Kövess minket!

Médiapiac

Egyre gyanúsabb a TikTok a szakértők számára

A nagy népszerűségnek örvendő közösségi médium hazánkban is olyan gyorsan lett népszerű, akár a futótűz. Nem csak a fiatalok, de több magyar márka is birtokba vette már a csatornát, az ügynökségek pedig szintén nem győzik hangsúlyozni az előnyeit. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy ez az első kínai tulajdonú közösségi médium, mely egyre több kétséget vet fel világszerte.

A médiában sokkal nagyobb visszhangot kapott a Huawei-jel szembeni amerikai ellenállás, mint a TikTok tiltólistára kerülése. A technológiai „hidegháború” azonban továbbra is folytatódik a világ két nagyhatalma között: mi, európaiak pedig eddig nem az amerikai irányt követtük. De nézzük, mi is verte ki a biztosítékot a TikTokkal kapcsolatban és mire is irányul a tiltás?

Honnan jött a TikTok?

Egy gumimaci állt egyedül a gyengén megvilágított színpadon. Adele összetéveszthetetlen hangja megszólalt a háttérben, majd további hangok láthatatlan tömege csatlakozott a magányos mackóhoz. A látkép kinyílik, a kamera pedig további többszáz gumimacit fed fel, akik együtt „éneklik” a Someone Like You-t.

Bár butaság, aranyos és mindenki imádta: a videó többet tett a TikTok hírnevéért a maga 15 másodpercével, mint a milliós marketingköltségvetés a BBC összefoglalója alapján.

A 2018 decemberében közzétett tartalom, hamar többmillió megtekintést gyűjtött össze az, és – ami talán még ennél is fontosabb – több ezernek másolták le egyéb közösségi oldalakon.

A TikTok titka a zene használatában és egy rendkívül hatékony algoritmusban rejlik, amely sokkal gyorsabban megtanulja, hogy a felhasználók milyen tartalmat szeretnének látni, mint sok más alkalmazás. A felhasználók a dalok, filterek és filmklipek hatalmas adatbázisából válogathatnak, amit a videóikhoz tudnak szinkronizálni. Sok ember tölti az ideje nagy részét a „Neked ajánlott” oldalon. Itt az algoritmus a felhasználók elé tárja a tartalmat, és előre látja, mit fognak élvezni a már elkötelezett tartalom alapján. A TikTok itt jeleníti meg azokat a tartalmakat is, amelyek a korábbi tapasztalatok alapján nagy népszerűségre tehetnek szert. Az ötlet az, hogy ha a tartalom jó, akkor sokan nézik majd meg, függetlenül attól, hogy az alkotónak hány követője van.

Számos TikTok közösség alakult ki, amelyeket az általuk élvezett tartalomtípusok vagy identitástudatuk hozott össze. Az olyan közösségekben, mint az „Alt” vagy a „Deep”, gyakran szerepelnek alkotók, akik nem feltétlenül kívánják feltölteni a pénztárcájukat szeretnék megtölteni, hanem egyszerűen azért állnak a reflektorfénybe, hogy vicces vagy informatív tartalmat hozzanak létre. Számukra nem a nagy márkák figyelmének elnyerése a lényeg, hanem a hasonló gondolkodású emberek megtalálása.

A TikTok és testvére, a Douyin alkalmazás növekedése hamar felgyorsult.Tavaly júliusban az alkalmazásokat már egymilliárdan töltötték le világszerte, ebből 500 millió aktív felhasználó volt. Egy évvel később ez kétmilliárd letöltésre és mintegy 800 millió aktív felhasználóra változott.

A TikTok ismertté válása – főleg az Egyesült Államokban – fokozott ellenőrzéshez vezetett. A TikTok a hatalmas kínai technológiai vállalat, a ByteDance tulajdonában van, ez a kapcsolat aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy a kínai kormány mekkora hozzáféréssel és befolyással rendelkezik a felhasználói adatokhoz és a tartalom moderálásához. Az aggodalmak csillapítására a ByteDance nemrég kinevezte a TikTok új vezérigazgatóját, Kevin Mayert, az amerikai ex-Disney streaming ügyvezető igazgatót, aki azonban kevesebb mint 100 nap után lemondott pozíciójáról.

A lemondás okáról megoszlanak a vélemények. Az egyik verzió szerint Mayer egyszerűen a politikai nyomás miatt mondott le, míg mások szerint (ami szintén kapcsolatban áll a nyomással) azért, mert nem tudott beilleszkedni a kínai üzleti kultúrába, aminek szerves részét képezi a mély (akár családok közötti) személyes kapcsolatok kiépítése, mielőtt az üzleti döntések szóba kerülnének.

Az Európai Unió egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy tiltólistára helyezni a TikTok-ot. Ez részben azért lehet, mert itt sokkal kevésbé vált népszerűvé az alkalmazás. Az Európai Adatvédelmi Testület (több más szervezet mellett) vizsgálatokat folytatott a TikTok adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban.

Miért lényeges a kockázat?

Ahogyan a Facebook, az Instagram vagy a Snapchat, a TikTok is gyűjt adatokat a felhasználóiról és engedélyezi a hirdetéseket is. Mi tehát a különbség?

Az amerikai média leggyakrabban arra hivatkozik, hogy a TikTok egy autoriter állam eszköze, ami utat törve magának a versenyszférában, szenzitív adatokat továbbít a kínai kormány számára, mellyel szoros kapcsolatot ápol. Ez elsőre talán furcsának vagy éppen jelentéktelennek tűnik az egyszerű felhasználók számára, de a kockázat ettől még valós – maximum nem abban az értelemben, amire elsőre gondolnánk.

A TikTok rajongóinak gondolata a veszélyek hallatán általában az, hogy „kit érdekel, ha a kínai állam figyeli, milyen videót osztok meg a macskámról?” vagy egyszerűen csak „semmi olyat nem teszek ki, ami egy politikai hatalmat érdekelhetne”. Ez a hozzállás jogos lehet az egyének szintjén, a veszély azonban általában nem is ilyen közvetlenül a felhasználóra leselkedik, hanem az üzleti és az állami szinten jelenik meg. Hogy ezt jobban megértsük, érdemes a Facebook példáját alapul venni. A Facebook története ismert, a 2004-es alapítású közösségi médium egy egyetemi projektből nőtte ki magát majd hirtelen népszerűségre szert téve a világ minden táján letarolta a bukdácsoló hasonmásait, melyek közül egyébként több is sokkal hosszabb múltra tekintett vissza.

A Facebook manapság nem csak egy egyszerű közösségi médium, hanem a legtöbb vásárló korú, aktív, keresettel rendelkező fogyasztó fő kommunikációs csatornája. A hirdetők számára ez pozitív olyan szempontból, hogy a platform összegyűjti a számukra fontos embereket, így olcsón és könnyen hirdethetnek nekik. Másrészt viszont köztudott tény, hogy a Facebook egyre bonyolultabbá váló kreditrendszerének és szigorodó szabályozásainak köszönhetően gyakran járnak pórul még akár egészen jelentős vállalatok is. A közösségi médium nem köteles felszólítani a felhasználókat a törlésről vagy tiltásról, felvenni velük a kapcsolatot ezügyben pedig híresen nehéz, főként a kis- és középvállalkozók vagy az egyszerű fogyasztók számára. De nem csak az üzleti szféra küzd a kommunikációval: állami szinten is megjelennek az ellentétek, hiszen a Facebook könnyedé képes kibújni a különböző korlátozások vagy adókötelezettségek alól.

Ha mindezt a jövőképet a TikTok-ra is kivetítjük, joggal merülhet fel, hogy a helyzet még a Facebook eseténél is komplikáltabb lesz. Tekintve, hogy a kínai nagyvállalatok viselkedése más, mint a nyugatiaké, sokkal jobban függ a kormány akaratától, így a Facebookkal kapcsolatban felvetődő vádak, miszerint túl messzire megy a politikai vélemények cenzúrájával vagy éppen az üzleti célú profilok ellenőrzésével, még fokozattabban jelenhetnek meg a TikTok esetében. Ilyen értelmben pedig jogos lehet az a félelem, hogy valójában az új közösségi platform egy trójai faló, ami egyre beljebb ássa magát a média és marketing világában.

Amennyiben a TikTok tényleg hasonló utat jár be mint a Facebook, illetve a Kínával kapcsolatos fenntartások is beigazolódnak, akkor mindazokra a hirdetőkre is igen veszélyes lehet, akik már beépítették marketingstratégiájukba az oldalon való megjelenéseket.

A TikTok-ot egyébként a két ország közötti politikai konfliktus miatt India több más kínai applikációval együtt kitiltotta a területéről. Az Amerikai Egyesült Államok pedig arra próbálja rákényszeríteni a tulajdonosokat, hogy adják el a vállalatot amerikai cégeknek, különben ott is tiltólistára kerül.

Médiapiac

Tovább szólhat az Első Pesti Egyetemi Rádió

Két adóval is ideiglenes hatósági szerződést kötött a Médiatanács.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Hatvannapos ideiglenes hatósági szerződést köt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Media Universalis Alapítvánnyal, így az Első Pesti Egyetemi Rádió augusztus 1. és szeptember 29. között továbbra is hallható lesz a kisközösségi Budapest 97,0 MHz-es frekvencián – tájékoztatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A Budapest – Astoria telephelyre vonatkozó eljárásban pályázott a Media Universalis Alapítvány, erre tekintettel született a hatvannapos ideiglenes hatósági szerződés.

Szolgáltatói kérelem alapján szintén ideiglenes, 180 napra szóló hatósági szerződés megkötéséről döntött a grémium a Golden Talk Hungary Kft.-vel, amely így szeptember 1. és 2022. február 27. között a Marcali 88,0 MHz-es helyi frekvencián működhet kereskedelmi jelleggel, Rádió Plusz néven.

A szolgáltató kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy a Karc FM Média Kft. szolnoki, veszprémi, békéscsabai, egri, szekszárdi, salgótarjáni, szentesi és keszthelyi jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak a Nyíregyháza 102,6 MHz-es jogosultsággal.

Szintén a szolgáltatók kérelmére engedélyezte a tanács, hogy a Best Radio Kft. Budapest 99,5 MHz – BEST FM és a P1 Rádió Kft. Pécs 101,7 MHz – 101,7 Pécs FM jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak, így utóbbi augusztustól már 101,7 Best FM néven sugároz.

A testület elvégezte a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben hiánypótlásra szólította fel az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

Véglegesítette a tanács a körzeti Budapest 105,9 MHz és a helyi Veszprém 94,6 MHz rádiós frekvencia közösségi használatát célzó, valamint egy gyöngyösi telephely kisközösségi célú pályázati felhívását.

Elfogadta a Médiatanács a Budapest 102,1 MHz körzeti, valamint a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi vételkörzetre szóló pályázati felhívások tervezetét közösségi jellegű használatra.

A grémium figyelmeztette a FIX televízió szolgáltatóját, miután március közepén a Bóta café egyik adásában a műsort támogató, kávét forgalmazó cég termékeinek megvásárlására ösztönözte a nézőket, ami jogszabályellenes, emellett a műsorszám végén nem tüntette fel a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást sem.

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásában megállapította a kiskorúakat védő cseh jogszabályok megsértését az AMC csatorna szolgáltatójánál. A cseh joghatóság alá tartozó, de Magyarországon sugárzó televízió júniusban A szem című filmet 19 órakor adta le a 22 óra és 6 óra közötti idősáv helyett, így veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhattak a film egyes részei.

Tovább olvasom

Médiapiac

Halló, itt Tokió! – Olimpiai műsorfolyam a Kossuth Rádióban

Élő tokiói helyszíni kapcsolás és sportos témák minden nap az ötkarikás játékok ideje alatt a Kossuth Rádióban, július 24-től két héten keresztül, hajnaltól délutánig.

Közzétéve:

Pixabay

Július 24-től az ötkarikás játékok ideje alatt minden nap hajnal 3 és 6 óra, valamint reggel 9 és délután 16 óra között jelentkezik a Kossuth Rádió Halló, itt Tokió! című műsora, amely egy több órás műsorfolyam lesz az olimpia ideje alatt.

„Ez idő alatt a Kossuth Rádió helyszínen tartózkodó négy kommentátora közvetíti majd a hallgatóknak az olimpiai eseményeket, főként a magyar vonatkozásúakat. Rugalmasan kezeljük a műsoridőt, hiszen változó hosszúságú lehet egy-egy kapcsolás, nem mindegy ugyanis, hogy egy hosszabb kézilabdamérkőzés, vagy egy rövidebb úszószám zajlik majd a helyszínen. Számítani lehet körkapcsolásokra is, kommentátoraink ugyanis más-más sportprogramra várják a Kossuth Rádió hallgatóit” – mondta Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

A rádió magazinműsorai is igazodnak e jelentős eseményhez, tematikájukban a sport, az egészséges életmód, az olimpiák története, magyar vonatkozású sikerek is szerepelnek, de a rendező ország kultúrájához tartozó érdekességekről, történelméről, gasztronómiájáról is hallhatnak a Kossuth Rádióban.

A játék sem marad el, minden nap valamilyen olimpiai témájú kérdés hangzik el a műsorfolyamban, a leggyorsabb helyest választ adó hallgató pedig ajándékot kap.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A nyár legizgalmasabb fesztiváljairól tudósít a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV

Villáminterjúk, kulisszatitkok és élő pillanatok várják az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió közönségét az elkövetkezendő hetekben.

Közzétéve:

Pixabay

A csatornák a megszokott napi műsorterv mellett élőben jelentkeznek be a legszínesebb hazai fesztiválokról. A főpróba már megvolt: július 8. és 10. között a Bánkitó Fesztiválról adtak hangulatjelentést a nézőknek, a folytatás pedig még több izgalmas pillanatot ígér. A héten a Campus Fesztiválon, július 23. és 31. között a Művészetek Völgyében, július 29-én a Paloznaki Jazzpikniken, augusztus 25. és 28. között a Szegedi Ifjúsági Napokon, augusztus 18. és 21., valamint augusztus 25. és 28. között a 10 Nap Strandon lesz jelen az M2 Petőfi TV csapata.

A Petőfi Rádió ezek közül két helyszínen, a kapolcsi Művészetek Völgyében, valamint a balatonvilágosi 10 Nap Strand rendezvényen vesz részt – mondta el a Duna Televízió NYÁR 21 című műsorának vendégeként Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója. Hozzátette, hogy együttműködnek a Hangfoglaló Programmal, amely felhívja a figyelmüket a fiatal tehetségekre.

A fesztiválokon egyfelől keressük a jövő előadóit és kapcsolódási pontot építünk ki velük a közmédiához. Szerettünk volna minél több helyre eljutni, miközben a tartalomszolgáltatásra helyezzük a hangsúlyt. A másik fontos célunk, hogy a közönség megismerje a saját arcainkat is, kiváltképp fontos ez a rádiós részről, hiszen ők a legtöbbször csak a hangjukkal szerepelnek. Majoros Rita és Bekker Dávid műsorvezetőinkkel találkozhatnak majd személyesen a fesztiválok látogatói

– tette hozzá Béli Ádám.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom