Kövess minket!

Médiapiac

Elkelt a Newsweek

Fél évszázaddal a vásárlás és negyed évvel a tárgyalások kezdete után végül eladta a Newsweeket a Washington Post Co. A vevő a kilencvenes éveiben járó Sidney Harman, aki a média egy teljesen más szeletében lett világhírű egykoron, ő készítette az első sztereó autórádiót. A Newsweek-ügylet bírálói szerint a vevőnek akár az is megérheti, hogy veszteséges legyen a magazin. Feltéve, hogy sikerül a családi politikai szócsövévé alakítani.

Az eddigi tulajdonos első embere már az év elején jelezte: nem látják, miként tehetnék nyereségessé a nagy renoméjú médiumot. Amelynek vételárát nem tették közzé, de bennfentesek szerint egyetlen dollár (valamint a tetemes adóssághalmaz átvállalása) árán cserélt gazdát a hetilap. A vevő a kilencvenes éveiben battyogó Sidney Harman, aki a média egy teljesen más szeletében lett világhírű egykoron, ő készítette az első sztereó autórádiót.

Drámai helyzetet kell kezelnie az új gazdának. A Newsweek közel 45 millió dollárnyi működésieredmény-mínuszt halmozott fel 2007 óta, ennek negyede 2010 első három hónapjában keletkezett. A trendek korántsem kedvezőek: tavaly a print kiadás hirdetési bevételeinek kétötöde párolgott el, a példányszám körülbelül harmadával (kétmillió közelébe) zuhant. Ennek egyik oka az volt, hogy újrapozícionálták a lapot, a tájékozott nagyvárosi olvasóréteg igényeihez szabva azt. Hátha az őket megcélzó hirdetők energikusabban töltik fel a kiadó kasszáját.

Az új tulajdonos máris jelezte: nemzeti kincsnek tekinti az orgánumot, s ennek megfelelően is bánik vele. A kalapját – egyelőre – csak John Meacham főszerkesztőnek kell vennie, a mintegy 350 munkatárs zömét pedig megtartják. Aki mégis beleesne a szórásba, annak még a Washington Post Co. fizet búcsúpénzt. Más kérdés, mennyivel járt jobban a lap, hogy nem az Avenue Capital Group nevű pénzügyi alap vette meg. (Ez utóbbit azért kosarazta ki a Post, mert nem tetszett nekik, hogy a kérő egy olyan bulvár-hetilap kiadója, mint a National Enquirer.) Harman ugyanis nem járatlan a politikában: ha csak egy rövid ideig is, de 1977-78-ban Jimmy Carter elnök kereskedelmi államtitkár-helyettese volt, neje pedig demokrata párti képviselőként ma is a kongresszus padjait koptatja. Így pedig – állítják a kritikusok – a vevőnek akár az is megérheti, hogy veszteséges legyen a magazin. Feltéve, hogy sikerül családi politikai szócsövévé alakítani.

Május elején számolt be portálunk arról, hogy fél évszázad után – nem sokkal egy radikális átalakítást követően – eladja a Newsweeket a Washington Post Co.

A kiadó egy helyi befektetési bankot bízott meg azzal, hogy találjon vevőt a patinás, de évek óta veszteséget termelő, amely tavaly a 2008-asnál negyedével kevesebb hirdetési bevételt termelt. A lap előállítása került sokba, de az érdeklődésen nyomot hagyott a mindent (szinte) valós időben közvetítő online sajtó térnyerése is. A kiadó múlt decemberben 29, egy évvel korábban „csak” 16 millió dolláros mínusszal zárta az esztendőt. Az 1933-ban alapított Newsweek a hatvanas évek elején került a Washington Post Co.-hoz.

Médiapiac

Magyarország élen jár az új uniós hírközlési kódex implementálásában

Magyarország élen jár az új európai uniós hírközlési kódex implementálásában, a maga teljességében a kódex idehaza az elsők között lett átültetve a gyakorlatba – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke csütörtökön Győrben.

Közzétéve:

MTI/Kovács Attila

Koltay András az NMHH és a győri Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke által szervezett, a távközlés világnapjához kapcsolódó konferencián kiemelte: komoly és termékeny az együttműködés a piaci ipari szereplőkkel, ugyanakkor az új hírközlésszabályozási keretrendszerben a piaci és versenyszempontok mellett a közérdek szempontjait is figyelembe vették.

Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány és Oroszország ukrajnai háborúja is megmutatta, hogy az államnak nem szabad tejles mértékben kivonulnia az olyan közszolgáltatások területéről sem, ahol a piaci verseny egészségesen működik és hatékonyan nyújtja a szolgáltatásokat.

A hírközlés is ilyen terület, ahol a verseny szabályozásán túl továbbra is szükség van állami közszolgáltatási és igazgatási intézmények fenntartására

– mondta az NMHH elnöke.

Borítókép: Koltay András

Tovább olvasom

Médiapiac

A világon egyedülállónak számít a Bartók Rádió

Devich Márton, a rádió csatornaigazgatója a Bartók Rádió különleges, 35 éves múltjáról mesélt a Duna Almárium című műsorában.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bartók Rádió 1987. május 23-án vette fel nagy zeneszerzőnk, Bartók Béla nevét, addig 3. műsor néven volt ismert. Elsősorban a klasszikus zene rádiója ma is, de jellemző rá a zenei sokszínűség; sugároz dzsesszt, népzenét, operákat, régizenét, kortárs zenét és filmzenéket is. Habár sokan úgy gondolják, hogy a magaskultúrát képviselő profilja miatt csupán egy szűk réteg kulturális igényeit elégíti ki, az elmúlt években sokat tettek azért a rádió munkatársai, hogy változatos zenei- és műsorrepertoárral tegyék széles körben még népszerűbbé – mondta a csatornaigazgató, Devich Márton a jubileum kapcsán a Dunán.

Világszerte sok klasszikuszenei rádióadó létezik, de csak kevés nemzet büszkélkedhet azzal, hogy a közszolgálati média részeként országos lefedettséggel rendelkező rádiócsatornán hallgathatja 24 órában ezt a zenei műfajt. Az elmúlt 35 évben alkalmunk volt többször megújulni, ezzel együtt hűséges és művelt törzshallgatói bázissal rendelkezünk. Több kell, hogy legyünk, mint egy lemezjátszó, ezért a koncertek és az operaközvetítések mellett rengeteg különböző magazinműsorral, a legrangosabb hazai és külföldi muzsikusokkal, a szakma kiválóságaival várjuk minden nap a hallgatóinkat

– sorolta a Bartók Rádió érdemeit Devich Márton csatornaigazgató, kiemelve, hogy kollégáival a mai napig arra törekszenek, hogy ismeretterjesztő tartalmaik közérthetők legyenek. A hallgatói visszajelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, mert abban hisznek, hogy a rádiózás közös műfaj, csak megfelelő kölcsönhatással működhet.

A Bartók Rádió május 23-án, hétfőn ünnepel: a Muzsikáló műsorfolyamában, és az Évfordulók című félórás magazinműsorában is megemlékeznek arról, hogy a rádiócsatorna 35 éve vette fel Bartók Béla nevét.

Borítókép: Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévő rádióstúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Ellentmond egymásnak Márki-Zay és a Direkt36

Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi kormányfőjelöltje hazugsággal vádolja a Direkt36 portált, amely hosszú cikkben mutatta be a baloldal országgyűlési választási kampányának kulisszák mögötti eseményeit. A polgármester szerint egy olyan beszélgetés tartalmát ferdítették el, amelyről hangfelvétel készült, és az a portál szerkesztőihez is eljutott.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ismét áll a bál a baloldalon: Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi kormányfőjelöltje kedden az ATV-ben azzal vádolta meg a Direkt36 nevű baloldali portált, hogy meghamisították a szavait. Ismert: a Direkt36 kedden jelentetett meg egy cikket a Telex.hu hírportálon, amelyben a baloldal kampányát mutatták be a kulisszák mögé is bepillantva, a résztvevők visszaemlékezései alapján.

A Márki-Zay és a Direkt36 közötti vitát kiváltó epizód a portál tálalásában az volt, hogy 2021 októberének közepén, az előválasztás második fordulója előtt egy nappal a polgármester leült beszélgetni két tanácsadóval. Tóth Péter és Ruff Bálint arról diskurált a leendő miniszterelnök-aspiránssal, miként kellene megszerveznie a kampányát.

A Direkt36 forrásai szerint a találkozó végén Márki-Zay kijelentette, hogy „nem kér a kampányszakemberek tanácsaiból”, mindezt arrogáns hangon közölte velük.

„Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit” – közölte a politikus az egyik résztvevő szerint. „Régóta vagyok a politikában, de én úgy még embert nem hallottam beszélni, ahogy Márki-Zay beszélt” – mondta a forrás a Direkt36-nak.

A polgármester azonban tegnap este az ATV-ben azt vázolta fel, hogy egészen más hangnemben zajlott a beszélgetés. Sőt kiemelte: „tévesen idéztek, de van hangfelvétel, és a szerkesztő urat már megkértem, hogy a hangfelvételt használja” – utalt Márki-Zay a Direkt36 cikkének egyik szerzőjére vagy szerkesztőjére, akinek ezek szerint a birtokában vannak a hanganyagok.

Mindez több kérdést is felvet.

Például azt, hogy ki vette fel a beszélgetést, és ha esetleg Márki-Zay volt az, akkor a tanácsadók, Ruff Bálint és Tóth Péter hozzájárultak-e ahhoz, hogy felvétel készüljön? Enélkül ugyanis a hanganyag elkészítése visszaélésnek minősül.

Az a kérdés is felmerül, hogy ha a Direkt36 megkapta a tárgyalás hanganyagát, és abban nem az általuk idézett mondatok hangoztak el, akkor ezt milyen megfontolásból tette a portál? Ennek tisztázása érdekében a Mediaworks Hírcentruma kérdéssel fordult a Direkt36-hoz, illetve Márki-Zay Pétert is megkeresték az ügyben.

Amennyiben kiderülne, hogy a városvezető készítette a felvételeket, akkor nem ez lenne az első eset, amikor engedély nélkül rögzít beszélgetéseket. Korábban a polgármesteri tisztség elnyerése után, 2018-ban került be azzal a hírekbe, hogy a hódmezővásárhelyi városházán bekapcsolt diktafonnal járkálva elegyedett szóba az ott dolgozókkal.

Az ügyről akkor úgy nyilatkozott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, hogy „a diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel, mert ehhez az érintettek tájékozott hozzájárulása szükséges. A hivatal dolgozói esetében azonban még a hozzájárulás sem releváns” – emelte ki az elnök a Magyar Nemzetben olvashatóak szerint.

Tovább olvasom