Kövess minket!

Médiapiac

Cáfolja a Deutsche Welle riportját a Várkapitányság

Szó sincs 1944-ről és a Horthy-kor állapotainak restaurálásáról – közölték.

Az újjáépült Lovarda a budai Várban, fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

„Sajnáljuk, hogy újra meg újra halljuk ezt a tájékozatlanságból vagy mesterséges feszültségkeltésből fakadó ostobaságot, miszerint a Budavári Palotanegyed megújítása a Horthy-korszakhoz köthető” – reagált a Magyar Nemzetnek a Várkapitányság azt követően, hogy a Deutsche Welle (DW) nevű német közszolgálati televízió a propagandavideójában a Várnegyedben zajló építkezések kapcsán szisztematikusan a jelen és a Horthy-korszak zsidóüldözéstől sem mentes végnapjai között igyekszik párhuzamot vonni. A Budavári Palota és a környezetében található, állami tulajdonú műemlék ingatlanok, zöldfelületek vagyonkezelésével, fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó nonprofit zrt. leszögezte:

a Vár megújítását szolgáló Nemzeti Hauszmann program során szó sincs 1944-ről és a Horthy-kor állapotainak restaurálásáról.

Rombolás után újjáépítés

„A második világháború pusztításai után a kommunista érában tudatos, ideológiailag vezérelt rombolás történt. Megmenthető épületeket bontottak le, rekonstruálható belső tereket építettek át.

A most újjászülető épületek, kertek, sétányok kapcsán a XIX–XX. század fordulóját tekintjük mintának, amikor hosszú évszázadokkal Mátyás király után a Vár újra a fénykorát élte. A kiegyezés utáni korszak a magyar fejlődés egyik legendás időszaka volt, a polgárosodás és a kulturális élet virágzása jellemezte” – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére a Várkapitányság.

A Budavári Palotanegyedben folyó beruházások kapcsán kiemelték:

a cél az, hogy a Várat visszaadják a magyaroknak, és egy olyan városrészt alakítsanak ki, amely méltó a világörökségi ranghoz, ahol jó élni, és ahová újra és újra érdemes ellátogatni.

A várkapitányság az említett műsorra reagálva azt is kiemelte, hogy a városrész kulturális gyarapodása és életminőségének folyamatos javulása egyenes arányban áll az ingatlanok értéknövekedésével, és már csak ezért is érthető, hogy a várbéli polgárok döntő többsége támogatja a munkájukat.

„A Várban élőktől érkező visszajelzések és a kutatások is azt igazolják, hogy az itt élők támogatják a programunkat, amely során a Várban élők igényeire is figyelemmel vagyunk” – tették hozzá.

Folyamatos tájékoztatás

A zrt. által végzett munkáról mind a Várnegyedben lakók, mind az ide látogatók első kézből szerezhetnek naprakész információkat. A friss hírekről a Nemzeti Hauszmann Program közel kilencvenezres követőtáborral rendelkező Facebook-oldalán és hírlevelükben is folyamatosan tájékoztatást adnak. A havonta megjelenő, ingyenes tájékoztató és kulturális lapot, a Budavári Séták magazint minden hónapban eljuttatják az első kerületi postaládákba, de online formában is bárki letöltheti az összes megjelent lapszámot. Emellett rendszeresen jelentkezik a Várkapitányság a budai Vár magazinműsorával, a Budavári történetekkel is, a megjelent adások a Nemzeti Hauszmann program már említett közösségi oldalán és a YouTube-csatornáján érhetők el.

„Programunk mindenki számára nyilvános és elérhető honlapunkon, munkánkról rendszeresen tájékoztatjuk a sajtót is” – tették hozzá a várkapitányság részéről.

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom