Kövess minket!

Médiapiac

Célkeresztben a jobboldali párt kampányplakátja

A baloldal jelentette fel a Vox nevű pártot, mely szerintük gyűlöletkeltéssel próbált szavazókhoz jutni a régiós választásokon.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Valóban súlyos problémát jelentenek a migráns fiatalok Spanyolországnak, ezért jóváhagyta a jobboldal madridi választási plakátját a tartományi bíróság.

A migrációs válság kapcsán Budapestre is ellátogatott Santiago Abascal vezette Vox nevű párt a baloldal által gyűlöletkeltőnek értékelt plakáttal kampányolt a májusi, előrehozott madridi választásokon. A poszteren egy idős nő és egy bevándorló fényképe volt látható. Szövege szerint „egy kísérő nélküli migráns fiatal havonta 4.700 euróba kerül az államnak, miközben a nagymamád 426 euró nyugdíjat kap havonta”.

A szocialisták mielőbb el akarták távolíttatni a plakátot a fővárosból, ezért az ügyészséggel együtt feljelentést tettek a Vox ellen gyűlöletkeltés és rasszizmus miatt. A baloldali média mindeközben álhírként hozta le a plakáton szereplő adatokat. Az ügyet vizsgáló madridi bíróság néhány nappal később bűncselekmény híján lezárta az ügy aktáit, ami ellen a szocialista kormány fellebbezést nyújtott be, de a plakátokat végül nem sikerült a választás napjáig eltüntetni a fővárosból.

A madridi tartományi bíróság a héten hozta meg a végleges döntést az ügyben. A bírák jóváhagyták a Vox-plakátot, indoklásuk szerint azért, mert függetlenül attól, hogy a rajta szereplő adatok helytállóak-e vagy sem, a migráns fiatalok „nyilvánvaló társadalmi és politikai problémát jelentenek nemcsak belföldön, hanem az ország nemzetközi kapcsolataiban is”. A bíróság megjegyezte: a Vox a választási időszakban egyszer sem mutatott bűnözésre, erőszakra vagy gyűlöletkeltésre utaló jeleket, ezért a kampány szövegén keresztül képviselt ideológia „nem kezelhető betiltandó eszmeként”, hisz minden párt más értéket képvisel, egyik elképzelést sem lehet tiltani vagy kritizálni egy másikkal szemben. Úgy vélik, hogy a textus belefér a választási szereplők általános szóbeli túlzásainak körébe.

A spanyolországi baloldal képviselői elítélték a bíróságot a döntés miatt. Ione Belarra, a koalíciós kormányon lévő Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) új vezetője Twitter oldalán úgy fogalmazott: „A legkiszolgáltatottabb gyermekek soha nem jelenthetnek problémát társadalmunk számára. Az, hogy vannak, akik így tekintenek rájuk, az a nagy probléma országunknak.”

A fogyasztóügyi miniszter, Alberto Garzón pedig úgy vélte: „sokkal súlyosabb társadalmi és politikai problémának tűnik az, hogy egy bírósági intézményben vannak, akik így gondolkodnak ebben a kérdésben”.

A spanyolországi törvények gőzerővel védik az ország területére lépő kiskorúakat, ezért semmilyen körülmények között nem utasítják őket a határon túlra. Legutóbb a Marokkó és Spanyolország között áprilisban kirobbant diplomáciai konfliktus révén érkezett az országba 1.500 kísérő nélküli gyerek és fiatal, akiknek végül menedéket biztosítottak a félsziget régióiban, hogy tehermentesítsék a ceutai befogadó állomásokat. A jobboldali elnökök bár nem akartak több gyereket befogadni a velük járó anyagi és egyéb terhek miatt, végül kénytelenek voltak megtenni a lépést. A kormány, hogy enyhítse a kényszerérzetet, ötmillió eurót osztott szét azon régiók között, amelyek vállalták a migráns fiatalok ellátását.

Hivatalos statisztikai adatok szerint a Vox plakátjának szövegezése nem áll távol a valóságtól. 2020-ban összesen 96,1 millió eurót különítettek el közel kétezer befogadóhely fenntartására, ami azt jelenti, hogy egy fiatal eltartása körülbelül 4.200 euróba kerül az államnak. A migráns fiatalok ennek egy részét ugyan megkapják költőpénzként, nagyobb hányadát azonban a központok, illetve nevelők kezelik és költik el étkeztetésére, ruháztatásra, orvosi ellátására és iskoláztatására – írja a Magyar Nemzet.

Médiapiac

Cenzúrázták a lelkészt, mert szerinte csak két nem létezik

A YouTube gyűlöletbeszédre hivatkozva elkezdte cenzúrázni a protestáns lelkipásztor prédikációit, miután kijelentette, hogy csak két emberi nem létezik.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A cenzúrázott protestáns lelkész, John MacArtur a Los Angeles-i Grace Community templomból vasárnap tartott beszédében, a bibliai szexualitásról prédikált, a YouTube azonban gyűlöletbeszédnek minősítette a prédikáció videóját – írja a V4NA hírügynökség.

szószéken állva MacArthur azt mondta: „Te XX vagy XY vagy, mert Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, ez genetikailag és fiziológiailag is meghatározott. A tudomány pedig a valóságot mutatja” – mondta, hozzátéve: az ezzel ellenkező álláspont hazugság és megtévesztés, amelynek „annyira káros, pusztító, megrontó és elszigetelő hatása van, hogy muszáj szembenéznünk vele, azonban a konfrontáció nem fogja megoldani a problémát”

A YouTube nem sokkal a feltöltés után eltávolította MacArtur prédikációját a platformjáról, mivel az szerintük sérti a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveiket.

Jenna Ellis, a Thomas More Society különleges jogtanácsosa is felszólalt az ellen, hogy a YouTube elkezdte cenzúrázni MacArthur prédikációit. Úgy fogalmazott: „A technológiai oligarchák (…) őrült törvényeket akarnak végrehajtani az igazság és a Biblia tanításának cenzúrázásával. Ha az amerikaiak nem állítják meg őket, ez az új rezsim megkerüli az alkotmányt, nem garantálja a szólásszabadsághoz és a vallásgyakorláshoz fűződő alapvető jogainkat, aminek a hatása pusztító lesz.”

Tovább olvasom

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom