Kövess minket!

Médiapiac

Árvízvédelmi rádió indul vasárnap

2013. június 9-én, vasárnap reggel 8 órától országosan elérhető frekvenciákon kezdi meg adását az Árvízvédelmi Rádió (Árvíz FM), mely folyamatos híreket, tudósításokat, friss információkat közvetít a dunai árvízi védekezésről. A Dunán levonuló történelmi árhullám minden korábbinál nagyobb kihívás elé állítja mind a Duna menti falvak és városok lakóit, mind a védekezésben résztvevőket.

Az eredményes védekezés országos erőpróbát jelent, amely a katasztrófavédelem, a honvédség és az önkéntes munkára jelentkezők összehangolt együttműködésével napok óta szervezetten, egyes szakaszokon heroikus erőfeszítésekkel zajlik – jellemzi a helyzetet az NMHH közleménye, amely bejelenti az Árvíz FM elindítását.

Az új, ideiglenes, 30 napig sugárzó országos rádióadó a hazai védekezés eredményességét kívánja elősegíteni. Az Árvízvédelmi Rádió folyamatos tájékozódási lehetőséget kínál a rádióhallgatóknak a hiteles tájékozódásra, percről percre figyelemmel kísérve a Dunán levonuló történelmi árhullám elleni védekezés aktuális híreit.

Ezekben a nehéz napokban mindennél fontosabb cél, hogy a kormány által kihirdetett országos veszélyhelyzet ne fordulhasson tragédiákkal járó katasztrófába. Ennek egyik fontos eszköze a folyamatos és hiteles tájékoztatás. Az NMHH és az MTVA az új, ideiglenes rádióadó elindításával fontos célnak tekinti azt is, hogy az ország polgárainak tájékoztatása mellett mindazon médiumok munkáját is elősegítse, amelyek elsőrendű feladatuknak tartják, hogy az árvízhelyzet alakulásáról minél több pontos és hiteles információt tegyenek közzé olvasható a hatóság közleményében.

Az Árvíz FMműsora a következő frekvenciákon érhető el:

BUDAPEST 100.8 MHz

CSÁVOLY 96.7 MHz

GYŐR 87.6 MHz

KABHEGY 107.2 MHz

KÉKES 95.5 MHz

KISKŐROS 88.4 MHz

KOMÁDI 103.0 MHz

MISKOLC 97.1 MHz

NAGYKANIZSA 90.2 MHz

PÉCS 95.9 MHz

SOPRON 96.8 MHz

SZEGED 90.3 MHz

SZENTES 100.4 MHz

TOKAJ 97.5 MHz

ÚZD 101.5 MHz

VASVÁR 91.6 MHz

 

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom