Kövess minket!

Médiapiac

Egyre többen váltanak MinDig TV-re

Az ingyenes digitális tévéplatform használóinak száma közel 50 százalékkal növekedett egy év alatt, a szolgáltatást már közel 350 ezer háztartásban használják, ezzel a MinDig TV volt a legdinamikusabban bővülő digitális televíziós szolgáltatás ebben az időszakban.

A dinamikus növekedés annak is köszönhető a műsorszóró vállalat szerint, hogy az idei év legnézettebb sporteseményei (Forma-1, Futball Európa-bajnokság, Nyári Olimpiai Játékok) a MinDig TV platformon előfizetési díj nélkül, HD-minőségben voltak elérhetők. Az ingyenesen vehető HD-terjesztést a jelentős nyári sportesemények idejére az AH sikeres 3D tesztsugárzással bővítette ki Budapest és környékén. Emellett sokat segített a műsorszóró cég kommunikációs kampánya is.

Ennek is köszönhetően tovább folytatódott a MinDig TV-re történő migráció más fizetős tévés platformokról is. A fizetős MinDig TV Extra előfizetői száma éves szinten megduplázódott és elérte a 75 ezret, ezáltal a vezeték nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül a legnagyobb bővülést érte el. Az Antenna Hungária várakozásai szerint a MinDig TV felhasználók száma jövő év elején közelítheti meg a félmilliót, a MinDig TV Extra előfizetők száma pedig a százezret.

Fejlesztenek tovább

Az AH jelezte, hogy a nyári hálózatbővítésnek – 15 új nagyvárosi telephely üzembe állítása – köszönhetően a lakosság túlnyomó többsége számára már most is elérhető az ingyenes digitális televíziózás lehetősége, a nagyvárosok zömében jó vételi viszonyokat biztosítva. A bővítés eredményeképpen 65 digitális telephely üzemel, az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra Alapcsomag lakossági lefedettsége meghaladja a 98 százalékot, míg a MinDig TV Extra Családi csomag (B Multiplex) lefedettsége 88,4 százalékra emelkedett. Az AH folytatja a hálózat bővítését, október közepén új antennarendszerről sugározza a digitális adásokat Győrött, ami tovább javítja a MinDig TV platform elérhetőségét a megyeszékhelyen, valamint a mosoni részeken. Novemberben elindul a Családi csomag (B Multiplex) sugárzása a Pécs – Misina-tetőn és Pécs – Diána téren található telephelyekről. Ennek eredményeképpen az ötödik legnagyobb magyar városban és Baranya megye Pécstől nyugatra és délre eső részén rendelkezésre fog állni a teljes, 31 tévécsatornás választék, a hálózati lefedettség pedig meghaladja a 90 százalékot.

(Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyébként október végén az NMHH döntése alapján lekapcsolják a barcsi analóg M1 átjátszóadót, mellyel kezdetét veszi az analóg földfelszíni televíziós hálózat lekapcsolási folyamata. Emiatt a helyi lakosoknak október végén újra kell hangolnia a televízióikat, sőt egyes esetekben antennaállításra is szükség lehet.)

Az AH szolgáltatásportfólióját nem lineáris szolgáltatásokkal is kiegészítette, az első lépés a multimédia szolgáltatások irányába a tartalomtovábbító hálózati szolgáltatásuk – Content Delivery Network – elindítása volt, sikerrel vizsgázott az MTVA részére a kiemelt nyári sportesemények idejére nyújtott full HD és 3D élő webstreaming szolgáltatás is.

A szolgáltató azt is közölte, stratégiai célja, hogy a digitális technológia alkalmazásával növelje a földfelszíni platform szerepét, ennek érdekében hibrid DVB-T megoldások bevezetését, valamint a tartalomtovábbító hálózati szolgáltatás továbbfejlesztését tervezi.

A műsorszóró cég szerint egyébként a boltokban kapható lapostévék (plazma, LCD, LED) szinte mindegyike tartalmazza már a földfelszíni digitális platform vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tunert, így akár külön dekóder közbeiktatása nélkül, ingyen lehet nézni többek között a HD-minőségű sportközvetítéseket (Forma-1, magyar futball, stb.) is.

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom