Kövess minket!

Médiapiac

Demszky börtönt is megjárt volt tanácsadója pénzelheti a Telexet?

Baloldali üzleti körökben folyamatosan visszatérő szóbeszéd, hogy valójában kik állnak a Telex mögött. A Pesti TV – A Riporter című műsora több forrásból is úgy értesült, hogy Mesterházy Ernő, illetve Jaksity György pénzelheti a távozó indexesek lapját.

Flickr

A tavalyi nyár egyik baloldali slágertémája az Index megszűnése volt,

a portált annyira bezárta Orbán Viktor, hogy a mai napig él és virul, sőt, kormánykritikusabb, mint valaha

írja a PestiSrácok.hu.

Emlékeztetnek: a kivéreztetett magyar sajtószabadságban a távozó indexesek néhány hét alatt összedobtak egy újabb portált, amely a Telex nevet kapta. Külön érdekesség, hogy a július 24-én felmondott újságírók új cégéhez, a Van Másik Kft. megalakításához szükséges papírokat már július 31-én kora reggel be is adták a cégbírósághoz. Magyarán,

egy hét alatt lefektették az új cég alapjait, ami médiavállalkozások esetében viszonylag gyorsnak tekinthető. Valójában inkább az történhetett, hogy a terv már a felmondások előtt kész volt.

Gyanús az is, hogy a vállalkozás megalapításához hárommillió forintos alaptőkét biztosított Kárpáti Márton, amelyet készpénzben fizetett be a cég házipénztárába – jegyzi meg a PestiSrácok.hu cikke.

Mesterházy Ernő lehet az egyik mecénás

A Telex azt állítja magáról, hogy csak az olvasók mikroadományaiból tartja fenn magát. Ezt amiatt is nehéz elképzelni, mert egy olyan kaliberű lap, ahol az impresszum szerint több mint nyolcvan ember dolgozik, (ebből tíz csak a lap vezetéséhez tartozik), bizony elég sok pénzbe kerül, a legfinomabb becslések szerint is körülbelül nyolcvanmillió forintba havonta. Ahhoz pedig jó sok mikroadomány kell, vagy esetleg komolyabb támogatók.

Baloldali üzleti körökben azt a hivatalosan meg nem erősített információt rebesgetik, hogy a Telex mögött nagytőkével rendelkező üzletemberek állhatnak. Az egyik mecénás ezen infók szerint Mesterházy Ernő lehet.

Mesterházy Ernő neve onnan lehet ismerős, hogy a Demszky Gábor vezette főváros idején a főpolgármester tanácsadója is volt. A Városháza szürke eminenciását, Demszky jobbkezét a BKV több vezetőjével, illetve Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettessel együtt vették őrizetbe. Az ügyészség az elhíresült BKV-üggyel kapcsolatban felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsította Mesterházyt. Miközben Demszky egykori tanácsadója börtönben volt, 2010 májusában százhatvanhárommillió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is meggyanúsították. Mesterházy Ernő mindig is kiváló MSZP-s és SZDSZ-es kapcsolatokkal rendelkezett. Amolyan igazi háttérember volt, aki személyi kérdésekről döntött.

Mesterházy Ernőtől egyébként nem áll messze a média, hiszen 2007 és 2008 között a TV2 igazgatóságának is tagja volt, illetve a kilencéves évek óta dolgozik a filmiparban, több filmnek is ő volt a producere.

Az indonéz kapcsolat

A Riporter Mesterházy Ernőt telefonon próbálta elérni, az üzletember nem vette fel, ugyanakkor a többszöri próbálkozások után véletlenül érkezett egy visszahívás, amelyet Indonéziából indítottak. A Privátkopó 2014-es információi szerint Demszky Gábor volt főtanácsadója öt önálló, minden igényt kielégítő luxusvillából álló pihenőkomplexum tulajdonosa Indonéziában, a villapark Bali szigetén található. A bűnügyi portál több forrása megerősítette, hogy a Hagyó-per másodrendű vádlottja Lombok szigetén és a Gili-szigeteken is ingatlanokat vásárolt, azzal a céllal, hogy a földterületeken üdülőparkokat létesítsen, szóval könnyen elképzelhető, hogy Mesterházy Ernő jelenleg is Balin van. Mindenesetre a támogatásról szóló információ nem nyert bizonyítást, de azt nem is cáfolták, marad a találgatás.

Jaksity György nem nyilatkozik

A Riporter információi szerint a másik támogató Jaksity György lehet. A tőzsdeguru kiváló baloldali politikai kapcsolatokkal rendelkezik. 2009-ben az MSZP és az SZDSZ háza táján még az is felvetődött, hogy ő lenne a legalkalmasabb miniszterelnök Gyurcsány Ferenc után. Jaksity végül nem vállalta el a pozíciót és Bajnai Gordon lett a befutó. A közgazdász a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója és ügyvezető igazgatója. Jaksityot a cége sajtóosztályán keresztül tudta megkérdezni A Riporter az esetleges támogatásról. Ez a válasz érkezett:

Társaságunk kiterjedt társadalmi felelősségvállalási tevékenységet folytat, melyről bővebb információt a honlapunkon, valamint az éves jelentésünkben talál, de a tulajdonosok egyéni támogatási preferenciáiról nem áll módunkban információval szolgálni.

Jaksity esetében fontos azt is megjegyezni, hogy a pénzügyi szakember már szerzőként is feltűnt a Telexen, amikor a „szegény gazdagokról” értekezett a lapban.

Titokzatos adományozók

A Telex tulajdonosa a Van Másik Kft., amely Kárpáti Márton tulajdona. A Riporter személyesen kereste fel a Telex első emberét, aki azt mondta, nincs tudomásuk arról, hogy kik támogatják őket, amely azért nem lehetséges, hiszen pont a Telex a saját honlapján hívja fel a figyelmet, hogy a „támogatás-nyújtással” kapcsolatban milyen adatokat kezelnek, amelyek a vezeték- és keresztnév, vagy becenév, e-mail cím, támogatási összeg a teljesítési időponttal, egyedi banki átutalás esetén a forrásszámla száma.

Kárpáti egyébként nem is olyan rég létrehozott egy újabb céget, amely a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. nevet viseli. Hogy erre miért volt szükség, arra e-mailben válaszolt a Telex tulajdonosa.

A Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-t Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex két főszerkesztője, illetve én, a Telex kiadójának vezetője elsősorban azért hoztuk létre, hogy a független magyar nyilvánosságot és a sajtószabadság érvényesülését támogassa. A nonprofit cégnek a jövőben fontos szerepe lesz adományok és pályázati pénzek megszerzésében

– nyilatkozta Kárpáti Márton. A Telexet tehát lényegében egy közbeiktatott cégen keresztül finanszírozzák, hogy erre pontosan miért van szükség, az nem teljesen derült ki. Szintén levélben válaszolt A Riporter kérdéseire Munk Veronika, a Telex főszerkesztője is:

Bárki is támogat bennünket, az újság készítésébe, tartalmába nincs, és nem is lehet semmilyen beleszólása, azonban mivel sem az alkalmi, sem a rendszeres, sem a kis összegű, sem a nagy összegű támogatóink kilétéről nincs kimutatásunk, így nem tudom, hogy a kérdésben említett emberek támogatják-e a Telexet, vagy sem.

Érdekes – talán ez a legfinomabb jelző, amivel le lehet írni azt, hogy a Telexnél senki nem tudja, hogy kik támogatják a portált. Mindenesetre baloldali üzletemberek ritkán finanszíroznak médiavállalkozásokat csupán jófejségből – hangzik el a Pesti TV műsorában.

Borítókép: illusztráció

Médiapiac

Különleges könyvet írtak Orbán Viktorról

Az Orbán-szabály a politikai tudás foglalata – mondta Stumpf István kormánybiztos G. Fodor Gábor: Az Orbán-szabály című könyvének a XXI. Század Intézet Facebook-oldalán tartott online bemutatóján szerdán.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztos, korábbi alkotmánybíró, kancelláriaminiszter elmondta: Orbán Viktorról sok könyv született már, de ez különleges, hiszen “szerzője az Orbán-csapat tagja”. A könyv az elmúlt tíz év összefoglalása, amelyből kiderül a miniszterelnök filozófiája.

Stumpf István felidézte, hogy a rendszerváltás idején három generáció küzdött egymással: a történelmi nemzedék, melynek kiemelkedő képviselője volt Antall József, a reformerek, akiknek egyik ágát, a reformkommunistákat Pozsgay Imre reprezentálta, a másikat, az ellenzékit pedig Kis János. A harmadik nemzedék volt a kommunizmus utáni Fidesz-generáció. Azért váltak ők a legnagyobbá, mert a kezdeti sikertelenségek után képesek voltak alkalmazkodni, volt társadalom- és nemzetstratégiájuk – jelentette ki.

Stumpf István azt mondta: Orbán Viktor nem engedi, hogy a bürokratikus tevékenység “felzabálja” a kormányzást, tudja, hogy intellektuális szuverenitásra van szükség a mozgástér kihasználásához, kell egy világos iránytű, a nemzeti szuverenitás.

A miniszterelnök “nem szereti az intézményeket, ő az embereket szereti”, és világossá tette, hogy mindent megtesz Európa keresztény gyökereiért – fűzte hozzá.

Lánczi András filozófus, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint a miniszterelnök valószínűleg legalább olyan jó filozófus lenne, mint politikus. Minden kérdéshez úgy nyúl hozzá, hogy eljut a metafizikai mélységig, az első, eredeti kérdésig.

A filozófus álláspontja szerint a politikában mindig verseny van, ez az emberi létezés lényege – ez akkor is így van, ha nem akarjuk -, és itt van egy miniszterelnök, aki kézzelfoghatóan, példátlanul sikeres, nem csupán Magyarországon – jelezte Lánczi András.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője videóüzenetében arról beszélt: egy könyv akkor jó, ha elolvasása után többet értünk meg létezésünkből, és G. Fodor Gábor munkája ilyen. Segít tájékozódni az elmúlt harminc évben, és segít megérteni, hogy miért meghatározó az utolsó évtized. A könyv Orbán Viktorról szól, akiről dicsérő szavakat mondani 2021-ben még mindig bátorság – jelentette ki. “Én vállalom ezt a bátorságot” – jegyezte meg a fideszes politikus.

Orbán Viktor a korszakos magyar politikusok közé tartozik – fejtette ki -, akiről azok is elismeréssel beszélnek, akik nem rajongói. Ez a fokmérője Orbán Viktor közéleti teljesítményének, amelyet ez a kötet bemutat – mondta Deutsch Tamás.

Bayer Zsolt újságíró, a Magyar Nemzet publicistája videóüzenetében fontos könyvként értékelte G. Fodor Gábor kötetét. Kifejtette, a nyugati civilizáció a végső pusztulás felé tart, és ebben a történelmi helyzetben van egy politikus, aki elsőként ismerte fel, hogy ha meg akarjuk menteni a nyugati kultúrát, akkor európai reneszánszra van szükség.

Az Orbán-szabály legfontosabb üzenete, hogy van egy vezető Kelet-Európában, aki felismerte ezt az igazságot, és van képessége is, felhatalmazása is, hogy harcoljon érte. “Ebben a harcban muszáj mellette állnunk! G. Fodor Gábor könyve ebben segít nekünk” – hangsúlyozta Bayer Zsolt.

A laudációk után megtartott panelbeszélgetésen G. Fodor Gábor, Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója, Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég vezérigazgató-helyettese és Békés Márton történész-politológus a 2010 utáni “Orbán-korszak” mibenlétéről folytatott eszmecserét.

A szerző kifejtette: Orbán Viktorban megvolt a bátorság ahhoz, hogy saját modellt hozzon létre. A miniszterelnök vezette jobboldal – szakítva a korábban jellemző “hátránygazdálkodással” – “előnygazdálkodást” folytat, azaz az ország erősségeire alapoz – fogalmazott. Álláspontja szerint ez “óriási merészség”, amelyhez állandó tanulási képesség szükséges. Orbán Viktornak a változtatásokhoz volt “mersze, képessége és ereje” – jegyezte meg.

Schmidt Mária ehhez kapcsolódva arról beszélt, bátorságra vall az a felismerés, hogy az a nyugati civilizáció, amelyet a rendszerváltozás előtt “utol akartunk érni”, nem működik már, nincs már mit másolni rajta, ezért “nekünk kell végiggondolni, hogy nekünk mi a jó”.

Úgy látja, hogy Orbán Viktor mindent a nemzeti érdek képviselete szempontjából értékel, és az általa tanultakat ennek érdekében használja fel. Schmidt Mária szerint a miniszterelnök célja “a nemzeti megmaradás és a közös nemzeti siker”, és ez megkülönbözteti más magyar és külföldi politikusoktól.

A főigazgató szólt arról is, hogy a miniszterelnök minden döntését és lépését “gondolatilag nagyon alaposan megalapozza és ezek az elmúlt tíz év után összeálltak egy olyan építménnyé, ami gyakorlatilag megváltoztatta Magyarországot, kezdi megváltoztatni a térségünket és jó eséllyel egész Európát meg fogja változtatni”. “Ennél jobb Európával nem történhet” – hangoztatta.

Barthel-Rúzsa Zsolt arról beszélt, hogy Orbán Viktor stratégiai célokban távlatosan gondolkodik, és ennek megfelelően vezeti az országot. Úgy vélte, hogy nemcsak Magyarországon, de Európában is szükség van azokra a gondolatokra, amelyeket a magyar miniszterelnök képvisel.

G. Fodor Gábor Az Orbán-szabály – Tíz fejezet az Orbán-korszak első tíz évéről című, 372 oldalas könyve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában jelent meg.

Tovább olvasom

Médiapiac

Érvényben marad Trump Facebook-fiókjának felfüggesztése

Továbbra is érvényben hagyják Donald Trump volt amerikai elnök Facebook fiókjának felfüggesztését – adta hírül szerdán az amerikai vállalat által felkért bizottság.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Közleményükben úgy fogalmaztak: “A Testület megállapította, hogy az alaptalan, választási csalásokról szóló és a folyamatos cselekvésre ösztönző bejegyzéseivel Trump úr olyan környezetet teremtett, amely az erőszak komoly kockázatát rejti”.

Bár a testület fenntartotta a volt elnök felhasználói fiókjának felfüggesztését, azt is megállapította, hogy a határozatlan időre szóló felfüggesztés nem megfelelő. Arra kérték a Facebook üzemeltetőit, hogy a “platform más felhasználóira is alkalmazott szabályokkal összhangban álló”, arányos döntést hozzanak. “A mostani döntéstől számított hat hónapon belül a Facebooknak felül kell vizsgálnia az önkényes büntetést, amelyet január 7-én szabott ki, és döntenie kell a megfelelő szankcióról” – írta a testület.

Donald Trump a testület döntése után, szerdán délután, közleményben reagált. Elítélte a szerinte helytelen döntést. “Amit a Facebook, a Twitter és a Google tett, abszolút szégyenteljes” – fogalmazott, és leszögezte, hogy ezzel szégyent hoztak az országra, az érintett vállalatok pedig “nagy politikai árat fognak fizetni” ezért.

“Az Egyesült Államok elnökét megfosztották a szólásszabadságtól, mert a radikális baloldal őrültjei félnek az igazságtól, pedig az egyszer úgyis ki fog bukni, erősebben, mint valaha” – hangsúlyozta Trump.

A legnagyobb közösségi oldalak – köztük a Facebook – és internetes videómegosztó portálok a Capitoliumnál január 6-án történt események után egymás után döntöttek arról, hogy eltiltják a volt elnököt fiókjainak használatától. Döntéseiket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Donald Trump gyújtó hangú beszéde és közösségi felületeken megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

Az utóbbi időszakban a volt amerikai elnök általában sajtónyilatkozatok formájában nyilvánított véleményt egy-egy politikai témában, míg korábban napi rendszerességgel közölt bejegyzéseket közösségi oldalain, amelyeket fiókonként emberek tízmilliói követtek. Szakértők szerint Trump követői közül sokan a mostani nyilatkozatokat is megosztják a közösségi médiában, de a volt elnök üzenetei nem jutnak el annyi emberhez, mint korábban.

Donald Trump egy nappal a Facebook döntése előtt, kedden indította el saját kommunikációs platformját, amelynek célja – mint írták – hogy a volt elnök közvetlenül tudjon kommunikálni követőivel. A platform a From the Desk of Donald J. Trump néven fut, és a www.donaldjtrump.com/desk internetes címen található meg.

A volt elnök bejegyzéseket, képeket és videókat tehet közzé rajta, amelyeket a követők megoszthatnak a Twitteren és a Facebookon. A platform azonban nem rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé tenné a felhasználóknak, hogy hozzászóljanak Trump bejegyzéseihez.

A mostani az eddigi legsúlyosabb következményekkel járó döntés, amelyet a Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg által életre hívott – akadémikusokból, volt politikusokból, jogi szakértőkből és újságírókból álló – testület alapítása óta meghozott. A függetlennek nevezett bizottság működési költségeit Zuckerberg vállalta, aki 130 millió dollárt szánt erre a célra.

Az üzletembert sok kritika érte ezzel kapcsolatban, ugyanis egyes szakértők szerint a befolyásolható testület csak még nehezebbé teszi a hatékony és igazságos szabályozást. Jennifer Grygiel, a Syracuse Egyetem kommunikációs adjunktusa úgy fogalmazott: “Az igazi aggodalom nem a Facebook döntése Trump fiókjával kapcsolatban, hanem az a mód, ahogyan ez a hatalmas vállalat megpróbálja elkerülni az elszámoltathatóságot.”

Tovább olvasom

Médiapiac

Saját kommunikációs platformot indított Donald Trump

Igaz, csak egyirányú kommunikációra ad lehetőséget. A követők megoszthatják a tartalmakat, de nem tudnak kommentelni.

Közzétéve:

Borítóképünkön Donald Trump, fotó: MTI / EPA / Pool / Al Drago

A kedden elindított platform a From the Desk of Donald J. Trump néven fut, és a www.donaldjtrump.com/desk internetes címen található meg. A volt elnök bejegyzéseket, képeket és videókat tehet közzé rajta, amelyeket a követők megoszthatnak a Twitteren és a Facebookon, ahol letiltották Trump fiókjait. A platform azonban nem rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé tenné a felhasználóknak, hogy hozzászóljanak Trump bejegyzéseihez.

“Ez csak egyirányú kommunikáció. Ez a rendszer lehetővé teszi Trump számára, hogy kommunikáljon a követőivel”

– mondta egy neve elhallgatását kérő internetes szakértő a Fox News amerikai hírtelevíziónak.

Corey Lewandowski, Trump korábbi vezető kampánytanácsadója március végén jelentette be, hogy a volt amerikai elnök három-négy hónap múlva elindítja saját internetes közösségi oldalát. Lewandowski akkor az új platformot egy “interaktív kommunikációs eszközként” mutatta be, amelyen keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd Trumppal.

“Azt tapasztalhattuk a technológiai óriásvállalatoktól, hogy ha nem értesz egyet a filozófiájukkal, akkor törölnek. Lesz egy platformunk, ahol az emberek szabadon kommunikálhatnak anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől” – fogalmazott korábban Lewandowski.

Még eztán dönt a Facebook

A legnagyobb közösségi oldalak és internetes videómegosztó portálok a Capitoliumnál januárban történt események után egymás után határoztak arról, hogy eltiltják a korábbi elnököt fiókjainak használatától. Döntéseiket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Trump gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

Az új kommunikációs platformot egy nappal azelőtt indították el, hogy a Facebook közösségi oldal illetékes bizottsága bejelenti, véglegesen törlik-e Trump korábban zárolt fiókjait.

A Twitter már februárban közölte, hogy végérvényesen eltiltotta a közösségi oldal használatától a volt elnököt. A mikroblog-szolgáltató tulajdonosa korábban saját oldalán közzétett üzenetében leszögezte: nem örül a döntésnek, amelyet gondos mérlegelés után hoztak meg. Jack Dorsey ugyanakkor elismerte, hogy az ehhez hasonló döntések veszélyes precedenst teremthetnek, továbbá tönkretehetik a nyilvános vitát és megoszthatják az embereket.

Tovább olvasom