Kövess minket!

Médiapiac

Átadták a Jótollú magyar újságíró díjat

Idén Huth Gergely és Villányi Károly kapta az elismerést.

Bortókép: A díjazottak, Villányi Károly és Huth Gergely (b-j) a díjátadón, fotó: Holecz Endre

A 2021-es évben Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője és Villányi Károly, a Mediaworks hírcentruma és a Médiapiac főszerkesztője vehette át a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat. Az elismerést hagyományosan március 15-e, a magyar sajtó napja alkalmából adják át, idén azonban a járványhelyzetre való tekintettel június 30-ra halasztották a személyes díjátadót.

A kuratórium immáron harmadik éve ítélte oda a Médianéző Központ által 2019-ben alapított sajtódíjat.

A kitüntetést azért hozták létre, hogy a jobboldali, konzervatív sajtó munkatársai is megkaphassák a munkájukért járó figyelmet és elismerést. Célja, hogy olyan újságírók munkáját ismerjék el, akik valósághű, tényszerű cikkeikkel, riportjaikkal hozzájárulnak nemcsak a közvélemény tájékoztatásához, hanem az újságírói szakma hagyományos értékeinek megőrzéséhez is.

Az elismerést odaítélő kuratórium tagjai, Nagy Katalin (Magyar Rádió), Néző László (Mediaworks), Szarvas Szilveszter (Pesti Srácok), valamint a korábbi díjazottak Gajdics Ottó (HírTV), Szentesi Zöldi László, akik automatikusan a kuratórium tagjaivá váltak, Huth Gergelyt, a Pesti Srácok főszerkesztőjét, a Pesti Tv programigazgatóját és Villányi Károlyt, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesét tartották érdemesnek a Jótollú magyar újságíró díjjal való kitüntetésre.

Az eseményen Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója laudációjában úgy fogalmazott, Huth Gergely

„élő bizonyítékává vált annak, hogy a jobboldali médiamunkások nagy dolgokra is képesek. Nemcsak kiválóan végzik a munkájukat, hanem fejlődni, alkotni, előrelépni is tudnak, ezzel pedig csattanós választ tudnak adni azoknak, akik a médiapluralizmusért aggódnak”

, utalva ezzel a Pesti TV elindítására.

Huth Gergely a díj átvételét követően elmondta, hogy „abban a közegben érezheti magát, amelyben mindig igazán otthon volt”, az 1998-ban újraalapított konzervatív média pedig egy „nagyon felszabadult, nagyon jó hangulatú, nagyon összetartó, rengeteget dolgozó közösség”, amelynek hálás, hogy a tagja lehet.

A díj alapítói, a díjat odaítélő kuratórium tagjai és az idei díjazottak: Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója, Néző László, a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője, Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese, Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője és a Pesti TV programigazgatója, Villányi Károly, a Mediaworks hírcentruma és a Médiapiac főszerkesztője, Nagy Katalin, a Magyar Rádió műsorvezetője, Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója, Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője (b-j)

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója laudációjában Villányi Károlyt méltatta, szerinte a Magyar Nemzet újságírója azok közé tartozik, akik amellett, hogy

mindig hibátlanul elvégzik a feladatukat, bármilyen médiumban bízzák is azt rá, „az maradt, aki, és ott, ahol a helye van”,

utalva arra, hogy a Magyar Nemzet G-napként elhíresült elfoglalását követően az elsők között távozott és nem árulta el sem a szakmáját, sem a kollégáit, sem a mindennek keretét adó nemzeti oldalt.

Villányi Károly a kitüntetésre reagálva megköszönte, hogy „ekkora csatazajban is meghallják és észreveszik az embert, tudják, hogy van, létezik és dolgozik”. A konzervatív média létrejöttét illetően kiemelte, hogy az elmúlt két évtized során végignézte, ahogy a semmiből gyakorlatilag létrejött a konzervatív sajtó, ennek az útja pedig rengeteg akadállyal volt kikövezve. A Mediaworks főszerkesztője elmondta, különösen örül annak, hogy Huth Gergellyel egyszerre kaphatta meg a Jótollú magyar újságíró díjat, hiszen az évek során számos tényfeltáró cikken dolgozhattak együtt, amelyek között sok érdekes botrányt térképeztek fel közösen.

A díjazottak életrajza:

Huth Gergely

1998 márciusától a Napi Magyarország újságírója volt, ahol igen hamar oknyomozó írásokat készíthetett, jelentős részben Villányi Károllyal közösen. A lapösszevonás után a konzervatív gyökereihez visszatérő Magyar Nemzetnél folytatta pályafutását, idővel a belpolitikai rovat vezetőjeként. 2006-ban a Hír TV-ben elindult Civil kaszinó című műsora, ahol a közélettel nem hivatásszerűen foglalkozó különleges vendégekkel beszélték ki a gyurcsányi országrombolás sokkját. 2009-ben Stefka István főszerkesztő hívására a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, az Echo TV Hangos többség című műsorának vezetője lett. A napilapnál 2012 végéig dolgozhatott, majd a sorozatos leépítések révén ő is távozott. Sorstársaival egy garzonlakásban megalapította a PestiSrácok.hu oknyomozó hírportált, amelyet apránként sikerült fejleszteni, sok pályakezdőt és elhivatott kollégát nyerve meg a projektnek. 2020-ban a PestiSrácok.hu szerkesztősége izgalmas vállalkozásba kezdett a Pesti TV elindításával, amelynek Huth Gergely lett a programigazgatója.

Villányi Károly

1997-től a Napi Magyarország gyakornoka, majd újságírója volt. 2000-től a Magyar Nemzet újságírója, belpolitikai rovatvezető-helyettese, 2002-től belpolitikai rovatvezetője, 2006-tól pedig lapszerkesztője lett. 2015-től a Napi Gazdaság, későbbi nevén a Magyar Idők főszerkesztő-helyettese volt. 2019-től az újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese lett, szerkesztette a Hír Tv Informátor című műsorát, jelenleg pedig a Mediaworks hírcentrumának főszerkesztője, valamint a Médiapiac főszerkesztője is. 46 éves, nős, négy gyermek édesapja.

Médiapiac

A TikTok végleg kivághatja a kellemetlenkedőket

Így használd a közösségi médiás profilodat – III. rész: Törölni lehet, és azokat is törölhetik, akik sokakkal kiszúrnak.

Közzétéve:

A TikTok kínai videomegosztó applikáció ikonja egy okostelefonon, fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Ezt nem kellett volna kitenni – elképzelni is nehéz, mennyi alkalommal gondolták ezt a közösségi médiafelületek használói egy-egy kevésbé jól sikerült, vagy éppen utóbb szűkebb-tágabb körben botrányt okozó poszt kapcsán. A megoldás egyszerű, de mi van akkor, ha más posztját akarjuk törölni? A lehetőségeket a médiahatósággal járta körbe a Médiapiac.com.

A nagy számok törvénye sajátos módon érvényre jut a közösségi médiában is: minél aktívabb az ember, minél többet posztol, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyan tartalmat tesz ki, vagy tesznek ki róla mások, amit nem akart volna megosztani a virtuális – vagy bármilyen – nyilvánossággal. Hogy mi a teendő ebben a helyzetben, arról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakembere adott tájékoztatást a Médiapiac.com kérdésére.

A sajátot könnyű…

Fáczán Gábor főosztályvezető előbb a legegyszerűbb esetről beszélt, kifejtve, hogy a saját tartalom eltávolítása a legtöbb platformon problémamentesen megoldható, az online felületek kivétel nélkül lehetőséget adnak posztjaink, képeink eltávolítására.

… és másét?

De mi van akkor, ha valaki más tesz közzé olyan tartalmat, amit nem akartunk volna magunkról közölni? – A válasz – magyarázta a főosztályvezető – szintén a platformok szabályzatának tanulmányozásával adható meg. A legtöbb online felületen rendelkezésre áll a „jelentés” lehetősége, vagyis legtöbbször egy űrlap segítségével jelezni lehet a szerzői jogi vagy adatvédelmi jogsértést. Legtöbbször pedig a platform maga eltávolítja a problémás tartalmat. – A TikTok esetében érdemes arra is ügyelni, hogy

többszöri szerzői jogsértésnél nem csupán a tartalmat távolíthatja el, hanem akár a felhasználó fiókját is felfüggesztheti, törölheti

– jegyezte meg Fáczán Gábor.

S mi a helyzet akkor, amikor valaki a sajátjaként tünteti fel más tartalmát? Plágium ez?

– Elsődlegesen a komment tartalma lesz irányadó. Ha a komment szerzői alkotásnak minősíthető, akkor felmerül a plágium kérdése. Ebben az esetben azonban a jelentés nem elég – jegyezte meg a főosztályvezető. Szükség van még arra, hogy a bejelentő bizonyítsa, a más által közzétett tartalomban az ő alkotása szerepel. Meg kell adni, hogy mi a vita tárgya, vagyis például fényképről, szövegről, videóról van szó, ahogy meg kell jelölni azt a tartalmat is, amelyben a plagizált rész szerepel. Végül az is megjelölendő, hogy milyen alappal kéri az érintett a tartalom eltávolítását. A platform kivizsgálja az esetet, és ha megállapítja, hogy valóban plagizálás történt, akkor eltávolítja azt. Azaz megy a virtuális szemetesbe.

Sorozat indul!

A Facebook mára életünk része lett. A Médiapiac.com cikksorozatban járja körbe a közösségi médiaműködés ama mozzanatait, amelyek a gyakorlatban a legtöbb gondot okozzák. A pontos kép felrajzolásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítette lapunkat. Első írásunk azt taglalta, kié is a közösségi média felhasználói által közzétett tartalom, a másodikból pedig az derült ki, hogy a Facebook nem olyan, mint az utcai lomtalanítás.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Médiapiac

Az EU eljárást indított a TikTok ellen a TikTok Lite elindítása miatt

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, mert előzetes megállapítások szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére – tájékoztatott a brüsszeli testület.

Közzétéve:

Flickr

Az uniós bizottság közleménye szerint

az eljárás célja annak megállapítása, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt, amikor elindította a TikTok Lite-ot Franciaországban és Spanyolországban anélkül, hogy az online óriásplatformok esetében kötelező értékelési jelentést nyújtott volna a lehetséges kockázatok mérséklésére.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a TikTok Lite Task and Reward nevű programot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például videók megtekintése, tartalom kedvelése, barátok meghívása során pontokat szerezzenek, az üzemeltető anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna az azzal járó kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatásával kapcsolatosan.

Különös aggodalomra ad okot, hogy az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére, ugyanis a TikTokon nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

Amennyiben a felsorolt aggodalmak bizonyítást nyernek, a mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály vonatkozó cikkeinek megsértését jelentenék – hívták fel a figyelmet.

A TikToknak április 23-ig kell benyújtania a kockázatértékelési jelentését az Európai Bizottság részére, és május 3-ig az összes kért információt a brüsszeli testület rendelkezésére kell bocsátania.
Abban az esetben, ha a TikTok a megadott határidőn belül nem válaszol, az uniós bizottság a szolgáltató teljes éves jövedelmének vagy világméretű forgalmának 1 százalékáig terjedő pénzbírságot, valamint a szolgáltató átlagos napi jövedelmének vagy világszintű éves árbevételének legfeljebb 5 százalékát kitevő kényszerítő bírságot szabhat ki – közölték.

Mivel a brüsszeli testület szerint “fennáll a felhasználók mentális egészsége súlyos károsodásának kockázata”, arról tájékoztatta a TikTokot, hogy ideiglenes intézkedéseket kíván bevezetni a TikTok Lite érintett programjának felfüggesztésére az egész EU-ban a program biztonságosságának értékeléséig.
Az Európai Bizottság emlékeztetett, hogy ez a második eljárás a TikTokkal szemben a hatékony életkor-ellenőrzési mechanizmusok hiánya és a platform feltételezett függőséget okozó kialakítása miatt. A február 19-én kezdődött eljárást a brüsszeli testület azért indította, mert előzetes vizsgálatai alapján a TikTok “feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére”.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Politikusok, sportolók és hírességek szerepeltek a leggyakrabban tavaly az online médiában

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy Magyarország és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

Az NMHH kommunikációs igazgatósága kedden azt közölte az MTI-vel, hogy

az ezer legtöbbször említett ismert ember nevével összesen egymillió alkalommal lehetett találkozni a neten, köztük domináltak a hazai szereplők, illetve a férfiak.

A leggyakoribb száz név esetében az említések több mint felét politikából ismert emberek tették ki, csaknem harmaduk médiaszereplőhöz vagy hírességhez volt köthető, 14 százalékban pedig sportolókról lehetett olvasni az online felületeken.

Kiemelték, hogy

2023-ban a legtöbbször említett név az online médiatérben Orbán Viktor miniszterelnöké volt, 92 ezer alkalommal.

A kormányfő leginkább a Kossuth rádióban adott interjúi és bejelentései miatt került fókuszba. Neve egy átlagosnak nevezhető napon 250 alkalommal jelent meg, legtöbbet december 15-én és 21-én említették.

Magyarország miniszterelnökét a külügyminiszter, Szijjártó Péter követte, 27 ezres értékkel, harmadik helyen pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerepelt, nevével 14 ezer alkalommal lehetett találkozni

– írták.

Az év során többször kiemelkedett egy-egy közszereplő a mindennapi közbeszédből: két kiváló magyar kutató is jelentős említést ért el, október 2-án Karikó Katalint (682 említés) tüntették ki orvostudományi Nobel-díjjal, másnap pedig Krausz Ferencet (330) díjazták a fizikában elért kiemelkedő munkásságáért.

Úgy folytatták, hogy akadtak lesújtó, tragikus események is, mint például Vágó István (312) volt televíziós műsorvezető, vagy épp a Mount Everest megmászására induló, majd eltűnő Suhajda Szilárd halálhíre (338), a hegymászó hollétéről utoljára május 25-én hallhatott a világ.

Tavaly a külföldiek toplistáján legtöbbet Vlagyimir Putyin (49 ezer) orosz, Volodimir Zelenszkij (25 ezer) ukrán elnök és Joe Biden (15 ezer) az Egyesült Államok vezetője szerepelt.

Európán kívüliként az első tíz ember között feltűnt még Donald Trump volt amerikai elnök, illetve Benjámín Netanjáhu jelenlegi izraeli miniszterelnök is.

A nemzetközi hírességek között olyan embereket gyászolt a média, mint a Jóbarátok sorozat szereplője, Matthew Perry (446), Tina Turner (228) énekesnő vagy Elvis lánya, Marie Presley (188)

– tették hozzá.

Az online médiatérben megjelent földrajzi helynevek esetében tízből négy magyar vonatkozású volt. Négy esetben az említés európai országgal vagy várossal, míg a fennmaradó részben a világ többi tájával volt kapcsolatos.

A kutatás szerint az év során Magyarországot 191 ezer alkalommal említették meg a vizsgált médiatermékek, Budapestet pedig 151 ezerszer. Magyarországot és fővárosát a sportrendezvények idején kifejezetten gyakran, legalább ezerszer emlegették.

A kulturális események is nagy visszhangot váltottak ki: kiemelkedett Ferenc pápa áprilisi látogatása, a magyar fővárost ekkor csaknem négyezerszer említették. A további magyar helyszíneket illetően háromezernél is több említést főleg a vármegyeszékhelyek, a nagyobb városok és a Balaton értek el – fűzték hozzá.

A külföldi földrajzi neveket elemezve kitűnik a kiemelt jelentőségű háborúk hírértéke (Ukrajna, Oroszország, Izrael), az Európai Unióhoz (Brüsszel, tagországok és azok fővárosai), illetve a fontosabb külpolitikai partnerekhez (Kína, USA, Törökország) fűződő történések bemutatása.
Egyes napok statisztikáit elemezve kiemelkedik többi között Liverpool (460) Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitányának szerződésével kapcsolatban, továbbá néhány szomorú esemény helyszíne is, mint például Törökország (725), a februári tragikus földrengés idején vagy Prága (424) a Károly Egyetemnél meggyilkolt és megsebesített emberek miatt – áll a közleményben.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP európai választási kampányindító rendezvényén a Millenárison 2024. április 19-én

Tovább olvasom