Kövess minket!

Médiapiac

Az RTL a digitális tartalmakban látja a jövőt

Exkluzív sajtóbeszélgetés keretein belül ismertette az RTL Magyarország vezetése a változó terjesztési feltételeiket, illetve az RTL Most platformmal kapcsolatos jövőbeni terveiket, de ízelítőt kaphattunk az elkövetkezendő időszak műsorstruktúrájából is.

Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója elsőként ismertette a megújult ÁSZF-et, amelynek kapcsán elmondta, hogy a társaság három évvel ezelőtt, 2016-ban kezdett el terjesztési díjakat szedni, így egyrészt a törvényi előírásoknak való megfelelési kötelezettség okán, másrészt az eltelt idő tapasztalatainak ismeretében, egy olyan új, 2019. július elsejétől érvényes terjesztési szerződéses feltételeket adnak ki, amelynek előkészítése során összegyűjtötték az iparági visszajelzéseket, meghallgatták és figyelembe vették a terjesztő partnereik kéréseit, valamint egyeztettek az illetékes hatóságokkal, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel is.

Mivel a Médiatörvény alapján az RTL Klub jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatónak minősül, ezért számtalan előírásnak kell megfelelnie, amelyeket maximálisan be is tartanak – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Például:

– árukapcsolás tilalma

– egyenlősség elve

– közzétételi kötelezettség

Kihangsúlyozta, hogy az új ÁSZF kialakításakor a kiszámíthatóság, a minőség, a hosszú távú gondolkodás, a korrektség és az átláthatóság vezérelte őket kialakításakor. Az előírt szerződéskötési kötelezettség érvényesülése érdekében az RTL Klub 2019. július elsejétől érvényes terjesztési feltételeit az M-RTL Zrt. a hatályba lépést megelőző 30 nappal korábban, 2019. május 31-én honlapján közzé is tette.

Ami nem változik, hogy kiszámíthatóak vagyunk, és ez nagy érték a mai rohanó világban, a gyorsan változó iparágunkban

– mondta. Kiemelte, hogy a közelmúltban megjelent hírek, köztük a múlt héten, a kormány közeli sajtóban napvilágot látottak, nem fedik a valóságot, és mint az a csatorna 2019. május 30-án kelt sajtóközleményében is olvasható volt, bukásról nem lehet beszélni, a szóban forgó orgánumok pedig jogi eljárásra készülhetnek. (Például az Origón, a TV2 hírműsorában, a Tényekben és a 888.hu portálon is a Hatalmasat bukott az RTL Klub felütéssel reagálták le az RTL Magyarország 2018-as évről szóló jelentését – szerk.) Ennek kapcsán elmondta, hogy a cégcsoport teljes magyarországi érdekeltségeit illetően összesen 8 millió eurós nyereséggel zárták az előző üzleti évet (EBITDA).

Itt az RTL Most+!

Vidus Gabriella a lineáris műsorszolgáltatás kapcsán egyértelműen kijelentette, hogy nem kívánják tovább fragmentálni azt, tehát több más hazai médiacsoporttal – köztük a TV2-vel – ellentétben nem terveznek több csatornát indítani, viszont erőteljesen hisznek a digitális technológiában, amelyekhez olyan reklámkiszolgáló megoldások szükségesek, amelyek már a csatorna rendelkezésre állnak. A totális videós stratégiát folytatván érkezik az RTL Most mellé az RTL Most+, amellyel igyekeznek prémium minőséget képviselni a disztribúciós partnereik felé, modernizált köntösben, kevesebb reklámblokkal, Chromecast lehetőséggel, HD minőségű videókkal, hosszabb ideig elérhető tartalmakkal és élő műsorral.

Rámutatott, hogy bár az Alvilág című sorozat – lineáris értelemben – nem hozta azokat az elvárásokat, amelyekre számítottak, de sokat tanultak belőle. Vidus Gabriella azt is elárulta, hogy a nézettségben akár tíz százalékos növekedést is jelenthetne, ha együtt tudnák mérni a lineáris és a digitális elérést, mert mint mondta:

Továbbra is fontosak a lineáris nézettségi adatok, de jelentőségük csökkent a korábbi évekhez képest.

Jelezte továbbá, hogy a jövőben olyan tartalmakat is gyártanak majd, amelyek nem csak a lineáris sugárzásban lesznek elérhetők, de a premierjük is valamelyik digitális platformon lesz. Az első ilyen produkció a következő 18 hónapban érkezhet meg.

Emelkedő terjesztési díj

Grósz Judit, az RTL Magyarország digitális és üzletfejlesztési igazgatója ismertette az új terjesztési ÁSZF részleteit, bejelentve, hogy az eddigi 150 forintról 181 forintra nő az RTL Klub legkedvezőbb terjesztési díja. Az áremelkedést több dologgal – köztük az infláció mértékével, illetve elsősorban a tartalom-beszerzését terhelő költségek emelkedésével – magyarázta. Az új tarifa 2019. július elsejétől lesz érvényben, a korábban négylépcsős, most már kétlépcsőssé váló kedvezményrendszer 2022. december 31-ig érvényes.

Grósz Judit

Az RTL Klub műsorának több mint a felét saját gyártás teszi ki, ami lehetővé teszi, hogy a számunkra fontos 18-49-es célcsoportban, főműsoridőben a továbbiakban is piacvezetők tudjunk lenni

– mondta, majd hozzátette, hogy a cél az, hogy mindkét világban, így a lineárisban és a digitálisban is piacvezetők legyenek, amelyhez óriási befektetésekre van szükség, de nagy lehetőségeket is tartogat számukra.

Az RTL Most eredményei kapcsán Grósz Judit elmondta, hogy 2,8 millió regisztrált felhasználója van a hétezer címmel rendelkező szolgáltatásnak, amelyet havonta több mint félmillióan használnak aktívan, a videóindítások száma pedig egy nap meghaladja a háromszázezret. Az átlagos streaming idő hatvan perc körül alakul, a legnézettebb huszonöt tartalom 90%-a pedig saját lokális gyártású műsor. A regisztráltak 70 százaléka a 18-49-es korcsoportba tartozik.

Új sorozatok, nagy visszatérések

Vidus Gabriella a műsorstruktúra kapcsán szűkszavúan csak annyit mondott, hogy érkezik a Mi kis falunk negyedik évada, folytatódik a Drága örökösök és A Tanár, de bőven tartogatnak az évben meglepetéseket is. Az biztos, hogy érkeznek új sorozatok, mint a június 10-én debütáló Megtörve (hétköznaponként 19:35-kor), az Isten belájkolt és a Mr. Whiskey. Hamarosan indul az RTL Klub új reality párkereső show-ja, a Love Island, ahol festői környezetben szingli nők és férfiak tesznek arra kísérletet, hogy megtalálják az igazit. Párokba rendeződnek, feladatokat hajtanak végre, a nyertes pár pedig 20 millió forinttal lehet gazdagabb. a show műsorvezetője az Éjjel-nappal Budapestből megismert Lali lesz. Illetve újra lesz Házasodna a gazda és X-Faktor is.

Kolosi Péter vezérigazgató-helyettes, programigazgató elmondta, hogy Baló György halála után nem terveznek a Magyarul Balóval című műsorhoz hasonló produkciót, de az információs műfajhoz tartozó műsorok – mint amilyen a Toplista vagy az Isten veled, Magyarország! – bővülése előfordulhat.

Vidus Gabriella zárásképpen a csatorna jelenlegi pozíciójáról beszélt, amellyel kapcsolatban annyit mondott, hogy minden hónapban piacvezetők a konkurens TV2-vel szemben. Újságírói kérdésre elárulta, hogy nagyságrendileg 800 millió forintos állami hirdetési bevétellel számolnak, és a kormánytól érkező hirdetéseket az elmúlt években sem utasították vissza, de nem is keresték meg a csatornát.

Médiapiac

Soros tényellenőrzői inkább megvédik Bident, mintsem ellenőrzik

A PolitiFactet működtető szervezet mögött az amerikai tőzsdespekuláns pénze is feltűnik.

Közzétéve:

Borítóképünkön Soros György amerikai milliárdos, fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan

A NewsBusters nevű oldal által készített kutatás, amelyre a V4NA hírügynökség hívta fel a figyelmet, Biden első 100 napját vette górcső alá, és kiderül belőle, hogy a PolitiFact nevű tényellenőrző oldal mindössze 13 egyéni tényellenőrzést végzett az elnök állításaival kapcsolatban. Ugyanakkor 106 olyan dolgot ellenőriztek, amely Bidenről szólt.

“Más szavakkal: sokkal érzékenyebbek arra, ha valaki hazudik Bidenről, mintha Biden hazudik”

fogalmazott a NewsBusters szerkesztője, Tim Graham.

A felmérés szerint a 13 vizsgált Biden-állításból 8 valamiféle hamisságot tartalmazott, ennek ellenére sosem adtak nekik “Pants on Fire” minősítést, ami az egyértelműen hamis kategóriát jelenti.

A Bidenről szóló 106 ellenőrzött anyagból 91, tehát nagyjából 86 százalék, legalább “többnyire hamis” besorolást kapott, 24-et láttak el “Pants on Fire” minősítéssel.

Összességében megállapították, hogy Biden PolitiFact-oldala azt mutatja, hogy 2007-től 169 alkalommal került a „Truth-O-Meter”-re, és kiderült, hogy 67-szer igazat adtak neki, míg 78-szor kapott “többnyire hamis” minősítést.

Ezzel szemben Donald Trumpnak 931 ilyen tényellenőrzése van, és közülük 692 többnyire “hamis” vagy még rosszabb (74,3 százalék).

A PolitiFact.com 2007-ben a Tampa Bay Times nevű újság projektjeként jött létre. Az irányítását a lap kiadója, a Poynter Institute for Media Studies nevű szervezet 2018-ban vette át.

A Poynter Institute ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF). Az OSF honlapja szerint a szervezet több százezer dolláros juttatásokban részesült: 2019-ben 167 ezer dollárt, 2017-ben 300 ezer dollárt, 2016-ban 25 ezer dollárt kapott.

A Poynter Institute országos tanácsadó testületében is feltűnnek figyelemreméltó nevek. Ott van például Christa Scharfenberg, aki a Center for Investigative Reporting nevű Soros-szervezet vezetője. Az OSF honlapja szerint a Center for Investigative Reporting 2018-ban 650 ezer dollárt, míg 2016-ban közel 660 ezer dollárt kapott.

Tovább olvasom

Médiapiac

Színháztörténeti titkok nyomába ered az M5 új műsora

A szombaton kezdődő hatrészes sorozatban magyar színészlegendák kulisszák mögötti életét ismerhetik meg a nézők.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A hatrészes Promenád című tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai.

Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört életek. A műsor Sztankay Ádám blogsorozatán alapul.

A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a 20. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak

– fogalmazott az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, és az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt. Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem.

Az első epizódban – amely május 8-án, szombaton 21 óra 5 perctől látható – Bajor Gizi történetét ismerhetik meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban beárnyékolja sikerekben gazdag életét.

Borítókép: Sztankay Ádám újságíró a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírósági ítélet: érvénytelen a Klubrádió pályázata

A médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Az NMHH közleménye szerint a bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Emlékeztettek: a Klubrádió a médiatanácsnak azt a március 10-ei döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiósfrekvencia-pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként benn maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult.

Hozzátették, a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletében kiemelte: a médiatanács helytállóan állapította meg, hogy

a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

Azt írták, a szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot.

“Mindezek alapján a médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani”

– tudatták a közleményben.

Az NMHH szerint az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták: a médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania – tették hozzá.

Közölték azt is, a törvényszék szintén osztotta a médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul.

A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is – tették hozzá -, hogy ez nem csupán formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna.

A bíróság álláspontja szerint

a médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely “tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének”, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon

– írták.

Az ítélet nem jogerős, a közlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető – áll az NMHH közleményében.

Tovább olvasom