Kövess minket!

Médiapiac

Brutális osztalékot fizetett a magyar RTL

A több mint 30 milliárd forintos kifizetés példátlan a társaság történetében, az összeg jelentős részét egy egyszeri tétel adja.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mintegy 47,4 milliárdos nettó árbevételt jelentett a 2021-es üzleti évre az RTL Magyarország. Ez több mint 15 százalékos emelkedés a 2020-as hasonló adathoz képest, amikor 41,14 milliárd forint forgalommal zárt a Magyar RTL Televízió Zrt. (RTL). A növekedés üteme markáns, de nem példátlan: legutóbb a Covid-járvány előtti évben, 2019-ben ért el hasonló bővülést a kereskedelmi csatorna. Ami sokkal meglepőbb, az a lekönyvelt nyeresége, amely 27,67 milliárd forintot mutat – írja a Világgazdaság. Csak összehasonlításképp: a profit mértéke a ferihegyi nemzetközi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kategóriája, amely a legjobb évében (2019) 29,13 milliárd forintos adózott eredményt közölt.

Az RTL tavalyi profitjának kirívóságát jól szemlélteti, hogy ezen a soron csaknem 2900 százalékos kiugrást produkált egy év alatt. Tavaly még szűk 840 milliós nyereségről tájékoztatott.

A tetemes összeg nem maradt az RTL-nél, ugyanis a társaság egyedüli részvényese, a kölni székhelyű RTL Group Central & Eastern Europe május végén írásos határozatban rögzítette, hogy a magyar cég a 2021. üzleti évre valamivel több mint 30,5 milliárd forint osztalékot fizet. A tulajdonos jelezte, hogy az osztaléknak megfelelő összeget a részvényesnek már 2021. július 27-én, vagyis majd egy évvel ezelőtt teljeskörűen átutalták osztalékelőlegként. A tranzakció súlya – különös tekintettel a pandémiás helyzetre – meglepő, és akár arra is következtetni enged, hogy egyéb megfontolások állhatnak mögötte. A VG megkeresésére azonban az RTL Magyarország prózai okokkal magyarázta a történteket.

Válaszukban mindenekelőtt rögzítették, hogy

a vállalat az előző évekhez mérhető 1,8 milliárd forintos, üzleti működéséből származó adózás utáni eredményt produkált.

Ez már valóban jobban illeszkedik a cég profitgörbéjébe, bár az elmúlt öt év messze legjobb eredménye: ebben az időszakban 2017-ig kell visszalapozni a legerősebb üzleti évért, akkor nagyjából 1,21 milliárd forintos adózott eredményt tudhatott magáénak. Csakhogy az 1,8 milliárdos nyereségen túl az RTL tavaly egy egyszeri, 25,9 milliárd forintos pénzügyi eredményt is elért, így állt elő a 27,6 milliárdos érték. 

A VG érdeklődésére a társaság közölte, hogy ez az összeg a cégcsoporton belüli, bejelentett részesedés értékesítéséből származott.

A tranzakció a nemzetközi RTL-csoport racionalizálásának részeként történt, amely a kereszttulajdonlások megszüntetésére irányult.

Egyúttal kiemelték, hogy az osztalékelőleg ütemezése az egyszeri tranzakció időzítéséhez köthető, ez áll a tavaly júliusi kifizetés hátterében. Mint kiderült, az ominózus értékesítés egy 2019-es ügyletből következett, amikor az RTL Zrt. az RTL Holding beolvadásával részesedést szerzett az RTL Group Germany S. A.-ban. Ezt adták tehát el 2021-ben 25,9 milliárd forintért.

Arra a kérdésre, hogy stabil-e a magyar RTL jövője, a működése pedig biztosítva van-e hosszú távon, az RTL Magyarország úgy reagált, hogy a tulajdonosuk nevében nem nyilatkozhatnak. A VG figyelmébe ajánlották azonban Thomas Rabénak, az RTL Group vezérigazgatójának, egyben az RTL-csoportot tulajdonló Bertelsmann-csoport vezérigazgatójának a közelmúltban tett nyilatkozatát, amelyben egyebek mellett az áll, „azért jöttünk Magyarországra, hogy Magyarországon maradjunk”.

Borítókép: Aula a Magyar RTL budatétényi székházában

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom

Médiapiac

EU: A tálibok megsértik a sajtószabadságot is

Még egy évvel hatalomra kerülésük után is Afganisztánban a tálibok súlyosan és folyamatosan megsértik a nők jogait, s a sajtószabadásot is semmibe veszik – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében az Európai Unió Külügyi Szolgálata.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az uniós külszolgálat hangsúlyozta: a tálibok megsértik a sajtó, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát.

Utóbbira ékes bizonyíték, hogy szombaton az afgán fővárosban a tálib biztonsági erők erőszakkal feloszlatták nők egy tüntetését, amelyen munkát és megélhetést követeltek, tiltakoztak jogaik korlátozása miatt. A tálib biztonsági erők a levegőbe lőttek, több nőt közeli üzlethelyiségekbe űztek, és ott puskatussal, bottal ütlegelték őket. Ez két nappal a tálib hatalomvétel egyéves évfordulója előtt történt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata felhívta rá a figyelmet: az afganisztáni tálib vezetés megfosztotta a nőket a tanuláshoz való joguktól, kiszorítja őket a gazdasági és a közéletből. Felszámolta azokat a biztosítékokat, amelyek védeni voltak hivatottak a nőket az erőszaktól és a kényszerházasságtól, és újra egyre több esetben fordul elő családon belüli erőszak.  

Az EU felszólította a tálib vezetést, hogy tegye lehetővé a nemzetközi közösséggel való párbeszédet, és teljesítse kötelezettségeit a terrorizmus elleni fellépés terén.  

“Ammenyiben ez nem történik meg, az instabilitás csak fokozódni fog az országban, és Afganisztán egyre jobban elszigetelődik” – figyelmeztetett az uniós külszolgálat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ázsiai lájkolók tömege jelent meg Jakab posztja alatt

Tényleg ilyen nagy népszerűségnek örvend Jakab Péter Ázsiában?

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Jakab Péter-féle A Nép Pártján nevezetű politikai közösség kiadott egy közleményt, amelyben a „Fidesz csicskapártjának” nevezik a Jobbikot, valamint azzal vádolják a párt elnökségét, hogy szembeköpték az ellenzéki szavazókat.

A közlemény megosztása után arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebook-bejegyzésreázsiai profilok tömege reagált szivecskés emojival.

A Mandiner által közzétett képen megtekinthetnek néhányat:

Tovább olvasom