Kövess minket!

Médiapiac

Duplázott a Centrál, Varga Zoltán kivenné az osztalékot

Látszólag jó évet zárt a Varga Zoltán tulajdonában levő, a 24.hu-t is tulajdonló Centrál Médiacsoport, amely megduplázta adózás előtti eredményét. A tavalyi évhez hasonlóan a tulajdonosok úgy határoztak, hogy az osztalékot felveszik a cégből.

MTVA/Bizományosi: Róka László

A Covid-járvány ellenére látszólag kiváló évet tudhat maga mögött a baloldali médiumokat és tematikus lapokat működtető Centrál Médiacsoport, amelynek nettó árbevétele a 2019-es 11,32 milliárd forintról 2020-ra 13,2 milliárd forintra nőtt. A Varga Zoltán tulajdonába tartozó cégcsoport 1,13 milliárd forintról 2,41 milliárd forintra hizlalta az adózott eredményt, vagyis lényegében megduplázta azt. A Centrál beszámolójából az derül ki, hogy a tulajdonos 2,43 milliárd forint osztalék kifizetéséről határozott – értesült a Magyar Nemzet.

Miközben úgy tűnik, hogy a tavalyi évhez hasonlóan Varga Zoltán kiveszi a profitot a cégéből, emlékezetes, hogy a Centrál dolgozóinak 2020 során csökkentették a fizetését. Ez utóbbi lépésre állítólag a Covid-világjárvány miatt került sor, az intézkedés lényege pedig az volt, hogy csökkentik a dolgozók munkaidejét – ezzel pedig bérüket.

A 2020-as milliárdos osztalékfelvétel, majd a bércsökkentés nyomán a Média1 baloldali médiaipari szaklap arról számolt be, hogy „elromlott a hangulat” a cégcsoportnál. Ehhez az is hozzájárult, hogy az elméleti munkaidő-csökkenés nem járt a feladatok csökkenésével, így sokan kénytelenek voltak ugyanannyit dolgozni kevesebb bérért – derült ki a Média1 beszámolójából.

Varga Zoltán ekkor kármentésbe kezdett: több portálnak is arról nyilatkozott, hogy bár valóban döntés született az osztalék felvételéről az eredménytartalék terhére, ám azt állította, hogy ezt követően mégsem vették fel az összeget. Hozzátette: a társaság likviditásának megőrzése érdekében nem hajtották végre az osztalékkifizetésre vonatkozó határozatot. Érdemes megemlíteni, hogy

miközben Varga nyilatkozatát kétkedés nélkül fogadta a baloldali sajtó, egy, a Magyar Nemzet által megkérdezett jogász szakember a közhiteles nyilvántartásban nem talált erre vonatkozó döntést. A Centrálnál végül 2020 szeptemberében ért véget a dolgozók bérének elvonása.

A lap megfogalmazása, miszerint látszólag tudhat jó évet maga mögött a cégcsoport, arra utal, hogy az osztalék növekedése bár jelentős, de leginkább abból adódhat, hogy 2019-ben összeolvadt a Centrál Médiacsoporttal a Centrál Digitális Média Kft., amelybe a cégcsoport interneten megjelenő termékei tartoznak, így például a 24.hu baloldali portál vagy a Nők Lapja online kiadása. A Digitális Média Kft. árbevétele az összeolvadást megelőző évben 4,14 milliárd forint volt, 366 millió forintnyi adózott eredménnyel. Ha ezt vesszük alapul, akkor a Centrál árbevétele valójában zsugorodott.

Varga Zoltán 2014-ben szállt be a médiabizniszbe: ekkor vásárolta meg a portfóliójába tartozó kiadványokat a finn Sanomától. “Hadd hangsúlyozzam: technokrata szemlélettel rendelkező pénzügyi befektető vagyok, függetlenként próbálok mozogni a médiapiacon. A vállalkozás célja a szórakoztatás és a profit. A 24.hu portálon kívül nincs is politikai termékünk” – nyilatkozta. Érdekesség, hogy a 24. hu-hoz azóta felvett számos korábbi baloldali kötődésű újságírót, így az Index.hu-tól a miniszterelnök családjáról szóló álhír leközlése nyomán távozó Spirk Józsefet és a 2015-ben bezárt Népszabadság több munkatársát, akik közül az egyik, Pető Péter jelenleg a főszerkesztő.

Borítókép: A Central Médiacsoport Zrt. épülete a III. kerület, Montevideo utca 9-ben

Médiapiac

Tovább szólhat az Első Pesti Egyetemi Rádió

Két adóval is ideiglenes hatósági szerződést kötött a Médiatanács.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Hatvannapos ideiglenes hatósági szerződést köt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Media Universalis Alapítvánnyal, így az Első Pesti Egyetemi Rádió augusztus 1. és szeptember 29. között továbbra is hallható lesz a kisközösségi Budapest 97,0 MHz-es frekvencián – tájékoztatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A Budapest – Astoria telephelyre vonatkozó eljárásban pályázott a Media Universalis Alapítvány, erre tekintettel született a hatvannapos ideiglenes hatósági szerződés.

Szolgáltatói kérelem alapján szintén ideiglenes, 180 napra szóló hatósági szerződés megkötéséről döntött a grémium a Golden Talk Hungary Kft.-vel, amely így szeptember 1. és 2022. február 27. között a Marcali 88,0 MHz-es helyi frekvencián működhet kereskedelmi jelleggel, Rádió Plusz néven.

A szolgáltató kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy a Karc FM Média Kft. szolnoki, veszprémi, békéscsabai, egri, szekszárdi, salgótarjáni, szentesi és keszthelyi jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak a Nyíregyháza 102,6 MHz-es jogosultsággal.

Szintén a szolgáltatók kérelmére engedélyezte a tanács, hogy a Best Radio Kft. Budapest 99,5 MHz – BEST FM és a P1 Rádió Kft. Pécs 101,7 MHz – 101,7 Pécs FM jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak, így utóbbi augusztustól már 101,7 Best FM néven sugároz.

A testület elvégezte a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben hiánypótlásra szólította fel az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

Véglegesítette a tanács a körzeti Budapest 105,9 MHz és a helyi Veszprém 94,6 MHz rádiós frekvencia közösségi használatát célzó, valamint egy gyöngyösi telephely kisközösségi célú pályázati felhívását.

Elfogadta a Médiatanács a Budapest 102,1 MHz körzeti, valamint a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi vételkörzetre szóló pályázati felhívások tervezetét közösségi jellegű használatra.

A grémium figyelmeztette a FIX televízió szolgáltatóját, miután március közepén a Bóta café egyik adásában a műsort támogató, kávét forgalmazó cég termékeinek megvásárlására ösztönözte a nézőket, ami jogszabályellenes, emellett a műsorszám végén nem tüntette fel a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást sem.

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásában megállapította a kiskorúakat védő cseh jogszabályok megsértését az AMC csatorna szolgáltatójánál. A cseh joghatóság alá tartozó, de Magyarországon sugárzó televízió júniusban A szem című filmet 19 órakor adta le a 22 óra és 6 óra közötti idősáv helyett, így veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhattak a film egyes részei.

Tovább olvasom

Médiapiac

Halló, itt Tokió! – Olimpiai műsorfolyam a Kossuth Rádióban

Élő tokiói helyszíni kapcsolás és sportos témák minden nap az ötkarikás játékok ideje alatt a Kossuth Rádióban, július 24-től két héten keresztül, hajnaltól délutánig.

Közzétéve:

Pixabay

Július 24-től az ötkarikás játékok ideje alatt minden nap hajnal 3 és 6 óra, valamint reggel 9 és délután 16 óra között jelentkezik a Kossuth Rádió Halló, itt Tokió! című műsora, amely egy több órás műsorfolyam lesz az olimpia ideje alatt.

„Ez idő alatt a Kossuth Rádió helyszínen tartózkodó négy kommentátora közvetíti majd a hallgatóknak az olimpiai eseményeket, főként a magyar vonatkozásúakat. Rugalmasan kezeljük a műsoridőt, hiszen változó hosszúságú lehet egy-egy kapcsolás, nem mindegy ugyanis, hogy egy hosszabb kézilabdamérkőzés, vagy egy rövidebb úszószám zajlik majd a helyszínen. Számítani lehet körkapcsolásokra is, kommentátoraink ugyanis más-más sportprogramra várják a Kossuth Rádió hallgatóit” – mondta Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

A rádió magazinműsorai is igazodnak e jelentős eseményhez, tematikájukban a sport, az egészséges életmód, az olimpiák története, magyar vonatkozású sikerek is szerepelnek, de a rendező ország kultúrájához tartozó érdekességekről, történelméről, gasztronómiájáról is hallhatnak a Kossuth Rádióban.

A játék sem marad el, minden nap valamilyen olimpiai témájú kérdés hangzik el a műsorfolyamban, a leggyorsabb helyest választ adó hallgató pedig ajándékot kap.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A nyár legizgalmasabb fesztiváljairól tudósít a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV

Villáminterjúk, kulisszatitkok és élő pillanatok várják az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió közönségét az elkövetkezendő hetekben.

Közzétéve:

Pixabay

A csatornák a megszokott napi műsorterv mellett élőben jelentkeznek be a legszínesebb hazai fesztiválokról. A főpróba már megvolt: július 8. és 10. között a Bánkitó Fesztiválról adtak hangulatjelentést a nézőknek, a folytatás pedig még több izgalmas pillanatot ígér. A héten a Campus Fesztiválon, július 23. és 31. között a Művészetek Völgyében, július 29-én a Paloznaki Jazzpikniken, augusztus 25. és 28. között a Szegedi Ifjúsági Napokon, augusztus 18. és 21., valamint augusztus 25. és 28. között a 10 Nap Strandon lesz jelen az M2 Petőfi TV csapata.

A Petőfi Rádió ezek közül két helyszínen, a kapolcsi Művészetek Völgyében, valamint a balatonvilágosi 10 Nap Strand rendezvényen vesz részt – mondta el a Duna Televízió NYÁR 21 című műsorának vendégeként Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója. Hozzátette, hogy együttműködnek a Hangfoglaló Programmal, amely felhívja a figyelmüket a fiatal tehetségekre.

A fesztiválokon egyfelől keressük a jövő előadóit és kapcsolódási pontot építünk ki velük a közmédiához. Szerettünk volna minél több helyre eljutni, miközben a tartalomszolgáltatásra helyezzük a hangsúlyt. A másik fontos célunk, hogy a közönség megismerje a saját arcainkat is, kiváltképp fontos ez a rádiós részről, hiszen ők a legtöbbször csak a hangjukkal szerepelnek. Majoros Rita és Bekker Dávid műsorvezetőinkkel találkozhatnak majd személyesen a fesztiválok látogatói

– tette hozzá Béli Ádám.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom