Kövess minket!

Médiapiac

Ellenőrizhetők az emelt díjas számok mögötti szolgáltatások

Minden hírközlési szolgáltatónak jogszabályi kötelezettsége vezetni az emelt díjas telefon- és sms-szolgáltatásainak hiteles és naprakész listáját, a fogyasztók pedig két egyszerű kereséssel előzetesen ellenőrizhetik ezeket a számokat.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte:

az ilyen típusú hívások, sms-ek indítását le is lehet tiltatni a szolgáltatóknál a “kellemetlen meglepetések és a számlasokk” elkerülésére.

Az emelt díjas szolgáltatások – a 90-es és a 91-es kezdetű, valamint a 16-tal kezdődő öt- és hatszámjegyű telefonszámok – elterjedése óta különösen figyelniük kell az előfizetőknek, hogy megelőzzék a magas mobilszámlákat.

Az emelt díjas számokhoz tartozó szolgáltatás áráról, a szolgáltatást nyújtó cégről és annak elérhetőségeiről a telefonszolgáltatók és az NMHH honlapján található tájékoztatás. A 90-es vagy 91-es emelt díjas számokat IDE kattintva, az öt vagy hatjegyű rövid számokat pedig a IDE kattintva oldalon lehet ellenőrizni – tudatták.

Hozzátették: mivel a 90-es és a 91-es kezdetű számok hordozhatók, róluk a számhordozottsági keresőben, a szamhordozottsag.nmhh.hu honlapon is meg lehet találni, hogy melyik hívószám melyik szolgáltatóhoz tartozik.

A Telekom nyilvántartása IDE kattintva, a Telenoré IDE kattintva , a Vondafoné pedig IDE kattintva tekinthető meg.

Az NMHH felhívta a figyelmet arra is, hogy a körültekintő fogyasztói magatartás nem ér semmit, ha a szolgáltatók nem frissítik a nyilvántartást.

A hatóság legutóbb az “Ask Bongo” nevű emelt díjas szolgáltatásról állapította meg, hogy a Magyar Telekom nem teljesítette a nyilvántartási kötelezettségét, mivel a számra ugyanabban az időben kétféle, egymásnak is ellentmondó találatot adott – ismertették, hozzáfűzve: a hatóság kötelezte a szolgáltatót a jogszerű állapot helyreállítására és egy intézkedési terv elkészítésére a hasonló hibák elkerüléséért. A döntés ellen a szolgáltató a másodfokú hatóságnál és a bíróságon is fellebbezett, de mindkét szerv az NMHH álláspontját erősítette meg – írták.

Hozzátették, hogy

szerda óta a hírközlési szolgáltatóknak a számlán tételesen fel kell tüntetniük az emelt díjas szolgáltatásokat, amelyből már könnyebben kiderül, kinek milyen szolgáltatását, mennyiért vette igénybe az ügyfél.

Kitértek arra is: az emelt díjas sms-szolgáltatások fogadása alapbeállításként tiltva van minden ügyfélnek, kivéve azoknak, akik arra kérték a szolgáltatót, hogy oldja fel a blokkolást.

A visszaélések miatt már két mobilszolgáltató is jelezte, hogy kivezeti a fogadott emelt díjas sms-szolgáltatásokat. Ugyanakkor az emelt díjas hívások és a küldött sms-ek kimenő forgalmának tiltását külön kérni kell a szolgáltatótól – olvasható a közleményben.

Médiapiac

Kémkedés gyanújával fogtak el egy orosz újságírót

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz újságírót a koszovói határon – jelentette be helyi idő szerint szombaton a koszovói belügyminiszter.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Xhelal Sevcla közleményben tájékoztatott, hogy a Daria Aszlamova nevű újságíróról „több országban bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg és hírszerzés számára végez kémtevékenységet”. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap később Aszlamovára hivatkozva azt közölte, hogy az alkalmazásukban álló újságíró azóta kiszabadult, és jelenleg a szerbiai Raska városában tartózkodik. Aszlamova és a lap nem tértek ki a hatóságok által említett kémkedés gyanújára.

A múlt héten ismét fellángolt a feszültség Koszovó és Szerbia között. Moszkva a héten támogatásáról biztosította Belgrádot a koszovói konfliktusban, amely azt követően lángolt fel, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

A DK politikusa is kitöltötte vagyonnyilatkozatát, nem is akárhogy.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A DK országgyűlési képviselője, Kálmán Olga élt az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, s rögtön kihagyta a vagyonnyilatkozatból a hírügynökségi cégét 

– hívta fel a figyelmet a Mandiner

A Magyar Nemzet által szemlézett cikk kiemelte, hogy Kálmán Olga korábbi vagyonnyilatkozatában a szabályozásnak megfelelően minden gazdasági érdekeltségéről, így a K.O. Press Hírszolgáltató Bt.-ről is beszámolt, legfrissebb vagyonnyilatkozatából viszont – vélhetően az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel élve – a Gyurcsány-párt képviselője immár kihagyta hírügynökségi cégét. 

A Mandiner részletezi, hogy Kálmán Olga cége egyébként többek között hírügynökségi tevékenységgel, könyvkiadással, napilapkiadással, egyéb időszaki kiadványok kiadásával, világhálóportál-szolgáltatással, vezetési tanácsadással és kommunikációval foglalkozik. 

Ez a tevékenységi kör egyébként bizonyos esetekben a jelenlegi szabályozás szerint határterületnek is minősülhet, hiszen ha például politikai kommunikációs tanácsadást vagy közéleti, politikai tematikájú napilapot, könyvet, kiadványt ad ki a cég, az akár bele is eshet azon bevallani köteles gazdasági társaságok körébe, amelyek befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre

– hangsúlyozta a Mandiner cikke.

Hozzáteszik: kérdés az is, hogy ha a Gyurcsány-párt képviselője is él az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, mennyire hiteles a baloldali pártok és média eddigi narratívája, amely igencsak szájhúzva fogadta az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elérhetetlenné vált a jellegzetes ellenzéki Facebook-oldal

Az előadó Youtube-csatornájáról is törölte korábbi politikai tartalmú videóit.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajátos ellenzéki előadó, a kormányellenes tüntetések jól Ismert arca, Antsi, Vasárnap még azt írta közösségi oldalán, hogy:„Nem látok jövőt a jelenlegi ellenzékben”.

Csalódottságát az okozta, hogy a szombat délutánra, a Kossuth térre hirdetett Márki-Zay Péter nevével is fémjelzett tüntetés a szervezők szerint is kudarcba fulladt. Bár a Facebook-eseménynél több mint 2500-an jelezték a részvételüket, a rendezvényen egyes becslések szerint mindössze 100 ember jelent meg.

Törölte több korábbi videóját is

Alig pár órával a bejegyzés megjelenése után azonban elérhetetlenné vált Antsi Facebook-oldala. Ugyanakkor a Youtube-csatornája még elérhető, viszont időközben arról is lekerültek a korábbi, kormánykritikus szerzeményei. Így már csak 16 videó érhető el nála – számolt be róla a Mandiner.

Tovább olvasom