Kövess minket!

Médiapiac

Az igazság útján

Némi túlzással azt írhatnám, mint tűz és víz. Nagy Zsolt hevessége, Tenki Réka visszafogottsága akár még feloldhatatlan ellentétet is szülhetne közöttük. Ám ez koránt sincs így. Ráadásul vannak tulajdonságok, amelyek mindkettőjükre jellemzőek: természetesek, heves igazságérzetűek. Különleges helyet foglalnak el egymás életében. Ez könnyítette meg a közös munkát is, amikor eljátszották a tabudöntögető magyar thrillersorozat, a Mellékhatás főszerepeit.

Mikor éreztetek rá a tehetségetekre?

Tenki Réka (TR): Balett-táncos szerettem volna lenni, de a táncban nem voltam elég tehetséges, azt viszont tudtam, hogy csak olyan mesterséggel szabad foglalkoznom, amiben jól érzem magam, amiben képes vagyok fejlődni. A színjátszás ilyen lett az életemben. Kiskorom óta a színház a második otthonom, apai ágról sok rokonom dolgozott a kulisszák mögött. Alapvetően sohasem a magamutogatás vonzott, a mai napig nem ez a mozgatórugóm. Egyszerűen élvezem annak hatását, hogy érzelmeket váltok ki az emberekből, jó érzéssel tölt el a játék, hogy lehetőségem van belebújni különböző karakterek bőrébe, amire a való életben talán soha nem lenne alkalmam.

Nagy Zsolt (NZS): Egészen pontosan emlékszem a pillanatra. Tizenhét éves voltam, amikor Kisvárdán játszottuk a Tom Sawyer kalandjait a Panda Színházzal. Az előadás egy pontján azt kellett sírva kiabálnom, hogy nem akarok felnőtt lenni, nem akarok rossz ember lenni. Amikor vége lett, és lejöttem a színpadról, a barátaim valami furcsa, bizsergető érzésről számoltak be az alakításom látva. És ugyanezt éreztem magam is a színpadon. Ettől kezdve tudtam, hogy megvan bennem a képesség arra, hogy ha megszólalok, figyelnek rám, hatással tudok lenni emberekre.

Ha nem színművész lettem volna, vélhetően alsósokat tanítanék a helyi általános iskolában, és az is komolyan megfordult a fejemben, hogy kamionos leszek, de erről szerencsére még időben letettem.

Éreztetek-e különbséget a kezdő színművészre irányuló kritikai és a már ismert színművészre irányuló későbbi közönségfigyelem között?

TR: Tizenhat évesen álltam először színpadon. A különbséget nem abban érzem, hogy kik foglalnak helyet a nézőtéren, hanem abban, milyen energiával voltam jelen a színpadon az életem különböző periódusaiban. Egészen másképpen hatottam például abban az első előadásban, mint ma, amikor kilépek az Örkény színpadára. Azon múlik minden, hol tartok az életben, és ezt hogyan tudom áttranszformálni esténként a színház nyelvére.

Tenki Réka és Nagy Zsolt A hattyú című előadásban az Örkény Színházban (Fotó: Horváth Judit)
Tenki Réka és Nagy Zsolt A hattyú című előadásban az Örkény Színházban (Fotó: Horváth Judit)

NZS: Lépésről lépésre alakult. Minél többet tettem le az asztalra, minél jobban megismert a közönség, annál jobban tudtam kalibrálni magam színművészként, de persze mindig is szerettem meglepetést okozni, egy elvárt karakter életre keltése helyett valami egészen más figurát bemutatni.

Azt látom, hogy az emberek szeretik a következetességet, ha egy ember olyan, amilyennek megismerték, és nem adja fel az elveit. Egy színművész esetében ez különösen fontos, mert egyikünket sem csak a színpadi teljesítményünk alapján ítélnek meg, hanem az alapján is, milyen szerepet vállalunk a társadalomban, milyen gondolatokat fogalmazunk meg közszereplőként, milyen módon figyelünk az állampolgárokra. Azt látom, hogy ez a kiállás egyre fontosabb.

A politikai élet szereplői úgy szeretnének rendet tenni az országban, hogy a kritikai hangot elnémítják. Ítélkeznek, egészen szélsőséges gondolatoknak adnak hangot, mint például legutóbb a házelnök, aki szerint az ellenzék nem a magyar nemzet része, vagy hogy szánalommal tekint arra a képviselőre, akinek a személyi száma kettessel kezdődik. És ez az ember házelnök lehet. Az emberek előbb-utóbb ki fogják egyenesíteni a kaszáikat, ha akkorára nő a feszültség… És ez nem helyes. Az agresszió sehova nem vezet.

Igen, élesek a mondataim, mert üzenni szeretnék általuk. Nem arról van szó, hogy a művész úrnak éppen olyan kedve van, hogy beszól, akinek csak tud. Sokunknak van elege. Nem jó így élni. Nem jó egy olyan társadalom tagjának lenni, ahol a legfőbb közjogi méltóságok így gondolkodnak az emberekről, a nőkről, a barátainkról. Riporterként te is látod, mi alapján ítélnek meg díjakat, hogyan alakulnak a fizetések. Mindannyian látjuk!

Pályatársaitok szerint a sikeretek egyik titka, hogy sikerült megőriznetek a természetességeteket.

TR: (Nevet.) Remélem, ez nem is fog változni.

Előfordult, hogy eltévedtél?

TR: Nem vagyok bizonytalan, bírom a terhelést, alázatos, szorgalmas és maximalista vagyok. Inkább olyan történt, hogy nem jöttem ki jól a rendezővel, így a munka sem alakult megfelelően.

A harciasságotok lehet a másik titok. Színészként ez megnehezíti a dolgotokat.

TR: Szerintem inkább megkönnyíti.

Soha nem voltam konfliktuskerülő. Ha nem vagyok szabad, létezni sem bírok. Szerintem a színházi szakma is jobban jár, ha egy színész nem szolgalelkű, hanem egyenrangú félként tekint magára. Nem vagyok hisztis, csak a belső érzéseimre hagyatkozom. És megpróbálok dolgozni a megoldáson.

A jó rendező ezt észreveszi, és ő is elkezd kutatni, mert együtt sikerülhet megtalálni. Ha az érzéseimet elnyomnám, megkeseredett ember lennék, akinek semmi élvezetet nem nyújtana a hivatása.

NZS: Nem értek egyet, szerintem a heves igazságérzet nagyon megnehezíti a létünket mind művészként, mind emberként, de legalább bele tudunk nézni a tükörbe, képesek vagyunk mellkasi szorítás nélkül, szabadon lélegezni. Nem az a fontos ugyanis, hogy minél jobb autóval járjunk… Vagy hogy ott legyünk a kormány által támogatott művészek kezdeményezéseiben, vagy hogy mutyizzunk. Itt van Pálfi György esete, akinek a Nemzeti Filmintézet elkaszálta a filmjét, miközben olyanoknak ítéltek meg támogatást, akik soha életükben nem tettek le igazán komoly dolgot az asztalra.

Eltűnt a szakma, csak pénzosztó emberek vannak, akik megnyalják a gazda kezét, közben meg nem zavarja őket, hogy az a bundájukba törli a zsíros kezét.

Soha nem bizonytalanodtál el, hogy megéri-e hangot adni a véleményednek?

NZS: Soha. Bele kell állni a helyzetekbe! Ha minden jól alakul, a legidősebb fiam nyár közepén kimegy focizni a Bundesligába. Itthon több csapatban is játszott, volt, hogy fél év alatt kinyírták, majd búcsúzóul jól megalázták azért, mert kiderült, hogy én vagyok az apja. Ezeken a történeteken mindenki túl van, még a fiam is, aki csak erősebb lesz, és megtanulja, mi a becsület. Én viszont nem leszek túl rajtuk soha. Ezért sem fogom befogni a számat.

Az Örkény Színházhoz mindkettőtöket az igazgató, Mácsai Pál hívott, és amikor megkérdeztem tőle, mit látott bennetek, azt mondta, több mint tehetséges színművészeket.

TR: Az Örkény a nyugalmat, a békét, a bizalmat jelenti számomra. Pali nagyon jó igazgató, bármiben számíthatok rá, nagy ajándék, hogy tagja lehetek a társulatának.

NZS: Palival a Terápiában találkoztunk, ott alakult ki közöttünk a bizalom. Az Örkényben csupa olyan ember dolgozik, akik nagyon jók a saját területükön, de ami igazán hozzáad a színházhoz, az maga a feje. Pali nagyon okosan irányítja a működést. Szeretem azt a színházat, amit csinál. Azt szokták mondani, alternatív irányból érkeztem a klasszikus kőszínházakhoz, mert a pályám a Krétakörben kezdtem, de nem hiszem, hogy olyan nagy különbség lenne a kettő között. Még azt sem mondanám, hogy a Krétakör bátrabb volt. Az első tíz évem azzal telt, hogy folyamatosan improvizálnom kellett, ami sokat adott ahhoz, hogy ma kreatívan tudjak megközelíteni egy-egy karaktert.

A Párt című előadás próbafotója a Krétakörben, 2014.
A Párt című előadás próbafotója a Krétakörben, 2014.

Korábban azt nyilatkoztad, hogy azok, akik valaha tagjai voltak a Krétakörnek, soha nem fognak konszolidálódni. Kereskedelmi csatornán sorozatban szerepelni nem jelent konszolidációt?

NZS: Régen megdőlt az a mítosz, hogy az nem lehet jó színész, aki kereskedelmi csatornán szerepel egy sorozatban. Persze a tökéletes eredményhez szükséges megtalálni a legjobb alkotótársakat. Már csak azért sem lettem konszolidált, mert a Mellékhatás is tabukat döntöget.

Mi jelentette a fő motivációt, hogy elvállaljátok a főszerepet?

TR: Még nem játszottam sorozatban, és furdalt a kíváncsiság, milyen lehet.

Tenki Réka (Fotó: RTL Magyarország/Nánási Pál)
Tenki Réka (Fotó: RTL Magyarország/Nánási Pál)

De a lényeg a sorozat témája, illetve az, hogy egy kereskedelmi csatorna ezt bevállalta, méghozzá komoly színészgárdával. Egy sorozat sokat tehet, többekhez is eljuthat, mint egy színházi előadás vagy egy mozifilm, ami nagy felelősség.

Bizonyára számoltatok azzal is, hogy sorozatban szerepelni nagy erővel bír, hihetetlen ismertséget hozhat.

TR: Fontos, hogy egy színésznőnek maradjon titka. Ezért sem vállalok el akármit, nem szeretnék mindig mindenhol megjelenni, minden sorozatban beköszönni a képernyőkön keresztül. Csak olyan történetekbe szeretnék belehelyezkedni, amiket igazán fontosnak tartok.

NZS: Egymillió embernek beszélni a béranyaságról jó dolog.

Rengeteg fiatal lány kerül veszélybe. Van, akit a saját apja ad el hárommillió forintért, és kényszer hatása alatt szüli meg a gyereket. Ezért mondtam igent a szerepere. Természetesen a honorárium is motivált, már nem vagyok kénytelen 130–150 ezer forintért elvállalni egy darabot, nagyon jól érzem magam abból a pénzből, amit a sorozatért kaptam.

A legtöbb művésznek határt szab, mit tud. A Mellékhatás a határok átlépéséről is szól. Éreztétek-e valaha, hogy egy határt nem vagytok képesek átlépni?

NZS: Nem, már csak azért sem, mert az ember sokkal többre képes, mint gondolnák. Inkább olyan volt, hogy nem tudtam megfelelni az elvárásoknak. Éreztem, hogy rosszul közelítenek az adott karakterhez, és arra, ahogy ők látják, nem vagyok képes. Ez nem nagyképűség, arról van szó, hogy ha kiállsz a színpadra, állítasz valamit, és az állításod nem lehet rebegős, mert a nézők nem fogják elhinni. Amikor egy magasugró odaáll a 220 centis akadály elé, nem teheti fel magának azt a kérdést, sikerülni fog-e. Tudnia kell.

Megkeményített az élet. Mindig fenntartom magamnak a tévedés lehetőségét. A múltkor a Stúdió K Színház vezetője, Fodor Tamás kérdezte meg tőlem, miért állítok dolgokat olyan vehemensen. Azért, hogy végre megállítson valaki, és a sumákolás helyett valódi kérdést tegyen fel. Ha nincs mondanivalód, maradj csendben, de ha van, tedd oda! Gyakorlatilag azt csinálom, amit a varjú tesz a mogyoróval, kifeszítem a lényeget, ha pedig nem tudom feltörni, ledobom a földre, és megvárom, amíg egy autó átmegy rajta, majd utána összeszedem, ami maradt.

TR: Én éreztem, de erről nem igazán szeretnék beszélni, mert például abból, hogy van olyan, amit mások szakmaiságnak gondolnak, de én nem, sok konfliktusom volt.

Jól gondolom, hogy számodra sokat számított, hogy a sorozatbeli partnered Zsolt lesz?

TR: Zsolt a férjem legjobb barátja.

Nincsenek gátlások bennem vele kapcsolatban, csak a hihetetlen bizalom, azon kevesek közé tartozik, akik tehetségesek, és még jó is velük dolgozni. Őt már kiválasztották a Mellékhatás férfifőszerepére, amikor a rendező figyelmébe ajánlott engem.

NZS: Réka különleges helyet foglal el az életemben. Csányi Sanyi mintha a testvérem lenne. Mindketten nagyon sokat segítettek nekem, amikor mélyponton voltam. Hihetetlenül mély bizalom van közöttünk, olyan dolgokat tudunk egymásról, amiket senki más, közben meg van ebben a kapcsolatban szemérmesség is.

Milyen lelkiállapotban vágtatok neki a sorozatnak?

TR: Nagyon vártam. Minden új inspirálóan hat. Előtte olvastam a meddőségről, és megnéztem Pataki Zita vlogját is.

NZS: Eszembe jutottak azok a nők, akik nem tudják teljesíteni a születésszámot felpörgetni hivatott kormányprogramban írottakat. Feltettem a kérdést magamnak, vajon a meddő nők nem ugyanolyan állampolgárok, mint azok, akik részesültek a gyermekáldás szerencséjében?

Az általad megformált karakter, Ludmann Zsolt nagyon mai figura, sokak szerint NER-lovag. Hogyan építetted fel a karaktert, hogyan éreztél rá a gondolkodására?

NZS: Mindannyiunkban megvan az a sötétség, ami ezekben a modern kori lovagokban.

Nagy Zsolt (Fotó: RTL Magyarország/Nánási Pál)
Nagy Zsolt (Fotó: RTL Magyarország/Nánási Pál)

Kinek nincsenek piszkos gondolatai, ki ne szeretne egy Bentley-vel furikázni a városban, megvenni bármelyik nőt kilóra csak azért, mert megteheti? A különbség az, hogy ők valóban megteszik, én pedig nem. Azért vagy felelős tagja egy társadalomnak, hogy ne tedd meg ezeket a lépéseket. Tudod, mennyire könnyű lenne bemennem a Nemzeti Színházba, kinyögni egy mea culpát… Két perc alatt vennének be a buliba, én lennék az új libling, mennék szerepelni a TV2-be, szolgálnám és védeném a rendszert.

Réka, te kiskorodban az előadásokat mindig takarásból nézted, sohasem a nézőtérről, ami sokkal izgalmasabb volt, ezért is imádtad nagyon egy-egy előadás előkészületeit, láttad ugyanis azt is, ami a titok. Van ebből a titokzatosságból olyan, ami a film- vagy sorozatkészítésre is igaz?

TR: A filmforgatásban nincs titok, de később, ahogy formálódik a felvett anyag a rendező kezei között, a vágás, a fényelés, a zeneválasztás nagyon izgalmas, és a végeredmény nevezhető titoknak. Éppen ezért nagy vágyam, hogy egyszer jelen lehessek egy film utómunkálatainál.

A film maradandó, míg a színházban azt, amit ma megcsinálok, holnap elölről kell kezdenem. Ez a szakmánk legnagyobb hátránya. Persze ez adja a varázsát is, néha mégis azt érzem egy-egy előadás után, alig tettem valamit, mert nem kézzel fogható az eredménye.

Garas Dezső mondta egy interjúban, hogy a színészi pályához harminc százalék tehetség és hetven százalék szerencse kell. Milyen mérleget vontok?

TR: Az a szörnyű, hogy hiába kapsz díjakat, hiába lesz sikeres egy film vagy előadás, mindig mindent elölről kell kezdeni. Csak apróbb célokat tűzök ki, mert akkor nagyobb az esélyem a sikerélményre. Fejlődnöm kell. Ha például most felkérnének egy zenés filmre, biztosan elvállalnám, mert nincs e téren tapasztalatom. Ahogy nem volt vígjátéki sem, ezért voltam hálás Orosz Dénesnek, hogy rám bízta a főszerepet a Seveledben. Ha minden jól megy, augusztusban a férjem által rendezett filmben fogok szerepelni. Így még nem dolgoztunk együtt, nagyon várom. (Nevet.)

NZS: Azt hiszem, Jascha Heifetz mondta, hogy minél tehetségesebb vagy, annál többet kell gyakorolnod. Ennyi. Garas Dezsőről meg az jut szembe, hogy egyszer találkoztam vele a Nemzetiben. Nagy ikonom volt, nem is mertem hozzá szólni, pedig akkor már nem voltam kezdő. Odajött hozzám ez a nagy bölény, megdicsért valamiért, majd azt mondta: „Kisfiam, ha leköpnek, ne tegyél úgy, minthogyha esne.” Ez a mondat a legtöbb, ami adható egy színész, de inkább azt mondom, egy ember életében.

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom