Kövess minket!

Médiapiac

Ebben a versenyben mindenki nyer?

A növekvő gazdaság a televíziós piacot is hajtja, a hirdetők szinte mindenre vevők, amit a portfóliók kínálni tudnak nekik. Egyre több a csatorna, de közben erősödnek az alternatív megoldások is, amelyekre a tévéknek reagálniuk kell. Folytatódik összeállításunk, melyet a televíziós piac vezetőivel készítettünk. Ezúttal Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója és Málnay B. Levente, az AMC Networks International, Közép- és Észak-Európa alelnöke véleményét olvashatják.

Lukács Csaba ügyvezető igazgató, Atmedia

 • A gazdasági folyamatok jók, nő a GDP, a kiskereskedelmi fogyasztás, a makrogazdasági környezet mindenképpen pozitív hatással van a médiapiacra, azon belül a televíziós szegmensre is. A tévés piac jól van, a televíziózásra fordított idő lényegében változatlan. A hirdetők érdeklődése továbbra is óriási, néhány hónapban a kereslet meg is haladta a kínálatot, de szerencsére ezt az Atmedia nagyobb GRP-tömegének, kiváló portfóliójának és tervezési mechanizmusának köszönhetően sikeresen menedzselte.
 • A csatornák, illetve a csatornacsoportok között nagy a verseny, ennek mind a nézők, mind a hirdetők haszonélvezői. Az idei évet eddig a TV2-csoport nézettségének jelentős emelkedése jellemezte. Kereskedelmi fronton a legfontosabb változást a versenytársunk árképzésének változása jelentette, az, hogy az R-Time megszüntette mozgó áras értékesítési rendszerét, és 2017-ben fix CPP-áron árulja a reklámidejét.

  Pozitívumként értékelem, hogy a húsz évvel ezelőtti paradigmák megállíthatatlanul változnak. A hirdetők már nem a valaha volt nagy csatornákban, hanem portfóliókban gondolkodnak.

 • Az Atmedia megbízhatóan teljesít, eddig teljes mértékben sikerült hoznunk az éves tervünket, és nem látok okot arra, hogy ez a második fél évben változna.
 • Az ősztől még az eddigiekhez képest is erősebb versenyt várok, és erős Atmedia-dominanciát. Úgy gondolom, hogy a 2016 óta fennálló státusz nem fog változni, az Atmedia porfóliója ősszel is piacvezető marad. E téren egyébként 2018-ban sem várok változást, jövőre is az Atmedia portfóliója lesz a piacvezető tehát.

Málnay B. Levente alelnök, AMC Networks International, Közép- és Észak-Európa

 • Elképesztően telített a hazai tévés piac, csak a magyar nyelvű csatornák száma 120 körül van.

  A koherens portfólió és a minőségi tartalom fog túlélni, a csatornaszám további bővítése egyre kevésbé valószínű.

  A tartalom fogyasztása már a számokból is jól láthatóan változott, előretört az online tévézés, az SVOD. Anyacégünk belépett már a globális SVOD-piacra: a Sundance Now és a Shudder nevű saját streamingszolgáltatása mellett befektet olyan SVOD-szolgáltatásokba, mint az Acorn TV, az Urban Movie Channel vagy a BritBox. Az év első felében a reklámmentes tartalom iránti igényt egyre jobban fellendítették olyan óriások, mint a Hulu, az Amazon vagy a Netflix. Erre lépésként júliusban az anyacégünk lett az első olyan jelentős televíziótársaság, amely reklámmentes verziót is kínál egyik csatornájából. Az AMC Premiere az egyik szolgáltató csomagjában extra előfizetésért reklámmentesen sugározza az AMC műsorát, a sorozatpremierek pedig teljesen megegyező időpontban indulnak.

 • Az első fél év végére a minőségi tartalomba való befektetések idehaza is meghozták gyümölcsüket: a saját, AMC Studios által gyártott Fear the Walking Dead sorozatunk harmadik évada itthon az AMC csatorna legnézettebb premierje lett a 2014-es indulás óta – az Egyesült Államokban pedig a top 2-3-ban van az össz-sorozatnézettségi listákon, a kezdetektől fogva. Saját stúdiónk egyedi pozíciót jelent számunkra szerte a világon, olyan minőségi tartalmat (mellé egyre nagyobb és lojális rajongói és nézőközönséget), amely a lineáris és a SVOD-piacokon is biztosítja a folyamatos növekedésünket. A lineáris fejlődésünket igen jól példázza, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy – részben éppen az említett AMC-sikernek köszönhetően – az esti főműsoridőben (a 19.00–23.00 közti időszakban) a teljes lakosság körében a mi portfóliónk a legnézettebb a csak kábelcsatornákkal rendelkező társaságok közül, az összesített rangsornak pedig a negyedik helyén álltunk az első fél év végén.
 • Az ősz a saját gyártású műsorok indulását hozza a legtöbb csatornánkon. A Spektrumra tabukkal leszámoló, merész sorozattal készülünk, a TV Paprikán ismét cseh, román és magyar területeinkre forgattunk gasztrosorozatot, ezúttal helyi vibráló piacokon, de a Minimax is komoly meglepetést ígér – amelyről most többet nem árulhatok el. Ősszel a legnagyobb változás a filmes portfóliónkban jelentkezik majd: átvesszük a Sundance TV több európai feedjét, mellettük az orosz piacokon működő AMC és MGM csatornákat is. ezenkívül az október a hazai AMC-n olyan kampányt is hoz majd, amilyenre eddig nem volt példa: a sorozatok után most a filmes kínálatot bővítjük jelentősen, mert a mozifilmek iránt mutatkozik a legnagyobb igény itthon, de a régió országaiban is.

Tegnapi cikkünkben Dudás Gergely, az R-Time ügyvezető igazgatója és Harsányi Gábor, a Viacom International Media Networks regionális műsorterjesztési és tartalommenedzsment-alelnöke gondolatait osztottuk meg a témában.

Az összeállítás elsőként a Médiapiac 2017/7-8. számában jelent meg.

Médiapiac

A közösségi média veszélyt jelent a demokráciára

A Deloitte és az Allensbach Demoszkópiai Intézet közös jelentése szerint a kibertér fejlettsége elért egy olyan szintet, amelyen a rendszerek a demokratikus folyamatokat veszélyeztethetik.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Közzétette a Deloitte-tal közösen készített idei kiberbiztonsági jelentését az Allensbach Demoszkópiai Intézet. A jelentés készítői a kibertérben megjelenő valamennyi biztonsági kockázatot igyekeznek feltárni, s bár a tanulmányt kifejezetten Németországra vonatkozóan készítették el, a dokumentumból számos tanulságos következtetést le lehet vonni.

Összességében azt, hogy Németország integritását ma három tényező veszélyezteti a kibertérben: a kibervírusok, a rosszindulatú szoftverek (malware-ek) és az álhírek. Mindeközbena közösségi média platformjain rendszeresen visszaélnek a személyes adatokkal,

de jelentős számban történtek kibertámadások által megvalósított adatlopások és kritikus infrastruktúrák (pl. energiahálózat, kórházak) elleni kibertámadások is.

Nemcsak Németországra, hanem általánosságban is igaz, hogy a közösségi média kimutatható veszélyt jelent a demokratikus folyamatokra nézve. A közösségi média a világ fejlett részein a mindennapi élet szerves részévé vált. Mint írják az a jelentés készítői, a vállalkozók 58 százaléka esetében a közösségi média használatából eredő előnyök meghaladják az abból adódó hátrányokat, ugyanez a szám a politikusok esetében pedig 60 százalék. 

Ha azonban a politikusok véleményét tágabb kontextusban vesszük alapul, akkor arra az eredményre juthatunk, hogy – legalábbis a német – politikusoknak több mint 55 százaléka tart attól, hogya közösségi média negatívan befolyásolja a véleményformálást, amely lényegében a demokratikus folyamatok alapja.

Különösen az ilyen platformokon kifejezetten gyorsan terjedő álhírek jelentenek veszélyt.

További, az álhíreknél alattomosabb probléma a közösségi médiával kapcsolatban a platformokon formálódó véleménybuborékok kérdése: aki egy ilyenbe bekerül, jó eséllyel elzárja magától a valódi közbeszédben való részvétel lehetőségétől. Az Allensbach arra jutott, hogy felhasználók egy részét oly mélyen „kebelezi be” ez a véleménybuborék, hogy később nem is képes az azon kívül eső véleményekhez hozzáférni.

A német politikusok túlnyomó többsége úgy véli hogya véleménybuborékok jelentősen veszélyeztetik a demokratikus folyamatokat. 

Hasonlóan aggasztó jelenséget tárt fel az Allensbach, amikor a gyűlöletbeszéd dömpingszerű terjedéséről értekezett. Az interneten ugyanis sokan az anonimitásuk álcája mögül csaknem tét nélkül tehetnek közzé gyűlöletkeltő tartalmakat. Németországban a vállalati szektor 15, a politikusok közösségének pedig 49 százaléka találta már magát szembe ilyen jelenséggel. Megoldást jelenthetne erre egyfelől az információs hatóság irányelveinek megerősítése, másfelől pedig az állampolgárok tudatosságának növelése e téren.

A jelentés készítői szólnak arról is, hogy az egyre növekvő és gyorsuló digitalizációhoz egyfajta kockázatos függőség is társul az olyan technológiai „nagyhatalmakkal” szemben, mint például az Egyesült Államok.

A kibertechnológia előrehaladásával ugyanis egyre szövevényesebb kapcsolat jön létre a világ különböző részei között, lehetővé téve akár az USA, akár más államok titkosszolgálatainak, hogy kihasználják a függőségi viszonyban rejlő lehetőségeket.

Éppen ezért a német ipar képviselőinek 82 százaléka,a politikusoknak pedig a 93 százaléka kívánja azt, hogy a kibertechnológia Európát érintő részét a kontinensen fejlesszék tovább. 

Az Allensbach a hatósági felvigyázás és a felhasználói tudatosságnövelés mellett a kiegyensúlyozott szabályozást is fontosnak tartja. Megjegyzendő, hogy nemrégiben került elfogadásra az Európai Unióban a világ legambiciózusabb egyúttal legszigorúbb adatvédelmi rendelete. A jogszabályról épp mostanában derült ki, hogya GDPR érvényesülését pontosan ott akadályozzák az érvényesülését, ahol erre a legnagyobb szükség lenne: Írországban.

Itt van ugyanis a legtöbb globális tech cég (például a Facebook) európai telephelye, vagyis aki Európában a Facebookot bárhogyan is el akarná számoltatni, azt legnagyobb eséllyel Írországban tudná – ha az ottani adatvédelmi hatóság ehhez asszisztálna – írja a Mandiner.

Tovább olvasom

Médiapiac

Sorsdöntő tárgyalás következhet Gyárfásék perében

Komoly előrelépés várható a Fenyő-gyilkosság ügyében folyamatban lévő büntetőper keddi tárgyalásán.

Közzétéve:

Borítókép: Gyárfás Tamás az egyik korábbi tárgyaláson, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vádirat szerint Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa megöletésével, aki ezt nem hajtotta végre – írja a Magyar Nemzet. A Nap TV egykori producere ezt követően fordult Portik Tamáshoz, az alvilág egyik meghatározó figurájához.

Az egykori olajbűnöző a szlovák Jozef Roháčot bérelte fel Fenyő János médiamogul megölésére.

Mint köztudott, 1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő autójával egy piros lámpánál várakozott a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán, amikor egy ismeretlen fegyveres férfi a mögötte haladó autóból kiugrott, és az anyósülés felőli ablakon keresztül 20-25 lövést adott le a vállalkozóra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben indított nyomozás során az már korábban kiderült, hogy Fenyő Jánost egy szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč ölte meg. A férfit ezért 2017-ben jogerősen életfogytiglanra ítélte a bíróság. A felbujtó személy, személyek kiléte ekkor még ismeretlen volt.

Az eljárás akkor kapott újabb lendületet, amikor Gyárfás Tamást ismeretlenek 2018-ban évekkel korábban készített hangfelvételekkel megzsarolták.

A volt producer feljelentést tett, ezt követően a nyomozók a Farkasréti temetőben találták meg azokat az adathordozókat, amelyeken Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetései hallhatók.

Gyárfás és Portik egyelőre tagad, ugyanakkor a bíróság által kirendelt eseti nyelvész szakértői vélemény szerint a rendőrség által a hangfelvételek alátámasztják a vádiratban foglaltakat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Széll Tamás a Kossuth Rádió új rovatában is ad konyhai tippeket

Átvitt étterem címmel indul a Főmenü rádiós rovata ma a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Duna Televízió Michelin-csillagos séfje, Széll Tamás hetente háromszor osztja meg konyhai trükkjeit a hallgatókkal.

Közzétéve:

MTVA

Szeptember 18-án, szombaton nyitott ki ismét a Főmenü konyhája a Duna Televízión. A népszerű gasztroműsor második évadában Széll Tamás, Bocuse d’Or döntős séf új társsal, Böröcz Zsófiával készíti el a fogásokat.

A konyha Átvitt étteremként a Kossuth Rádióban is megnyílik, hogy hétköznap se maradjanak a hallgatók gasztroélmény nélkül. Sőt, a délelőtt hallott tippeket, trükköket hasznosítva akár már este is elkápráztathassák az otthoni vacsoraasztalnál ülőket.

Széll Tamás ugyanis a Kossuth Rádió Napközben című adásában egy héten háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg tanácsait, fantasztikus ötleteit

– közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

A Főmenü házigazdája a rádió riporterének, Babucs Krisztának árulja el például, hogy miként és milyen borokat célszerű használni a főzéshez, de segít eligazodni az olajok világában is. Ezen kívül terítékre kerül rengeteg gyakorlati tipp a fokhagymapucolástól, a tökéletes sült cékla készítésén át az édesburgonya sokszínű felhasználásáig.

Tovább olvasom