Kövess minket!

Médiapiac

Az NMHH költségvetését tárgyalták a parlamentben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2020-as költségvetésének végrehajtásáról szóló javaslat tárgyalásával kezdte meg csütörtöki munkáját az Országgyűlés.

Pixabay

Szűcs Lajos, a parlament költségvetési bizottságának előadója jelezte: mivel a médiahatóság a jogszabályok szerint nem nyújthat be törvényjavaslatot, ezért az Országgyűlés költségvetési bizottsága a benyújtó, de a javaslatot a NMHH készíti elő.

Közölte, a törvényjavaslat négy külön költségvetés végrehajtásáról számol be: tartalmazza az NMHH, a médiatanács, a médiatanács kezelésében lévő előirányzatok, valamint az MTVA zárszámadását is.

Elmondta, hogy

az NMHH a kiadásait két forrásból fedezi: költségvetési hozzájárulásokból és saját bevételekből, ilyenek például a frekvenciadíjak, az azonosítók lekötéséért és használatáért, továbbá a hatósági eljárásért fizetett díjak, valamint a felügyeleti díjak.

Ismertette: az Országgyűlés 38,4 milliárd forinttal hagyta jóvá az NMHH 2020-as költségvetési előirányzatát, amihez képest a kiadás 37,2 milliárd forint volt, azaz 3,1 százalékos megtakarítást ért el a hatóság.

Hozzátette: a médiatanács kiadásainak 456,3 millió forintos összege az eredeti előirányzat 72,8 százalékos teljesítését mutatja, míg a költségvetési bevételek 540,3 millió forinttal teljesültek, ami az eredeti előirányzatok 86,2 százaléka.

Kitért arra is, hogy a médiatanács kezelésében lévő kiadási és bevételi előirányzatok teljesülése 1,3 milliárd forint volt, míg az MTVA kiadásainak összege 88,8 milliárd forintot tett ki.

Szűcs Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy mind a négy zárszámadást független könyvvizsgáló auditálta, megállapítva, hogy azok a gazdálkodásról, a vagyoni helyzetről valós és megbízható képet nyújtanak.

KDNP: az NMHH felelősen gazdálkodott

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka úgy értékelt: az NMHH 2020-ban is magas színvonalú, tartalmas szakmai munkát végzett, és hozzájárult munkájával ahhoz, hogy a magyar emberek számára hatékonyabbá és tartalmasabbá váljon a munka, a tanulás, a szabadidő, a tájékozódás, a szórakozás és a magánélet.

Kiemelte: a zárszámadás adataiból az látszik, hogy mind az NMHH, mind a médiatanács hatékonyan és felelősségteljesen gazdálkodott, nem halmozott fel hiányt, a bevételek összege pedig mindkét esetben magasabb volt, mint a kiadásoké.

Kitért arra is: az NMHH tavaly is számos médiaértést erősítő programot folytatott, így a Bűvösvölgy programmal támogatta a 9-16 éves korosztály médiatudatosságát, valamint az elmúlt években komoly lépéseket tett a fiatalkorúak védelmében az online zaklatások, visszaélések ellen, és a kiskorúakra káros tartalmak bejelentésére szolgáló jogsegélyszolgálatot is működtet.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka azt mondta, valóban szükség lenne médiatudatosságra, azonban a több mint 100 milliárd forintból működő “agymosó kormánypropaganda”, sem a köz tájékoztatásához, sem pedig a médiatudatossághoz nem tud elég segítséget nyújtani még ekkora összegből sem.

Bírálta a közmédiát, mert szerinte évi “100 milliárdból tájékoztatják félre a magyar embereket”, nem számolnak be például arról, hogy nő a mélyszegénység, hogy mennyien kapnak 100 ezer forint alatti nyugdíjat, vagy hogy “durvul a járvány”, kevés a beoltott, a kormány pedig “tehetetlen és titkolózik”. Azt is kifogásolta, hogy a közmédia több hónapon keresztül nem számolt be az ellenzéki előválasztásról.

Szerinte ezt tájékoztatásnak nem lehet nevezni, csak “az igazság elhallgatásának”.

Fidesz: dicséretet érdemel az NMHH költségvetése

Hoppál Péter, a Fidesz vezérszónoka is elmondta, hogy a zárszámadás négy részegység költségvetését tartalmazza, és megjegyezte, hogy az MTVA büdzséje “borzolja fel” mindig a vitában a kedélyeket.

Rámutatott: 2020-ban a koronavírus-járvány következményeként számos világrendezvényt – így például az olimpiát, és a futball Európa-bajnokságot is – elhalasztottak a szervezők, ami jelentősen átrendezte a hatóság költségvetését is. Szerinte ugyanakkor minden tiszteletet és dicséretet megérdemel, hogy a hatóság nemzetközi összehasonlításban is mértéktartóan tervezve, kiválóan teljesítette költségvetését.

Úgy értékelt: az NMHH elnöke és a hatóság köszönetet érdemel azért, hogy 2020-ban, a világjárvány időszakában a költségvetési tervezést érdemi eltérés nélkül teljesíteni tudták, a tartalmi munka pedig folytatódott és gazdag értékeket hozott létre a magyar kultúra és a magyar társadalom számára.

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka szerint a múltban és a jövőben is pazarló az NMHH költségvetése, amely korlátok nélkül nőtt 2020-ban, és ugyanez lesz a helyzet 2022-ben is.

A képviselő vérlázítónak nevezte a kiadások emelkedését a közmédiában, továbbá azt, hogy ez a járvány éveiben történt, amikor az ország a túlélésért küzdött, és más, fontosabb célokra a kormány szerinte sajnálta a pénzt. Nem sajnálják viszont az adófizetők pénzét propagandára – tette hozzá.

Kifogásolta, hogy a médiatanácsra egyre többet kell költeni, és az MTVA is soha nem látott pénzből gazdálkodhat. Miközben a költségvetés nő, a nézőszám pont az ellenkező irányba mozog, az emberek elkerülik a közmédiát – fogalmazott Gurmai Zita, kijelentve, hogy az MSZP nem támogatja a javaslat elfogadását.

Borítókép: illusztráció

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tucker Carlsonnak nyilatkozott Szijjártó Péter

Az amerikai véleményvezér műsorában faggatta a magyar külügyminisztert.

Közzétéve:

Fotó: YouTube

Mit tanulhat Amerika Magyarországtól? Erről kérdezte Tucker Carlson, az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorának vezetője Szijjártó Pétert.

A magyar külügyminiszter megköszönte Carlsonnak, hogy az igazságot mutatja be Magyarországról, „szemben a nemzetközi liberális média hazugságaival”. Szijjártó kifejtette: az EU külügyminiszteri találkozóin, amikor a migrációt vagy a határok védelmét vitatják meg, gratuláló sms-eket kap más országokbeli kollégáitól. Ám amikor a vita után megkérdezi őket, hogy ők miért nem szólalnak fel, azt a hazai civil szervezetekkel és a liberális médiával, koalíciós partnerektől érkező nyomással magyarázzák. Szijjártó szerint más kormányok azért nem folytatnak őszinte migrációs politikát,mert nyomás alatt vannak a liberális média és a nem-kormányzati szervek részéről.

„Magyarországon ugyanakkor politikai stabilitás van, kétharmados kormányzati parlamenti többséggel, így megvan az a luxusunk, hogy azt mondjuk, amit gondolunk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Tucker Carlson kérdésére a magyar külügyminiszter úgy válaszolt: szerinte azért utálják Magyarországot, mert hazafias, keresztény, konzervatív, nemzeti érdekeket képviselő és egyúttal sikeres politikát folytat a magyar kormány. Magyarország azért veszélyes számukra, mert cáfolja azt az alapvetésüket, hogy csak az extrém liberális álláspont követése lehet sikeres a világban. 

Carlson ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte a liberálisok jobban félnek Magyarországtól, mint Kínától, és úgy látja, be fognak avatkozni a magyar választásba, amihez sok szerencsét kívánt végül Szijjártónak – írja a Mandiner.

Tovább olvasom