Kövess minket!

Médiapiac

Elítélte a bíróság a balliberális újságírót

Lezárult az elsőfokú eljárás Dezső András büntetőperében, a bíróság elmarasztalta az újságírót rágalmazás vétsége miatt.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság pénteken délelőtt kimondta: Dezső András, az Index.hu korábbi, a HVG jelenlegi újságírója rágalmazást követett el egy, az Indexen 2018 márciusában megjelent cikkében. Az ügyben vádat emeltek Dezső ellen személyes adattal való visszaélés miatt is, ám a bíróság ebben a vádpontban felmentette az újságírót. 

Kovács József bíró megrovásban részesítette Dezső Andrást és 500 ezer forintnyi bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, az újságíró védője jelezte: fellebbeznek a verdikt ellen, az ügyészség pedig három nap gondolkodási időt kért, így a per másodfokon folytatódhat.

Az ügy 2018 tavaszán kezdődött, amikor egy svéd–magyar állampolgárságú nő, Natalie Contessa Af Sandeberg arról nyilatkozott az M1-nek, hogy Svédországban közbiztonsági problémákat okozott a tömeges bevándorlás, és emiatt úgy döntött, hogy Magyarországra költözik. Néhány nappal később jelent meg az Index.hu-n Dezső András lejárató cikke a hölgyről, akivel kapcsolatban felidézte, hogy hétrendbeli rágalmazásért ítélték el Svédországban, valamint azért is felelnie kellett a törvény előtt, mert hivatalos személynek adta ki magát. 

A vád szerint az újságíró a cikk megírásával a törvény által védett személyes adatokat hozott nyilvánosságra, a cikkben található valótlanságok miatt pedig a bíróság vizsgálta a rágalmazás tényállását is.

Az ügyben a bíróság beszerezte azokat a svéd nyelvű dokumentumokat, amelyeken Dezső András cikke alapult. Kiderült: az újságíró cikkének állításával szemben a sértettet sosem ítélték el azért, mert pszichológusnak adta volna ki magát. Ilyen nem történt. Dezső továbbá azt írta: egyszer állatvédelmi szakembernek, egyszer pedig hivatalos személynek adta ki magát. Bebizonyosodott: nem két ilyen eset volt, csupán egy, és Af Sandeberg egy felforrósodott autóban levő kutyát akart kiszabadítani, amiért a létező legenyhébb büntetést kapta: megrovást. A két hazugság miatt a bíróság úgy ítélte meg, hogy megáll a rágalmazás tényállása az ügyben.

A bíróság a személyes adatokkal való visszaélés kapcsán kimondta, hogy Af Sandeberg maga kereste a megszólalási lehetőséget, majd a közszolgálati televízióban nyilatkozott a bevándorlás kérdésében. Ha valaki közügyekben szólal meg, ezzel egyúttal a közélet egyfajta szereplőjévé válik, és nagyobb a tűrési kötelezettsége. Mindemellett a bíróság úgy ítélte, hogy a nyilvánosságra hozott adatok közérdeklődésre tarthatnak számot, és ebben az esetben a tájékozódáshoz való jog fontosabb volt, mint a személyes adatok védelmének alapjoga – írta meg a Magyar Nemzet.

Az ügy akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor büntetőeljárás indult Dezső András ellen, és miközben világos volt, hogy egy hazugságokat tartalmazó lejárató cikket jelentetett meg, az újságíró nemzetközi kampányt indított, amelyben az „orbáni diktatúra” áldozataként próbálta feltüntetni magát.

2018-ban a Time magazin is bemutatta Dezsőt, mint üldözött újságírót, így egy cikkben szerepelhetett a brutálisan meggyilkolt szaúdi szerkesztővel, Dzsamal Hasogdzsival.

Médiapiac

Új ismeretterjesztő műsor indul a Dunán Mező Misivel

Látványos és elgondolkodtató időutazásra hívja a nézőket Mező Misi Jézus és… címmel szombattól a Duna csatornán induló ismeretterjesztő sorozata, amely tizenkét régi mesterséget mutat be.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere műsorvezetőként mutatkozik be a Duna új ismeretterjesztő műsorában.

A Jézus és… című sorozat címe különleges asszociációra ad lehetőséget: a pontok helyére különböző mesterségek kerülnek, és a műsorvezető nemcsak bemutatja ezeket az ősi szakmákat, hanem testközelből tapasztalja meg, mit jelent az évezredes szakmákat űzni, miközben olyan szakemberek osztják meg vele tapasztalataikat, akik hivatásként tekintenek munkájukra.

Minden “hivatásmese” példa lehet arra, milyen hangsúlyosan hatja át kultúránkat és szakmáinkat hétköznapjainkban a kereszténység – mondta el a műsor keddi budapesti sajtótájékoztatóján Mező Misi, hozzátéve: az ősi foglalkozásokon keresztül a nézők közelebb kerülhetnek a hithez, valláshoz és számos személyes élettörténethez is.

Debrecen, 2022. június 21. Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese, a Duna csatorna Jézus és vendégei vallási műsorának házigazdája (j) a sorozat Jézus és a fazekas című részének forgatásán Gál Álmos debreceni fazekasmesterrel a Föld Sója Kerámia Műhelyben 2022. június 21-én. MTI/Cseke Csilla

Mező Misi “élete legszebb kalandjának” nevezte a tizenkét hónapon keresztül forgatott sorozatot, amely a bíró, építőmester, fazekas, földműves, halász, katona, orvos, pásztor, pék, szőlész, tudós és vámszedő mesterségekbe nyújt bepillantást.

Mint a műsorvezető felidézte, a forgatás során eljutottak az olaszországi Pisába, egy gravitációs hullámokat vizsgáló kutatóközpontba, de jártak Erdélyben is, ahol a pásztorokról szóló műsort vették fel.
Különleges élmény volt száz méter magasan, az esztergomi bazilika kupolájának keresztjénél állni, de az is, amikor a sürgősségi osztályon testközelből lehetett megtekinteni egy gyomortükrözést – számolt be élményeiről Mező Misi.

Palkó Áron, a sorozat rendezője elmondta, a Jézus és… célja az, hogy a műsorban szereplőket “hitelesen tudja kibontani”. Mező Misi mellett könnyen megnyíltak az emberek, így a tizenkét mesterségről nem idealizált, hanem valós képet kaphatnak a nézők – jegyezte meg.

Tác, 2022. május 25. Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese a Duna csatorna Jézus és… vallási sorozata Jézus és a földműves című epizódjának forgatásán Tácon, a Gorsium Régészeti Parkban 2022. május 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt


Filó László zászlós, a műsor katonákról szóló epizódjának szereplője hozzátette: a Jézus és… egyrészt szakmákról, hivatásokról szól, de olyan emberekről is, akik Istent keresik.
Katonának lenni nem szakma, hanem hivatás; benne van az alázat, a kitartás, a hűség és ami az egészet összefogja: az önfeláldozás – hangsúlyozta.

Vukics Adrienn régész, muzeológus, a műsor szakértője azt emelte ki, hogy a sorozatban karizmatikus emberek mutatják be a tizenkét kiválasztott hivatást. Ezen szakmák mindegyike létezett már Jézus idején, de némelyik már az őskorban is – fűzte hozzá.

A Jézus és… sorozat tizenkét epizódja szombat délutánonként 16:20-tól lesz látható a Dunán.

Borítókép: Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude énekese a Duna csatorna Jézus és a vámszedő című műsorának egyik házigazdája a sorozat forgatásán Somody Imre vállalkozó vácegresi birtokán 2022. április 11-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Új évaddal folytatódik a Csináljuk a fesztivált!

A Duna nagyszabású show-műsora hamarosan új adásokkal jelentkezik. A folytatásban a nézők még nagyobb szerepet kaptak: öt héten át válogathattak a különböző korszakok slágerei közül.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

Óriási érdeklődéssel, több mint 12 ezer szavazattal ért véget a hirado.hu oldalán futó, öt héten át tartó voksolás, amelyben a Csináljuk a fesztivált! következő évadának slágereit véleményezhették a nézők.

A legnépszerűbb tematikus szavazási kör az Aranykor korszaka volt, amelyben több mint háromezren vettek részt, és akadt olyan dal is a listában, amely kimagasló győztes lett az ezret is meghaladó szavazattal.

A közönség által kiválasztott dalokat október 7-én jelenti be a Duna exkluzív sajtótájékoztató keretében, ahol minden részlet kiderül a Csináljuk a fesztivált! következő évadáról. Nyilvánosságra hozzák néhány sztárelőadó és a műsorvezetők kilétét, valamint azt is leleplezik, kik kapnak helyet majd a zsűriben.

Borítókép: A győztes Peter Sramek a Csináljuk a fesztivált! című nagyszabású show-műsor sajtónyilvános döntőjének felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. április 5-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Prima díjjal ismerték el a Bartók Rádió munkáját

A legjobbak közé választották a Bartók Rádiót. A közmédia klasszikuszenei rádióadója az egyik legrangosabb elismerésben részesült: a magyar ismeretterjesztés és média kategóriájának Primájává választották.

Közzétéve:

Borítókép: Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévõ rádióstúdió elõtt. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bartók Rádió értékőrző és -teremtő munkájával, a kultúra ápolásával és közvetítésével nélkülözhetetlen része a magyar művészeti, komolyzenei életnek – sokrétű szakmai tevékenységét Prima díjjal ismerték el magyar ismeretterjesztés és média kategóriában – közölte a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma.

Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője elmondta, a Prima díj nagy öröm és nagyon sokat jelent az egész szerkesztőség számára.

„Minden kollégám munkája benne van ebben a díjban, aki az elmúlt évtizedekben a Bartók Rádiónál dolgozott, akik mindent megtettek és megtesznek ma is a csatornáért. Komoly szakmai tudást igényel a hivatásunk, amit szolgálatnak tekintünk. Remek csapat alkotja a szerkesztőséget, és azon dolgozunk, hogy minél színvonalasabb, tartalmasabb és színesebb műsorokat készítsünk, és igényesen szórakoztassuk a hallgatóinkat minél szélesebb körben.

Célunk, hogy a zene erejével reményt adjunk az emberek lelkébe, hogy dokumentáljuk a magyar zenei életet, segítsük a fiatal muzsikusokat és támogassuk a magyar kortárs zenét. Szép és nagy feladat, nagy felelősséggel”

– jelentette ki Devich Márton, hozzátéve, hogy a Prima díj visszaigazolása annak, hogy jó úton járnak.

A kategóriában Prima díjat kapott a Bartók Rádió mellett Hadas Krisztina televíziós újságíró, szerkesztő, riporter és Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser is.

A legjobbnak járó a Prima Primissima Díjat december 2-án, titkos szavazás eredménye alapján hirdetik ki.

Tovább olvasom