Kövess minket!

Médiapiac

Bocsánatot kért egy hongkongi hírszolgáltató a riportere által feltett kérdés miatt

Bocsánatot kért a Now News nevű hongkongi hírszolgáltató egy riportere által a hongkongi kormányzó járványhelyzettel kapcsolatos, napi sajtótájékoztatóján feltett kérdés miatt, miután a kérdést többen sértőnek találták a kínai szárazföldről Hongkongba küldött kínai egészségügyi dolgozókra nézve.

Pixabay

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában pénteken megjelent beszámoló szerint az újságíróját bírálatok érték azt követően, hogy

szerdán arról kérdezte Carrie Lam hongkongi kormányzót, milyen úton tehetnek szükség esetén panaszt hongkongi páciensek a kínai szárazföldről delegált egészségügyi dolgozókkal szemben.

A Politihk Social Strategic nevű, Peking-barát aktivisták által alapított politikai szervezet csütörtökön egy internetes petíciót indított, melyben

gyűlöletbeszéd terjesztésével vádolta meg az újságírót. Indítványozta annak kivizsgálását is, hogy a riporter kérdésével megszegte-e a nemzetbiztonsági törvényt, Facebook-posztban pedig az újságíró elbocsátását sürgette.

A pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott nemzetbiztonsági törvény egyik cikkelye bűncselekményként határozza meg az olyan gyűlöletkeltést, amely “súlyos következményekkel járhat” a központi vagy a helyi kormányzat számára.    

A Now News újságírójáról készült videó, amelyen látható, ahogyan a vitatott kérdést felteszi Lamnek, futótűzként terjedt el a kínai videómegosztó közösségi platformokon, ahol a kommentelők szinte egyöntetűen dühösen reagáltak, és többen a riporter felelősségre vonását követelték “Kína bemocskolása” miatt.

A Now News csütörtökön tette közzé nyilvános bocsánatkérését, amelyben a vállalat ígéretet tett arra, hogy hallgatni fog a közvélemény bírálatára és továbbra is friss hírekkel látja majd el a hongkongiakat a járvány alakulásáról. Hozzátették: hálásak a “központi kormányzattól, és a kínai szárazföldről érkezett, önzetlen segítségért”. A SCMP értesülése szerint az érintett újságíró figyelmeztetést kapott a munkáltatójától.    

A SCMP rámutatott:

az eset ismét felkeltette a hongkongi sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat, amelyeket a hongkongi ellenzék körében népszerű Apple Daily, Stand News és Citizen News hírszolgáltatók megszüntetése ébresztett.

A hongkongi újságíró szövetség rendkívül sajnálatosnak nevezte a Now News által kiadott bocsánatkérést, amely csak tovább erősíti az öncenzúrát a hongkongi sajtóban. A szövetség szerint az újságíró kérdése újabb lehetőséget biztosított a lakosság számára, hogy többet tudjanak meg arról, hogyan élhetnek panasszal szükség esetén. Hozzátették: a témával már korábban is foglalkoztak Hongkongban.    

Peking azt ígérte, hogy ezer egészségügyi dolgozót küld Hongkongba, a város eddigi legsúlyosabb koronavírus-járványhullámának kezelésére. A héten már több száz kínai orvos, ápoló és egyéb egészségügyi dolgozó érkezett Hongkongba. A SCMP tudósítása szerint a tevékenységükkel kapcsolatos jogi kérdésekkel már hongkongi rádióműsorok és a hongkongi közegészségügyi orvosszövetség is foglalkozott.

Borítókép: illusztráció

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom