Kövess minket!

Médiapiac

Elítélte a bíróság a balliberális újságírót

Lezárult az elsőfokú eljárás Dezső András büntetőperében, a bíróság elmarasztalta az újságírót rágalmazás vétsége miatt.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság pénteken délelőtt kimondta: Dezső András, az Index.hu korábbi, a HVG jelenlegi újságírója rágalmazást követett el egy, az Indexen 2018 márciusában megjelent cikkében. Az ügyben vádat emeltek Dezső ellen személyes adattal való visszaélés miatt is, ám a bíróság ebben a vádpontban felmentette az újságírót. 

Kovács József bíró megrovásban részesítette Dezső Andrást és 500 ezer forintnyi bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, az újságíró védője jelezte: fellebbeznek a verdikt ellen, az ügyészség pedig három nap gondolkodási időt kért, így a per másodfokon folytatódhat.

Az ügy 2018 tavaszán kezdődött, amikor egy svéd–magyar állampolgárságú nő, Natalie Contessa Af Sandeberg arról nyilatkozott az M1-nek, hogy Svédországban közbiztonsági problémákat okozott a tömeges bevándorlás, és emiatt úgy döntött, hogy Magyarországra költözik. Néhány nappal később jelent meg az Index.hu-n Dezső András lejárató cikke a hölgyről, akivel kapcsolatban felidézte, hogy hétrendbeli rágalmazásért ítélték el Svédországban, valamint azért is felelnie kellett a törvény előtt, mert hivatalos személynek adta ki magát. 

A vád szerint az újságíró a cikk megírásával a törvény által védett személyes adatokat hozott nyilvánosságra, a cikkben található valótlanságok miatt pedig a bíróság vizsgálta a rágalmazás tényállását is.

Az ügyben a bíróság beszerezte azokat a svéd nyelvű dokumentumokat, amelyeken Dezső András cikke alapult. Kiderült: az újságíró cikkének állításával szemben a sértettet sosem ítélték el azért, mert pszichológusnak adta volna ki magát. Ilyen nem történt. Dezső továbbá azt írta: egyszer állatvédelmi szakembernek, egyszer pedig hivatalos személynek adta ki magát. Bebizonyosodott: nem két ilyen eset volt, csupán egy, és Af Sandeberg egy felforrósodott autóban levő kutyát akart kiszabadítani, amiért a létező legenyhébb büntetést kapta: megrovást. A két hazugság miatt a bíróság úgy ítélte meg, hogy megáll a rágalmazás tényállása az ügyben.

A bíróság a személyes adatokkal való visszaélés kapcsán kimondta, hogy Af Sandeberg maga kereste a megszólalási lehetőséget, majd a közszolgálati televízióban nyilatkozott a bevándorlás kérdésében. Ha valaki közügyekben szólal meg, ezzel egyúttal a közélet egyfajta szereplőjévé válik, és nagyobb a tűrési kötelezettsége. Mindemellett a bíróság úgy ítélte, hogy a nyilvánosságra hozott adatok közérdeklődésre tarthatnak számot, és ebben az esetben a tájékozódáshoz való jog fontosabb volt, mint a személyes adatok védelmének alapjoga – írta meg a Magyar Nemzet.

Az ügy akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor büntetőeljárás indult Dezső András ellen, és miközben világos volt, hogy egy hazugságokat tartalmazó lejárató cikket jelentetett meg, az újságíró nemzetközi kampányt indított, amelyben az „orbáni diktatúra” áldozataként próbálta feltüntetni magát.

2018-ban a Time magazin is bemutatta Dezsőt, mint üldözött újságírót, így egy cikkben szerepelhetett a brutálisan meggyilkolt szaúdi szerkesztővel, Dzsamal Hasogdzsival.

Médiapiac

Ez kínos: középső ujja felmutatásával kezdte a híradót a BBC műsorvezetője (videó)

Viccelni akart, rosszul sült el: élő adásban mutatott be a kamerának a BBC hírolvasója.

Közzétéve:

X

A BBC News hírolvasója, Maryam Moshiri rendhagyó módon, középső ujja felmutatásával kezdte a december 6-i híradót. Miután észlelte a bakit, rutinosan váltott és elkezdte az adást – számol be róla a Mandiner.

A műsorvezető a kínos pillanatokra az X-oldalán (korábban Twitter) adott magyarázatot.

Az adás kezdete előtt egy kicsit viccelődtem a stábbal. Úgy tettem, mintha visszaszámolnék, aztán amikor az egyeshez értünk, viccből megfordítottam az ujjamat, és nem tudtam, hogy ezt a kamera mutatni fogja. Ez egy magánjellegű poén volt a stábbal, és nagyon sajnálom, hogy kikerült az adásba! Buta vicc volt

– fogalmazott a híradós.

Borítókép: képernyőfotó a videóból

Tovább olvasom

Médiapiac

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL-lel szemben

A november 19-i adás bizonyos erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt lépett ismét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Közzétéve:

A Média Center Campona, az RTL Magyarország és a hozzá közeli beszállítók székháza Budatétényben, fotó: MTVA/MTI/Branstetter Sándor

Bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a médiatanács: a műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte az ellenfelét – közölte az MTI-vel pénteken az NMHH, hozzátéve, hogy

a földre kerülő és eszméletlen Kabát Péter orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni és részt venni az eredményhirdetésen.

Jelezték: a hatósági ellenőrzés alapján a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta, ezért a médiatanács most induló eljárásában azt vizsgálja, megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása. A vélhetően helytelen besorolás és így a nem megfelelő sugárzási időpont miatt a médiatanács eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen – írták, emlékeztetve, hogy ez már a második hasonló eset a Sztárbox műsorszámmal kapcsolatban, ugyanis a műsor november 5-én sugárzott epizódja miatt is indult már vizsgálat.

Úgy folytatták, hogy a Petőfi rádió Egész úton hazafelé című műsorának szeptember 15-én közreadott adásával kapcsolatban bejelentés érkezett a hatósághoz:

a kifogásolt műsorszám a természetfeletti jelenségekkel, a szellemvilággal és az ezzel összefüggő hallgatói tapasztalatokkal foglalkozott.

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a rádióban felolvasott hallgatói beszámolók félelmet kelthettek a kiskorú hallgatókban, akik azokat félreérthették, és az egyes történetekben szereplő személyek és családtagok halálát, valamint az ehhez kötődő visszaemlékezéseket részletező információk közzététele felkavaró lehetett a 12 éven aluli korosztály tagjainak – fűzték hozzá.

A médiatanács megállapította, hogy a műsorszám a “12 éven aluliak számára nem ajánlott”, III. korhatári kategóriába sorolandó. A szolgáltató a műsorszámot korhatárra tekintet nélkül meghallgathatónak minősítette, így jogsértést követett el, amiért a médiatanács 100 ezer forint bírságot szabott ki – írták.

A fentiek mellett a SuperTV2 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson október 15-én 19 óra 45 perces kezdettel sugárzott Amerikai pite: A találkozó című filmmel kapcsolatban érkezett bejelentés a médiatanácshoz. Hozzátették, a csatorna szolgáltatója Romániában bejegyzett társaság.

A médiaszolgáltató 12-es korhatár-megjelöléssel sugározta a filmet, amely a magyar szabályozás alapján – a szexualitásra, a meztelenségre, a trágár nyelvezetre, valamint a drogfogyasztásra tekintettel – tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozónak minősül, így kizárólag 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A hatóság értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére – olvasható a közleményben.

Felülvizsgálták a kereskedelmi rádiók médiaszolgáltatási díját

Tudatták azt is, hogy felismerve a rádiós médiaszolgáltatói szektor gazdasági nehézségeit, a médiatörvényben biztosított lehetőség alapján a médiatanács hivatalból felülvizsgálta a kereskedelmi rádiók médiaszolgáltatási díját.

A díjfelülvizsgálat célja az volt, hogy azonos feltételrendszer alapján, egyenlő elbánást biztosítva enyhítse a rádiós piac kereskedelmi szereplőinek terheit,

hogy a rádiók a kormányrendeletekben biztosított médiaszolgáltatási díjfizetés alóli mentesség megszűnését követően, a változó piaci környezetben is fenntarthatóan működhessenek – fejtették ki.

A felülvizsgált médiaszolgáltatási díjak 2024. január 1. napjától lépnek életbe – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bemutatták a GTA 6 előzetesét (videó)

Az évek óta várt játék előreláthatólag 2025-ben jelenik majd meg.

Közzétéve:

Borítóképünk részlet a GTA 6 előzeteséből, forrás: YouTube/RockstarGames

Bemutatta helyi idő szerint hétfő éjjel a Rockstar Games amerikai videojátékfejlesztő cég a Grand Theft Auto sorozat legújabb, hatodik részének előzetesét, és egyben közölte: az évek óta várt játék előreláthatólag 2025-ben jelenik majd meg – derül ki a The Guardian című brit lap kedd hajnali beszámolójából, amelyet az MTI ismertetett.

A GTA 6 ismét a Miamit idéző Vice Cityben játszódik majd, és első alkalommal lesz nő az egyik főhős.

A sorozat előző részéből, a 2013-ban megjelent GTA 5-ből 190 millió példányt adtak el, és minden idők legjövedelmezőbb videojátéka lett, amely 7,7 milliárd dollár bevételt termelt a Take-Two kiadóvállalatnak.

A játék eredeti 1997-es verziójában csak négy női avatár szerepelt, de akkor még egyiküknek sem volt hangja vagy személyisége.

A GTA 6 előzetesét eredetileg később hozták volna nyilvánosságra, azonban a felvételt még a hivatalos megjelenés előtt kiszivárogtatták az X-en.

A játék előzetesét itt láthatja:

Tovább olvasom