Kövess minket!

Médiapiac

Duplájára nő idén a mobilreklám költés

A mobilmédia fogyasztóktól érkező bevételei is kétszámjegyű növekedést produkálnak idén – derül ki a Strategy Analytics kutatásából. Tavaly több mint 23 milliárd applikációt töltöttek le, idén ez 32 milliárdra nőhet. Az amerikai mobilmédia szektor nagyobb ütemben fog nőni, mint a globális piac.

Komoly bevétel-növekedésre számíthat idén a mobilmédia szegmens, mind a fogyasztói, mind a hirdetési pénzek tekintetében – derül ki a Strategy Analytics nemzetközi kutatásából. 2011 volt az az év, amikor a fogyasztóktól származó bevételek átlépték a 100 milliárd dolláros határt, és elérték a 121,8 milliárdot. Ezt idén további 13,4 százalékos növekedés követi, azaz a bevételek elérhetik a 138,2 milliárdot. Majdnem duplájára nőtt viszont a reklámbevétel a mobilmédiában: a hirdetési pénzek a tavalyi 6,3 milliárd után 2012-ben 11,6 milliárdot tehetnek ki, ami 85 százalékos ugrást jelent. Összességében a mobilmédia szektorba 149,8 milliárd dollár áramlik, ami 17 százalékos bővülésnek felel meg.

A fogyasztóktól érkező pénzek nagyrészt az adatforgalomból és a mobilböngészésből erednek, ami egyben azt is jelenti, hogy a fejlődés legnagyobb haszonélvezői a mobilszolgáltatók lesznek. Utóbbi cégek idén 82,9 milliárd dollárra, az előző évi összegnél 9,5 százalékkal több pénzre számíthatnak.

Számszerűen egyelőre kisebb szeletet képviselnek a mobilalkalmazások: ezek adják 2012-ben a fogyasztói bevételek 18,9 százalékát, összesen 26,1 milliárd dollárt. Értékben ez 30,7 százalékos emelkedésnek felel meg, ami kicsit elmarad a várható számszerű bővülés ütemétől. Azt becslik ugyanis, hogy ebben az évben 32 milliárd appot töltenek le a fogyasztók, azaz 38 százalékkal többent, mint 2011-ben. Az app piac erejét a kutatócég szerint az is jól mutatja, hogy az amerikai és a nagy nyugat-európai piacokon az in-app reklámokból származó pénzek (1,7 milliárd dollár) immár meghaladják a mobilwebes reklámbevételeket (834,5 millió).

A mobilmédia kategóriák között még mindig a zene áll az első helyen: 2012-ben 11,6 százalékos bővülést követően 16 milliárd dollárt termel a Strategic Analytics szerint. A kategórián belül ugyanakkor átrendeződés látható: a csengőhang bevételek esnek, míg a – hirdesekből vagy előfizetésekből finanszírozott – streaming szolgáltatások bevételei nőnek.

A mobilvideó óriási növekedést produkál 2012-ben: tavaly 108 milliárd videót tekintettek meg a felhasználók mobiltelefonjaikon, ami idén 280 milliárdra ugorhat. Sajnos a mennyiségi növekedés egyelőre nem jár együtt a bevételek hasonló bővülésével. A bevételek 23,8 százalékos növekedése önmagában nem rossz, ám a szegmens így is csupán a teljes mobilmédia bevételek 2,4 százalékát, avagy 3,6 milliárd dollárt tesz ki.

A közösségi hálózatokhoz köthető bevételek 16,1 százalékkal nőnek a várakozások szerint, s így elérik a 17,6 milliárd dollárt, ami 11,8 százalékos részaránynak felel meg a mobilmédia bevételeken belül.

A legnagyobb piac továbbra is az Egyesült Államok marad, amely a globális átlag fölött bővül, összesen 22,1 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az amerikai mobilmédia piac 28 milliárd dollárnyi bevételre számíthat. A fogyasztók 15 százalékkal (azaz megint csak a globális átlag felett) költenek többet a szegmensre, mint tavaly. A felhasználóktól származó pénzek így 33,7 milliárd dollárt tesznek ki. Eközben a hirdetési bevételek 128,9 százalékkal ugranak meg (szemben a globális 85 százalékkal), és így elérik a 4,2 milliárdot. Appokra az amerikaiak 6,7 milliárd dollárt szánnak 2012-ben, ami 24,6 százalékos bővülésnek felel meg.

 

Médiapiac

Magyarország élen jár az új uniós hírközlési kódex implementálásában

Magyarország élen jár az új európai uniós hírközlési kódex implementálásában, a maga teljességében a kódex idehaza az elsők között lett átültetve a gyakorlatba – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke csütörtökön Győrben.

Közzétéve:

MTI/Kovács Attila

Koltay András az NMHH és a győri Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke által szervezett, a távközlés világnapjához kapcsolódó konferencián kiemelte: komoly és termékeny az együttműködés a piaci ipari szereplőkkel, ugyanakkor az új hírközlésszabályozási keretrendszerben a piaci és versenyszempontok mellett a közérdek szempontjait is figyelembe vették.

Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány és Oroszország ukrajnai háborúja is megmutatta, hogy az államnak nem szabad tejles mértékben kivonulnia az olyan közszolgáltatások területéről sem, ahol a piaci verseny egészségesen működik és hatékonyan nyújtja a szolgáltatásokat.

A hírközlés is ilyen terület, ahol a verseny szabályozásán túl továbbra is szükség van állami közszolgáltatási és igazgatási intézmények fenntartására

– mondta az NMHH elnöke.

Borítókép: Koltay András

Tovább olvasom

Médiapiac

A világon egyedülállónak számít a Bartók Rádió

Devich Márton, a rádió csatornaigazgatója a Bartók Rádió különleges, 35 éves múltjáról mesélt a Duna Almárium című műsorában.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Bartók Rádió 1987. május 23-án vette fel nagy zeneszerzőnk, Bartók Béla nevét, addig 3. műsor néven volt ismert. Elsősorban a klasszikus zene rádiója ma is, de jellemző rá a zenei sokszínűség; sugároz dzsesszt, népzenét, operákat, régizenét, kortárs zenét és filmzenéket is. Habár sokan úgy gondolják, hogy a magaskultúrát képviselő profilja miatt csupán egy szűk réteg kulturális igényeit elégíti ki, az elmúlt években sokat tettek azért a rádió munkatársai, hogy változatos zenei- és műsorrepertoárral tegyék széles körben még népszerűbbé – mondta a csatornaigazgató, Devich Márton a jubileum kapcsán a Dunán.

Világszerte sok klasszikuszenei rádióadó létezik, de csak kevés nemzet büszkélkedhet azzal, hogy a közszolgálati média részeként országos lefedettséggel rendelkező rádiócsatornán hallgathatja 24 órában ezt a zenei műfajt. Az elmúlt 35 évben alkalmunk volt többször megújulni, ezzel együtt hűséges és művelt törzshallgatói bázissal rendelkezünk. Több kell, hogy legyünk, mint egy lemezjátszó, ezért a koncertek és az operaközvetítések mellett rengeteg különböző magazinműsorral, a legrangosabb hazai és külföldi muzsikusokkal, a szakma kiválóságaival várjuk minden nap a hallgatóinkat

– sorolta a Bartók Rádió érdemeit Devich Márton csatornaigazgató, kiemelve, hogy kollégáival a mai napig arra törekszenek, hogy ismeretterjesztő tartalmaik közérthetők legyenek. A hallgatói visszajelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, mert abban hisznek, hogy a rádiózás közös műfaj, csak megfelelő kölcsönhatással működhet.

A Bartók Rádió május 23-án, hétfőn ünnepel: a Muzsikáló műsorfolyamában, és az Évfordulók című félórás magazinműsorában is megemlékeznek arról, hogy a rádiócsatorna 35 éve vette fel Bartók Béla nevét.

Borítókép: Devich Márton, a Bartók Rádió Csatornaigazgatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai telephelyén lévő rádióstúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Ellentmond egymásnak Márki-Zay és a Direkt36

Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi kormányfőjelöltje hazugsággal vádolja a Direkt36 portált, amely hosszú cikkben mutatta be a baloldal országgyűlési választási kampányának kulisszák mögötti eseményeit. A polgármester szerint egy olyan beszélgetés tartalmát ferdítették el, amelyről hangfelvétel készült, és az a portál szerkesztőihez is eljutott.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ismét áll a bál a baloldalon: Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi kormányfőjelöltje kedden az ATV-ben azzal vádolta meg a Direkt36 nevű baloldali portált, hogy meghamisították a szavait. Ismert: a Direkt36 kedden jelentetett meg egy cikket a Telex.hu hírportálon, amelyben a baloldal kampányát mutatták be a kulisszák mögé is bepillantva, a résztvevők visszaemlékezései alapján.

A Márki-Zay és a Direkt36 közötti vitát kiváltó epizód a portál tálalásában az volt, hogy 2021 októberének közepén, az előválasztás második fordulója előtt egy nappal a polgármester leült beszélgetni két tanácsadóval. Tóth Péter és Ruff Bálint arról diskurált a leendő miniszterelnök-aspiránssal, miként kellene megszerveznie a kampányát.

A Direkt36 forrásai szerint a találkozó végén Márki-Zay kijelentette, hogy „nem kér a kampányszakemberek tanácsaiból”, mindezt arrogáns hangon közölte velük.

„Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit” – közölte a politikus az egyik résztvevő szerint. „Régóta vagyok a politikában, de én úgy még embert nem hallottam beszélni, ahogy Márki-Zay beszélt” – mondta a forrás a Direkt36-nak.

A polgármester azonban tegnap este az ATV-ben azt vázolta fel, hogy egészen más hangnemben zajlott a beszélgetés. Sőt kiemelte: „tévesen idéztek, de van hangfelvétel, és a szerkesztő urat már megkértem, hogy a hangfelvételt használja” – utalt Márki-Zay a Direkt36 cikkének egyik szerzőjére vagy szerkesztőjére, akinek ezek szerint a birtokában vannak a hanganyagok.

Mindez több kérdést is felvet.

Például azt, hogy ki vette fel a beszélgetést, és ha esetleg Márki-Zay volt az, akkor a tanácsadók, Ruff Bálint és Tóth Péter hozzájárultak-e ahhoz, hogy felvétel készüljön? Enélkül ugyanis a hanganyag elkészítése visszaélésnek minősül.

Az a kérdés is felmerül, hogy ha a Direkt36 megkapta a tárgyalás hanganyagát, és abban nem az általuk idézett mondatok hangoztak el, akkor ezt milyen megfontolásból tette a portál? Ennek tisztázása érdekében a Mediaworks Hírcentruma kérdéssel fordult a Direkt36-hoz, illetve Márki-Zay Pétert is megkeresték az ügyben.

Amennyiben kiderülne, hogy a városvezető készítette a felvételeket, akkor nem ez lenne az első eset, amikor engedély nélkül rögzít beszélgetéseket. Korábban a polgármesteri tisztség elnyerése után, 2018-ban került be azzal a hírekbe, hogy a hódmezővásárhelyi városházán bekapcsolt diktafonnal járkálva elegyedett szóba az ott dolgozókkal.

Az ügyről akkor úgy nyilatkozott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, hogy „a diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel, mert ehhez az érintettek tájékozott hozzájárulása szükséges. A hivatal dolgozói esetében azonban még a hozzájárulás sem releváns” – emelte ki az elnök a Magyar Nemzetben olvashatóak szerint.

Tovább olvasom