Kövess minket!

Médiapiac

Az RTL-es Kolosi Péter mellett az ex-TV2-s Bárdos András és felesége is jóban volt Gyurcsányékkal

Több éven keresztüli közös nyaralások, Tina Turner-koncert, kubai szilveszteri buli is belefért a „független” televíziósoknak a szocialista vezetőkkel.

Borítóképünkön az érintettek, fotó: mandiner.hu

A minap Bohár Dániel egy Facebook-posztjában egy fotóra hívta fel a figyelmet, amelyen Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára látható, mögöttük pedig az a Kolosi Péter, aki jelenleg az RTL Klub vezérigazgató-helyettese. Kolosiról tudott, hogy Dobrev Klára középiskolai barátja, Gyurcsányék esküvői tanúja, így vezeti most az RTL Klubot, amely állítása szerint független médium – emlékeztet a Mandiner cikke.

Nem ez az egyetlen szál a médiához

Gyurcsányék 2010 előtt kormányzásuk során informális kapcsoltaik révén igyekezték a médián keresztül befolyásolni a közhangulatot. Az RTL Klubhoz nem csupán Kolosi volt a kapocs, hanem Batiz András is, aki előbb a televízió műsorvezetőjeként dolgozott, majd Gyurcsányék kormányszóvivője lett.

De nem csak az RTL-hez, hanem a TV2-höz is személyes kapcsolatok fűzték a Gyurcsány-Dobrev-kettőst, méghozzá Bárdos Andráson és feleségén, Máté Krisztán keresztül. Máté Kriszta épp az RTL-es Kolosi Péterrel járt együtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (akkor még főiskola) tévés szakára, sőt, elmondása szerint annyira jó barátok voltak Kolosival, hogy „mindenki azt hitte, hogy előbb-utóbb összeházasodunk”.

A közeli viszony pedig azóta is tart, Máté Krisztina jelenleg is az RTL Klubnál dolgozik producerként (Cápák között című műsor). 

Gyurcsány kormányzása alatt viszont Máté Krisztina a férjével, Bárdos Andrással a Tények műsorvezetője volt. Máté egyetemi barátján, Kolosi Péteren keresztül hamar összeismerkedett Dobrev Klárával, a viszony pedig annyira jó lett, hogy többször utaztak is együtt: 2003 szilveszterén például Medgyessy Péter akkori miniszterelnök mellett a kubai Melia Las Americas hotel vendége volt az akkor még miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozó Gyurcsány Ferenc, felesége, Dobrev Klára, aki Medgyessy kabinetfőnöke volt a választási kampányban, valamint Bárdos András és neje, Máté Krisztina. Bárdos azt mondta, hogy évek óta ugyanazzal a baráti társasággal szilvesztereznek, és ez történt most is. Erről részletesebben itt olvashat.

A másik ilyen közös megjelenés Tina Turner 2009. február 7-8-i koncertje volt, amelyre Gyurcsány Ferenc is kilátogatott, és ezt az akkori kormány szóvivője is elismerte. A koncerten ott volt Bárdos András is, amikor a Magyar Nemzet ezt megírta, Bárdos közölte: „véletlenül” futott össze a büfében Gyurcsány Ferenccel.

Bárdosék Gyurcsány-kapcsolatáról írt az Index is korábban. A lap szerint Bárdosék közeli barátságban vannak Gyurcsány Ferencékkel, a két házaspár gyakran találkozik balatoni hétvégeken, nyaralásokon is. A lap a kubai nyaralást és a Tina Turner koncertet is felemlegeti, valamint felidézi, hogy Bárdos 2007 februárjában egy Orbán Viktorral készült interjúban nem emlékezett arra, hogy Gyurcsány Ferenc a tévéostrom alatt éppen neki nyilatkozta, hogy személyesen adott utasítást az épület megvédésére.

Gyurcsányéknál lobbizó „független” sajtó? 

Gyurcsány miniszterelnöksége alatt írt arról a Manager Magazin, hogy a kereskedelmi tévék vezetői nem akartak 2006. május elejéig várni arra, hogy koncessziós szerződéseiket meghosszabbítsa az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), ezért az azt megelőző egy esztendőben folyamatosan lobbiztak a számukra kedvező döntés mielőbbi meghozataláért.

Az idézett cikk szerint míg az RTL Klub lobbizó csapata a „keménykedést”, addig a TV2 az őszinteséget választotta tárgyalási stratégiának. Egy piaci szereplő pedig azt állította, az RTL Klub a zsarolástól sem riadt vissza a vezető politikusokkal folytatott informális megbeszéléseken. Az írás azt is megemlíti, hogy a kormányfő feleségének, Dobrev Klárának az egyik legjobb gimnáziumi barátja és esküvői tanúja Kolosi Péter, az RTL Klub akkori programigazgatója volt, míg a TV2-ről ismert Bárdos András–Máté Krisztina házaspárral Gyurcsányék együtt járnak nyaralni.

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom