Kövess minket!

Médiapiac

Breuer Péter zsidóüldözésként éli meg Niedermüller döntését

Kultúraellenes ámokfutás zajlik a DK vezette Erzsébetvárosban.

Facebook / @hetitv

Niedermüller Péter egymás után lehetetleníti el a VII. kerület kulturális intézményeit, legutóbb a 100 Tagú Cigányzenekart tette ki a Wesselényi utcai épületből, ahol eddig a próbáikat tartották. Erzsébetváros DK-s polgármestere korábban a Molnár Antal Zeneiskolától tagadta meg a dokumentumok alapján bizonyíthatóan nekik szánt ingatlan átadását, és a zsidó tematikájú Heti TV-nek is felmondta a bérleti szerződését, amelynek a tulajdonosa antiszemita üldöztetésként éli meg a történteket.

Antiszemitizmusnak nevezte Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa, ahogy a DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat kiszorítja a kerületből az Európában egyedülálló, zsidó tematikájú televíziót.

– Bár az önkormányzat szorult anyagi helyzetére hivatkoztak, kiderült, hogy csak mondvacsinált okból mondták fel a Heti TV bérleti szerződését a Wesselényi utcai székházában, hiszen jóval nagyobb összeget kínáltam – havi egymillió forinttal többet – mint a pályázaton végül nyertesnek kihozott cég, ráadásul más jelentkező nem is volt

– fogalmazott Breuer Péter a Médiapiac kérdésére. A tulajdonos úgy vélte, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali összefogás – amelynek tagja a nemrégiben még szélsőjobboldali, rasszista nézeteket hirdető Jobbik is – nem nézte jó szemmel, hogy továbbra sem enged be a stúdiójába rasszista politikusokat, mivel a szivárványkoalícióban rehabilitálni próbálják, szalonképesnek igyekeznek mutatni az utóbbiakat is.

– Egy televíziónak is megvan a maga természetes közege, beágyazottsága, és a Heti TV-nek a zsidónegyedben van a helye. Miután eltávolítanak minket innen, és a Milestone Consulting Kft. elnevezésű magániskola jön a helyünkre, akkor kíváncsi vagyok, hány VII. kerületi, mondjuk Hernád utcai gyerek családja lesz képes kifizetni a csillagászati tandíjat. Nehéz belátni, hogy Niedermüllerék döntése nyomán jobban járna a kerület egésze – fejtette ki Breuer. Hozzátette:

az április 30-i határidőig a Wesselényi utcai stúdióból, később pedig akárhonnan, még “a spejzból is” fogja működtetni a csatornát, tartja magát az eddigi műsorkészítési elveihez, és a nyilvánosság előtt is ki fog állni az igazáért.

Úgy vélte, hogy a baloldali politikusok és sajtó hipokrata módon csak a Klubrádió átalakulása miatt emelte fel a szavát, holott az említett adó csak és kizárólag a saját mulasztásai miatt kénytelen internetes rádióként működni a továbbiakban. – Ezzel szemben a Heti TV-t ötéves működése során egyszer sem büntette meg a Médiahatóság. Ám a baloldal nemhogy az egyedi kulturális értékeket képviselő televízió mellé állt volna, hanem némely meghatározó politikusaik olyan heves uszításba kezdtek ellenem, például a Facebookon, hogy egyes helyzetekben úgy éreztem, a híveik készek meglincselni akár a nyílt utcán, autóban ülve is – hangsúlyozta Breuer Péter.

Breuer Péter elkötelezett a csatorna további működtetése mellett, fotó: Facebook / @hetitv

Niedermüller Péter kultúraellenes ámokfutásának legutolsó szakaszában a 100 Tagú Cigányzenekart zavarta el a Wesselényi utcai épületből, így a Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas formáció a jövőben nem végezheti ott a próbáit. A DK-s városvezető azt megelőzően pedig nem volt hajlandó átadni azt az épületet a Molnár Antal Zeneiskolának, amelyet a kerület előző, fideszes vezetése kifejezetten a számukra újított fel. Bár a beruházás önkormányzati határozatában, valamint az ahhoz kapcsolódó közbeszerzési értesítőben is az szerepel, hogy a Damjanich utca 4-es szám alatt található épületet kizárólag a zeneiskolának szánták, azt Nidermüllerék végül a Freeszfe Egyesületnek adták ki, a piaci ár töredékéért.

A zeneiskola közben petícióban indított a baloldali városvezetés döntése ellen, és az online tiltakozást már több százan írták alá, akik között több elismert művész mellett megtalálható Strausz Kálmán Liszt Ferenc-díjas karmester is, aki 2017-ig az Operaház igazgatói pozícióját is betöltötte.

Kárpáti András

Médiapiac

Szülői kézikönyvet készített a biztonságos internethasználatról az NMHH

A kiadvány a videójátékokkal játszó „gamer” gyermekek szüleinek szól, és egyebek mellett a korhatárajánlásokról, a képernyőidőről, a streamerekről, valamint a játék közben felmerülő rejtett költségekről ad tájékoztatást.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

„A biztonságosabb internet felé az első lépést a szülő teheti meg, ha beszélget gyermekével a témáról. Megtalálni a közös hangot, feltenni az első kérdést azonban nem könnyű feladat” – hangsúlyozza az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), kiemelve, hogy a gyermekek támogatása érdekében a szülőknek érdemes mielőbb megismerkedniük a videójátékok kultúrájával.

A hatóság ismertette a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével (MEME) közösen végzett 2022-es kutatása eredményét is, amely szerint

a gyerekek már óvodáskorban megismerkednek a videójátékokkal, és az online szórakozás szerepe várhatóan tovább erősödik a következő években.

A kutatást idézve kitérnek arra, hogy a gyermekek kisiskolásként, 7-9 évesen veszik kezükbe az első játékkonzolokat, ekkor még viszonylag erős szülői felügyelet mellett. “A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek és vicces videók mellett egyre nagyobb mértékben jelen vannak az online játékok – lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft. A 10-15 évesek között a Minecraft mellett a legnépszerűbb játék a Fortnite” – ismerteti a gyermekek felhasználói szokásait az NMHH.

Rögzítették: az NMHH elkötelezett a gyermekek védelme iránt, ezért a videójátékozással kapcsolatos beszélgetésekben is támogatni kívánja a szülőket. A biztonságos internet napján a GameStar magazin szerkesztőségével együttműködve kiadott kézikönyv IDE KATTINTVA olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíróképzés indul a szellemi tulajdon védelme érdekében

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíró akadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai újságírótársadalmat érzékenyítse a szellemitulajdon-védelmet illetően.

Közzétéve:

Pixabay

Az inézmény közleményében azt írták, hogy

a képzést a magyar újságírók és a médiaszakos egyetemisták körében hirdetik meg: így nemcsak a gyakorló újságírók juthatnak hasznos tudáshoz, hanem azok is, akik később fognak majd elhelyezkedni a szakmában.

A szellemitulajdon-védelemben való jártasság segíthet felzárkózni a hazai vállalati és egyetemi szférának a nemzetközi versenytársakhoz – közölték, hozzátéve: ennek erősítése a hazai gazdasági szektor számára az európai és a világpiac tekintetében is létfontosságú, azonban szemléletformálás és edukáció nélkül nem lehet hatékony.

A kívánt szemléletformáláshoz elengedhetetlen a sajtó közreműködése, megfelelő tájékoztatása – emelték ki. Megjegyezték:

a szellemitulajdon-védelem az elmúlt évtizedekben nem kapott megfelelő figyelmet, így a sajtóban is kevesen foglalkoznak rendszeresen a témával. Az SZTNH ezen kíván javítani egy olyan képzéssel, amely megismerteti, milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak a szerzői és iparjognak, miként segíti a vállalkozásokat a kutatás-fejlesztés minősítés, miként tör előre az IP (Intellectual Property) a nemzetközi cégek értékében.

A résztvevők azokat az újságírói szempontból fontos összefüggéseket ismerhetik meg, amelyek kontextusba helyezik a területet más gazdasági és közéleti témákkal kapcsolatban, például hogy milyen előnyökkel jár egy vállalkozás számára, ha vannak oltalmai; milyen adókedvezmények járnak a kutatás-fejlesztési tevékenység után; mit véd a szerzői jog; mire érdemes szabadalmat, használatiminta- vagy designoltalmat igényelni – sorolták.

A képzés első fele online zajlik és február 22-én kezdődik. A jelenléti oktatás március 1-jén lesz a hivatal szakkönyvtárában. Regisztrálni a kommunikacio@hipo.gov.hu e-mail-címen lehet legkésőbb február 21. 17 óráig.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A TV2 volt a legnézettebb csatorna januárban

A főcsatorna mellett a teljes csatornacsalád is kimagasló eredményt ért el.

Közzétéve:

A TV2 Csoport logója, forrás: Facebook/@tv2hun

A tavaly őszi tévés főszezon sikereit követően a TV2 tovább folytatta menetelését, és mind csatorna-, mind csoportszinten megnyerte a nézettségi versenyt januárban mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, A18-49, A4+). Ez azt jelenti, hogy a TV2 volt a legnézettebb csatorna, és portfóliószinten a TV2 Csoport csatornáit választotta a legtöbb néző januárban, teljes napon és főműsoridőben egyaránt – közölte a TV2 Sajtószobája.

Az eredményekhez kiemelten járultak hozzá az alábbi műsorok:

Szerencsekerék továbbra is kiemelten magas nézettséget ért el januárban. A hétköznap esti műsortoplistát toronymagasan vezeti, és egyúttal átlagosan idősávja legnézettebb műsora is volt mindhárom kiemelt korcsoportban. Ráadásul a fő konkurens RTL-en szintén hétköznap esténként futó Drága örökösök idősávjában is többen választották a TV2-t, mint versenytársát.

A január 2-án a csatornára visszatérő Vigyázat, gyerekkel vagyok!  című műsor Ördög Nóri vezetésével szintén idősávja legnézettebb műsora volt januárban mindhárom kiemelt korcsoportban hétköznap esténként.

A showműsort a Hazatalálsz váltotta január 23-án a hétköznap esti 9 órás műsorsávban. A csatorna vadonatúj saját gyártású napi sorozata szintén jelentős fölénnyel nyerte idősávját mindhárom kiemelt korcsoportban.

Januárban a Mokka és Mokkacino is mindhárom kiemelt korcsoportban győzelmet aratott a konkurens csatorna reggeli azonos idősávjával szemben. Az esti Tények pedig a teljes lakosságon belül és a fiatalabb, 18–49 éves korosztály körében lett idősávja legnézettebb műsora.

A csatorna a hétköznap esti hírműsorokat megelőző idősávban (14:30–18:00 között) is kiválóan teljesített, a TV2 délutáni sorozatai a 18-59 éves korcsoportban átlagosan ötször annyi nézőt ültettek le a képernyő elé januárban, mint a fő versenytárs RTL. Ez az arány a teljes lakosságon belül és a fiatalabb, 18–49 éves nézők körében még magasabb volt.

Összefoglalva:

A januári műsorok sikerének köszönhetően nem csupán a 18–59 éves korcsoporton belül, hanem a teljes lakosság tekintetében és a fiatalabb, 18–49 éves nézők körében is kiemelkedően teljesített a TV2, csatorna és csoportszinten is. Ennek eredményeképpen januárban a TV2 lett a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban teljes napon és főműsoridőben egyaránt.

A főcsatorna mellett a teljes csatornacsalád is kimagasló eredményt ért el januárban, hiszen a sikeres őszi tévés főszezonhoz hasonlóan idén januárban már nem csupán teljes napon, hanem főműsoridőben is a TV2 Csoport csatornát választotta a legtöbb néző mindhárom kiemelt korcsoportban. A győzelemhez nagymértékben hozzájárult, hogy tavaly januárhoz képest teljes napon a TV2 Csoport jelentősen tudta növelni előnyét az RTL Magyarországgal szemben, illetve idén januárban már főműsoridőben is piacvezető volt mindhárom kiemelt korcsoportban.

Tovább olvasom