Kövess minket!

Médiapiac

Befutottak az első adatok: tarolt az X-faktor

Itt van az ősz, itt van újra. Nemcsak a tanév kezdődött el, de elstartolt a tévék új műsorrendje is. Több műsor – például a Survivor, a Séfek séfe, az X-faktor újabb évada, Áll az alku, Roast – már augusztus utolsó napjaiban adásba került, felpörgött a kereskedelmi tévék versenye a nézők kegyeiért. A múlt hetet a szombaton indult X-faktor nyerte, de sokan kapcsoltak a vasárnapi magyar-portugál meccsre is.

Mind a teljes népességben, mind pedig a reklámozók számára fontos kereskedelmi korosztályban (19-49) jó eredménytért el az RTL Klub tehetségkutatója a múlt héten. A szombaton adásba került X-faktor a teljes – 4+-os – népesség körében átlagosan közel 1,2 milliós nézettséget ért el, a televíziót nézők 29 százaléka volt kíváncsi az első adásra, amivel a Top 50-es lista élére került. De listavezető volt a kereskedelmi célcsoportban is, a készülékek előtt ülő 18-49-es korosztály 33,5 százaléka volt kíváncsi rá.

Fotó: Legnézettebb műsorok (35. hét, 4+)

Más RTL-es műsorok is nagyon jól futottak az utolsó augusztusi héten. A közönségméréssel foglalkozó Nielsen adatai szerint a 4+-on számolt Top 50-es lista első kilenc helyét e tévéadó műsorai (Barátok közt, Híradó) foglalták el, a legnézettebb TV2-s műsor a Tények múlt keddi adása volt. A 684 ezer néző a 10. helyre juttatta a kereskedelmi tévé hírműsorát.

Fotó: Legnézettebb műsorok (35. hét, 18-49)

A 18-49-es csoportban a közmédia tudta felvenni a versenyt az RTL-lel köszönhetően annak, hogy némi matematikai esélye maradt még a magyar válogatottnak a világbajnokságra való kijutásban, ráadásul Cristiano Ronaldóék csapatával mérkőztek meg. A magyar-portugál átlagos nézettsége 673 ezer volt, a 18-49-es korosztályban elért 20 százalékos közönségarány pedig azonnal a heti lista második helyére tolta fel a meccset. A teljes népesség körében mért adat alapján a 15. helyen végzett a mérkőzés a múlt héten. Ám hiába a szurkolók hada, a magyar válogatott kikapott egy góllal.

Séfek séfe: emelkedőben

Az RTL kihívója, a TV2 még nem indította el az évek óta jó eredményt produkáló Sztárban sztárt, az első adás szeptember 10-én, vasárnap várható. Az X-faktornak szombaton nem volt vetélytársa, hiszen a TV2 filmet nyomott ebben az idősávban, ráadásul nem is premiert (Taxi 2). Fokozatosan javított számain az augusztus 28-án startolt, Ördög Nóra vezette, hétköznap futó Séfek séfe. A TV2 gasztro-tehetségkutatója 4+-ban 414 ezerről indult és 461 ezerrel zárta a hetet – a kereskedelmi célcsoportban a hétfői 102 ezerről péntekre 147,8 ezerre nőtt. Jól taktikázott viszont a RTL Klub, amely a Survivor nevű realityt nyomta ebben a műsorsávban. Az első adás a kereskedelmi célcsoportban dupla annyit hozott a piacvezető kertévének, mint a Séfek séfe, ami egyedül pénteken tudta előzni a realityt.

Fotó: Séfek séfe

A Gundel Takács Gábor vezette, hét év után visszatérő Áll az alku az Éjjel-nappal Budapesttel verseng: a teljes népességben állja is a sarat, ám a fiatalabb korosztály inkább az RTL-re kapcsol este nyolc után. Igaz, a TV2 másképp is számolja a kereskedelmi célcsoportot, ők a 18-59-re esküsznek. Az egymásnak beszólogató celebekre az RTL-en szombaton közel félmillióan voltak kíváncsiak. A fiatalok viszont úgy tűnik, az X-faktor után elmentek bulizni, mert a 18-49-es korosztályból a Roastot 248 ezren nézték, az ebben az időszakban a TV2 által vetített amerikai vígjátékot (A pláza ásza Vegasban) pedig közel 140 ezren.

Médiapiac

Tiltakozik az M1-et ért támadás miatt a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

Aggodalommal figyelik a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot.

Közzétéve:

Borítóképünk az MNM logója, forrás: Facebook

Tiltakozik a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNM) az M1 csatornát ért támadás miatt. Mint közleményükben írják, szövetségük elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja, továbbá kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett.

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség növekvő aggodalommal figyeli az utóbbi napokban a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot”

ismerteti a Magyar Nemzet az MNM közleményét, amely így folytatódik: „visszautasítjuk a liberális médiumok által alkalmazott kettős mércét. Felháborítónak találjuk, hogy egyeseknek az jelenti a demokrácia hanyatlását, ha a médiában az éremnek nem csak az egyik oldalát mutatják meg. A szakmai szolidaritással ellentétesnek tartjuk, ha bárki a sajtó szabadságát csak saját szerkesztősége esetében hajlandó követelni”.

Az MNM szerint Franziska Tschinderle osztrák újságíró kérdésbe bújtatott állításokkal fordult a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjához, és megkereséséből nyilvánvalóan kiderült, hogy a tudósításában euroszkeptikus, szélsőséges, sőt valamely ismeretlen okból antiszemita képződménynek tekinti azt a formálódó európai szövetséget, amelyről egy háromoldalú budapesti politikai találkozón esett szó. Az osztrák újságíró eljárását feldolgozó M1 Híradó anyaga nyomán kitört felháborodás viszont már diplomáciai hullámokat vetett – olvasható a közleményben.

Az MNM szövetsége elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja. Kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett akkor is, ha az együtt jár egy másik szerkesztőség vitatható munkamódszerének bírálatával.

Hisszük, hogy a szabad, akár kritikus kérdések nem keverendőek össze egyes politikai erők által megfogalmazott prekoncepciók kérdésbe bújtatott megfogalmazásával

– fogalmaz a közlemény, amely így zárul: „Felléptünk és a jövőben is fel fogunk lépni a szakmánk minden alapját nélkülöző, elfogult és manipuláló sajtóanyagok ellen. Az osztrák újságírónőnek pedig javasoljuk: ha etikátlan és elfogult sajtóterméket keres, forduljon a Deutsche Welle csatornához, ha pedig jogállamisági aggályai vannak, keresse a Hertha BSC vezetését”.

Mint ismert, az újságíróról a magyar közmédia híradója szerdai adásában azt állították, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseivel.

Tovább olvasom

Médiapiac

Mentesülnek a médiaszolgáltatási díj alól a tévék és a rádiók

A kormány döntésnek köszönhetően 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Jóváírja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a rádiók és televíziók idei első negyedévi médiaszolgáltatási díjait, és a második negyedévi kötelezettségeket sem kell teljesíteniük, miután április 8-án életbe lépett az erre vonatkozó kormányrendelet.

Az NMHH azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy

a döntésnek köszönhetően 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.

Április 8-án hatályba lépett a médiatörvény médiaszolgáltatási díjfizetési kötelezettségre vonatkozó szabályainak a veszélyhelyzet alatti eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendelet – tudatták. Ennek értelmében a kereskedelmi lineáris médiaszolgáltatók tavalyhoz hasonlóan, a koronavírus-világjárványra tekintettel, mentesülnek a negyedéves médiaszolgáltatási díj megfizetése alól a veszélyhelyzet megszűnésének napja szerinti negyedév végéig – tették hozzá.

Ismertették:

a kormányrendeletben foglaltaknak eleget téve az NMHH az első negyedévre már befizetett médiaszolgáltatási díjakat elszámolja

a médiaszolgáltatásra jogosult javára a veszélyhelyzet megszűnésének napja szerinti negyedévet követő negyedévre esedékes díjban. Az idei második negyedéves médiaszolgáltatási díjat nem kell befizetni, így legalább fél évre szóló díjmentességet kap az érintett 341 szolgáltató.

Az intézkedésnek köszönhetően 374 kereskedelmi médiaszolgáltatás – 81 rádió és 293 televízió üzemeltetője – jut könnyítéshez a koronavírus-járvány által sújtott gazdasági és médiapiaci helyzetben – írták.

Tovább olvasom

Médiapiac

Jelentősen visszaesett a kormánypárti oldalak elérése a Facebookon

Tegnap óta tapasztalják ezt a kormányzati Facebook-oldal üzemeltetői és számos kormánypárti politikus.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Van, ahol töredékére esett vissza az elérések száma – közölte közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, akit szintén érint a jelenség, amelyről nem kaptak előzetes tájékoztatást a Facebooktól.

Mint írja, nem tudni, hogy technikai probléma áll-e a háttérben, vagy a politikai tartalmak visszaszorításának már korábban bejelentett szándéka húzódik-e a jelenség mögött. Az eset mindenesetre felhívja a figyelmet a közéleti szereplők kiszolgáltatottságára e téren – teszi hozzá a politikus, aki arra figyelmeztet, hogy

“az elérések csökkentése különösen hátrányos a mostani időszakban, amikor a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatos információ és a magyarok hiteles tájékoztatása minden másnál fontosabb az online felületeken”.

Dömötör Csaba arra kéri a követőket, ha nem jelenik meg a hírfolyamukban bejegyzés a kormánytól vagy a követett kormánypárti politikustól, állítsátok be kedvencnek, mert így nagyobb eséllyel jelennek meg profiljaikon az általuk közzétett tartalmak.

Tovább olvasom