Kövess minket!

Médiapiac

„Büntető igazságtételi” programot hirdettek a baloldali lapban

Ez lenne az az »új Magyarország«, melyet saját üdvküldetéseként hirdet a baloldal? – tette fel a kérdést Szánthó Miklós.

A borítóképen Lengyel László beszél Wéber Attila szociológus Kompok országa címû könyvének bemutatóján a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2014. április 25-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Az Alapjogokért Központ igazgatója, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi elnöke a hivatalos közösségi oldalára feltöltött bejegyzésben idézi fel, hogy amikor nagymamája még fiatal volt – 1950-ben (’51-ben?) – kaptak egy végzést, melyben a bíró röviden, tömören annyit közölt, hogy a család valamennyi ingatlanát „az állam javára bekebelezi”. Ez közvetlenül azelőtt történt, hogy Szánthó Miklós nagyszüleit az éppen csak megszületett édesanyjával együtt a Hortobágyra internálták – derül ki a Facebook-bejegyzésből.

„Tudják, az osztályharc akkoriban »fokozódott«” – teszi hozzá az Alapjogokért Központ igazgatója.

A poszt kitér arra is, hogy most, 70 évvel Rákosi Mátyásék osztályharcos kollektivizálása és véreskezű rémterrorja után Lengyel László („neves politikatudós”) Bárándy Péterre („neves ügyvéd”) hivatkozva meghirdette a baloldali ellenzék „büntető igazságtételi” programját a Népszavában.

„A társadalmi igazságosságot szem előtt tartva kell átrendezni a tulajdonviszonyokat […] a vagyonok egy része bíróság által megítélt vagyonelkobzás révén kerülhet állami tulajdonba”. A „törvényes államosításból” lesz lehetséges utána „valamiféle igazságos és méltányos igazságtétel” – idéz a balos lapban megjelent cikkből Szánthó Miklós, akinek bejegyzését a Magyar Nemzet szemlézte.

„Ez lenne az az »új Magyarország«, melyet saját üdvküldetéseként hirdet a baloldal? Ez lesz majd a jogállam? Amit Fleck doktor javaslatára egy picikét felfüggesztenek majd, hogy demokratikus módon feles többséggel átírják majd a kétharmados törvényeket és az alkotmányt? Ahogy azt Vörös Imre meg Elek István javasolják? Hogy lesz majd, a jobboldali újságírókat csak szimplán eltiltják a foglalkozásuktól, ahogy azt cigis ávós módjára Fekete-Győr mondja, vagy azért lesz botos stílus is, ahogy Vadai Ágnes szeretné?

A földönfutóvá tétel mikor jön? Hogy tervezi a Feri? A vagyonelkobzás után, vagy azért úgy intézik, hogy a sok burzsoát, kulákot a saját lakásából, házából internáljanak? De ugye a Feriék azért megtarthatják az egykori zsidó tulajdonosaiktól szintén a »társadalmi igazságtételre« hivatkozva 1952-ben államosított Szemlőhegy utcai villát?” – teszi fel a kérdéseket az Alapjogokért Központ igazgatója.

„Ahogy az egyik polgári-keresztény párt választási plakátja igyekezett időben figyelmeztetni még ’45-ben vagy ’47-ben: »Jól nézzétek meg a listát, soha többé kommunistát!«” – olvasható Szánthó Miklós Facebook-oldalán.

Médiapiac

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a Médiatanács

Jogsértést tárt fel a Médiatanács vizsgálata az ATV több műsorában is. A Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Róka László

Júliusban megkezdett eljárása során a Médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is – közölte a hatóság.

A Hazahúzó egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett. A riport mindvégig egy reklámfelület előtt zajlott, melyen látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége. A közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is.

Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is. A hatóság vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót.

Helytelen korhatár-besorolás miatt a holland társhatósághoz fordul a Médiatanács. Nézői bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját. A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút. A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére.

Borítókép: Az ATV kereskedelmi televízió székháza a X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor u. 31-ben

Tovább olvasom

Médiapiac

Baranyi Krisztina szerint az ő feladata eldönteni, ki az újságíró és ki nem

Immár Karácsony Gergelyt bőszen védő szekusokkal és kordonok mögött tartott újságírókkal kezdődött a szeptemberi Fővárosi Közgyűlés, a baloldali szólásszabadság kitűnő ünnepe.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Természetesen az élelmes újságírók megtalálták a lehetőséget arra, hogy a főváros baloldali vezetőit megpróbálják szóra bírni, az eredmény azonban szokás szerint kiábrándító volt. Karácsony Gergely egy trükkös testcsellel igyekezett mindenkit lerázni, hiszen vélhetően igen kellemetlen lett volna válaszolni a Gyurcsány Ferenc által belengetett selyemzsinórt firtató kérdésre – írja a PestiSrácok.hu. 

Annál közlékenyebb volt Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere, aki megengedően beszélt az árnyékkormány furcsa voltáról, az ellentmondásokról, de jó gyurcsányistaként hozzátette, hogy egy vélemény totális megváltoztatása simán benne van egy baloldali politikus repertoárjában. Elvégre, ha valaki kórházakat akar bezáratni, néhány évvel később miért ne lehetne a kórházak nagy barátja? 

A stábnak sikerült beszélnie Őrsi Gergellyel is, a II. kerület szocialista polgármesterével, akit a Margit-negyed projekt elmaradó eredményeiről és veszteségeiről kérdeztek. Őrsi rutinosan kerülte a konkrét számokat, igyekezett általánosságokba merülni, de végül csak sikerült elárulnia, hogy százas nagyságrendben vannak olyan önkormányzati ingatlanok, amelyek üresen állnak, így az a néhány bérlő valóban csak veszteséget tud termelni, nem számítva a két év alatt havonta kommunikációra elköltött egymillió forintot. 

Végül Baranyi Krisztinát is szerették volna megkérdezni, hogy miért olyan fontos neki Vágvölgyi B. András tűzzel-vassal történő újabb kinevezése a kerületi újság élére, azonban azt a választ kapták, hogy ő csak újságírókkal áll szóba, azt pedig ő dönti el, hogy ki az újságíró.

Így épül és terebélyesedik a ferencvárosi ellenzéki labor, az orbáni élet utáni csodás lakmuszpapír – tette hozzá a PestiSrácok.hu.

A Fővárosi Közgyűlésen tanúi voltak még a képviselők által csak Kuka-gate-nek nevezett vitának is, ahol az érvek és ellenérvek eljutottak odáig, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere levonta a következtetést, miszerint a főváros dolgát is a kerületek teszik, tehát vajon mi szükség van akkor a fővárosi baloldali vezetésre, ha Budapest irányításával és működtetésével abszolút nem törődnek, csak szavakban vannak ott a vártán. 

További részletek az alábbi videóban:

Tovább olvasom

Médiapiac

Spanyol karikatúra készült az ukrajnai népszavazásról

Négy bocs hazatalál az anyamedvéhez, akinél már ott van az egyik bocsa.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP

A spanyolországi orosz nagykövetség tett közzé egy rajzot a Twitter-oldalán, amelyen négy kismedve található – a megszállt ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat szimbolizálva –, amint hazatalálnak a népszavazások után az orosz anyamedvéhez.

Az ötödik, már anyamedve karjában lévő medvebocs pedig a 2014-ben megszállt Krím félsziget lehet – számolt be róla a Mandiner.hu.

Tovább olvasom