Kövess minket!

Médiapiac

Befutottak az első adatok: tarolt az X-faktor

Itt van az ősz, itt van újra. Nemcsak a tanév kezdődött el, de elstartolt a tévék új műsorrendje is. Több műsor – például a Survivor, a Séfek séfe, az X-faktor újabb évada, Áll az alku, Roast – már augusztus utolsó napjaiban adásba került, felpörgött a kereskedelmi tévék versenye a nézők kegyeiért. A múlt hetet a szombaton indult X-faktor nyerte, de sokan kapcsoltak a vasárnapi magyar-portugál meccsre is.

Mind a teljes népességben, mind pedig a reklámozók számára fontos kereskedelmi korosztályban (19-49) jó eredménytért el az RTL Klub tehetségkutatója a múlt héten. A szombaton adásba került X-faktor a teljes – 4+-os – népesség körében átlagosan közel 1,2 milliós nézettséget ért el, a televíziót nézők 29 százaléka volt kíváncsi az első adásra, amivel a Top 50-es lista élére került. De listavezető volt a kereskedelmi célcsoportban is, a készülékek előtt ülő 18-49-es korosztály 33,5 százaléka volt kíváncsi rá.

Fotó: Legnézettebb műsorok (35. hét, 4+)

Más RTL-es műsorok is nagyon jól futottak az utolsó augusztusi héten. A közönségméréssel foglalkozó Nielsen adatai szerint a 4+-on számolt Top 50-es lista első kilenc helyét e tévéadó műsorai (Barátok közt, Híradó) foglalták el, a legnézettebb TV2-s műsor a Tények múlt keddi adása volt. A 684 ezer néző a 10. helyre juttatta a kereskedelmi tévé hírműsorát.

Fotó: Legnézettebb műsorok (35. hét, 18-49)

A 18-49-es csoportban a közmédia tudta felvenni a versenyt az RTL-lel köszönhetően annak, hogy némi matematikai esélye maradt még a magyar válogatottnak a világbajnokságra való kijutásban, ráadásul Cristiano Ronaldóék csapatával mérkőztek meg. A magyar-portugál átlagos nézettsége 673 ezer volt, a 18-49-es korosztályban elért 20 százalékos közönségarány pedig azonnal a heti lista második helyére tolta fel a meccset. A teljes népesség körében mért adat alapján a 15. helyen végzett a mérkőzés a múlt héten. Ám hiába a szurkolók hada, a magyar válogatott kikapott egy góllal.

Séfek séfe: emelkedőben

Az RTL kihívója, a TV2 még nem indította el az évek óta jó eredményt produkáló Sztárban sztárt, az első adás szeptember 10-én, vasárnap várható. Az X-faktornak szombaton nem volt vetélytársa, hiszen a TV2 filmet nyomott ebben az idősávban, ráadásul nem is premiert (Taxi 2). Fokozatosan javított számain az augusztus 28-án startolt, Ördög Nóra vezette, hétköznap futó Séfek séfe. A TV2 gasztro-tehetségkutatója 4+-ban 414 ezerről indult és 461 ezerrel zárta a hetet – a kereskedelmi célcsoportban a hétfői 102 ezerről péntekre 147,8 ezerre nőtt. Jól taktikázott viszont a RTL Klub, amely a Survivor nevű realityt nyomta ebben a műsorsávban. Az első adás a kereskedelmi célcsoportban dupla annyit hozott a piacvezető kertévének, mint a Séfek séfe, ami egyedül pénteken tudta előzni a realityt.

Fotó: Séfek séfe

A Gundel Takács Gábor vezette, hét év után visszatérő Áll az alku az Éjjel-nappal Budapesttel verseng: a teljes népességben állja is a sarat, ám a fiatalabb korosztály inkább az RTL-re kapcsol este nyolc után. Igaz, a TV2 másképp is számolja a kereskedelmi célcsoportot, ők a 18-59-re esküsznek. Az egymásnak beszólogató celebekre az RTL-en szombaton közel félmillióan voltak kíváncsiak. A fiatalok viszont úgy tűnik, az X-faktor után elmentek bulizni, mert a 18-49-es korosztályból a Roastot 248 ezren nézték, az ebben az időszakban a TV2 által vetített amerikai vígjátékot (A pláza ásza Vegasban) pedig közel 140 ezren.

Médiapiac

Baloldali aktivisták és antifák támadtak egy forgatócsoportra

A városban uralkodó tarthatatlan állapotokról készítettek volna műsort, amikor rájuk támadtak az aktivisták, egy jobboldali politikust tojással dobáltak meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elszabadultak az indulatok a Lyon no-go zónájaként emlegetett la Guillotière nevű kerületben, amikor a CNews hírportál megbízásából egy forgatócsoport érkezett a városba, hogy a környéken uralkodó tarthatatlan állapotokról készítsenek riportot. A kerületre akkor figyelt fel a média, amikor bejelentették, hogy a kerület egyik boltját, a Casino lánchoz tartozó szupermarketet Gabriel-Péri téren lévő boltját bezárják délután 5 órakor, mivel nincsenek biztonságban az ott dolgozók, olyan sok a környéken a drogos.

A CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A tiltakozó tömeg ellenére megkezdték a forgatást, melyen Jordan Bardella jobboldali politikus is részt vett, a távolból azonban petárdadurrogás hallatszott, és közvetlen közelről is megzavarták a forgatást.

Szélsőbalos és antifa aktivisták támadtak a stábra, mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze és lefasisztázták a riportert és a politikust, továbbá azt skandálták, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit.

A les Daltons nevű rapper banda néhány tagja is részt vett a megmozduláson, ők már korábban is felhívták magukra a hatóságok figyelmét azzal, hogy rendszeresen tartanak városi rodeókat, ami miatt több személyt is letartóztattak közülük. A banda felvételt készített, melyen látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.


Videólejátszó

Lyon polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet közleményt adott ki a történteket követően, melyben azzal vádolja a műsor készítőit, hogy csupán az volt a céljuk, hogy megbélyegezzék a szóban forgó kerületet és az ott lakókat. A városvezető szerint pozitív dolgok is történnek a la Guillotière nevű kerületben.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Jordan Bardella is, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt firtatta, hogy ha Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Franciaországban nincsenek törvényen kívül eső területek, akkor a la Guillotière nevű városrész vajon mi.

Bardella arról is beszámolt a műsorban, hogy az említett lyoni városrészben hemzsegnek a drogos illegális bevándorlók és Marine Le Pen az egyetlen, akinek lesz bátorsága ennek véget vetni – írta a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom

Médiapiac

Nyertest hirdetett egy vidéki rádiós pályázaton és bírságolt az NMHH

A Kaposvár 97,5 MHz pályázat nyertesének az egyedül jelentkező Karc FM Média Kft.-t hirdette ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) cégtáblája Budapesten, az I. kerület Ostrom utca 23-25-ben, fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A heti ülésén a testület helytelen termékmegjelenítés miatt bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára, a Pesti TV-t pedig burkolt, a Hír TV-t túl hangos reklám miatt figyelmeztette.

A grémium a Balatonfüred 96,2 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásában nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

A testület 140 ezer forintos bírságot rótt ki a TV2 szolgáltatójára, amiért az Életmódi egyik júliusi, termékmegjelenítést tartalmazó műsorában reklámértékű információkat közölt egy benzinkút szolgáltatásairól, amit a jogszabályok nem tesznek lehetővé.

A Pesti TV szolgáltatóját a Boomerlázadás júliusi adásaiban megjelenő burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a Médiatanács, a műsorban bemutatott verseskötetről ugyanis olyan többletinformációkat tett közzé, amelyek a reklámokra jellemző módon segítették a népszerűsítést.

A Hír TV szolgáltatóját pedig azért figyelmeztette a testület, mert az év harmadik negyedévében tizennyolcszor adott le túl hangos reklámot vagy műsorelőzetest.

A médiatörvény a nézők védelme érdekében egyértelműen előírja, hogy a reklámok, a televíziós vásárlási műsorok, műsorelőzetesek, illetve az ezek közzétételét jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a nézők által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Álhíreket terjesztenek a baloldali médiumok

A betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Nem kétszázmillióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően

– hangsúlyozta a baloldali médiumok hazugságaira reagálva az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), amelyek a Jelen cikke nyomán azt az álhírt terjesztették, hogy ötmilliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben, idén tavasszal lejárt PCR-tesztet selejtez le az állam, ami mintegy kétszázmillió forint pluszköltséget jelent. 

Az Okfő közleménye szerint a beszerzett PCR-tesztek a kórházak számára folyamatosan rendelhetők a koronavírus-járvány kezdete óta. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a rövid idő alatt eredményt adó, így a járvány hatékonyabb kezelését biztosító gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét. 

Az egészségügyben mindig a betegbiztonság a legfontosabb szempont, éppen ezért a betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú

 – húzták alá a Magyar Nemzet cikke szerint.

Tovább olvasom