Kövess minket!

Médiapiac

Ebben a versenyben mindenki nyer?

A növekvő gazdaság a televíziós piacot is hajtja, a hirdetők szinte mindenre vevők, amit a portfóliók kínálni tudnak nekik. Egyre több a csatorna, de közben erősödnek az alternatív megoldások is, amelyekre a tévéknek reagálniuk kell. Folytatódik összeállításunk, melyet a televíziós piac vezetőivel készítettünk. Ezúttal Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója és Málnay B. Levente, az AMC Networks International, Közép- és Észak-Európa alelnöke véleményét olvashatják.

Lukács Csaba ügyvezető igazgató, Atmedia

 • A gazdasági folyamatok jók, nő a GDP, a kiskereskedelmi fogyasztás, a makrogazdasági környezet mindenképpen pozitív hatással van a médiapiacra, azon belül a televíziós szegmensre is. A tévés piac jól van, a televíziózásra fordított idő lényegében változatlan. A hirdetők érdeklődése továbbra is óriási, néhány hónapban a kereslet meg is haladta a kínálatot, de szerencsére ezt az Atmedia nagyobb GRP-tömegének, kiváló portfóliójának és tervezési mechanizmusának köszönhetően sikeresen menedzselte.
 • A csatornák, illetve a csatornacsoportok között nagy a verseny, ennek mind a nézők, mind a hirdetők haszonélvezői. Az idei évet eddig a TV2-csoport nézettségének jelentős emelkedése jellemezte. Kereskedelmi fronton a legfontosabb változást a versenytársunk árképzésének változása jelentette, az, hogy az R-Time megszüntette mozgó áras értékesítési rendszerét, és 2017-ben fix CPP-áron árulja a reklámidejét.

  Pozitívumként értékelem, hogy a húsz évvel ezelőtti paradigmák megállíthatatlanul változnak. A hirdetők már nem a valaha volt nagy csatornákban, hanem portfóliókban gondolkodnak.

 • Az Atmedia megbízhatóan teljesít, eddig teljes mértékben sikerült hoznunk az éves tervünket, és nem látok okot arra, hogy ez a második fél évben változna.
 • Az ősztől még az eddigiekhez képest is erősebb versenyt várok, és erős Atmedia-dominanciát. Úgy gondolom, hogy a 2016 óta fennálló státusz nem fog változni, az Atmedia porfóliója ősszel is piacvezető marad. E téren egyébként 2018-ban sem várok változást, jövőre is az Atmedia portfóliója lesz a piacvezető tehát.

Málnay B. Levente alelnök, AMC Networks International, Közép- és Észak-Európa

 • Elképesztően telített a hazai tévés piac, csak a magyar nyelvű csatornák száma 120 körül van.

  A koherens portfólió és a minőségi tartalom fog túlélni, a csatornaszám további bővítése egyre kevésbé valószínű.

  A tartalom fogyasztása már a számokból is jól láthatóan változott, előretört az online tévézés, az SVOD. Anyacégünk belépett már a globális SVOD-piacra: a Sundance Now és a Shudder nevű saját streamingszolgáltatása mellett befektet olyan SVOD-szolgáltatásokba, mint az Acorn TV, az Urban Movie Channel vagy a BritBox. Az év első felében a reklámmentes tartalom iránti igényt egyre jobban fellendítették olyan óriások, mint a Hulu, az Amazon vagy a Netflix. Erre lépésként júliusban az anyacégünk lett az első olyan jelentős televíziótársaság, amely reklámmentes verziót is kínál egyik csatornájából. Az AMC Premiere az egyik szolgáltató csomagjában extra előfizetésért reklámmentesen sugározza az AMC műsorát, a sorozatpremierek pedig teljesen megegyező időpontban indulnak.

 • Az első fél év végére a minőségi tartalomba való befektetések idehaza is meghozták gyümölcsüket: a saját, AMC Studios által gyártott Fear the Walking Dead sorozatunk harmadik évada itthon az AMC csatorna legnézettebb premierje lett a 2014-es indulás óta – az Egyesült Államokban pedig a top 2-3-ban van az össz-sorozatnézettségi listákon, a kezdetektől fogva. Saját stúdiónk egyedi pozíciót jelent számunkra szerte a világon, olyan minőségi tartalmat (mellé egyre nagyobb és lojális rajongói és nézőközönséget), amely a lineáris és a SVOD-piacokon is biztosítja a folyamatos növekedésünket. A lineáris fejlődésünket igen jól példázza, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy – részben éppen az említett AMC-sikernek köszönhetően – az esti főműsoridőben (a 19.00–23.00 közti időszakban) a teljes lakosság körében a mi portfóliónk a legnézettebb a csak kábelcsatornákkal rendelkező társaságok közül, az összesített rangsornak pedig a negyedik helyén álltunk az első fél év végén.
 • Az ősz a saját gyártású műsorok indulását hozza a legtöbb csatornánkon. A Spektrumra tabukkal leszámoló, merész sorozattal készülünk, a TV Paprikán ismét cseh, román és magyar területeinkre forgattunk gasztrosorozatot, ezúttal helyi vibráló piacokon, de a Minimax is komoly meglepetést ígér – amelyről most többet nem árulhatok el. Ősszel a legnagyobb változás a filmes portfóliónkban jelentkezik majd: átvesszük a Sundance TV több európai feedjét, mellettük az orosz piacokon működő AMC és MGM csatornákat is. ezenkívül az október a hazai AMC-n olyan kampányt is hoz majd, amilyenre eddig nem volt példa: a sorozatok után most a filmes kínálatot bővítjük jelentősen, mert a mozifilmek iránt mutatkozik a legnagyobb igény itthon, de a régió országaiban is.

Tegnapi cikkünkben Dudás Gergely, az R-Time ügyvezető igazgatója és Harsányi Gábor, a Viacom International Media Networks regionális műsorterjesztési és tartalommenedzsment-alelnöke gondolatait osztottuk meg a témában.

Az összeállítás elsőként a Médiapiac 2017/7-8. számában jelent meg.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom