Kövess minket!

Médiapiac

Brutálisan sokat emlegetik Mészáros Lőrinc médiacégét

A jelentős online és nyomtatott portfólióval rendelkező Mediaworks Hungary Zrt. tevékenységével foglalkozott a legtöbbször a magyar nyelvű sajtó 2017-ben – áll az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. hazai médiapiacon érdekelt vállalatok médiamegjelenéseit vizsgáló elemzésében. Okkal szerepelt ilyen sokat a cég a hírekben: miután tavaly felvásárolta a négy megyei lapot kiadó PLT-t, majd a veszteségre hivatkozva bezárta a Népszabadságot, maga is tulajdonost váltott. Idén pedig az is kiderült, ki az új tulajdonos.

Kiemelkedő volt az ország egyetlen sportnapilapját, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot valamint regionális terjesztésű nyomtatott lapokat és ezek online felületeit tulajdonló Mediaworks médiajelenléte az idei év első hónapjában. Az egyik legnagyobb portfólióval rendelkező vállalatóriás összesen 1249 híradásban szerepelt.

A Mediaworks hangsúlyos publicitása elsősorban a vállalat folyamatos átalakulásának volt köszönhető. A társaság által tavaly ősszel megvásárolt, a hírek szerint októbertől teljesen a cégbe olvadó Pannon Lapok Társasága Kiadói (PLT) Kft. szintén számottevő mennyiségű, 461 megjelenéssel zárt, ezzel a napilapot kiadó vállalatok közül a második legtöbb megjelenést érte el. A Mediaworks-öt tavaly októberben vásárolta meg az Opimus Press Zrt., amelynek anyavállalatában, a tőzsdén jegyzett Opimus Nyrt.-ben idén márciusban szerzett részesedést Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, Felcsút fideszes polgármestere. Augusztusban pedig azzal került be a hírekbe a cégcsoport, hogy az Opimus nevet váltott, immáron Opus Global Nyrt.-ként folytatja tevékenységét.

A Mediaworks után a TV2 Média Csoport Kft. médiajelenléte volt a legmeghatározóbb, a vállalatot 640 megjelenés nevesítette, míg a másik nagy kereskedelmi televízió tulajdonosát, a Magyar RTL Televízió Zrt.-t 121 sajtóanyag említette. A kizárólag vagy főként online felületekre alapozó cégek közül az origo.hu-t működtető New Wave Media Group Zrt. realizálta a legtöbb, összesen 270 megjelenést.

A legkisebb médiaérdeklődés a rádiós portfólióra támaszkodó cégek esetében volt azonosítható: a Rádió 1 szolgáltatója, a Radio Plus Kft. 90, míg a Prodo Voice Studio Zrt., a Sláger FM Hálózat Zrt., a Favorit Masters Kft., a Lánchíd Rádió Kft., a Target Media Sales Kft. 1-1 tartalomban szerepelt. A nagyobb hallgatottságú rádiós platformmal rendelkező vállalatok közül a legtöbb megjelenést az InfoRádiót birtokló Central European Media & Publishing Zrt. érte el (194 megjelenés), azonban a CEMP elsősorban online portfóliója révén volt regisztrálható a híranyagokban. Mint ismeretes, a CEMP „koronaékszere”, az ország egyik legnagyobb hírportálja, az Index áprilisban kikerült a portfólióból, azóta a Magyar Fejlődésért Alapítvány gyakorolja a kiadói jogokat. (Az Index igazgatósági tagjával, Szombathy Pállal készült interjúnkat itt olvashatja.)

A rádiós társaságok alacsony médiajelenléte mellett az is megfigyelhető, hogy a rádiócsatornák érdeklődését csak kismértékben keltették fel a médiapiac legmeghatározóbb szereplőit érintő hírek: mindössze 96 beszámolót közöltek médiacégekről, amíg televíziócsatornák 217-et, nyomtatott lapok 669-et, online portálok pedig 3386-ot.

A legtöbbször a 24.hu foglalkozott Magyarországon jelenlévő médiavállalatokkal, a portál kiemelkedő mennyiségű, összesen 341 cikket közölt. A Central Médiacsoport Zrt.-hez tartozó oldal főként a Mediaworks tevékenységéről tudósított, összesen 78 alkalommal. A 24.hu mellett a hvg.hu (137), az Index (124), a nepszava.hu (110) és a 444.hu (109) is jelentős mennyiségű hírt tett közzé médiatársaságokról. A legaktívabb televízió a Hír TV (96), nyomtatott lap a Marketing & Média (95), rádióadó pedig a Lánchíd Rádió (53) volt. A médiaszakmai médiumok közül legnagyobb megjelenésszámot produkáló kreativ.hu (104) a Mediaworks-öt (20), a Marketing & Média a Ringier Axel Springer Magyarország Kft.-t (18) nevesítette a legtöbbször.

Az Observer kutatása szerint 2017. január 1. és augusztus 15. között összesen 4452 híranyagban szerepeltek a Magyarországon médiafelületet fenntartó kereskedelmi vállalatok. A kutatás a 2017. január 1-jétől július 31-éig terjedő időszakra vonatkozóan tanulmányozta a Magyarországon médiafelületet működtető legjelentősebb cégek médiajelenlétét.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom