez így történt az elmúlt években is. A piac valóban nem könnyű, a hirdetők sokkal óvatosabban terveznek, kötelezik el magukat, mint korábban.

A jelenlegi gazdasági helyzet meglehetősen kiszámíthatatlan. Ez azonban azt is jelentheti, hogy akár jelentősen jobb is lehet az év második felében. A mozgó áras rendszerek hordoznak magukban bizonyos fokú kiszámíthatatlanságot. Ez az elmúlt évek trendje alapján árcsökkentést jelentett, így korábban ugyanakkora büdzséből több ratinget tudtak a hirdetők vásárolni az ezeket alkalmazó csatornákon. A mozgó ár ugyanakkor jelenthet árnövekedést is: amennyiben a hirdető kismértékben csökkenti a költségvetését, úgy áremelkedéskor a kevesebb pénzért a büdzsévágás arányánál nagyobb mértékű ratingcsökkenés jut neki, miközben a hatékony kommunikációhoz a tervezett ratingekre szüksége van. Ha megindul a fogyasztás az év második felében, és pozitív irányba mozdul el a piac, akkor akár jelentős pluszpénzek is megjelenhetnek. Ezek a pluszpénzek a mozgó árakat emelik majd, ez pedig a mi fix áras rendszerünknek kedvez.

 

Vannak-e még megszerezhető csatornák a piacon? Melyek lehetnek a bővülés forrásai? A Viasat “elkelt”, a TV2-csoport csak a saját adóit értékesíti.

Mindig van olyan szereplő, amely célpontot kínálhat, lásd például a legutóbbi piaci történést, miszerint az IKO három csatornáját önállóan fogja értékesíteni. Nem könnyű manapság kis- vagy közepes méretű tévéadókat önállóan értékesíteni, amikor a piacon hatalmas tömbök vannak, mind az eladói, mind a vásárlói oldalon. A bővülés második forrását a piacra belépő új csatornák jelenthetik. Tárgyalunk olyan szereplőkkel, amelyek eddig nem voltak jelen a magyar piacon, vagy mostanra értek el olyan szintet, amely kereskedelmileg értelmezhető. Emellett a már a portfóliónkba tartozó adók tulajdonosai is indítanak új tévéket, vagy nyithatják meg rajtuk a reklámértékesítést, ahogyan azt tavaly novemberben a Viacom is tette a Nickelodeonnal.

Médiapiac

Folytatódik a ferencvárosi balos médiaháború

Baranyi Krisztina polgármester azt nevez ki a kerületi médiacég élére, aki neki kedves és szimpatikus – reagált nyilatkozta újságírói megkeresésre Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP IX. kerületi képviselője a ferencvárosi médiabotrány legújabb fejleményeivel kapcsolatban. Hagymási Zoltán leváltott ügyvezető véleménye szerint a kerületi vezetés nagy problémát okozott a konfliktussal.

Közzétéve:

Borítókép: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Mindenképpen fordulatot jelent, ha Hoffmann György, Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férje visszalépett attól, hogy ő legyen a ferencvárosi önkormányzat által működtetett médiacég vezetője – reagált a Magyar Nemzetnek Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője arra a hírre, miszerint újabb fordulatot vett a kerületi baloldali médiaháború. A lapnak nyilatkozva kiemelte:

Baranyi Krisztina polgármester képtelen a kompromisszumra, és bár azt hirdeti, hogy független sajtót szeretne, mégis azt nevez ki a kerületi médiacég élére, aki neki kedves és szimpatikus.

Mint ismert, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója, Hagymási Zoltán elbocsátotta a 9 Magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást szerződésszegés miatt. Ferencváros baloldali pártok által támogatott független polgármestere az esetre a Facebook-oldalán akkor úgy reagált: erről a szándékról előzetesen őt nem értesítették. Kijelentette, hogy Hagymási komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon küldte el Vágvölgyit, ezért javasolta az akkori cégvezető felmentését.

Utóbb kiderült: az ellenzéki képviselőknek sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember kerüljön Hagymási helyére. Baranyi ugyanakkor ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését.

A Magyar Nemzet megkereste Hagymási Zoltánt, a leváltott ügyvezetőt, aki a lapnak kifejtette: nem érzi árulásnak az elbocsátását. Szerinte itt a nagyobb probléma az, amit az önkormányzat ezzel okozott: a cég alkalmazottai ugyanis még mindig a pénzüket várják. Hozzátette: mivel a polgármester azt hangoztatta, hogy független médiát szeretne, nem érti, később miért nehezményezte nála, hogy nem értesítette őt Vágvölgyi B. András leváltásáról.

Átmeneti megoldásként Bencsik Márta, a felügyelőbizottság elnöke lenne a vezetője a ferencvárosi médiacégnek. Baranyi csak akkor hajlandó ebbe belemenni, ha az ideiglenes vezető vállalja, hogy Vágvölgyi B. Andrást 2024 ­végéig foglalkoztatja. Azt nem tudjuk, hogy ez a lépés mennyire illik bele a polgármester médiaszabadságról alkotott elképzeléseibe, hiszen ezúttal ő diktálna a testületnek a kerület vezetőjeként. Nem mellékes körülmény, hogy Vágvölgyi többmilliós sérelemdíjat és az elmaradt munkabér kifizetését is követeli a ferencvárosi önkormányzattól – írja a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újra lebukott a Telex

A háború kitörése óta a baloldali sajtó a konfliktusba történő beavatkozás lelkes szószólójaként, majd később az Oroszország-elleni szankciók legnagyobb híveként próbálta meg befolyásolni a magyar közvéleményt. Míg a magyar kormány árstopokkal védi meg a magyar embereket a háborús infláció következményeitől, addig a baloldali újságírók mindent megtesznek, hogy kisebbítsék ezen intézkedések hatásosságát – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Közzétéve:

Az alábbi friss példán keresztül pedig újból bepillantást nyerhetünk a baloldali médiumok működésébe, amelyek amellett, hogy a hétköznapi emberek életének legapróbb döntéseibe is beleszólnának, a fake news-gyártásban is élen járnak – olvasható a cikket szemléző Magyar Nemzet hasábjain. 

A legutóbbi kormányinfón a 444-től a Telexhez igazolt Sarkadi Zsolt arról értekezett hosszasan, hogy a kormány miért nem kéri az embereket arra, hogy megváltoztassák fogyasztási szokásaikat/kezdjenek el spórolni/ utazzanak kevesebbet.

Ezután az újságíró azt a kérdést szegezte Gulyás Gergelynek, hogy miért nem ingyenes Magyarországon a benzin?

A miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kiemelte, hogy az emberek életére olyan nagymértékben van hatással a háborús infláció, hogy „ahol ettől meg lehet őket óvni, azt tegyük meg.” Tehát a hatóági áras üzemanyag bevezetése és fenntartása egy jó intézkedés, hiszen ennek köszönhetően nem szabadítjuk rá az egyszeri fogyasztókra a magas piaci árakat.

Ezzel itt véget is érhetne a történet, ha a Telex pár napra rá nem jelentetett volna meg egy olyan cikket, amelyben azt sugallják, hogy Gulyás Gergely ingyen adná a benzint, pedig a bolygó védelme érdekében a spórolásra kellene ösztönöznie az embereket.

„Gulyás ingyen is adná a benzint, pedig inkább az autózás visszaszorításán kellene ügyködnie” – áll a telexes cikk címében a félrevezető, Gulyás Gergelynek tulajdonított állítás.

Az alábbi videón (2:35 percnél) látható, hogy az ingyen benzin kérdését a Telex újságírója vetette fel, és nem Gulyás Gergely javasolta. Sőt, félig viccesen reagált a felvetésre, megemlítette, hogy azokban az országokban ingyenes az üzemanyag, amelyek kőolaj-nagyhatalmak.

Ez a videó és az azt követő cikk az egyik legjobb példa arra, hogy milyen elvtelen módszerekkel operál a baloldali média. 

Ha már a szankciók iránt lelkesedő baloldali médiáról beszélünk, akkor érdemes megemlítenünk azt az ominózus esetet is, amikor az egyik 444-es újságíró arról beszélt az ATV-ben, hogy az Oroszország ellen bevezetett gazdasági intézkedések nekünk, magyaroknak is kell hogy fájjanak. Meglepő módon akkor is az olajembargóról volt szó.

A 444-es Vég Márton úgy fogalmazott, hogy „jelenleg olyan szankciót nem lehet bevezetni, amely nem fájna. Szerintem egy kicsit muszáj, hogy fájjon nekünk is. (…) Nyilván Európának fájni fog és Magyarországnak is fájni fog. Gazdasági visszaesést okoz, inflációt okoz és a GDP is visszább fog esni, de morálisan ezt tartom helyesnek!”

– emlékeztetett rá a Tűzfalcsoport.

Tovább olvasom

Médiapiac

Brutálisan veszteséges a Disney+

Közel egy milliárd dollár a streamingszolgáltató vesztesége, a veszteség mértéke 50 százalékot emelkedett tavaly óta.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szerdán éjjel jött ki a Disney+ harmadik negyedéves pénzügyi jelentése. A streamingszolgáltatóhoz tartoznak a Disney, Pixar, Marvel, Star Wars valamint a 20th Century Foxhoz tartozó filmek. Az előfizetők száma 137,7 millióról 152,1 millióra növekedett, az ebből származó bevétel is nőtt 23 százalékot, viszont a nettó veszteség a tavalyi 0,6 milliárdról 0,9 milliárdra nőtt, közel 50 százalékkal.

A veszteség növekedésnek hátterében a saját gyártású produkciók számának valamint ezek gyártási költségeinek emelkedése áll.

Növekvő veszteség = Áremelés

A növekvő veszteségek miatt a Disney+ anyavállalata egy nem túl meglepő megoldást eszelt ki: árat emelnek – számolt be róla a Mandiner.

A hazánkat és Európát érintő új árakról még nincsen információ, viszont az Egyesült Államokban a korábbi $7.99-től $10.99-re emelnek valamint bevezetnek egy új, reklámokkal tarkított csomagot $7.99-ért.

Tovább olvasom