Kövess minket!

Médiapiac

Dr. Sandra Lee: „Amikor főzök és elő kell készítenem a nyers húst, attól is irtózok, ha hozzá kell érnem″

Dr. Sandra Lee, akit sokan csak Dr. Pimple Popperként ismerünk új műsorral tér vissza a TLC képernyőjére.

A speciális karanténshow keretében kevesebb műtéti pattanás és zsírcsomó eltávolítást fogunk látni, de így is rendkívül izgalmas, személyes részleteket tudhatunk meg a Dr. Sandra Lee-hez forduló páciensekről. A műsor különféle embereket vonultat fel, akik abban bíznak, hogy Dr. Sandra Lee segítségével végre megváltozik az életük. A Doktornő a karantén alatt is folytatja a távorvoslást online rendelései keretében és tanácsokkal látja el szorongó pácienseit, akik a pandémia idején elhanyagolták egészségüket.

Októberben nálunk is látható lesz az új műsorod, amely során online rendelés keretében találkozol a pácienseiddel. Bőrgyógyászként, mennyire nehezíti meg az életedet a pandémia és a távorvoslás?

Mindannyiunk számára nagyon nehéz, kihívásokkal teli időszak a mostani. Orvosként mindig az az elsődleges célom, hogy segítsek a hozzám forduló pácienseknek problémájuk megoldásában. Nagy pozitívuma a kialakult helyzetnek, hogy volt lehetőségem elbeszélgetni a betegeimmel, meghallgatni és bíztatni őket, hogy meg fogjuk oldani a problémájukat. Nyilván nehéz úgy segíteni, hogy nem tudom megérinteni őket, de a közös megoldás keresése és a gyakorlati tanácsok ebben a nehéz helyzetben is megoldhatóak. A legnagyobb meglepetést az esetek okozták, nagyon komplex és komoly problémákkal fordultak hozzám vadidegen emberek. Rám bízzák magukat, bízva a segítségemben, ez sokat jelent számomra és nagyon megtisztelő.

Több millió ember követ téged a közösségi médiában. A saját YouTube csatornádat 6,7 millió, az Instagram oldaladat pedig 4 millió ember követi. Mit gondolsz, miért érdekli, és miért szeretik nézni a pattanások, zsírcsomók és egyéb bőrproblémák eltávolítását az emberek a közösségi médiában?

Vannak emberek, akik imádják az ilyen videókat és vannak, akik irtóznak tőle. Akik szeretik, azért nézik, mert megnyugtatja, jó érzéssel tölti el őket, hogy láthatják a pattanások szép és szakszerű eltávolítását. Vannak, akikből teljesen ellentétes reakciót váltanak ki az ilyen videók, nem tudják feldolgozni, amit látnak, vagy egyszerűen csak elriasztja őket a látvány. Amikor olyan tartalmakat néznek, ami valami oda nem illő eltávolításáról szólnak, majd a beavatkozásnak köszönhetően a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba – az elégedettséggel tölti el őket. Emellett edukatív tartalom is, hiszen látják mi a különbség egy akné, egy pattanás, vagy éppen egy zsírcsomó között.

Mi ösztönzött arra, hogy dermatológus legyél? Már gyermekkorodban is orvos akartál lenni, vagy teljesen más karrierterveid voltak?

Azt hiszem, mondhatjuk azt, hogy erre születtem. Édesapám is bőrgyógyász, így már gyermekkoromban megismerkedtem ezzel a szakterülettel, és amint rájöttem, hogy ez az egyik leginkább versenyképes terület az orvostudományban, rögtön tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni. A bőrgyógyászat nagyon széles spektrummal rendelkezik, és minden igényemet kielégíti. Hiszen egy kicsit sebészet, kicsit diagnosztika és általános orvoslás is, úgy érzem nem is kívánhatnék többet. Szerencsés vagyok, mert a munkám a hivatásom és az a bizonyosság is megvan bennem, hogy alkalmas vagyok a feladatra.

A munkádban nagyon sok csúnya, sokszor undorító dolgot látsz. Előfordult már, hogy te is elborzadtál egy-egy eset láttán?

Természetesen igen. Most elárulok egy titkot. Amikor főzök és elő kell készítenem a nyers húst, attól is irtózok, ha hozzá kell érnem − nem tudom megfogni, csak kesztyűben. A munkában is mindig van rajtam kesztyű, maszk és így nem irtózom. Ez egy olyan feladat, amely számunkra, bőrgyógyászoknak már megszokottá vált, megtanultuk kezelni. Az emberek olyan bőrproblémákkal keresnek fel minket, amelyek miatt sok esetben feszélyezve érezhetik magukat, mert legtöbbször nem rejthetjük el mások elől ezeket a problémákat. Éppen ezért fontos, hogy ugyanolyan bánásmódban részesüljön mindenki, hogy véletlenül se éreztessük a másságot. Erre jó gyakorlat, ha közvetlenebb hangnemet használok a páciensekkel, olyan légkört teremtve, mintha csak egy családtagjukkal vagy barátjukkal beszélgetnének. Valamint figyelek arra, hogy soha ne viselkedjek úgy, mintha a bőrproblémájukat visszataszítónak vagy gusztustalannak tartanám.

A közösségi médiának, majd később a TLC-n futó műsoraidnak köszönhetően emberek milliói ismertek meg. Milyen előnyök és hátrányok származtak eddigi életed során az ismertségből?

Még a pandémia előtt sokszor előfordult, hogy gyerekek jöttek a rendelőmbe és arra kértek, hogy felvehessék, ahogy az egyik barátjuknak „boldog születésnapot kívánok”, mert nagyon szereti a műsoromat és szeretnék ezzel meglepni őt. Vagy mikor olyan üzeneteket kapok gyerekektől, hogy amikor felnőnek ők szeretnének lenni a következő Dr. Pimple Popper. Ez nagyon furcsa, mert soha nem volt célom, hogy híres legyek. Rájönni arra, hogy ekkora hatással vagyok emberek életére nagy felelősség. Szerencsére nem nagyon találkozom bántó üzenetekkel.

Mit tartasz a legnagyobb teljesítményednek az életben?

A jelenlegi időszak engem és a családomat is megviseli. Napról napra azon vagyok, hogy tartsam magam, ne pizsamába rohangáljak fel alá vagy, hogy a mindennapi stresszt, a kis bosszúságaimat ne a szeretteimen vezessem le, és hogy motivált maradjak. Számomra a családom a legfontosabb, de a munkám, a pácienseim, a közösségi média felületeim megfelelő kezelése, a tévéműsor − ezek is nagyon fontosak számomra. A legnagyobb kihívást a munka és a magánélet közötti egyensúly megtalálása és megtartása jelenti a karanténidőszakban.

Tudnál adni néhány tippet az egészséges bőr eléréséhez?

Pontosan kell ismerni a saját bőrtípusunkat és mindezeknek megfelelően kiválasztani a termékeket. Fontos, hogy az a termék, amit a legjobb barátunk használ nem feltétlenül alkalmas a mi bőrünknek. Mindentől függetlenül napvédőt mindig használjunk. Vagy például a zsíros bőrtípus nyirkos időben nem igényel plusz hidratálást. Ezzel szemben a hideg időjárás a száraz bőrtől különösen elvonja a nedvességet, tehát erőteljesebb hidratálás szükséges ilyen kombináció esetén. Továbbá tartsuk szem előtt, hogy a vízbázisú testápolók jóval kevésbé hidratálnak, mint az olajos krémek.

Végezetül, mesélj kérlek egy kicsit arról, hogy a vírus és a lezárások okán mi az, ami a legjobban hiányzik neked és milyen pozitív változást hozott az életedbe ez az időszak?

A munkámban a közvetlen kapcsolat hiányzik a legjobban a betegekkel. Hiszen a karantén idején is dolgoztam és nem csak online rendeltem, de ez mégsem olyan, mint a vírus előtt volt. Természetesen minden óvintézkedést szigorúan betartunk, maszkot, ha szükséges védőplexit viselünk, hogy senki ne legyen beteg. Nagyon hiányzik a közvetlen kommunikáció, most csak a szempárokat látom és a páciensek is, ez nehezebbé teszi a munkánkat, de a legfontosabb, hogy minél hamarabb túllegyünk ezen az időszakon.

Sok pozitív hozadéka is van a járványnak. A gyerekeim a pandémia miatt otthonról tanulnak, ami sok nehézséggel jár ugyan, de én nagyon örülök neki. Repül az idő, ők tanulnak, mi dolgozunk és nagyon keveset vagyunk ténylegesen együtt. Lassan főiskolára, egyetemre mennek, elköltöznek. Tudom, ez az élet rendje és jól is van ez így, de nagyon örülök, hogy az elmúlt hónapokban sok időt tudtunk együtt tölteni.

Médiapiac

Tovább szólhat az Első Pesti Egyetemi Rádió

Két adóval is ideiglenes hatósági szerződést kötött a Médiatanács.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Hatvannapos ideiglenes hatósági szerződést köt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Media Universalis Alapítvánnyal, így az Első Pesti Egyetemi Rádió augusztus 1. és szeptember 29. között továbbra is hallható lesz a kisközösségi Budapest 97,0 MHz-es frekvencián – tájékoztatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A Budapest – Astoria telephelyre vonatkozó eljárásban pályázott a Media Universalis Alapítvány, erre tekintettel született a hatvannapos ideiglenes hatósági szerződés.

Szolgáltatói kérelem alapján szintén ideiglenes, 180 napra szóló hatósági szerződés megkötéséről döntött a grémium a Golden Talk Hungary Kft.-vel, amely így szeptember 1. és 2022. február 27. között a Marcali 88,0 MHz-es helyi frekvencián működhet kereskedelmi jelleggel, Rádió Plusz néven.

A szolgáltató kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy a Karc FM Média Kft. szolnoki, veszprémi, békéscsabai, egri, szekszárdi, salgótarjáni, szentesi és keszthelyi jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak a Nyíregyháza 102,6 MHz-es jogosultsággal.

Szintén a szolgáltatók kérelmére engedélyezte a tanács, hogy a Best Radio Kft. Budapest 99,5 MHz – BEST FM és a P1 Rádió Kft. Pécs 101,7 MHz – 101,7 Pécs FM jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak, így utóbbi augusztustól már 101,7 Best FM néven sugároz.

A testület elvégezte a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben hiánypótlásra szólította fel az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

Véglegesítette a tanács a körzeti Budapest 105,9 MHz és a helyi Veszprém 94,6 MHz rádiós frekvencia közösségi használatát célzó, valamint egy gyöngyösi telephely kisközösségi célú pályázati felhívását.

Elfogadta a Médiatanács a Budapest 102,1 MHz körzeti, valamint a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi vételkörzetre szóló pályázati felhívások tervezetét közösségi jellegű használatra.

A grémium figyelmeztette a FIX televízió szolgáltatóját, miután március közepén a Bóta café egyik adásában a műsort támogató, kávét forgalmazó cég termékeinek megvásárlására ösztönözte a nézőket, ami jogszabályellenes, emellett a műsorszám végén nem tüntette fel a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást sem.

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásában megállapította a kiskorúakat védő cseh jogszabályok megsértését az AMC csatorna szolgáltatójánál. A cseh joghatóság alá tartozó, de Magyarországon sugárzó televízió júniusban A szem című filmet 19 órakor adta le a 22 óra és 6 óra közötti idősáv helyett, így veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhattak a film egyes részei.

Tovább olvasom

Médiapiac

Halló, itt Tokió! – Olimpiai műsorfolyam a Kossuth Rádióban

Élő tokiói helyszíni kapcsolás és sportos témák minden nap az ötkarikás játékok ideje alatt a Kossuth Rádióban, július 24-től két héten keresztül, hajnaltól délutánig.

Közzétéve:

Pixabay

Július 24-től az ötkarikás játékok ideje alatt minden nap hajnal 3 és 6 óra, valamint reggel 9 és délután 16 óra között jelentkezik a Kossuth Rádió Halló, itt Tokió! című műsora, amely egy több órás műsorfolyam lesz az olimpia ideje alatt.

„Ez idő alatt a Kossuth Rádió helyszínen tartózkodó négy kommentátora közvetíti majd a hallgatóknak az olimpiai eseményeket, főként a magyar vonatkozásúakat. Rugalmasan kezeljük a műsoridőt, hiszen változó hosszúságú lehet egy-egy kapcsolás, nem mindegy ugyanis, hogy egy hosszabb kézilabdamérkőzés, vagy egy rövidebb úszószám zajlik majd a helyszínen. Számítani lehet körkapcsolásokra is, kommentátoraink ugyanis más-más sportprogramra várják a Kossuth Rádió hallgatóit” – mondta Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

A rádió magazinműsorai is igazodnak e jelentős eseményhez, tematikájukban a sport, az egészséges életmód, az olimpiák története, magyar vonatkozású sikerek is szerepelnek, de a rendező ország kultúrájához tartozó érdekességekről, történelméről, gasztronómiájáról is hallhatnak a Kossuth Rádióban.

A játék sem marad el, minden nap valamilyen olimpiai témájú kérdés hangzik el a műsorfolyamban, a leggyorsabb helyest választ adó hallgató pedig ajándékot kap.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A nyár legizgalmasabb fesztiváljairól tudósít a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV

Villáminterjúk, kulisszatitkok és élő pillanatok várják az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió közönségét az elkövetkezendő hetekben.

Közzétéve:

Pixabay

A csatornák a megszokott napi műsorterv mellett élőben jelentkeznek be a legszínesebb hazai fesztiválokról. A főpróba már megvolt: július 8. és 10. között a Bánkitó Fesztiválról adtak hangulatjelentést a nézőknek, a folytatás pedig még több izgalmas pillanatot ígér. A héten a Campus Fesztiválon, július 23. és 31. között a Művészetek Völgyében, július 29-én a Paloznaki Jazzpikniken, augusztus 25. és 28. között a Szegedi Ifjúsági Napokon, augusztus 18. és 21., valamint augusztus 25. és 28. között a 10 Nap Strandon lesz jelen az M2 Petőfi TV csapata.

A Petőfi Rádió ezek közül két helyszínen, a kapolcsi Művészetek Völgyében, valamint a balatonvilágosi 10 Nap Strand rendezvényen vesz részt – mondta el a Duna Televízió NYÁR 21 című műsorának vendégeként Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója. Hozzátette, hogy együttműködnek a Hangfoglaló Programmal, amely felhívja a figyelmüket a fiatal tehetségekre.

A fesztiválokon egyfelől keressük a jövő előadóit és kapcsolódási pontot építünk ki velük a közmédiához. Szerettünk volna minél több helyre eljutni, miközben a tartalomszolgáltatásra helyezzük a hangsúlyt. A másik fontos célunk, hogy a közönség megismerje a saját arcainkat is, kiváltképp fontos ez a rádiós részről, hiszen ők a legtöbbször csak a hangjukkal szerepelnek. Majoros Rita és Bekker Dávid műsorvezetőinkkel találkozhatnak majd személyesen a fesztiválok látogatói

– tette hozzá Béli Ádám.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom