Kövess minket!

Médiapiac

Az RTL Klub nem tágít

Eddig több százmilliárdot zsebeltek be a kábeltársaságok azzal, hogy fizetős csomagjukba tették be az RTL Klubot. Amely nem tágít a fizetősségtől. Műsoruk továbbításához az írásos engedélyeket a kábelszolgáltatók csatornánk vonatkozásában eddig is tőlük szerezték be. „Az RTL Klub most éppen arról döntött, hogy a jövőben ezt az engedélyt csak ellenszolgáltatás fejében biztosítja” – teszik hozzá. Itt a válasz a kábeleseknek.

Szalai Annamária médiahatóság elnöke tegnapi nyilatkozatából „egyértelműen kiderül, hogy jogos igénynek tartja az RTL Klub díjra vonatkozó igényét, valamint fontosnak tartja a kábel-előfizetési díjképzés átláthatatlanságának megszűntetését” – áll a csatorna pénteki közleményében. Szerintük az a szándék, hogy ezeket a kérdéseket a készülőben lévő új médiaszabályozás rendezze, egyben azt is jelenti, hogy 2011-től új időszámítás kezdődhet a kábelszolgáltatók és a televíziós műsorszolgáltatók viszonyában.

Az RTL Klub már a korábbiakban is többször jelezte, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, az elmúlt 13 év történései jelentős piaci anomáliákat okoztak. Az országos kereskedelmi televíziók indulásakor az alakuló tévék műsorait a kábeltársaságok nem az úgynevezett – Magyarországon csak a közszolgálati csatornákat tartalmazó – szociális csomagba, hanem a jelentősen drágább bővített csomagba tették. A szolgáltatók így az évek során több százmilliárdos bevételre tettek szert, amely összegen csak a tematikus adókkal osztoztak és osztoznak a mai napig is – írják.

AzRTL Klub kifogásolja, hogy így a bevételekből „csak éppen az a két adó nem részesül, amelyek a legnagyobb szerepet játszották abban, hogy az előfizetők a drágább csomagokat választották”. Mindeközben a kábelszolgáltatók ráadásul jelentős állami támogatásokhoz is jutottak a hálózataik fejlesztéséhez, amelynek anyagi fedezetét éppen az országos kereskedelmi televíziók koncessziós díja adta. Így ma Magyarországon az a helyzet, hogy a kábel-előfizetők gazdagítják a kábelszolgáltatókat, fizetnek sok olyan csatornáért is, amelyet ritkán vagy akár soha nem néznek. „A kábelszolgáltatók a nekik befolyó tízmilliárd feletti éves bevételeiken csak éppen azokkal a társaságokkal nem osztoznak, amelyeknek elsősorban köszönhetik ezen bevételeik keletkezését”.

Álláspontjuk szerint ez a helyzet közgazdaságilag és erkölcsileg egyaránt elfogadhatatlan. Így a probléma végletes leegyszerűsítésének tartják a szolgáltatók azon álláspontját, amely törvényszerűnek tekinti, hogy az általunk szorgalmazott díj bevezetése a kábel-előfizetések drasztikus emelkedéséhez vezetne. Nem kell ugyanis ettől tartani, ha a kábelszolgáltatók maguk is szemléletet váltanak és azokat a csatornákat szerepeltetik legnagyobb csomagjaikban, amelyekre valóban tömeges nézői igény mutatkozik.

Téves hivatkozásnak tartják azt is, hogy az akár analóg, akár digitálisan szabadon fogható (free to air) csatornák díjigényét a szolgáltatók a „miért fizessek azért, ami ingyen van?” kérdéssel próbálják lesöpörni az asztalról. A szabadon fogható csatornák vétele ugyanis – a jelenlegi jogi helyzetben is – csak az állampolgárok, azaz a nézők számára ingyenes, amennyiben a nézők ezt a vételi módot választják. Az adás továbbítása kábelen, vagy bármilyen más, a földfelszíni műsorszórástól eltérő módon azonban már most is engedélyhez kötött.

Ezeket az írásos engedélyeket a kábelszolgáltatók csatornánk vonatkozásában eddig is tőlük szerezték be. „Az RTL Klub most éppen arról döntött, hogy a jövőben ezt az engedélyt csak ellenszolgáltatás fejében biztosítja” – teszik hozzá.

 

Médiapiac

Bear Grylls Kijevben forgat

Meglátogatta Zelenszkijt is. Spoiler: túlélte.

Közzétéve:

Bear Grylls ellátogatott Kijevbe forgatni, ahol meglátogatta Volodimir Zelenszkijt.

Leszögezte, „olyan élmény volt ez számomra, mint még semmi más”,

ami érdekes kijelentés, tekintve, hogy miket fogyasztott Grylls a műsoraiban. Hozzátette, ahogy az ország télbe borul, és az infrastruktúrát támadások érik, emberek millióinak a túlélés mindennapos küzdelmet jelent – írta a Mandiner.

Kifejtette, hogy ezen a műsoron keresztül „a világ egy olyan oldalát láthatja Zelenszkij elnöknek, amelyet eddig még soha nem mutattak meg. Azt szerettem volna megkérdezni, hogy valójában hogyan birkózik meg a helyzettel… Sokkal többet kaptam.”

Tovább olvasom

Médiapiac

10. születésnapját ünnepli a Dankó Rádió

Tíz évvel ezelőtt, 2012 decemberében szólalt meg először az éterben a Dankó Rádió. A magyar zene rádiója hiánypótló, változatos műsorkínálatával hamar megtalálta hallgatói bázisát, és amellett, hogy komoly hagyományőrző szerepet tölt be, folyamatos megújulás jellemzi. Jeles jubileuma alkalmából a csatorna több különleges tartalommal, érdekességgel várja hallgatóit, így érdemes figyelemmel kísérni Facebook-oldalát is. Az ünneplés megkoronázásaként nagyszabású koncerttel készül, amelyen többek között olyan kiválóságok lépnek fel, mint Rost Andrea, Bangó Margit vagy Miller Zoltán és Vágó Bernadett. A Dankó 10 Gála műsorát a Dankó extra című műsorban december 25-én hallhatják először a hallgatók, az ismétlés december 31-én lesz. A gálaműsort december 31-én a Duna is műsorára tűzi.

Közzétéve:

Borítókép: Bojtos Luca opera énekmûvész, színész énekel Hankó József prímás zenekarának kíséretével a Dankó Rádió Dankó Klub elnevezésû utazó elõadásában, a Csendül a nóta, száll a muzsika címû mûsorban a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban. MTVA Fotó: Zih Zsolt

A közmédia egyik legfiatalabb rádióadója Dankó Pista neves cigányprímás, nótaszerző nevét viseli, zenei kínálatában ehhez igazodva klasszikus magyar nóták és cigányzenék hallhatók, a repertoárt pedig operett slágerek, népdalok, valamint világzenék is színesítik.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Dankó Rádió immár tíz éve tölti be közszolgálati szerepét, azáltal hogy a gazdag hazai zenei gyűjteményünket bemutatva a médiából egyre inkább kiszoruló magyar nótát, cigányzenét, valamint a többi hagyományos zenei stílust visszahozza a mindennapokba.

„Az elmúlt évtizedben folyamatos törekvés volt a zenei- és műsorkínálat hallgatói igényekhez igazodó bővítése és megújítása, emellett a közmédia kulturális missziójának részeként a magyar zene rádiója nagy hangsúlyt fektet az ismeretterjesztésre is a közös kulturális értékeink közvetítése érdekében” – fogalmazott.

Az elmúlt évtizedben a csatorna mind összetételében, mind zenei kínálatában sokat változott, de a küldetése mindig ugyanaz maradt; a magyar zene népszerűsítése és ápolása, a hagyományos zenei stílusok őrzése. A legutóbbi megújulással a Dankó Rádió új műsorral bővült; az Aranylemezekben az örökzöld slágerek kapják a főszerepet. Idén augusztus végétől minden hétköznap délelőtt felcsendülnek az 1930-40-es évek sanzonjai, kupléi és filmzenéi, az 1950-60-as évek táncdalai, az 1960-70-80-as évek beat-, pop- és rocksikerei, valamint zenés színházi előadások és musicalek népszerű betétdalai is. Az örökzöld slágerekkel a Dankó Rádió tematikus hétvégéi során is találkozhatnak a hallgatók, amelyek során egy-egy előadó munkásságát elevenítik fel.

A közönség többször találkozhatott élőben is a rádió csapatával, hiszen tíz év alatt számos külső helyszínről jelentkezett élő adással. Kilenc évvel ezelőtt máig nagy sikernek örvendő ingyenes koncertsorozatot is indított a rádió, a Dankó Klub – amely házhoz viszi az élő zenét, magyar nótákat és örökzöld slágereket – határainkon innen és túl több mint 60 nagy sikerű előadást könyvelhetett el. Kiemelten fontos emellett a világ magyarságának összekötése, hiszen a rádiónak a világ számos pontján vannak hallgatói.

A Dankó Rádió csapata és a hallgatói között egyedülállóan szoros a kapcsolat, nem véletlenül alakult ki az évek során, hogy ez a közösség „Dankó család”-ként hivatkozik önmagára.

A Dankó Rádió csatornaigazgatója, Eredics Gábor kifejtette: „Tíz évvel ezelőtt az éterben egy semmi mással össze nem téveszthető rádió szólalt meg. Születése izgalmas pillanatait követően hamar kiderült, hogy a csatorna a hallgatóit egy csapásra megtalálta, de ennek fordítottja is igaz volt: a hallgatók is azonnal rátaláltak a Dankó frekvenciáira országszerte és azon túl is. Sok-sok hallgató családtagként viszonyul hozzánk azóta is, ismerik műsorainkat, szerkesztőségünk munkatársait is. Mi is hasonlóképpen tekintünk rájuk, figyelünk kéréseikre, szeretettel teljesítjük azokat, sőt megpróbáljuk előre kitalálni, kikutatni azokat.”

A jubileum alkalmából közös ünneplésre hívja a csatorna a hallgatóit, a Facebook-oldalán megosztott érdekességek mellett születésnapi gálakoncerttel is készül.  Az ünnepi esemény fellépői között ott lesz Rost Andrea, Bangó Margit, Szulák Andrea, Miller Zoltán és Vágó Bernadett, a Dankó Rádió népzenei csapata, és színpadra lépnek a népszerű műsorvezetői is. A Dankó 10 Gála műsorát a Dankó extra című műsorban december 25-én 10:04 és 11:57 között hallhatják először a hallgatók, az ismétlés december 31-én 18:04 és 19:57 között lesz. A gálaműsort december 31-én a Duna is műsorára tűzi.

Tovább olvasom

Médiapiac

Cenzúrázták Ursula von der Leyen videóját

Az Európai Bizottság elnökének oldalára reggel került fel egy videó, amit hirtelen leszedtek, majd visszakerült oda, de már szerkesztve. Ám az internet megőrizte az eredeti változatot is.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A 888.hu nevű portál azt írja, hogy szerda reggel felkerült egy videó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének Twitter-oldalára. A bejegyzésben az áll, hogy Oroszországnak meg kell fizetnie szörnyű bűneiért – emlékeztetett rá a V4NA hírügynökség.

“Együtt fogunk működni a Nemzetközi Büntetőbizottsággal, és segítünk létrehozni egy speciális bíróságot, amely Oroszország bűneinek tárgyalását végzi. Partnereinkkel együtt gondoskodni fogunk arról, hogy Oroszország az oligarchák befagyasztott pénzeszközeivel és központi bankjának eszközeivel fizessen az általa okozott pusztításért.”

– olvasható Ursula von der Leyen soraiban.

A videót ugyanakkor gyorsan letörölték az oldalról, majd visszakerült, de megvágva. Von der Leyen ugyanis elmondta, hány ukrán katona és civil esett a háború áldozatává. Ez a rész már nincs benne a videóban – hívja fel a figyelmet a 888.hu.

Az EB elnöke úgy fogalmaz:

“Oroszország ukrajnai inváziója halált, pusztítást és leírhatatlan szenvedést hozott. Mindannyian emlékszünk a bucsai borzalmakra.”

A felvételen jól látszik, hogy a kép ugrik egyet. Az a rész hiányzik a 888.hu szerint, hogy

„Becslések szerint eddig több, mint 20 000 civil és 100 000 ukrán katonatiszt halt meg.”

A portálnak sikerült két képernyőmentést szereznie a hiányzó mondatokról.

Illetve a YouTube-ra szemfüles internetezők fel tudták tölteni a teljes, vágatlan videót is:

De a csel nyomtalanul nem tűnhetett el, a Google keresések között megtalálható a hiányzó rész az EB hivatalos oldala alatt, írják a cikkben.

Egyébként pontos információk nincsenek az ukrán és orosz elesettekről, emlékeztet a 888, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban csak becslésekre támaszkodhatunk.

Tovább olvasom