Kövess minket!

Médiapiac

Átadták a Jótollú magyar újságíró díjat

Idén Huth Gergely és Villányi Károly kapta az elismerést.

Bortókép: A díjazottak, Villányi Károly és Huth Gergely (b-j) a díjátadón, fotó: Holecz Endre

A 2021-es évben Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője és Villányi Károly, a Mediaworks hírcentruma és a Médiapiac főszerkesztője vehette át a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat. Az elismerést hagyományosan március 15-e, a magyar sajtó napja alkalmából adják át, idén azonban a járványhelyzetre való tekintettel június 30-ra halasztották a személyes díjátadót.

A kuratórium immáron harmadik éve ítélte oda a Médianéző Központ által 2019-ben alapított sajtódíjat.

A kitüntetést azért hozták létre, hogy a jobboldali, konzervatív sajtó munkatársai is megkaphassák a munkájukért járó figyelmet és elismerést. Célja, hogy olyan újságírók munkáját ismerjék el, akik valósághű, tényszerű cikkeikkel, riportjaikkal hozzájárulnak nemcsak a közvélemény tájékoztatásához, hanem az újságírói szakma hagyományos értékeinek megőrzéséhez is.

Az elismerést odaítélő kuratórium tagjai, Nagy Katalin (Magyar Rádió), Néző László (Mediaworks), Szarvas Szilveszter (Pesti Srácok), valamint a korábbi díjazottak Gajdics Ottó (HírTV), Szentesi Zöldi László, akik automatikusan a kuratórium tagjaivá váltak, Huth Gergelyt, a Pesti Srácok főszerkesztőjét, a Pesti Tv programigazgatóját és Villányi Károlyt, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesét tartották érdemesnek a Jótollú magyar újságíró díjjal való kitüntetésre.

Az eseményen Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója laudációjában úgy fogalmazott, Huth Gergely

„élő bizonyítékává vált annak, hogy a jobboldali médiamunkások nagy dolgokra is képesek. Nemcsak kiválóan végzik a munkájukat, hanem fejlődni, alkotni, előrelépni is tudnak, ezzel pedig csattanós választ tudnak adni azoknak, akik a médiapluralizmusért aggódnak”

, utalva ezzel a Pesti TV elindítására.

Huth Gergely a díj átvételét követően elmondta, hogy „abban a közegben érezheti magát, amelyben mindig igazán otthon volt”, az 1998-ban újraalapított konzervatív média pedig egy „nagyon felszabadult, nagyon jó hangulatú, nagyon összetartó, rengeteget dolgozó közösség”, amelynek hálás, hogy a tagja lehet.

A díj alapítói, a díjat odaítélő kuratórium tagjai és az idei díjazottak: Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója, Néző László, a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője, Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese, Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője és a Pesti TV programigazgatója, Villányi Károly, a Mediaworks hírcentruma és a Médiapiac főszerkesztője, Nagy Katalin, a Magyar Rádió műsorvezetője, Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója, Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője (b-j)

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója laudációjában Villányi Károlyt méltatta, szerinte a Magyar Nemzet újságírója azok közé tartozik, akik amellett, hogy

mindig hibátlanul elvégzik a feladatukat, bármilyen médiumban bízzák is azt rá, „az maradt, aki, és ott, ahol a helye van”,

utalva arra, hogy a Magyar Nemzet G-napként elhíresült elfoglalását követően az elsők között távozott és nem árulta el sem a szakmáját, sem a kollégáit, sem a mindennek keretét adó nemzeti oldalt.

Villányi Károly a kitüntetésre reagálva megköszönte, hogy „ekkora csatazajban is meghallják és észreveszik az embert, tudják, hogy van, létezik és dolgozik”. A konzervatív média létrejöttét illetően kiemelte, hogy az elmúlt két évtized során végignézte, ahogy a semmiből gyakorlatilag létrejött a konzervatív sajtó, ennek az útja pedig rengeteg akadállyal volt kikövezve. A Mediaworks főszerkesztője elmondta, különösen örül annak, hogy Huth Gergellyel egyszerre kaphatta meg a Jótollú magyar újságíró díjat, hiszen az évek során számos tényfeltáró cikken dolgozhattak együtt, amelyek között sok érdekes botrányt térképeztek fel közösen.

A díjazottak életrajza:

Huth Gergely

1998 márciusától a Napi Magyarország újságírója volt, ahol igen hamar oknyomozó írásokat készíthetett, jelentős részben Villányi Károllyal közösen. A lapösszevonás után a konzervatív gyökereihez visszatérő Magyar Nemzetnél folytatta pályafutását, idővel a belpolitikai rovat vezetőjeként. 2006-ban a Hír TV-ben elindult Civil kaszinó című műsora, ahol a közélettel nem hivatásszerűen foglalkozó különleges vendégekkel beszélték ki a gyurcsányi országrombolás sokkját. 2009-ben Stefka István főszerkesztő hívására a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, az Echo TV Hangos többség című műsorának vezetője lett. A napilapnál 2012 végéig dolgozhatott, majd a sorozatos leépítések révén ő is távozott. Sorstársaival egy garzonlakásban megalapította a PestiSrácok.hu oknyomozó hírportált, amelyet apránként sikerült fejleszteni, sok pályakezdőt és elhivatott kollégát nyerve meg a projektnek. 2020-ban a PestiSrácok.hu szerkesztősége izgalmas vállalkozásba kezdett a Pesti TV elindításával, amelynek Huth Gergely lett a programigazgatója.

Villányi Károly

1997-től a Napi Magyarország gyakornoka, majd újságírója volt. 2000-től a Magyar Nemzet újságírója, belpolitikai rovatvezető-helyettese, 2002-től belpolitikai rovatvezetője, 2006-tól pedig lapszerkesztője lett. 2015-től a Napi Gazdaság, későbbi nevén a Magyar Idők főszerkesztő-helyettese volt. 2019-től az újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese lett, szerkesztette a Hír Tv Informátor című műsorát, jelenleg pedig a Mediaworks hírcentrumának főszerkesztője, valamint a Médiapiac főszerkesztője is. 46 éves, nős, négy gyermek édesapja.

Médiapiac

A luxemburgi sajtó plagizálással vádolja a kormányfőt

A Reporter.lu luxemburgi hírportál oknyomozójó újságírója egyetemi szakdolgozata kapcsán plagizálással vádolta meg szerdai cikkében Xavier Bettel kormányfőt, aki még aznap elismerte, hogy hibát követett el.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

A hírportál szerint Bettel a francia Nancy Egyetem politikatudomány és közjog szakos hallgatójaként1999-ben, olyan szakdolgozatot nyújtott be, amellyel kapcsolatban felmerül a páratlanul nagymértékű plagizálás gyanúja. A vádak szerint Bettel idegennyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül, 54 oldalon keresztül az európai parlamenti választási rendszer reformjáról szóló, 55 oldalas dolgozatában, továbbá több, mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is 9 oldalt vett át.

Bettel először úgy reagált a vádakra, hogy nem kívánja kommentálni a két évtizedes múltra visszatekintő állításokat, azonban később elismerte: “a szakdolgozatot talán más módszerekkel kellett volna megírnia”.

Azt is kijelentette: elfogadja a Nancy Egyetem következtetéseit, ha az intézet úgy találja, hogy felül kell vizsgálni tudományos munkáját.

“Emlékeim szerint, akkori legjobb tudásom és meggyőződésem szerint írtam a szakdolgozatot. Teljes mértékben megbízom az egyetemben, hogy értékelje, a szóban forgó munka megfelel-e az akkori tudományos kritériumoknak” – mondta.

A Luxembourg Times hírportál tudósítása szerint, Anna-Lena Högenauer, a Luxemburgi Egyetem politológia professzora azt nyilatkozta: Bettel dolgozata nagyon problematikus, mert hosszabb részeket szinte szóról szóra átvett más szövegekeből. “Nem lehet véletlenül több oldalt csak úgy másolni” – tette hozzá.

Bettel egyetemi témavezetője, Etienne Criqui nem cáfolta a volt diákjával szembeni vádakat. “Lehetséges, hogy a kormányfő internetes oldalakról vett át passzusokat. De a kontextus más volt” – mondta az újságíróknak arra hivatkozva, hogy két évtizeddel ezelőtt még nem léteztek a plágiumok felderítésére alkalmas informatikai szoftverek. Azt is hozzátette, hogy “ma már egy nagy 1-est adna a kormányfő munkájára.”

Tovább olvasom

Médiapiac

Logisztikai központot épít a Magyar Posta Nagykanizsán

A zöldmezős beruházás egy eddig magánkézben lévő iparterület megvásárlásával valósul meg – jelentette be szerdán a zalai városban a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Közzétéve:

Cseresnyés Péter – egyben az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára – közölte: a mintegy 5800 négyzetméteres iparterületen 2500 négyzetméter alapterületű csarnok épül. A jövő évben megvalósuló beruházás 80-100 új munkahelyet jelent.

A város északi ipari parkjában épülő logisztikai központnak még idén elkészülnek a tervei, az első kapavágás a jövő év elején várható. A csomagküldemények feldolgozására szánt beruházás 2022 végére valósulhat meg

– ismertette a képviselő.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) a bejelentés kapcsán arra emlékeztetett, hogy Nagykanizsa hat út találkozásában fekszik, ezért is lehet vonzó a logisztikai központhoz hasonló beruházásoknak. A Magyar Posta pedig olyan cég, amelyik stabilitást jelent – emelte ki a polgármester.

Tovább olvasom

Médiapiac

Csütörtökön kísérik végső útjára a magyar televíziózás első női riporterét

Balogh Mária még fiatalon visszavonult és életét mozgássérült unokaöccse, szeretett nevelt fia gondozásának szentelte

Közzétéve:

Mint arról korábban a Médiapiac beszámolt, nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap.

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Balogh Mária még ég fiatalon visszavonult és életét mozgássérült unokaöccse, szeretett nevelt fia gondozásának szentelte – írta a Magyar Nemzet. Az utóbbi évtizedben Székesfehérváron élt. Temetésére 2021. október 28-án csütörtökön 9 órakor kerül sor a székesfehérvári Béla úti temető szóróparcellájában, a római katolikus egyház szertartása szerint. Nyugodjon békében!

Tovább olvasom