Kövess minket!

Médiapiac

Csökkent a Spiegel, a Stern és a Focus eladása

Az áruspéldányok és az előfizetések száma is komoly csökkenést mutat. A Spiegel új főszerkesztő-helyettest kap.

A német reklámhordozók elterjedtségének megállapítását végző információtársaság (IVW) vizsgálata szerint a tavalyi utolsó negyedévben jelentősen visszaesett a Spiegel, a Stern és a Focus eladása: legfőképpen a nyomtatott sajtónál figyelhető meg a csökkenés. Ez a megállapítás különösen igaz a Hubert Burda Media által kiadott Focus magazinra. A csökkenés elsősorban a kiskereskedelmi forgalomban következett be. Ennek mértéke a negyedik negyedévben már közel 30 százalék volt, emellett pedig 11,36 százalékkal csökkent az előfizetések száma is. A Spiegel is jelentős veszteséggel zárt a kiskereskedelem és az előfizetések terén, habár összesített eredménye jobb, mint a Focus magazin esetében. A Gruner + Jahr magazinja, a Stern első ránézésre jobb eredményeket hozott, hiszen itt alig két százalékkal csökkent az eladás, de az adatok részletesebb vizsgálata azt mutatja, hogy az előfizetéseknél 9,72 százalékos, míg a kiskereskedelmi értékesítésnél 11,63 százalékos visszaesést találunk, ezt azonban egyéb értékesítési módok (pl. a fedélzeti példányok) kiterjesztésével tudták korrigálni.

Új főszerkesztő-helyettes a Spiegelnél

Április elsejétől új főszerkesztő-helyettes lesz a Spiegelnél: Martin Doerryt a külföldi ügyekkel foglalkozó Clemens Höges (a képen) váltja. Doerry továbbra is megmarad a hírújság publicistájaként, a másik helyettes pedig változatlanul Klaus Brinkbäumer lesz. Wolfgang Büchner, aki 2013 szeptembere óta tölti be a Spiegel főszerkesztői posztját, sajtóközleményben elmondta, hogy Höges kiváló újságíró, aki Brinkbäumerrel együtt fogja alakítani az újság publicisztikai jövőjét. „Martin Doerry analitikus erősségei és nyelvi precizitása a Spiegel arculatát is meghatározta. Főszerkesztő-helyettesként az elmúlt tizenhat évben jelentős mértékben hozzájárult a magazinunk sikeréhez” – tette hozzá Büchner.

Höges politikatudományt és újságírást tanult, és 1990-ben került a Spiegelhez. Először Lipcsében volt tudósító, aztán átkerült a Németország rovat szerkesztői csapatában, ahol 1994-ben lett vezetőhelyettes. 1997-től Washingtonból tudósított, később pedig riporterként dolgozott. 1998-ban lett a Németország rovat vezetője, majd 2008-ban átkerült a külföld rovathoz, amelynek a vezetését 2012 óta látta el.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

Médiapiac

Felfüggesztették a Polska Press megvásárlását jóváhagyó döntést

Felfüggesztette az illetékes lengyel bíróság azt a döntést, mellyel a lengyel fogyasztóvédelmi és versenyfelügyeleti hatóság (UOKiK) jóváhagyta, hogy a vezető lengyel üzemanyag-szolgáltató cégcsoport, a PKN Orlen megvásárolja a lengyelországi regionális sajtót kiadó Polska Press csoportot.

Közzétéve:

Pixabay

A megelőző intézkedést a varsói kerületi bíróság a lengyel emberi jogi szóvivő, Adam Bodnar fellebbezésére hozta, aki megtámadta az UOKiK február eleji, a német kézben lévő Polska Press megvásárlását jóváhagyó döntését.

A bíróság szerint az ügylet törvényességéről szóló végleges ítélet kiadásáig az államkincstár felügyelete alá tartozó PKN Orlen csoportnak nem szabad gyakorolnia a Polska Press cégre vonatkozó tulajdonosi jogait.

A korábban a Verlagsgruppe Passau tulajdonában lévő Polska Press a Lengyelországban terjesztett 24 regionális lap közül 20-at tudhat magáénak, a sajtóvállalat portfóliójához ezenkívül közel 120 regionális hetilap, valamint 500 internetes honlap is tartozik, köztük a legolvasottabb regionális hírportálok.

Az UOKiK szerint a Polska Press megvásárlása a PKN Orlen által nem veszélyezteti a lengyelországi versenyhelyzetet, mert a tőkekoncentráció két olyan alany között történik, amelyek tevékenységi területe nem fedi egymást.

Bodnar szerint viszont az ügylet sértheti a lengyelországi média pluralizmusát, valamint korlátozhatja a szólásszabadságot, ezért március elején fellebbezett az UOKiK döntése ellen.

Az UOKiK kedden kifogásolta, hogy a nyilvánosság kizárásával múlt héten megtartott bírósági tárgyaláson az ügylet felfüggesztéséről meghozott döntést az ombudsman tette közzé elsőként, valamint hogy a megelőző intézkedést a bíróság a versenyfelügyeleti hatóság állásfoglalásának áttanulmányozása nélkül rendelte el. Az UOKiK további jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

A PKN Orlen elnöke, Daniel Obajtek bejelentette: a cégcsoport “minden törvényes eszközt felhasznál jogainak megvédése érdekében”.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Szintet lép a napjaink keresztényüldözését bemutató hírportál

Az S4C News magyar kezdeményezői a legátfogóbb képet kívánják adni erről a szomorú jelenségről.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Új szintre lép a Vasárnap-lapcsaládhoz tartozó S4C Newsírja a Vasárnap.hu. A korunk keresztényüldözését bemutató tematikus hírportál 2018 májusában indult, azóta pedig folyamatosan tájékoztatja olvasóit a magyar nyelvű híranyagok mellett tematikus angol nyelvű szakportálon keresztül is.

Az oldal neve az angol „Stand for Christians” kifejezés rövidítése. A szaklap bemutatja korunk legnagyobb és legelhallgatottabb üldöztetését, amelyet a keresztény emberek szenvednek el a világ számos pontján.

A hírportál logója

Annak érdekében, hogy a szerkesztőség növelje rálátását a témára és első kézből jusson megbízható hírekhez, az oldal megannyi neves intézménnyel vette fel a kapcsolatot és jutott velük megegyezésre.

Ennek keretében – budapesti központtal – globális virtuális szerkesztőség épül fel, amely a legátfogóbb képet adja majd a keresztényüldözés jelenségéről.

Az együttműködésben résztvevők között olyan szervezeteket találunk, mint a Hungary Helps Program, a Campssi.org, a Genocideresponse.org, a Barnabas Fund, az Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe, az SOS Chrétiens d’orient, a Cardus Religious Freedom Institute, a Nasarean.org, a CSW, a COMECE, az International Christian Concern és a CSI.

A szerkesztők reménye szerint azzal, hogy erőforrásaikat és ötleteiket egy helyre gyűjtik, fel tudják nyitni a nagyvilág szemét arra a tényre, hogy keresztények a föld megannyi pontján üldöztetésben szenvednek.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hazugság, hogy a közmédia filmet forgat az őszödi beszédről

Az MTVA azt javasolja, ezúttal a 168 órának ítéljék oda a Sánta kutya-díjat.

Közzétéve:

Borítókép: Az M1 Televízió logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) óbudai székháza előtt. Forrás: MTVA / MTI / Zih Zsolt

A közmédia jelenleg semmilyen játék- vagy dokumentumfilmet nem forgat, és ilyen szerződése sincs egyetlen produkciós céggel sem – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája a 168 órának arra a cikkére reagálva, amely szerint “már forgatja a közmédia az őszödi beszédről” szóló filmet.

A közlemény szerint “ismét sikerült a fake news médiának arcátlan hazugságot terjesztenie. Most a 168 óra oldalán megjelent ‘Már forgatja a közmédia az őszödi beszédről és a tévészékház ostromáról szóló filmet’ című cikkükben már a címben is sikerült rögtön hazugságot állítaniuk.”

A cikkben “leírtakkal szemben a valóság az, hogy a közmédia jelenleg semmilyen játék- vagy dokumentumfilmet nem forgat, és ilyen szerződése sincs egyetlen produkciós céggel sem” – áll a közleményben, hozzátéve: “Ha lesz ilyen, szólunk!”

“Sajnálatosnak tartjuk, hogy az online média világában egyre gyakoribb a fake news, vagyis a hazugsággyártás. Javasoljuk, hogy ezúttal a 168 órának ítéljék oda a Sánta kutya-díjat” – áll a közleményben.

Tovább olvasom