Kövess minket!

Médiapiac

Elfogadta az NMHH zárszámadását a költségvetési bizottság

A hatóság 39,2 milliárd forintos bevétellel gazdálkodott tavaly, kiadása 20,8 milliárd forint volt, pénzmaradványa pedig 18,3 milliárd forint.

Az NMHH egységes költségvetésének valamennyi eleme pénzmaradvánnyal zárta a 2012-es évet – mondta az intézmény főosztályvezetője hétfőn, az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának ülésén.

A testület döntött az NMHH tavalyi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat benyújtásáról, amelyet várhatóan jövő héten tárgyal a parlament. A dokumentum tervezetét a médiatörvény értelmében a hatóság készíti el, amelyet aztán a bizottság terjeszt a Ház elé – írja az MTI.

Baross Gyula elmondta: a költségvetésüket magyar tulajdonosi hátterű könyvvizsgáló cégek auditálták. Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke azonban úgy vélte: mivel a munkára a hatóság kérte fel a könyvvizsgálókat, az nem minősíthető független pénzügyi ellenőrzésnek.

A 16 igen szavazattal, kettő ellenében elfogadott előterjesztésből kiderül, hogy a hatóság 39,2 milliárd forintos bevétellel gazdálkodott tavaly, míg kiadása 20,8 milliárd forint volt, pénzmaradványa pedig 18,3 milliárd forint.

A bevételek többsége, csaknem 18 milliárd forint a frekvenciadíjakból származott, míg a legnagyobb kiadás – 16 milliárd forint – a működéséhez kapcsolódott, ebből 5,1 milliárd forintot a személyi juttatások, csaknem 4 milliárd forintot a dologi kiadások tettek ki.

A maradványból 1,1 milliárd forintot az idei évre áthúzódó kiadásokra fordítottak, 5,8 milliárd forintot működési tartalékra különítettek el, míg 5 milliárdot átadtak a MTVA, 6,1 milliárd forintot pedig nyilvántartások kialakítására használhatnak fel.

Az NMHH Médiatanácsának tavalyi költségvetési bevétele 219,4 millió forint volt, míg kiadása csaknem 180 millió, költségvetésen kívüli bevétele 4,1 milliárd forintot, kiadása 4,7 milliárdot tett ki.

Az MTVA összes bevétele 82,7 milliárd forintot tett ki, amelyből a költségvetésből 70,6 milliárd forint, kereskedelmi bevételekből 6 milliárd, az előző évi pénzmaradványból további 6 milliárd forint adódott. A kiadások teljes összege csaknem 130,9 milliárd forint volt, amelyből 72,5 milliárd forintos tétel az MTVA médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége, 44,3 milliárd forintos kiadás pedig a székházvásárlás költsége. Ennek lebonyolításához az MTVA összesen 36,6 milliárd forint beruházási hitelt, 20 milliárd forint forgóeszközhitelt és 4 milliárd forint folyószámlahitelt vett fel.

A Közszolgálati Közalapítvány tavaly 200 millió forintból gazdálkodott, az MTV Zrt. 707 millióból, a Duna TV Zrt. 910 millió forintból, míg a Magyar Rádió Zrt. 624 millióból, az MTI Zrt. pedig 1,3 milliárdból.

 

(MTI)

Médiapiac

A luxemburgi sajtó plagizálással vádolja a kormányfőt

A Reporter.lu luxemburgi hírportál oknyomozójó újságírója egyetemi szakdolgozata kapcsán plagizálással vádolta meg szerdai cikkében Xavier Bettel kormányfőt, aki még aznap elismerte, hogy hibát követett el.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

A hírportál szerint Bettel a francia Nancy Egyetem politikatudomány és közjog szakos hallgatójaként1999-ben, olyan szakdolgozatot nyújtott be, amellyel kapcsolatban felmerül a páratlanul nagymértékű plagizálás gyanúja. A vádak szerint Bettel idegennyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül, 54 oldalon keresztül az európai parlamenti választási rendszer reformjáról szóló, 55 oldalas dolgozatában, továbbá több, mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is 9 oldalt vett át.

Bettel először úgy reagált a vádakra, hogy nem kívánja kommentálni a két évtizedes múltra visszatekintő állításokat, azonban később elismerte: “a szakdolgozatot talán más módszerekkel kellett volna megírnia”.

Azt is kijelentette: elfogadja a Nancy Egyetem következtetéseit, ha az intézet úgy találja, hogy felül kell vizsgálni tudományos munkáját.

“Emlékeim szerint, akkori legjobb tudásom és meggyőződésem szerint írtam a szakdolgozatot. Teljes mértékben megbízom az egyetemben, hogy értékelje, a szóban forgó munka megfelel-e az akkori tudományos kritériumoknak” – mondta.

A Luxembourg Times hírportál tudósítása szerint, Anna-Lena Högenauer, a Luxemburgi Egyetem politológia professzora azt nyilatkozta: Bettel dolgozata nagyon problematikus, mert hosszabb részeket szinte szóról szóra átvett más szövegekeből. “Nem lehet véletlenül több oldalt csak úgy másolni” – tette hozzá.

Bettel egyetemi témavezetője, Etienne Criqui nem cáfolta a volt diákjával szembeni vádakat. “Lehetséges, hogy a kormányfő internetes oldalakról vett át passzusokat. De a kontextus más volt” – mondta az újságíróknak arra hivatkozva, hogy két évtizeddel ezelőtt még nem léteztek a plágiumok felderítésére alkalmas informatikai szoftverek. Azt is hozzátette, hogy “ma már egy nagy 1-est adna a kormányfő munkájára.”

Tovább olvasom

Médiapiac

Logisztikai központot épít a Magyar Posta Nagykanizsán

A zöldmezős beruházás egy eddig magánkézben lévő iparterület megvásárlásával valósul meg – jelentette be szerdán a zalai városban a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Közzétéve:

Cseresnyés Péter – egyben az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára – közölte: a mintegy 5800 négyzetméteres iparterületen 2500 négyzetméter alapterületű csarnok épül. A jövő évben megvalósuló beruházás 80-100 új munkahelyet jelent.

A város északi ipari parkjában épülő logisztikai központnak még idén elkészülnek a tervei, az első kapavágás a jövő év elején várható. A csomagküldemények feldolgozására szánt beruházás 2022 végére valósulhat meg

– ismertette a képviselő.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) a bejelentés kapcsán arra emlékeztetett, hogy Nagykanizsa hat út találkozásában fekszik, ezért is lehet vonzó a logisztikai központhoz hasonló beruházásoknak. A Magyar Posta pedig olyan cég, amelyik stabilitást jelent – emelte ki a polgármester.

Tovább olvasom

Médiapiac

Csütörtökön kísérik végső útjára a magyar televíziózás első női riporterét

Balogh Mária még fiatalon visszavonult és életét mozgássérült unokaöccse, szeretett nevelt fia gondozásának szentelte

Közzétéve:

Mint arról korábban a Médiapiac beszámolt, nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap.

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Balogh Mária még ég fiatalon visszavonult és életét mozgássérült unokaöccse, szeretett nevelt fia gondozásának szentelte – írta a Magyar Nemzet. Az utóbbi évtizedben Székesfehérváron élt. Temetésére 2021. október 28-án csütörtökön 9 órakor kerül sor a székesfehérvári Béla úti temető szóróparcellájában, a római katolikus egyház szertartása szerint. Nyugodjon békében!

Tovább olvasom