Kövess minket!

Médiapiac

Brutálisan sokat emlegetik Mészáros Lőrinc médiacégét

A jelentős online és nyomtatott portfólióval rendelkező Mediaworks Hungary Zrt. tevékenységével foglalkozott a legtöbbször a magyar nyelvű sajtó 2017-ben – áll az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. hazai médiapiacon érdekelt vállalatok médiamegjelenéseit vizsgáló elemzésében. Okkal szerepelt ilyen sokat a cég a hírekben: miután tavaly felvásárolta a négy megyei lapot kiadó PLT-t, majd a veszteségre hivatkozva bezárta a Népszabadságot, maga is tulajdonost váltott. Idén pedig az is kiderült, ki az új tulajdonos.

Kiemelkedő volt az ország egyetlen sportnapilapját, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot valamint regionális terjesztésű nyomtatott lapokat és ezek online felületeit tulajdonló Mediaworks médiajelenléte az idei év első hónapjában. Az egyik legnagyobb portfólióval rendelkező vállalatóriás összesen 1249 híradásban szerepelt.

A Mediaworks hangsúlyos publicitása elsősorban a vállalat folyamatos átalakulásának volt köszönhető. A társaság által tavaly ősszel megvásárolt, a hírek szerint októbertől teljesen a cégbe olvadó Pannon Lapok Társasága Kiadói (PLT) Kft. szintén számottevő mennyiségű, 461 megjelenéssel zárt, ezzel a napilapot kiadó vállalatok közül a második legtöbb megjelenést érte el. A Mediaworks-öt tavaly októberben vásárolta meg az Opimus Press Zrt., amelynek anyavállalatában, a tőzsdén jegyzett Opimus Nyrt.-ben idén márciusban szerzett részesedést Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, Felcsút fideszes polgármestere. Augusztusban pedig azzal került be a hírekbe a cégcsoport, hogy az Opimus nevet váltott, immáron Opus Global Nyrt.-ként folytatja tevékenységét.

A Mediaworks után a TV2 Média Csoport Kft. médiajelenléte volt a legmeghatározóbb, a vállalatot 640 megjelenés nevesítette, míg a másik nagy kereskedelmi televízió tulajdonosát, a Magyar RTL Televízió Zrt.-t 121 sajtóanyag említette. A kizárólag vagy főként online felületekre alapozó cégek közül az origo.hu-t működtető New Wave Media Group Zrt. realizálta a legtöbb, összesen 270 megjelenést.

A legkisebb médiaérdeklődés a rádiós portfólióra támaszkodó cégek esetében volt azonosítható: a Rádió 1 szolgáltatója, a Radio Plus Kft. 90, míg a Prodo Voice Studio Zrt., a Sláger FM Hálózat Zrt., a Favorit Masters Kft., a Lánchíd Rádió Kft., a Target Media Sales Kft. 1-1 tartalomban szerepelt. A nagyobb hallgatottságú rádiós platformmal rendelkező vállalatok közül a legtöbb megjelenést az InfoRádiót birtokló Central European Media & Publishing Zrt. érte el (194 megjelenés), azonban a CEMP elsősorban online portfóliója révén volt regisztrálható a híranyagokban. Mint ismeretes, a CEMP „koronaékszere”, az ország egyik legnagyobb hírportálja, az Index áprilisban kikerült a portfólióból, azóta a Magyar Fejlődésért Alapítvány gyakorolja a kiadói jogokat. (Az Index igazgatósági tagjával, Szombathy Pállal készült interjúnkat itt olvashatja.)

A rádiós társaságok alacsony médiajelenléte mellett az is megfigyelhető, hogy a rádiócsatornák érdeklődését csak kismértékben keltették fel a médiapiac legmeghatározóbb szereplőit érintő hírek: mindössze 96 beszámolót közöltek médiacégekről, amíg televíziócsatornák 217-et, nyomtatott lapok 669-et, online portálok pedig 3386-ot.

A legtöbbször a 24.hu foglalkozott Magyarországon jelenlévő médiavállalatokkal, a portál kiemelkedő mennyiségű, összesen 341 cikket közölt. A Central Médiacsoport Zrt.-hez tartozó oldal főként a Mediaworks tevékenységéről tudósított, összesen 78 alkalommal. A 24.hu mellett a hvg.hu (137), az Index (124), a nepszava.hu (110) és a 444.hu (109) is jelentős mennyiségű hírt tett közzé médiatársaságokról. A legaktívabb televízió a Hír TV (96), nyomtatott lap a Marketing & Média (95), rádióadó pedig a Lánchíd Rádió (53) volt. A médiaszakmai médiumok közül legnagyobb megjelenésszámot produkáló kreativ.hu (104) a Mediaworks-öt (20), a Marketing & Média a Ringier Axel Springer Magyarország Kft.-t (18) nevesítette a legtöbbször.

Az Observer kutatása szerint 2017. január 1. és augusztus 15. között összesen 4452 híranyagban szerepeltek a Magyarországon médiafelületet fenntartó kereskedelmi vállalatok. A kutatás a 2017. január 1-jétől július 31-éig terjedő időszakra vonatkozóan tanulmányozta a Magyarországon médiafelületet működtető legjelentősebb cégek médiajelenlétét.

Médiapiac

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a Médiatanács

Jogsértést tárt fel a Médiatanács vizsgálata az ATV több műsorában is. A Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Róka László

Júliusban megkezdett eljárása során a Médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is – közölte a hatóság.

A Hazahúzó egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett. A riport mindvégig egy reklámfelület előtt zajlott, melyen látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége. A közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is.

Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is. A hatóság vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót.

Helytelen korhatár-besorolás miatt a holland társhatósághoz fordul a Médiatanács. Nézői bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját. A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút. A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére.

Borítókép: Az ATV kereskedelmi televízió székháza a X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor u. 31-ben

Tovább olvasom

Médiapiac

Baranyi Krisztina szerint az ő feladata eldönteni, ki az újságíró és ki nem

Immár Karácsony Gergelyt bőszen védő szekusokkal és kordonok mögött tartott újságírókkal kezdődött a szeptemberi Fővárosi Közgyűlés, a baloldali szólásszabadság kitűnő ünnepe.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Természetesen az élelmes újságírók megtalálták a lehetőséget arra, hogy a főváros baloldali vezetőit megpróbálják szóra bírni, az eredmény azonban szokás szerint kiábrándító volt. Karácsony Gergely egy trükkös testcsellel igyekezett mindenkit lerázni, hiszen vélhetően igen kellemetlen lett volna válaszolni a Gyurcsány Ferenc által belengetett selyemzsinórt firtató kérdésre – írja a PestiSrácok.hu. 

Annál közlékenyebb volt Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere, aki megengedően beszélt az árnyékkormány furcsa voltáról, az ellentmondásokról, de jó gyurcsányistaként hozzátette, hogy egy vélemény totális megváltoztatása simán benne van egy baloldali politikus repertoárjában. Elvégre, ha valaki kórházakat akar bezáratni, néhány évvel később miért ne lehetne a kórházak nagy barátja? 

A stábnak sikerült beszélnie Őrsi Gergellyel is, a II. kerület szocialista polgármesterével, akit a Margit-negyed projekt elmaradó eredményeiről és veszteségeiről kérdeztek. Őrsi rutinosan kerülte a konkrét számokat, igyekezett általánosságokba merülni, de végül csak sikerült elárulnia, hogy százas nagyságrendben vannak olyan önkormányzati ingatlanok, amelyek üresen állnak, így az a néhány bérlő valóban csak veszteséget tud termelni, nem számítva a két év alatt havonta kommunikációra elköltött egymillió forintot. 

Végül Baranyi Krisztinát is szerették volna megkérdezni, hogy miért olyan fontos neki Vágvölgyi B. András tűzzel-vassal történő újabb kinevezése a kerületi újság élére, azonban azt a választ kapták, hogy ő csak újságírókkal áll szóba, azt pedig ő dönti el, hogy ki az újságíró.

Így épül és terebélyesedik a ferencvárosi ellenzéki labor, az orbáni élet utáni csodás lakmuszpapír – tette hozzá a PestiSrácok.hu.

A Fővárosi Közgyűlésen tanúi voltak még a képviselők által csak Kuka-gate-nek nevezett vitának is, ahol az érvek és ellenérvek eljutottak odáig, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere levonta a következtetést, miszerint a főváros dolgát is a kerületek teszik, tehát vajon mi szükség van akkor a fővárosi baloldali vezetésre, ha Budapest irányításával és működtetésével abszolút nem törődnek, csak szavakban vannak ott a vártán. 

További részletek az alábbi videóban:

Tovább olvasom

Médiapiac

Spanyol karikatúra készült az ukrajnai népszavazásról

Négy bocs hazatalál az anyamedvéhez, akinél már ott van az egyik bocsa.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP

A spanyolországi orosz nagykövetség tett közzé egy rajzot a Twitter-oldalán, amelyen négy kismedve található – a megszállt ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat szimbolizálva –, amint hazatalálnak a népszavazások után az orosz anyamedvéhez.

Az ötödik, már anyamedve karjában lévő medvebocs pedig a 2014-ben megszállt Krím félsziget lehet – számolt be róla a Mandiner.hu.

Tovább olvasom