Kövess minket!

Médiapiac

Életvédő a család – elektronikus könyvesboltot indított a KINCS

Kopp Mária és Skrabski Árpád újonnan kiadott sikerkönyve is megvásárolható, több más kötettel együtt, elektronikus és nyomtatott formában is.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A család nem csupán a boldogság kimeríthetetlen forrása, de minden másnál jobb egészség- és életvédő tényező – ez az a tézis, amit Kopp Mária és Skrabski Árpád nemcsak tudományosan igazolt, hanem személyes példával, saját házasságukkal is alátámaszt. Lányaik, Luca és Fruzsina biztatására a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) ezért újra kiadta a szerzőpáros A boldogságkeresés útjai és útvesztői című sikerkönyvét. A kötet tudományos megalapozottsággal vizsgálja az életközösségeket, a női és férfi szerepeket, a családot és az életminőséget meghatározó és befolyásoló tényezőket. A maga lényeglátásával, tudományos ismeretterjesztő, ugyanakkor lélekemelő, kincset érő gondolataival mindenkihez szól és mindenkit megérint – írja a Mandiner.

Amióta világ a világ, nemzedékek sora keresi a választ arra a kérdésre, hogy hol a boldogság, de a kiegyensúlyozott párkapcsolatnál még senki nem tudott jobb feleletet adni. Ám korunk szelleme a legkevésbé sem kedvez a hosszú távú, vagy akár életre szóló elköteleződésnek. Ez a mű iránytűként szolgál a kapcsolatok útvesztőjében, remek segédanyag lehet jegyeskurzusok vagy akár etikaórák során, de kapcsolatépítő olvasmányként is megállja a helyét: zöldfülű és veterán párok egyaránt fognak újdonságot találni benne.

A kiadvány nyomtatott és elektronikus formában is megvásárolható a KINCS nemrégiben indult online könyvesboltjában, ahol más, a szervezet által kiadott, vagy annak tevékenységéhez kapcsolódó könyvek és kiadványok is megvehetők. Ilyen például az „…ami a miénk” – ötven írás a családról című kötet is, amely tavaly novemberben jelent meg a KINCS kiadásában.

A könyvben ötven – az irodalom, egyház, sport, tudomány, egészség, művészet, családmozgalom, gazdaság, közélet, média – területéről ismert ember osztotta meg gondolatait a család jelentőségéről. A kiadványt Novák Katalin családokért felelős miniszter szerkesztette és minden írás elé személyes ajánlót készített. Az írásokban szó van az összetartozásról, vagy pont arról a küzdelemről, amivel megpróbáljuk a családot egységgé kovácsolni – a közös nevező pedig a hit és a kegyelem. „A kötetben található írások rólunk is szólnak. Nem szirupos hollywoodi mesék, hanem valódi életek, magasba repítő és mélyre szántó gondolatok, amelyekből erőt meríthetünk a hétköznapokra” – írja Novák Katalin az előszóban.

Médiapiac

Elhunyt Varga Szilvia, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagja

A testület Fidesz által delegált tagja vasárnap reggel, hosszú betegség után, 53 évesen halt meg – közölte a család az MTI-vel.

Közzétéve:

Varga Szilvia rendezvényszervező szakember 1971-ben született Budapesten. 1996-ban szerzett diplomát a JPTE-BTF kulturális szervező szakán, 1998-tól a Miniszterelnöki Hivatalban előbb a Kommunikációs Központban dolgozott állami rendezvények rendezvényszervezési vezetőjeként, majd az Országimázs Központ állami rendezvények rendezvényszervezési vezetője és tanácsadója volt.

2001 és 2006 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció Szakán volt óraadó tanár, 2002-2003-ban a Fidesz Országos Hivatalában (Demokrácia Központ, majd Programiroda) tevékenykedett rendezvényszervezőként.

2003-tól 2006-ig a Fidesz programigazgatója, 2006-tól 2010-ig a Kecskeméti Fesztiváliroda igazgatója, 2006-tól saját rendezvényszervező vállalkozást indított. 2010-ben az Országgyűlés a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjának választotta, itt elnökségi tagként is dolgozott.

2010-2011-ben a Hungarofest Nonprofit Kft. Nemzeti Rendezvények divízióigazgatója, 2011-től 2013-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Rendezvényekért felelős tanácsadója volt. 2013-ban nevezték ki a Hungarofest Nonprofit Kft. szakmai igazgatójává.

Fontosabb munkái közé tartoztak 1999 és 2001 között a Millennium nagy rendezvényei és protokolleseményei, így az augusztus 20-i rendezvények és tűzijáték, a Sydney-i Olimpiai magyar napok, a Szent Korona átszállítási ceremóniája az Országházba, és Mádl Ferenc köztársasági elnök beiktatási ünnepsége. 2002 és 2006 között szerepet vállalt a Kossuth téri Fidesz kampányzárók, a budapesti Fringe Tehetségkutató Fesztivál, 2009-ben Pécs Európa Kulturális Fővárosa megnyitó ünnepsége megszervezésében.

Szerepet vállalt továbbá az Európai Unió soros magyar elnöksége lakossági rendezvényei (2011), a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője (2014), Plácido Domingo budapesti koncertje (2016), az úszó-világbajnokság megnyitó ünnepsége (2017) tető alá hozásában.

2019-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Varga Szilviát.

Tovább olvasom

Médiapiac

A hírközlés legfontosabb kérdése napjainkban az adat iránti nagy igény

A hírközlés legfontosabb kérdése napjainkban az adat iránti nagy igény, ami minden típusú hírközlési szolgáltatási hálózatra és az arról való gondolkodásra is kihat – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese csütörtökön Győrben.

Közzétéve:

MTI/Soós Lajos

Lapsánszky András a Széchenyi István Egyetemen a távközlési világnap alkalmából rendezett konferencián kiemelte, hogy az óriási adatigény az űrtávközlésre is kihat.

A műholdas távközlés szerepe nagymértékben előtérbe került, mert a földi hálózatok fejlesztése nem biztos, hogy tudja minden szempontból garantálni azt a szolgáltatásra való igényt, amit a társadalom megfogalmaz a hírközléssel szemben

– mondta.

A műholdas hálózatokat és szolgáltatásokat jelenleg kiegészítésként alkalmazzák, de egyre nagyobb szükség lesz rájuk – fűzte hozzá.

Lapsánszky András beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság a hírközlési hálózatok fejlődéséről kiadta a fehér könyvet, aminek egyik legfontosabb pontja az, hogy a hírközlési hálózatokat optikává kell fejleszteni annak érdekében, hogy az Európai Unió (EU) versenyképessége megmaradjon.

Hozzátette: a hálózatfejlesztés viszont nagy hatással van a szabályozáson túl az EU hírközléspolitikájára is. A dokumentum “komolyan feszegeti”, hogy a hírközlésnek bizonyos tagállami széttagoltságát érdemes lenne markánsabban uniós szintre vinni.

Másik fontos pontja azt taglalja, hogy a frekvencia gazdálkodást – amellyel a tagállamok jelenleg önállóan, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union – ITU) segítségével gazdálkodnak – is érdemes lenne uniós szintre emelni – mondta, hozzátéve, hogy a fehér könyv szerint ez szintén arra adna lehetőséget, hogy az EU megőrizze versenyképességét az Amerikai Egyesült Államokkal és a Távol-Kelettel szemben.

Harmadik pontja arra tér ki, hogy a hírközlés piaci versenyébe történő tagállami beavatkozás és unió szabályozás megfelelő-e továbbra is.

Lapsánszky András kiemelte:

a magyar hírközlési piacon jól működő piaci struktúra van, szolgáltatói szinten nem jellemzők a jogsértések, a szereplők tekintettel vannak a fogyasztókra.

A konferencián átadták a 2014-ben alapított Dr. Magyari Endre-díjakat. Az elismerést Karas Monika, az NMHH korábbi elnöke azért alapította, hogy a hírközlés területén végzett kiemelkedő munkát elismerje a hatóság. Idén. Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa és Petres István, az NMHH pécsi hatósági irodájának vezetője vették át.

Horváth Zoltán, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja köszöntőjében elmondta, hogy a távközlési világnapot 1968 óta május 17-én tartják annak emlékére, hogy 1865-ben azon a napon Párizsban húsz ország képviselői aláírták az ITU létrehozásáról szóló alapító okmányt, amelyhez Magyarország 1866-ban csatlakozott, szintén alapító tagként.
A szimpózium idei témakörei az űrkutatást, az űrtávközlési technológiákat és a műholdas szolgáltatásokat érinti.

Borítókép: Lapsánszky András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési elnökhelyettese

Tovább olvasom

Médiapiac

Az EU eljárást indított a Meta ellen a kiskorúak védelmével kapcsolatban

Az Európai Bizottság eljárást indított a Meta ellen annak megállapítására, hogy a közösségi platformokat üzemeltető vállalat a Facebook és az Instagram szolgáltatásai esetében megszegte-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) kiskorúak védelmére vonatkozó fejezeteit – közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

Közzétéve:

MTI/EPA/Will Oliver

Az uniós bizottság közleményében kiemelte:

aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerei, beleértve algoritmusaikat is, viselkedési függőséget válthatnak ki a gyermekeknél. Ezenkívül aggodalomra adnak okot a Meta által bevezetett életkor-biztosítási és -ellenőrzési módszerek is

– írták.

Az eljárás során az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a Meta eleget tesz-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak a Facebook és az Instagram online interfészei kialakítása által okozott kockázatok értékelésére és csökkentésére vonatkozó kötelezettségeinek. Megfelelően csökkenti-e annak kockázatát, hogy ezek a rendszerek kihasználják a kiskorúak gyengeségeit és tapasztalatlanságát, illetve, hogy függőséget okozó magatartást okozzanak.

Az értékelés a gyermekek testi és lelki jólétéhez, valamint jogaik tiszteletben tartásához fűződő alapvető jog gyakorlásával kapcsolatos lehetséges kockázatok elhárításához szükséges – írták.

Ha az aggodalmak megerősítést nyernek, a mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály megsértését jelentenék

– emelték ki.

A hivatalos eljárás megindítása felhatalmazza az Európai Bizottságot további végrehajtási lépések megtételére, például ideiglenes intézkedések és nem megfelelőségi határozatok elfogadására. Az uniós testület felhatalmazással rendelkezik arra is, hogy elfogadja a Meta kötelezettségvállalásait az eljárás során felvetődött problémák orvoslására – tették hozzá.

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus igazságügyi bizottságának a gyermekek online szexuális kizsákmányolással szembeni védelméről szóló meghallgatásán a Dirksen irodaházban Washingtonban 2024. január 31-én. A szenátus az X, a TikTok, a Snap és a Discord vezetőit is meghallgatta

Tovább olvasom