Kövess minket!

Médiapiac

Dobos Menyhért: komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában

Elsősorban a törvényi szabályozás garantálja ezt, hiszen a kuratóriumot a parlament választja paritásos alapon, vagyis ellenzéki képviselők is tagjai a testületnek – jelentette ki a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kedd reggel az M1 csatornán.

Borítókép: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, fotó MTI/Mohai Balázs

Dobos Menyhértet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Irene Khan, az ENSZ szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője a magyar közmédia vezérigazgatóival – vele, valamint Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával – találkozott.

Dobos Menyhért azt mondta, hogy mindenképpen hasznosnak ítélték az egyeztetést, mert úgy gondolták, hiteles képet adnak az ENSZ-nek a közmédia működéséről.

Elsősorban a törvényi hátteret ismertették. Jelezték, hogy a Duna Médiaszolgáltató felel a tartalomért, sokan ugyanis nincsenek ezzel tisztában – közölte.

Hangsúlyozták, hogy

komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában. Elsősorban a törvényi szabályozás garantálja ezt, hiszen a kuratóriumot a parlament választja paritásos alapon, vagyis ellenzéki képviselők is tagjai a testületnek

– ismertette.

Működik a tartalomért felelős, azt kontrolláló grémium is. Ez a Közszolgálati Testület, amely a társadalom minden szeletét lefedi: helyet kapnak benne a történelmi egyházak képviselői, de a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai is. Ők ítélik meg a közmédiát a kódex alapján, amely a műsorszolgáltatás irányelveit tartalmazza. Ha nincsenek megelégedve a tartalommal, kezdeményezhetik a vezérigazgató felmentését is, ilyenre azonban még nem volt példa – emelte ki Dobos Menyhért. Közölte, hogy már tízszer adtak le tartalmi beszámolót, a testület pedig mindegyiket elfogadta.

A találkozón elhangzott kérdésként, hogy volt-e politikai befolyásoltság a közmédiában. Sajnos volt, “bizonyára emlékeznek a kedves nézők”, hogy néhány évvel ezelőtt “ellenzéki képviselők betörtek a székházba, és be akarták olvasni a követeléseiket” – mondta Dobos Menyhért, megjegyezve: a bírósági eljárás még ma is folyik.

Szégyen volt ez a magyar demokrácia történetében – fogalmazott, hozzátéve: láthatóan az ENSZ jelentéstevőjét is meglepte az ügy.

Irene Khan arra is kíváncsi volt, hogyan készülnek majd a választásokra. Közölték vele, hogy a hagyományoknak megfelelően létrehozzák a közmédia választási irodáját. Ennek az elnökön kívül hat tagja lesz, közülük hármat a Duna Médiaszolgáltató, másik hármat az MTVA delegál. A testület javaslatokat fogalmaz meg, és a kódex irányelveit szem előtt tartva figyeli a hírműsorokat, valamint segíti a politikai reklámokat, kapcsolatot tart a választási irodával, a Nemzeti Választási Bizottsággal és a pártok sajtósaival – jelezte Dobos Menyhért.

A találkozón szóba került a hamis hírek, a fake news témája is. Azt mondták Irene Khannak, hogy egyesek az interneten, a közösségi médiában olyan ellenőrizetlen információkat tesznek közzé, amelyek megingatják az emberek bizalmát. A közszolgálati média viszont több forrásból ellenőrzi a híreket – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Dobos Menyhért azt mondta, hogy

a Közszolgálati Kódex nagyon szigorúan tartalmazza a műsorkészítés irányelveit, így például a kiegyensúlyozott tájékoztatás és a kiskorúak védelmének követelményét.

A vezérigazgató hangsúlyozta: remélik, az ENSZ hiteles jelentést ad majd ki, amely az ő véleményüket is tükrözi.

Médiapiac

A Dal 2022 – Szombaton lesz az első válogató adás

Az első válogató adással szombaton indul A Dal 2022. A közmédia dalválasztó élő showműsora új műsorvezető párossal, megújult zsűrivel és rendhagyó zenei koncepcióval várja a nézőket a Dunán.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Az MTVA közleménye szerint ismét a magyar zenéké lesz a főszerep, és a zsűri ez alkalommal is a közönséggel együtt keresi az év dalát. Idén is negyven produkció versenyez, a dalok minden adásban élőben hangzanak el, és a döntősök szimfonikus változatban lesznek hallhatók a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében.

A Dal első válogató adása január 29-én, szombaton 19 óra 35 perctől lesz látható és hallható a megújult Dunán. A műsorban tíz versenydal hangzik el: fellép Erdős Fruzsi (dalának címe: Azt beszélik), a Kies (Nem félek), Kijube (Holnap majd elhiszem), Majoros Csenge (Földöntúli szerelem), a Pankastic! (Hosszú volt a nyár), a Prove (Karambol), a Ruby Harlem & Roy (Még ma este), Sándor Szofi (21 gramm), az Easy Babies (Szerelem) és Ya Ou (Zsákutca).

A Dal 2022-ben újra helyet foglal a zsűriben Wolf Kati énekesnő, aki 2012-ben már volt zsűritag, majd 2015-ben és 2020-ban versenyzőként szerepelt a műsorban. Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese negyedik alkalommal lesz benne a zsűriben, Ferenczi György, az 1ső Pesti Rackák frontembere, szájharmonikása, hegedűse másodszor vesz részt a dalválasztásban, a negyedik zsűritag, Egri Péter, a rockabilly magyar nagykövete pedig korábban zenekarával, a Mystery Ganggel állt A Dal színpadán.

A dalverseny új műsorvezető párosa Rókusfalvy Lili és Király Viktor. Előbbi A Dal 2020-ban már volt házigazda, utóbbi versenyzőként szerepelt többször a műsorban: 2012-ben testvéreivel, 2014-ben és 2018-ban szólóprodukcióval jutott a döntőig.

A négy válogatóból adásonként öt, összesen húsz dal jut tovább a két elődöntőbe: négy produkció a zsűri pontjai alapján, az ötödik a közönség szavazataival. Az elődöntőkből négy-négy dal kerül a fináléba, így nyolc dalt hallhatnak újra a nézők, amelyek közül márciusban kiderül, melyik lesz Magyarország slágere 2022-ben. A végső győztesről idén is a közönség dönt.

A győztes dal előadója Az Év Dala 2022, egyben a Petőfi Zenei Díj Év dala 2022 elismerésben részesül, emellett tízmillió forintot kap produkciója fejlesztésére, valamint egy tízdalos stúdiólemezt és az egyik felvételhez videoklipet készíthet. A döntőbe jutott nyolc dal minden előadója gazdagodik zenei pályájára fordítható nyereménnyel. Idén is odaítélik a legjobb dalszövegért járó díjat, valamint az Akusztik Dalverseny fődíját.

Részletes információk A Dal Facebook- és Instagram-oldalán, a műsorvezetők közösségimédia-felületein, az adal.hu-n, valamint a műsor hivatalos YouTube-csatornáján találhatók.

Borítókép: Az év férfi előadója díj átadója, Wolf Kati énekesnő, a Dal 2022 zsűritagja a Petőfi Zenei Díjak átadásán az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2022. január 20-án

Tovább olvasom

Médiapiac

Dzsihádra felszólító weboldalt tiltott be a francia belügyminiszter

A francia belügyminiszter vasárnap az M6 televízió képernyőjén jelentette be, hogy elrendelte a 2012-ben létrehozott és az Egyenes út névre keresztelt szalafista weboldal felszámolását.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az online felület évek óta a francia hatóságok megfigyelése alatt áll, Gérald Darmanin elmondása szerint a portálnak jelentős szerepe volt a radikális iszlamista tanok terjesztésében, a gyűlöletkeltésben és a dzsihád hirdetésében. A belügyminiszter szerint a portál egyfajta online kiadóként funkcionált, amely a francia titkosszolgálatok által is megfigyelt radikális imámok prédikációiról készült felvételeket is sugározta.

A weboldal egyik ilyen állandó prédikátora volt a pantin-i mecset volt imámja, Ibrahim Abou Talha is, akit a francia történelemtanár, Samuel Paty lefejezése után eltávolítottak a mecset éléről, mert megosztotta a hívek között azt a videót, amelyben az egyik diák apja a muszlim diákok elleni diszkriminációval vádolta a tanárt, és amely az oktató lefejezéséhez vezetett.

Ugyancsak az Egyenes út weboldal radikális prédikátorai között szerepelt az a Youssef Abou Anas is, aki az Ecquevilly településen bezárt mecset egykori, szalafista imámjaként tartanak azóta is számon a francia hatóságok. Abou Anas rendszeresen szólította fel híveit a nők, a zsidók és a keresztények elleni erőszakra – írta a Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Médiapiac

2021 legnézettebb gyerekcsatornája lett a JimJam

A csatorna közönségaránya 2021-ben a 18-49 éves lakosság körében a Nielsen Közönségmérés adatai szerint 1,06 százalékot ért el, így megelőzve valamennyi hazánkban sugárzott gyermekcsatornát ebben a célcsoportban.

Közzétéve:

Az említett célcsoportban előkelő első helyre került a JimJam a gyerekcsatornák között nem csak az év elején, hanem egész 2021 folyamán. 

Nagyon örülünk a JimJam eredményének, hogy a ráfordított figyelem és következetes befektetések révén a kisgyermekes családoknak egy igazán értékes csatornát kínálhatunk. Boldogan tapasztaljuk a kiugró érdeklődést a tartalmaink iránt, köszönjük a gyerekek lelkesedését és a szülők bizalmát” – mondta Radóczy Katalin, az AMCNI programigazgatója.

A JimJam 2006-os indulása óta mára több, mint 100 országban van jelen. Elsősorban a legfiatalabb, vagyis 2-5 éves korosztály igényei szerint készül mind a programstruktúra, mind a csatorna arculata. Népszerűsége annak köszönhető, hogy a bájos és szerethető karakterek – mint például az ovisok ikonikus kedvencei a Bing nyuszi vagy Tesz-Vesz város hősei – észrevétlenül tanítják a gyerekeket, és segítenek felfedezni, megérteni a körülöttünk lévő világot a legkisebbeknek is. A mesék lassabb tempójúak és kevésbé vibrálók, emellett teljes mértékben agresszió mentesek, így abszolút biztonságos környezetet biztosítanak, csak úgy, ahogy a csatornán látható családi filmek, melyek mind reklámmegszakítások nélkül élvezhetők.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom