Kövess minket!

Médiapiac

Dr. Sandra Lee: „Amikor főzök és elő kell készítenem a nyers húst, attól is irtózok, ha hozzá kell érnem″

Dr. Sandra Lee, akit sokan csak Dr. Pimple Popperként ismerünk új műsorral tér vissza a TLC képernyőjére.

A speciális karanténshow keretében kevesebb műtéti pattanás és zsírcsomó eltávolítást fogunk látni, de így is rendkívül izgalmas, személyes részleteket tudhatunk meg a Dr. Sandra Lee-hez forduló páciensekről. A műsor különféle embereket vonultat fel, akik abban bíznak, hogy Dr. Sandra Lee segítségével végre megváltozik az életük. A Doktornő a karantén alatt is folytatja a távorvoslást online rendelései keretében és tanácsokkal látja el szorongó pácienseit, akik a pandémia idején elhanyagolták egészségüket.

Októberben nálunk is látható lesz az új műsorod, amely során online rendelés keretében találkozol a pácienseiddel. Bőrgyógyászként, mennyire nehezíti meg az életedet a pandémia és a távorvoslás?

Mindannyiunk számára nagyon nehéz, kihívásokkal teli időszak a mostani. Orvosként mindig az az elsődleges célom, hogy segítsek a hozzám forduló pácienseknek problémájuk megoldásában. Nagy pozitívuma a kialakult helyzetnek, hogy volt lehetőségem elbeszélgetni a betegeimmel, meghallgatni és bíztatni őket, hogy meg fogjuk oldani a problémájukat. Nyilván nehéz úgy segíteni, hogy nem tudom megérinteni őket, de a közös megoldás keresése és a gyakorlati tanácsok ebben a nehéz helyzetben is megoldhatóak. A legnagyobb meglepetést az esetek okozták, nagyon komplex és komoly problémákkal fordultak hozzám vadidegen emberek. Rám bízzák magukat, bízva a segítségemben, ez sokat jelent számomra és nagyon megtisztelő.

Több millió ember követ téged a közösségi médiában. A saját YouTube csatornádat 6,7 millió, az Instagram oldaladat pedig 4 millió ember követi. Mit gondolsz, miért érdekli, és miért szeretik nézni a pattanások, zsírcsomók és egyéb bőrproblémák eltávolítását az emberek a közösségi médiában?

Vannak emberek, akik imádják az ilyen videókat és vannak, akik irtóznak tőle. Akik szeretik, azért nézik, mert megnyugtatja, jó érzéssel tölti el őket, hogy láthatják a pattanások szép és szakszerű eltávolítását. Vannak, akikből teljesen ellentétes reakciót váltanak ki az ilyen videók, nem tudják feldolgozni, amit látnak, vagy egyszerűen csak elriasztja őket a látvány. Amikor olyan tartalmakat néznek, ami valami oda nem illő eltávolításáról szólnak, majd a beavatkozásnak köszönhetően a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba – az elégedettséggel tölti el őket. Emellett edukatív tartalom is, hiszen látják mi a különbség egy akné, egy pattanás, vagy éppen egy zsírcsomó között.

Mi ösztönzött arra, hogy dermatológus legyél? Már gyermekkorodban is orvos akartál lenni, vagy teljesen más karrierterveid voltak?

Azt hiszem, mondhatjuk azt, hogy erre születtem. Édesapám is bőrgyógyász, így már gyermekkoromban megismerkedtem ezzel a szakterülettel, és amint rájöttem, hogy ez az egyik leginkább versenyképes terület az orvostudományban, rögtön tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni. A bőrgyógyászat nagyon széles spektrummal rendelkezik, és minden igényemet kielégíti. Hiszen egy kicsit sebészet, kicsit diagnosztika és általános orvoslás is, úgy érzem nem is kívánhatnék többet. Szerencsés vagyok, mert a munkám a hivatásom és az a bizonyosság is megvan bennem, hogy alkalmas vagyok a feladatra.

A munkádban nagyon sok csúnya, sokszor undorító dolgot látsz. Előfordult már, hogy te is elborzadtál egy-egy eset láttán?

Természetesen igen. Most elárulok egy titkot. Amikor főzök és elő kell készítenem a nyers húst, attól is irtózok, ha hozzá kell érnem − nem tudom megfogni, csak kesztyűben. A munkában is mindig van rajtam kesztyű, maszk és így nem irtózom. Ez egy olyan feladat, amely számunkra, bőrgyógyászoknak már megszokottá vált, megtanultuk kezelni. Az emberek olyan bőrproblémákkal keresnek fel minket, amelyek miatt sok esetben feszélyezve érezhetik magukat, mert legtöbbször nem rejthetjük el mások elől ezeket a problémákat. Éppen ezért fontos, hogy ugyanolyan bánásmódban részesüljön mindenki, hogy véletlenül se éreztessük a másságot. Erre jó gyakorlat, ha közvetlenebb hangnemet használok a páciensekkel, olyan légkört teremtve, mintha csak egy családtagjukkal vagy barátjukkal beszélgetnének. Valamint figyelek arra, hogy soha ne viselkedjek úgy, mintha a bőrproblémájukat visszataszítónak vagy gusztustalannak tartanám.

A közösségi médiának, majd később a TLC-n futó műsoraidnak köszönhetően emberek milliói ismertek meg. Milyen előnyök és hátrányok származtak eddigi életed során az ismertségből?

Még a pandémia előtt sokszor előfordult, hogy gyerekek jöttek a rendelőmbe és arra kértek, hogy felvehessék, ahogy az egyik barátjuknak „boldog születésnapot kívánok”, mert nagyon szereti a műsoromat és szeretnék ezzel meglepni őt. Vagy mikor olyan üzeneteket kapok gyerekektől, hogy amikor felnőnek ők szeretnének lenni a következő Dr. Pimple Popper. Ez nagyon furcsa, mert soha nem volt célom, hogy híres legyek. Rájönni arra, hogy ekkora hatással vagyok emberek életére nagy felelősség. Szerencsére nem nagyon találkozom bántó üzenetekkel.

Mit tartasz a legnagyobb teljesítményednek az életben?

A jelenlegi időszak engem és a családomat is megviseli. Napról napra azon vagyok, hogy tartsam magam, ne pizsamába rohangáljak fel alá vagy, hogy a mindennapi stresszt, a kis bosszúságaimat ne a szeretteimen vezessem le, és hogy motivált maradjak. Számomra a családom a legfontosabb, de a munkám, a pácienseim, a közösségi média felületeim megfelelő kezelése, a tévéműsor − ezek is nagyon fontosak számomra. A legnagyobb kihívást a munka és a magánélet közötti egyensúly megtalálása és megtartása jelenti a karanténidőszakban.

Tudnál adni néhány tippet az egészséges bőr eléréséhez?

Pontosan kell ismerni a saját bőrtípusunkat és mindezeknek megfelelően kiválasztani a termékeket. Fontos, hogy az a termék, amit a legjobb barátunk használ nem feltétlenül alkalmas a mi bőrünknek. Mindentől függetlenül napvédőt mindig használjunk. Vagy például a zsíros bőrtípus nyirkos időben nem igényel plusz hidratálást. Ezzel szemben a hideg időjárás a száraz bőrtől különösen elvonja a nedvességet, tehát erőteljesebb hidratálás szükséges ilyen kombináció esetén. Továbbá tartsuk szem előtt, hogy a vízbázisú testápolók jóval kevésbé hidratálnak, mint az olajos krémek.

Végezetül, mesélj kérlek egy kicsit arról, hogy a vírus és a lezárások okán mi az, ami a legjobban hiányzik neked és milyen pozitív változást hozott az életedbe ez az időszak?

A munkámban a közvetlen kapcsolat hiányzik a legjobban a betegekkel. Hiszen a karantén idején is dolgoztam és nem csak online rendeltem, de ez mégsem olyan, mint a vírus előtt volt. Természetesen minden óvintézkedést szigorúan betartunk, maszkot, ha szükséges védőplexit viselünk, hogy senki ne legyen beteg. Nagyon hiányzik a közvetlen kommunikáció, most csak a szempárokat látom és a páciensek is, ez nehezebbé teszi a munkánkat, de a legfontosabb, hogy minél hamarabb túllegyünk ezen az időszakon.

Sok pozitív hozadéka is van a járványnak. A gyerekeim a pandémia miatt otthonról tanulnak, ami sok nehézséggel jár ugyan, de én nagyon örülök neki. Repül az idő, ők tanulnak, mi dolgozunk és nagyon keveset vagyunk ténylegesen együtt. Lassan főiskolára, egyetemre mennek, elköltöznek. Tudom, ez az élet rendje és jól is van ez így, de nagyon örülök, hogy az elmúlt hónapokban sok időt tudtunk együtt tölteni.

Médiapiac

Maassen: A német közmédia újságíróinak 90 százaléka zöld és baloldali

A német médiában nem kapnak szót a migráció szigorú kontrollját követelő és a nemzetállamok erősítését szorgalmazó politikusok.

Közzétéve:

Borítókép: Hans-Georg Maassen még a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnökeként, fotó: MTI / EPA / Kay Nietfeld

Hans-Georg Maassen CDU-tagként újra képviselőjelölt lesz a szeptemberi Bundestag-választáson. Pártjában azonban nem mindenki örült ennek. Szomorúnak tartja, hogy néhányak szerint mindenkinek baloldalinak kellene lennie a CDU-ban. Szerinte sokan értenek egyet vele, ám ezek a hangok nincsenek megszólaltatva a médiában, ugyanis a német médiával nagy gondok vannak, a közmédia 90 százaléka zöldnek és baloldalinak vallja magát – írja a Híradó.hu.

Hans-Georg Maassen 2018-ig állt a német titkosszolgálat élén, ám leváltották, mivel cáfolni merte azt, hogy Chemnitzben szélsőjobboldali csoportok hajtóvadászatot folytattak volna a bevándorlók után. A városban azután vált pattanásig feszültté a helyzet, hogy egy iraki szír társaság halálra késelt egy férfit a nyílt utcán, a német sajtó azonban akkor is a migránsokat féltette.

Hans-Georg Maassen, a német Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője, CDU-tag most újra képviselőjelölt a szeptemberi Bundestag-választáson. A politikust Volf-Nagy Tünde kérdezte a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A hír miatt nem mindenki volt boldog Maassen pártjában. Ő erről azt mondta, hogy egy néppártban nem meglepő, ha különböző véleményen vannak, a szomorú az, hogy néhány párttársa úgy látja, a CDU-ban mindenkinek baloldalinak kell lennie. A Bundestagból az a visszajelzés jött, hogy örülnének, ha szeptembertől közéjük tartozna.

A politikus például a migráció esetében is konzervatív értékeket vall, bár ő inkább realistának vallja magát ebben a kérdésben. „Én nem ellenzem a migrációt, amennyiben olyan embereknek segítünk, akik segítségre szorulnak. De határozottan ellenzem azt a politikát, amely a minden irányítás és kontroll nélküli, politikailag céltalan migrációt támogatja. Én tehát a migráció szigorú kontrollját tartom irányadónak. Amit egyébként a törvények is kimondanak” – mondta.

Szerinte sokan értenek egyet vele, de az egyik fő probléma, hogy a médiában nem szólaltatják meg ezeket a hangokat, mert Németországban az újságírók nagyrészt zöldek és baloldaliak.

„A közszolgálati televízió fiatal újságíróinak 90 százaléka zöldnek és baloldalinak vallja magát”

– hangsúlyozta.

A pártjában a kancellárságért folytatott harcról azt mondta, Laschet jelöltsége miatt valóban többen kiléptek, mert a merkeli politikát folytatná, míg sokan irányváltást szeretnének.

Jelenleg a realista és konzervatív értékeket vallóknak nem igen maradt alternatívájuk, ő azonban örülne, ha a CDU visszatérhetne ehhez a profiljához.

De a legfontosabbnak azt tartja, hogy megakadályozzák, hogy a zöldek kancellárt állítsanak, vagy hogy ők nyerjék a választásokat. Szerinte ezzel a szocializmus felé haladnának. Hozzátette, hogy Európának nagy támogatója, mert önállóságunkat, identitásunkat megőrizni és a békét fenntartani a leghatékonyabban együtt tudjuk, nagyon fontos az együttműködés, azonban a központosított Európát ellenzi.

„Az európai bürokrácia az elmúlt tíz évben többször is csődöt mondott: a migrációs politikában, az euró megmentésében, a vakcinabeszerzésben. Sok döntést vissza kell adni a nemzetállamoknak, mert ezeket helyben sokkal jobban meg tudják oldani, mint egy tervgazdaság alapján működő, központi bürokrácia Brüsszelben” – mondta a politikus.

Az eredeti cikket és a rádiós interjút ide kattintva érheti el.

Tovább olvasom

Médiapiac

Átfogó kötet az Orbán-kormány intézkedéseinek az elemzéséről

Tudományágak szakértői vizsgálják az elmúlt tíz évet a Magyarország 2020 című tanulmánykötetben.

Közzétéve:

– A 2010 és 2020 közötti időszakot sokan az elmúlt száz év legsikeresebb időszakának nevezik. Ezt a megállapítást statisztikák, elemzések, nemzetközi összehasonlító vizsgálatok is alátámasztják. A Magyarország 2020 című tanulmánykötet ennek a mikéntjét firtatja a különböző látásmódú, szakterületén elismert szerzők írásainak segítségével – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. A tanulmánykötetet május 18-án 18 órától online mutatják be a Mathias Corvinus Collegium Facebook-oldalán.

A parlamenti és stratégiai államtitkár szerkesztőként állította össze kollégájával, Mernyei Ákos miniszteri biztossal a Mathias Corvinus Collegium kiadójánál nemrég megjelent, ötven tanulmányból álló, több mint ezer oldalas tanulmánykötetet. A mű többek között Lánczi András filozófus és egyetemi tanár; Navracsics Tibor és Stumpf István kormánybiztosok; Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora; Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora; Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítója; Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott volt kapitányának, valamint többek között az MCC és az NKE több kutatójának az írásait tartalmazza.

A felkért szerzők a 2010 óta tartó egységes tízéves időszakot olyan elméleti megközelítések mentén is vizsgálták, mint a geopolitika, államelmélet, demokráciaelmélet vagy alkotmányjog.

Az elméleti megközelítés mellett gyakorlati közpolitikai szempontok szerint is górcső alá kerül a vizsgált időszak, így olvashatunk rendvédelemről, energetikáról vagy a médiaszabályozás helyzetéről is. – Szerzőink tudása megkérdőjelezhetetlen, olyanokat kértünk fel, akik speciális pozíciójuknak köszönhetően érvényes és fontos gondolatokkal rendelkeznek az elmúlt tíz évről – mutatott rá Orbán Balázs, majd hozzátette: ezáltal a kötet nem kormányzati eredmények bemutatására, hanem az elmúlt tíz év dilemmáinak a felfejtésére koncentrál, leginkább a mostani világ trendjein és ideológiai törésvonalain keresztül.

A szemléletváltás a magyar modell alapja

Orbán Viktor a kötet ajánlásában azt írta, hogy a magyar modell sikere nem feltétlenül a külső tényezőknek, hanem a belső szemléletváltásnak köszönhető. A miniszterhelyettes ennek kapcsán elmondta, a magyar nemzet sosem tudott egy nagyobb, külső testvérnemzet szövetségére támaszkodni, és jelentős természeti erőforrásai sincsenek, így a kormánynak önálló működési modellt kellett létrehoznia Magyarország megújulása érdekében.

– A rendszerváltoztatást követően nehéz időszak következett, ugyanis előtte szuverenitásunk hosszú ideig korlátozott volt, továbbá történelmünk gyakori megszakítottságokkal terhelt, ami miatt régóta nem érvényesülhetett az eredeti magyar államműködési logika – hangsúlyozta, hozzátéve: éppen ezért ennek a politikai generációnak saját erejéből, szinte a nulláról kellett elkezdenie a munkát, miközben a posztkommunista struktúrák az informális politika, a gazdaság, kultúra és a média területén továbbra is domináns szerepet töltöttek be. – Az elmúlt tíz évből éppen ezért nem is elsősorban az egyes gazdasági vagy a társadalmi mutatók javulását, hanem a rendszerváltoztatást lezáró gondolkodásmódbeli átalakulást emelném ki.

– Ez az, amit ha a mostani és a következő generáció továbbvisz, akkor ez az évtized egy igazi sikeres magyar évszázad megalapozója lehet

– vélte a miniszterhelyettes.

Megírni a magunk történetét

Arra a kérdésünkre, hogy a digitalizáció korában mennyire releváns egy papíralapú könyv kiadása, az államtitkár úgy válaszolt: – Nekünk is meg kell írnunk a magunk történetét, összegyűjtve azoknak az embereknek a gondolatait, amiket értékesnek tartunk. Persze az interneten mindenki a rövid és figyelemfelkeltő tartalmakat fogyasztja nap mint nap, de ennek a korszaknak a megítélése pár évtized múlva nem ezen tartalmak visszakeresésén, hanem az ilyen kordokumentumok elemzésén múlik majd. Megítélésem szerint ez ugyanúgy lesz a jövőben is, mint ahogy volt száz évvel ezelőtt – szögezte le.

Nincs objektív társadalomtudomány

A miniszterhelyettes közölte, hogy

a kötet megközelítése nem semleges, hanem értékorientált,

de a mai világban s úgy általában is nehezen beszélhetünk mindentől független szemléletű társadalomtudományról. – Minden szerző saját értékválasztása, megközelítésmódja, illetve tudományos paradigmája alapján írta meg a gondolatait, így a szubjektivitás megkerülhetetlenné válik – jelezte Orbán Balázs, majd megjegyezte: ezen megközelítés kiszorítására tudományos irányzatok is tettek kísérleteket a XX. században.

– Ha valaki eltagadja az eltérő szemléletmódok érvényességét, és azt állítja, hogy csakis ő képes tökéletesen objektíven bemutatni az általa képviselt tudományterületet, azt ne higgyük el, hiszen ilyenkor az illetőnek biztosan hátsó szándékai vannak

– figyelmeztetett az államtitkár, hozzátéve: az ilyen megközelítés csupán a sekélyesség és a politikai lózungok zsákutcájába vezet. A miniszterhelyes arra is kitért, hogy a kötet célja egy átfogó kép kialakítása, de azt is elismerte, hogy ebben „vár még ránk tennivaló”. – Ugyan a nemzetpolitika, a demográfia, a munkaerőpiac átalakítása és a középosztály megerősítése, valamint a gazdasági szuverenitásunk megerősítése terén jelentős sikereket értünk el, de most nem szabad visszafordulni ahhoz, hogy egy igazán sorsfordító évszázaddal gazdagítsuk hazánkat – nyomatékosította, hozzátéve: a XXI. századi sikeres Magyarország ugyanis nincs még kész.

Tovább olvasom

Médiapiac

Letiltotta a Twitter, mert azt mondta, hogy egy férfi nem eshet teherbe

A nyugati világ szólásszabadságának újabb gyöngyszeme látott napvilágot a múlt héten.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Francisco José Contrerasnak, a sevillai egyetem jogfilozófia professzorának, a jobboldali Vox képviselőjének Twitter-oldalát fél napra felfüggesztette a platform, mert szerintük az a vélemény a gyűlöletbeszéd kategóriájába tartozik, hogy egy férfi nem eshet teherbe.

Francisco José Contreras azt merte írni, hogy egy férfi nem eshet teherbe, ugyanis nincsen méhe vagy petesejtje, amiért ideiglenes felfüggesztés jár a Twitter közösségi hálózaton, a platform szerint ugyanis egy ilyen kijelentés sérti a közösségi irányelveket, és a gyűlöletbeszéd kategóriájába tartozik. 

Contreras egy olyan bejegyzéshez kommentelt, amit ő maga osztott meg a közösségi médiában egy transgender férfiról, aki azt közölte, hogy apa lett, miután megszülte kislányát. 

Contreras egy május 11-i Facebook-posztban azt írta, hogy üzenetet kapott a Twittertől, melyben közölték, hogy megjegyzésével megsértette a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveket. A spanyol politikus kénytelen volt törölni a megjegyzést, és gúnyosan megjegyezte, hogy ez már a fasiszta biológia, legközelebb megpróbálja azt, hogy 2×2 = 4. 

A Twitter arra is figyelmeztette a bevándorlásellenes párt tagját, hogy ismétlődő hibák esetén állandó felfüggesztésre számíthat – írja a Fox News. 

A spanyol politikus azt nyilatkozta a LifeSite Newsnak, hogy nem fogják engedni, hogy a Twitter egy eltorzult és antropológiailag helytelen világképet kényszerítsen rájuk, és továbbra is az igazságot fogják mondani, ugyanis nem lehet a biológiai alapigazságot gyűlöletbeszédnek tekinteni. 

A Twitter már a januári választások alkalmával is letiltotta a párt hivatalos oldalát 24 órára, amiért a magas bűnözési rátát összefüggésbe hozták az észak-afrikai bevándorlókkal – számolt be az Origo

Tovább olvasom