Kövess minket!

Médiapiac

Átgondoltan fejlesztenek

A Profession.hu megvásárlása komoly digitális ambíciókat sejtet a Ringier Axel Springer Magyarországnál. Dr. Király Mária, a cég operatív ügyvezető igazgatója a digitális irányokon túl 2015-ös várakozásairól is beszélt.

Király Mária

 

 

Nézze meg Király Mária teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Évekkel ezelőtt, mikor az Axel Springer és a Ringier bejelentést tett nemzetközi szinten a RAS Media létrehozásáról, az egyik legfontosabb előnyként és célként a digitális befektetések súlyának növelését, felgyorsítását jelölték meg a felek. Azóta évek teltek el, a piac sokat változott (igaz, egyben „digitálisabb is lett”). Szerepet játszik-e ez a digitális előny a magyar cég esetében is, vagy ebben az esetben máshonnan erednek szinergiák, kitörési pontok?

Egyértelműen szerepet játszik. Fontos tényező volt a Profession.hu megvásárlásának és integrációjának folyamatában. Szintén lényeges, meghatározó faktor a jelenleg zajló technológiai, tartalomfejlesztési, termékfejlesztési munkában. Nem utolsósorban pedig a további vásárlások előkészítésében, menedzselésében is.

A hírek és a számok alapján Németországban az Axel Springer gyakorlatilag több pénzt realizál a digitális, mint a print termékekből. A közelmúlt hazai kiadói tranzakciói során azonban inkább arról nyilatkoztak a felek, hogy a print él és virul, és kulcsszerepe lesz a jövőben. Az ön által irányított portfólió esetében milyen a digitális bevételek súlya, és mikorra mondhatja el ugyanazt, mint Mathias Döpfner, a Springer-konszern vezére, miszerint „az, hogy először értük el forgalmunk és nyereségünk több mint felét a digitális üzletből, egy szimbolikus útjelző”?

Pár év biztosan kell hozzá, mindenesetre itthon is kiemelt cél a nagyon dinamikus digitális növekedés. Hogy miért pár év? Egyrészt jelentős a printárbevételünk: ezt Magyarországon valószínűleg csak a Google éri el online bevételből, a legnagyobb magyar szereplők jelenleg 2,5–3,5 milliárd forint közötti árbevételt produkálnak, ráadásul többnyire veszteséggel. A másik szempont a piacméret: a német (nyelvű) piac Svájc és Ausztria figyelembevételével 100 milliós. Ekkora tömegnél egy 90 eurócentes szolgáltatás esetében, ha csak egy-két millióan fizetnek érte hetente vagy havonta (ahogy vállalatunk digitális területein sok-sok ilyen létezik), máris olyan számokról beszélünk, amelyek a magyar piacon – a méretből adódóan – elképzelhetetlenek.

Egyébiránt a profitabilitás, a megfontolt gazdálkodás eddig valószínűleg nem mindenhol volt trendi: úgy látom, a piaci átalakulások, eladások változtatnak ezen.

Az Axel Springer–Ringier–VCP-üzlet nyomán előállt másik portfólió szlogenje: „Content first”, ők tehát a tartalom erejére és minőségére alapoznak. Ön mit lát a RAS Magyarország portfóliója elsődleges erősségének?

Nem tudok olyan tartalomalapú, a fogyasztó számára fizetős médiatermékről (direkt módon a print, a kábeltévé és a mobilalkalmazások tartoznak ide elsősorban), ahol ne a tartalom volna az első: nem vennék meg a terméket, ha nem az volna az első.

Véleményem szerint a mi erősségünk az, hogy jó tartalmat jó termékek formájában, jó platformokon és jó áron állítunk elő és értékesítünk. A másik unikális pont, hogy igyekszünk minél több partner számára az eladásaikban mérhetővé tenni a nálunk elköltött pénz hatékonyságát. Print és online egyaránt, a Glamour-napoktól egy Blikk-akción keresztül a targetált online kampányokig.

Emellett soha nem titkoltuk, hogy üzleti vállalkozásként nyereséget akarunk termelni, és termeltünk is minden egyes évben. Ebben nagyon nagy szerepe van az ön által már említett szinergiának, a méretgazdaságosságra való törekvésnek: ezt emelném még ki az előzőek mellett.

Egyébiránt a profitabilitás, a megfontolt gazdálkodás eddig valószínűleg nem mindenhol volt trendi: úgy látom, a piaci átalakulások, eladások változtatnak ezen.

Ha már a tartalomról beszéltünk: önök egy igen eltérő logikájú terméket vettek a Profession.hu képében. Mi a digitális siker záloga ön szerint? E-kereskedelmi, tranzakciós termékek vásárlása? Fizetős tartalom? Vegyes modell? Hogyan kerülhető el a „vegyes felvágottá” válás, azaz a fókuszvesztés?

Nagy forgalom mellett sok tranzakciós lehetőség, ez az anyavállalat modellje. A hirdetési árak a digitális térben döbbenetes dinamikával esnek, így csak hirdetésre alapozni öngyilkosság. Ezért kell mellé jó pár olyan szolgáltatás, amelyért a fogyasztó fizet, még ha eleinte csupán filléreket is.

Vegyes felvágottá válástól nem tartok, hiszen megfelelő stratégiát dolgoztunk ki a fejlesztésre és a vásárlásokra is: nem pusztán azt vizsgáljuk, hogyan lehet nagy forgalmat generálni, e téren már sokan elhullottak. Mély piacelemzés után indulunk el bármilyen vertikum irányába, és nem az alapján, hogy mi a divat, vagy mi eladó éppen.

2016-ra valószínűleg lesznek még számottevő változások a portfóliónkban.

A Profession.hu megvásárlását követően terveznek-e a közeljövőben további akvizíciókat a tranzakciós szegmensben? Ha igen, hazai célpontokban gondolkodnak, vagy a régióban, s milyen időtávon? Folytatnak-e konkrét tárgyalásokat, vagy „nézelődési” fázisban vannak?

A célpontokat és a tárgyalásokat bizalmasan kezeljük, az időtáv pedig rövid-közép, azaz egy-másfél éven belüli: egy akvizíciós folyamat nem két hónap, ebben már van tapasztalatunk. 2016-ra valószínűleg lesznek még számottevő változások a portfóliónkban.

2015 miről fog szólni elsősorban a RAS Magyarország számára? Bevételek és profit terén mire számít, ezen belül milyen lehet a digitális bevételek súlya?

Úgy vélem, a piac nem fog jelentős mértékben bővülni, de ne legyen igazam. Minden területen nagyon átgondoltan kell cselekedni, hiszen a piac gyorsan változik, a fogyasztói viselkedést, a technológiát, a tervezést és a működést tekintve is. Ez olyan típusú változásmenedzselést igényel, amely Magyarországon még szokatlan: csak sokkal pontosabban, jól átgondoltan szabad irányokat kijelölni, akár fejlesztésről, akár akvizícióról van szó. Mi ehhez tartjuk magunkat.

 

Így látta 2014-et Mathias Döpfner

Az Axel Springer vezére nemrégiben értékelte a tavalyi évet. Szerinte a cég mostanra “igazi digitális kiadó” lett. “Két évvel ezelőtt meghirdettük vállalatunk gyorsított digitalizálását, azóta gyors tempóban haladtunk előre. A legfontosabb adatok e tekintetben: a digitális tevékenységünkből származó bevételek immáron a konszernszintű bevételek 53 százalékát tették ki az elmúlt évben. Reklámbevételeinknek már közel háromnegyed része a digitális üzletágból származik. Sőt, e területnek a konszern EBITDA-ból való részesedése időközben elérte a 72 százalékot”, írta értékelésében. Az Axel Springer-főnök leszögezte: vezető digitális kiadóvá válnának, ami azt jelenti, hogy mindazokon a piacokon és mindazokban a szegmensekben, ahol jelen vannak, az első helyet célozzák meg.

“Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy minden gazdasági célt, amit 2014-re kitűztünk magunk elé, elértünk. A konszern árbevételét több mint 8 százalékkal emeltük, így a 3 milliárd eurót meghaladja ez az érték. Az EBITDA 11,6 százalékkal lett jobb, és elérte az 507 millió eurót. Ami személy szerint nekem külön örömet jelent, hogy a forgalomnövekedéssel párhuzamosan 8 százalékkal nőtt a munkavállalóink száma. Időközben tehát az Axel Springer cégcsaládnál dolgozók száma kereken 14 ezer munkavállalót számlál, és ők nemcsak hogy ‘digitálisabbak’ lettek, hanem még nemzetközibbé lett az összetételük”, tette hozzá.

A nemzetköziségre vonatokozó kitétel azért érdekes, mert a cégcsoport mostanra az árbevétele 43 százalékát Németországon kívül realizálja, és ezen arány további növekedésével számolnak. A tervek között szerepel, hogy az angolul beszélő piacokon is megjelenjenek. “A POLITICO európai kiadása bevezetésének tervével, az OZY-ban megszerzett részesedéssel, a Business Insiderrel és a Livingly Mediával már megtettük a sokat ígérő első lépéseket az újságírás palettájának kiegészítése felé. További lépések is várhatók”, zárta gondolatait Mathias Döpfner.

Médiapiac

Hitelesebb hírszolgáltatást tervez a Twitter

Megállapodást írt alá a Twitter az Associated Press (AP) és a Reuters hírügynökséggel, hogy azok segítsenek előmozdítani a pontos tájékoztatást a mikroblog- és közösségihálózat-szolgáltató platformján.

Közzétéve:

Pixabay

A Twitter bejelentése szerint közös projektjük kiszélesíti azt a már folyamatban lévő munkát, amely segíthet egyrészt megmagyarázni, hogy egyes témák miért válnak divatossá a Twitteren, másrészt megbízható forrásokból származó információkat, híreket szállítani és leleplezni a félrevezető tájékoztatást.

A hírügynökségek segítségével biztosítható lesz, hogy valós időben elérhetőek legyenek hiteles információk a frissen felmerülő, legfontosabb beszédtémákban. Ez különösen fontos lesz ott, ahol “tényeket vitatnak”, vagy amikor a társaság saját kurátori csapata nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel vagy nincs elég hozzáférése az adott témában készült megbízható jelentésekhez

– közölte a Twitter. A két hírügynökség feladata lesz az is, hogy segítsenek összefüggéseikbe helyezni a széleskörű érdeklődésre számot tartó témákat, köztük azokat, amelyek potenciálisan félretájékoztató információkhoz vezetnek – tették hozzá.

“Ez a munka a küldetésünk lényege” – mondta Tom Januszewski, az AP globális üzleti fejlesztésért felelős alelnöke egy nyilatkozatban. “Az AP régóta szorosan együttműködik a Twitterrel és más platformokkal is, a tényszerű újságírás hatókörének kiterjesztése érdekében” – fűzte hozzá Januszewski.
Hazel Baker, a Reuters felhasználók által generált tartalmak hírgyűjtéséért felelős vezetője kijelentette: “a bizalom, a pontosság és a pártatlanság áll a Reuters mindennapi tevékenységének középpontjában.”
A megállapodásba foglalt partnerség pénzügyi feltételeit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az AP és a Reuters a Facebooknak is tényállításokat ellenőrző partnere.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Új kategóriával bővül a Televíziós Újságírók Díja

A napi sorozatokat is díjazzák a Televíziós Újságírók Díja gálaesten. Az idén bevezetett új kategóriával együtt így összesen 12 elismerést adnak át a szeptember 8-án rendezett ünnepélyes díjkiosztón. A díjra esélyesek névsorát egy hét múlva jelentik be a szervezők.

Közzétéve:

2021-ben immár nyolcadik alkalommal adják át a Televíziós Újságírók Díját. A szakma egyik legrangosabb értékmérőjének számító elismerést minden évben a tavalyi év legjobb hazai, szórakoztató műfajú televíziós teljesítményei – műsorok, sorozatok, műsorvezetők, zsűritagok és színészek – kapják.
Idén, a koronavírus járvány miatt a megszokott márciusi időpont helyett szeptember 8-án tartott ünnepélyes gálaesten 12 kategóriában hirdetnek győztest. Újdonság, hogy ezúttal a napi sorozatok legjobbját is díjazzák.

Az elmúlt évek trendje, hogy folyamatosan nő a magyar sorozatok száma, mely mostanában főleg a napi fikciónál mutatkozott meg. Tavaly már 6 napi széria került képernyőre és a következő években is évente legalább ennyi produkció várható ebben a műfajban. Ezért döntöttünk úgy, hogy mostantól külön kategóriát kapnak a napi sorozatok

– mondta Kenderessy Szabolcs, alapító, a SorozatWiki főszerkesztője.

A Televíziós Újságírók Díjának kategóriái: nagyszabású showműsor, vetélkedő, reality, talkshow, sorozat, napi sorozat, zsűritag, női műsorvezető, férfi műsorvezető, színésznő, színész, valamint mellékszereplő.
A díjat a legfontosabb szak- és hírmédiumok vezető újságíróinak szavazatai alapján ítélik oda. Idén a Televíziós Újságírók Díjának grémiumát a 24.hu, a Hír7, az Index, a Kreatív, a Marketing&Media, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin, a Telex és a TVR-hét egy-egy újságírója alkotja.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hazudott a CNN Tucker Carlson magyarországi vizitjéről

Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítója szerint Tucker Carlson egy “szélsőjobboldali” konferencián vesz részt.

Közzétéve:

Flickr

Hazudott a CNN Tucker Carlsonról, a Fox News jobboldali amerikai hírcsatorna népszerű műsorvezetőjéről és Magyarországról – szúrta ki Rod Dreher, a The American Conservative magazin szerkesztője. A hazánkat jól ismerő író idézte Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítójának és műsorvezetőjének Twitter-bejegyzését, amelyben arról panaszkodott, hogy Tucker Carlson egy „szélsőjobboldali” konferencián vesz részt, napokkal azután, hogy találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel – írja a Magyar Nemzet.

“Nézd csak meg a programot! Látsz benne szélsőjobboldali témákat?”

– háborgott cikkében Rod Dreher, belinkelve az ifjúsági konferenciát szervező Mathias Corvinus Collegium angol nyelvű honlapját. Ezután megjegyezte, ő maga is részt vesz majd az eseményen, méghozzá az Orbán Viktor egyik fő kritikusaként számontartott Krekó Péter oldalán.

Igen, így néz ki a Viktátor birodalma: megengedik, hogy Orbán egyik fő bírálója pódiumra lépjen egy ifjúsági fesztiválon, mindenféle megkötés nélkül, hogy miről beszélhet (tudom, mert Péterrel együtt dolgoztuk ki a beszélgetésünket)

– írta.

Minden olvasóját arra buzdította, hogy látogasson el Magyarországra, és győződjön meg a saját szemével, hogy milyen valójában az ország, beszélgessenek a magyar emberekkel.

Nem az édenkertet fogod megtalálni, de egy országot, amely nagyon más, mint amit a médiánk mutatott

– ígérte.

Borítókép: Tucker Carlson

Tovább olvasom