Kövess minket!

Médiapiac

„Egyáltalán nem kizárt, hogy újabb csatornákat indítunk”

Lapunk megjelenésekor lesz fél éve, hogy gyökeresen átszervezte értékesítési és ügyfélkapcsolati rendszerét a TV2-csoport. Ennyi idő után érdemes volt leülni Zájer Attila ügyfélkapcsolati igazgatóval egy kávéra, közben pedig arról kérdezgetni, hová jutottak, merre tekintenek.

Elődöd viszonylag rendszeresen nyilatkozott, te visszafogottabb vagy e téren, vagy kivárod az eredményeket, és csak utána állsz a sajtó elé?

Egyelőre minden energiánkat leköti a portfólióépítés, eközben pedig egy teljesen új struktúrában kell ellátni a feladatainkat, elérnünk a céljainkat. Az elsődleges feladat értelemszerűen az volt, hogy stabil és fix, a nem mindennapi növekedést kezelni képes szervezeti struktúrát alakítsunk ki. Szakmai rendezvényeken mindig jelen vagyunk, tervezzük, hogy megjelenünk ebben a témában a sajtóban is, de a fontossági sorrendet betartjuk.

Épül-e még az új rendszer, vagy most már az aprómunka és a finomhangolás korát élitek?

Azt már régen megtanultam, hogy sohasem szabad leállni a fejlődéssel, az új lehetőségek keresésével, hiszen sosem teljes a rendszer, mindig van tennivaló. Most azonban

már látjuk, hogyan működünk ezzel a méretes csatornaportfólióval, vannak még ugyanakkor nyitott pozícióink, ezekre keressük is a munkatársakat.

Létszámban mekkora volt a változás?

Körülbelül negyvenfős volt a korábbi értékesítési csapat. Azáltal, hogy a tevékenységek egy részét az Atmedia és az IKO Sales House látja el, megváltoztak a házon belül tartott feladatok, a csapat átalakult, de ma már ismét harminc feletti a létszám. Ennek az az oka, hogy időközben több olyan új feladatkör is létrejött, amelynek a lehető legmagasabb szintű betöltése érdekében további szakemberek csatlakoztak a csapathoz.

Hogy mindenki számára egyértelmű legyen: hogyan is fest az április közepén bevezetett új struktúra?

Az Atmedia végzi a hagyományos ratingalapú értékesítést a TV2-csoport számára, míg az IKO-nak a kvízműsorok és a nyereményjátékok területén van szerepe, valamint egyes szponzorfelületeknél. Minden más felülettel a TV2-csoport ügyfélkapcsolati igazgatósága dolgozik, azaz nálunk van minden egyéb szponzorfelület vagy az eventműsorokhoz kapcsolódó játékok értékesítése. A mi feladatunk továbbá a speciális szpotmegoldások gondozása, amelyek beletartoznak ugyan az óránként 12 perces kvótába, de mégis olyan programming- és ügyfélkezelési odafigyelést igényelnek, ami nálunk adott, legyen szó akár az osztott képernyős megjelenésekről, a single spotokról vagy a sting néven megismert pillanatreklámokról. Ehhez még jön természetesen az Atmediával és az IKO-val való kapcsolattartás, valamint a hagyományos direkt ügyfélkapcsolat a partnereinkkel.

Mennyi időtök volt felkészülni a csatornaoffenzívára?

A tulajdonosváltást követően született meg a döntés a kábelportfólió bővítéséről, ez végigfutott a rendszeren, majd májusban hoztuk nyilvánosságra terveinket. Kezdettől fogva részesei voltunk a tervezésnek, hiszen kereskedelmi portfóliót építünk, célunk, hogy a piaci szereplők igényeit éppúgy kielégítsük, mint a nézőkét. Míg a programmingcsapatok intézték a tartalombeszerzést, a gridek felállítását, addig mi üzleti, kutatási oldalról vizsgáltuk a fejlesztést, hiszen az igazgatósághoz tartoznak a B2B- és a programkutatási területek is. Dirk Gerkens vezérigazgatóval pedig már a nulladik ponttól egyeztettük, hogy milyen üzleti lépések mentén haladjunk.

Ilyen helyzetekben elő szoktak fordulni komolyabb véleményütközések.

 

Nálunk nagyon jó az összhang a menedzsmentben, mindenki látja, hogy mit miért csinálunk, mik a célok. Mindenki értette, hogy egy kisebb kábelportfólióval nem tudunk kellően érvényesülni a piacon, az új csatornáinkkal viszont komoly versenyhelyzet áll elő.

Kereskedelmi szempontból milyen kihívásokat, milyen lehetőségeket rejt a portfóliófejlesztés?

Az új csatornáinkkal minden szegmenst megszólítunk. Kereskedelmi szempontból azok az adók a legeladhatóbbak, ahol a legtöbb saját gyártás tud megvalósulni, itt ugyanis a partnerek is jobban kapcsolódhatnak. Ezért is fontos, hogy minden csatornánkon jelentkezünk saját készítésű produkcióval.

Mekkora a saját gyártás aránya az egyes csatornák esetében?

Igyekszünk minden csatornára legalább egy meghatározó saját gyártású műsort készíteni. Bár nem főprofilunk a rajz- és bábfilmek előállítása, a nemrég elindult Kiwi TV-n sem csak vásárolt tartalmak várják a nézőt, elkészítettük ugyanis a Zűrgombócok című zenés gyermekműsort. A Chili TV pedig már kapásból két saját tartalommal indult, közismert séfek közreműködésével. Kiemelkedik a tematikus adók közül jól bevált brandünk, a FEM3 is, amely élő kétórás magazinműsorral jelentkezik nap mint nap.

És mi a helyzet a jó rajtot vett Mozi+-szal?

Saját játékfilmeket nem készítünk, ahogy Izaura TV ide vagy oda, dél-amerikai teleregényt sem forgatunk, filmtámogatásban, -szponzorációban ugyanakkor jól állunk. És korábban is jellemző volt, hogy általunk támogatott művek nagyon hamar képernyőre kerülnek nálunk.

Új csatornáknál mindig is kulcskérdés, hogy hány háztartásba jut el a műsor.

Igen, és számok vagy tervek sorolása nélkül azt mondhatom: folyamatosan dolgozunk azon, hogy olyan arányokat érjünk el, amelyek kereskedelmi szempontból kedvezőek. A százszázalékos lefedettség volna az ideális persze, de a reálisan kitűzhető érték csatornánként eltérő.

A nagy terjesztők mellett tehát a sok kicsit is megcélozzátok.

Természetesen, hiszen kiemelt fontosságú számunkra, hogy új csatornáink minél több nézőhöz jussanak el. Egyértelmű, hogy a kisebb terjesztési partnerekkel is tárgyalunk, ahogy a szponzoráció területén is nagy lehetőségeket látunk a hazai kkv-k bevonására.

Ezen a területen milyenek az arányok?

A 80-20-as szabály érvényesül; igyekeznünk kell a nagyobb, látható büdzsékből felépíteni a bevételi alapokat, nagyon fontos ugyanakkor, hogy a kis- és középvállalkozások – ma még részben kiaknázatlan – szponzorlehetőségeire is rástartoljunk. Ennek a része, hogy ahol lehet, próbáljuk megmutatni a kkv-k képviselőinek: ma már elérhető és megfizethető platform számukra a tévé, a SuperTV2-n futó Édes Életben például tág teret engedhetünk a termékmegjelenítésnek.

Gondolom, a rovarirtó és a láncfűrész keményebb dió, mint bármelyik FMCG-termék.

Remek az alkotói csapat, elképesztő kreativitással képesek beleszőni a történetbe egy-egy terméket, így a rovarirtó éppúgy szóba jöhet, mint egy láncfűrész. Úgy gondolom azonban, hogy a hazai szállodák lehetnek például az egyik olyan célközönség, amelynél nagyobb szerepet kaphat ez a fajta megjelenési lehetőség – például a helyszíni forgatás, így a hotel bemutatása révén.

Mennyire hajlanak a hirdetők a formabontó megoldásokra? Vagy illedelmesen előreengedik a riválist, bukjon bele esetleg ő?

Ha kiéleződik a verseny, akkor egymást túllicitálva akarják a legújabb és legjobb lehetőségeket megkaparintani a riválisok, hogy elsőként élhessenek velük. Sok esettanulmányunk születik, így később más ügyfeleknek is megmutathatjuk megoldásainkat. Szerencsére mindig találni olyan innovatív ügyfelet, aki hajlandó a GRP-k mögé nézni, és kész kicsit brandközelibb megoldást kínálni a fogyasztóinak – ehhez pedig nálunk minden segítséget megkap. Ennek is köszönhető, hogy a hazai tévés nonszpotpiacon ötven százalékhoz közelít a TV2-csoport részaránya.

Lehet minden évben nagyot dobni a kínálatban?

Azon vagyunk, hogy folyamatosan új, innovatív megoldásokat vezessünk be, de azért nem kell minden évben feltalálni a spanyolviaszt. Sokszor várnak az ügyfelek valami gyökeresen újat, holott nem feltétlenül a felület újdonsága a döntő, hanem a kreatív csomagolás, a sokoldalú megközelítés. Egy tökéletesen kivitelezett szponzorszpottal is el lehet érni olyan eredményeket, amelyekről nem is álmodott a partner.

Végül a kínálatnál maradva: az eddig bejelentettek mellett számíthatunk-e a közeljövőben újabb TV2-kábelcsatornákra? Az indításba ugyanis a jelek szerint úgy belejöttetek, mint úri gyerek a pofozkodásba.

Tervek mindig vannak, az utóbbi hónapokban elég sok tapasztalatot szereztünk arról, mennyi időbe és energiába kerül egy ilyen start, legyen szó akár új csatornáról, akár újrapozicionálásról. Ha jön olyan lehetőség, és üzleti érdek is fűződik hozzá, egyáltalán nem kizárt, hogy újabb adókat indítunk.

És nem hivatalosan?

Magánemberként vagy szakemberként azt mondhatom, hogy polcon tartott tartalmak helyett jó lenne mindent adásba helyezni vagy elérhetővé tenni online felületeken.

 

 

CV

Zájer Attila vezeti a TV2-csoport kereskedelmi bevételeiért felelős ügyfélkapcsolati igazgatóságot 2016 áprilisától. A szakember közgazdasági tanulmányai befejezése után lépett a média világába 2006-ban, az akkori Mediaedge:cia, ma MEC csapatába. Két év után igazolt a TV2-höz, ahol értékesítési menedzserként, majd 2011-től csoportvezetőként bizonyított. 2014-ben a TV2-csoport értékesítési vezetője lett, a szpot- és nonszpot- megoldások mellett a royalty-vállalkozás üzletágért felelt.

 

Médiapiac

Sorsdöntő tárgyalás következhet Gyárfásék perében

Komoly előrelépés várható a Fenyő-gyilkosság ügyében folyamatban lévő büntetőper keddi tárgyalásán.

Közzétéve:

Borítókép: Gyárfás Tamás az egyik korábbi tárgyaláson, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vádirat szerint Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa megöletésével, aki ezt nem hajtotta végre – írja a Magyar Nemzet. A Nap TV egykori producere ezt követően fordult Portik Tamáshoz, az alvilág egyik meghatározó figurájához.

Az egykori olajbűnöző a szlovák Jozef Roháčot bérelte fel Fenyő János médiamogul megölésére.

Mint köztudott, 1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és az anyósülés felőli ablakon keresztül 20-25 lövést adott le a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben indított nyomozás során az már korábban kiderült, hogy Fenyő Jánost egy szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč ölte meg. A férfit ezért 2017-ben jogerősen életfogytiglanra ítélte a bíróság. A felbujtó személy, személyek kiléte ekkor még ismeretlen volt.

Az eljárás akkor kapott újabb lendületet, amikor Gyárfás Tamást ismeretlenek 2018-ban évekkel korábban készített hangfelvételekkel megzsarolták.

A volt producer feljelentést tett, ezt követően a nyomozók a Farkasréti temetőben találták meg azokat az adathordozókat, amelyeken Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetései hallhatók.

Gyárfás és Portik egyelőre tagad, ugyanakkor a bíróság által kirendelt eseti nyelvész szakértői vélemény szerint a rendőrség által a hangfelvételek alátámasztják a vádiratban foglaltakat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Széll Tamás a Kossuth Rádió új rovatában is ad konyhai tippeket

Átvitt étterem címmel indul a Főmenü rádiós rovata ma a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Duna Televízió Michelin-csillagos séfje, Széll Tamás hetente háromszor osztja meg konyhai trükkjeit a hallgatókkal.

Közzétéve:

MTVA

Szeptember 18-án, szombaton nyitott ki ismét a Főmenü konyhája a Duna Televízión. A népszerű gasztroműsor második évadában Széll Tamás, Bocuse d’Or döntős séf új társsal, Böröcz Zsófiával készíti el a fogásokat.

A konyha Átvitt étteremként a Kossuth Rádióban is megnyílik, hogy hétköznap se maradjanak a hallgatók gasztroélmény nélkül. Sőt, a délelőtt hallott tippeket, trükköket hasznosítva akár már este is elkápráztathassák az otthoni vacsoraasztalnál ülőket.

Széll Tamás ugyanis a Kossuth Rádió Napközben című adásában egy héten háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg tanácsait, fantasztikus ötleteit

– közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

A Főmenü házigazdája a rádió riporterének, Babucs Krisztának árulja el például, hogy miként és milyen borokat célszerű használni a főzéshez, de segít eligazodni az olajok világában is. Ezen kívül terítékre kerül rengeteg gyakorlati tipp a fokhagymapucolástól, a tökéletes sült cékla készítésén át az édesburgonya sokszínű felhasználásáig.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szijjártó: Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság ellen

Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon.

Közzétéve:

MTI/EPA/Shawn Thew

Szijjártó Péter bejegyzésében kifejtette, az amerikai szenátor azért bírált egy amerikai televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról, “amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával”.

Kiemelte, Mitt Romney a kormányt azzal vádolta, hogy a népakarattal szemben kormányoz, “holott a népakarat a választáson fejeződik ki, márpedig mi egymás után háromszor kaptunk kétharmados felhatalmazást egy olyan választási rendszerben, ahol mindenkinek egyenlő súlyú szavazata van, függetlenül a lakóhelyétől”.     

“Demokráciát és sajtószabadságot féltő NGO-k, ébresztő!” – zárta üzenetét Szijjártó Péter.

Tovább olvasom