Kövess minket!

Médiapiac

Áramkimaradásokra készít fel a svéd állami média

A közmédia tanácsokat ad a nézőknek, hogy miként tudnak spórolni az egyre drágább villamosenergiával, illetve mit kell tenniük, ha elmegy az áram.

A jelenlegi és az előző svéd kormányok energiapolitikája miatt fennáll a veszélye annak, hogy a háztartások és a vállalkozások egy ideig áram nélkül maradhatnak az áramhiány miatt, mivel a kereslet télen várhatóan meg fogja haladni a kínálatot. Az áramhiány oka – az Oroszország ellen bevezetett szankciókon túl – hogy a svéd törvényhozók környezetszennyezőnek minősítették az atomerőműveket, ezért leállították azokat és helyettük szélerőműveket építettek. Ezek azonban még most sem képesek stabil áramellátást biztosítani.

Vannak azonban kiváltságos cégek, mint például a Facebook és a Google, amelyek engedélyt kaptak arra, hogy szervercsarnokokat állítsanak fel Svédországban, amelyek mindegyike kedvezményesen, a piaci ár alatt kap villamosenergiát, miközben a háztartások piaci áron kapják az áramat.

A kormány azt is lehetővé tette, hogy a Svédországban szükséges villamosenergiát külföldre exportálják. Az energiapolitikai döntések oda vezettek, hogy az árak az egekbe szöktek. A kormány most az állami média (SVT) segítségével próbálja elfogadtatni a lakossággal, hogy az áramkimaradások gyakori és megszokott események lesznek. Az közmédia tippeket is ad arról, hogy mit tehetnek a svédek.

A televíziós csatorna szerint a beltéri hőmérsékletet érdemes olyan alacsonyra állítani, hogy pulóverben vagy kabátban még megfelelő legyen. De a közmédia azt is javasolja, hogy mindenki zuhanyozzon ritkábban – és azt is hideg vízzel. Sőt, a fogmosás is olyasmi, aminek a csökkentésével áramot takaríthatnának meg az emberek. A szennyes ruhákat se kell annyit mosni, csupán elég kiszellőztetni.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, korábban Németországban is elkezdték felkészíteni a lakosságot az áramkimaradásokra. Egy tájékoztató videóban adtak tanácsokat annak kapcsán, hogy mit kell tenni egy hosszabb áramkimaradás esetén.

Nem ez az apokaliptikus hangulatú kisfilm az egyetlen ilyen jellegű tájékoztatás, az év eleje óta több cikk is foglalkozott a témával, tippeket adva arra, hogy lehet a lakásokban világítani és fűteni áram nélkül. A német parlament Technológiai Értékelési Hivatala már korábban figyelmeztetett az áramkimaradásokkal járó veszélyekre:

„A hatásvizsgálatok kimutatták, hogy áram nélkül már néhány nap elteltével sem biztosítható a lakosság alapvető élelmiszer- és szolgáltatásbeli ellátása. Ilyen esetben a közbiztonság is veszélybe kerül és az állam már nem tud eleget az tenni alkotmányban rögzített kötelességének, annak, hogy megvédje polgárai életét és testi épségét.”

Szakemberek régóta tartanak attól, hogy az európai villamosenergia-ellátás a „zöldenergia” terjedésével elveszítheti stabilitását, mivel az a jellegéből adódóan ingadozó teljesítményű, és egyre nagyobb hatással van az elektromos hálózatra. Egyre többen hívják fel a figyelmet a jóval kiszámíthatóbb szén- és az atomerőművek előnyeire – számolt be róla a V4NA hírügynökség.

Médiapiac

Bezárnak harmincöt fővárosi postát

Alacsony forgalmú egységekről van szó – közölte a Magyar Posta pénteken.

Közzétéve:

A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek.

A Magyar Posta Zrt. hangsúlyozta: a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett a bezárást követően is 112 posta áll az ügyfelek rendelkezésére Budapesten.

A mostani szankciók okozta európai energiaválságban mindenkinek, a lakosságnak, az állami és nem állami fenntartású intézményeknek, munkahelyeknek is fontos energiatakarékosságban tudatosabban gondolkodnia, cselekednie

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nem csak személyesen, hanem digitális úton is elérhetők. Emellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változások után is magas színvonalon maradnak elérhetőek a budapesti ügyfelek számára – írta a Magyar Posta.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új szereplővel bővül a közmédia tartalomgyártása a Petőfi-emlékév kapcsán

A jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Petőfi Sándor portréja Orlai Petrich Soma festményén, forrás: Wikipedia

A korábbinál is szorosabb együttműködésre lépett a közmédia, valamint a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group (PMG) – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel pénteken.

Tavaly márciusban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára indított közös projektet a közmédia, valamint a bicentenárium koordinálásáért felelős szervezetek. Közös irányítás alá került a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, továbbá a hozzájuk kapcsolódó online felületek. A másfél éve megkötött együttműködés tartalma október 1-től tovább bővül:

a jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait

– írták a közleményben.

“A közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék” – áll a közleményben.

“A klasszikus tartalom-előállítási módok mellett ma már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata. A két szervezet közötti stratégiai partnerség lehetőséget biztosít a közmédia számára, hogy ezeket a megoldásokat a lehető leghatékonyabban vonja be a tartalomkészítésébe amellett, hogy a műsorok továbbra is képviselik a közmédia által támasztott magas elvárásoknak megfelelő minőséget”

– emelte ki a közleményben Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés közös célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt.

A PMG kiemelt és elsődleges célja a gyártás során, hogy a nemzeti kulturális minőség megtartása mellett olyan hibrid adáskoncepciókat alkosson meg, amely speciális formanyelvi eszköztára mellett elősegíti a megjelenések online térbe való beágyazását, promotálását – közölte a közmédia.

Tovább olvasom

Médiapiac

Egyesül a Digi a leányvállalataival

Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

Közzétéve:

Borítókép: A DIGI egyik budapesti üzlete, fotó: MTVA/MTI/Bizományosi: Róka László

December 31-én egyesülnek a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel a leányvállalatai, a Digi Infrastruktúra Zrt., az Invitel Zrt. és az I-TV Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel. Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé – indokolták a bejelentést.

Hozzátették, hogy

a Digi hosszú távon is fejlődésképes akar maradni, és az erőforrások észszerű kezelése egyre fontosabb lesz.

A társaság továbbra is biztosítja a stabil munkakörnyezetet, ügyfeleiknek pedig egyszerűbb ügyintézést ígérnek.

A közlemény szerint a megszűnő cégek tevékenységét az anyavállalat mint jogutód átveszi. A stratégiai átalakítás a szolgáltatásokat nem érinti, így sem a számlabefizetés, sem az ügyfélszolgálat elérhetőségei nem módosulnak. A tudnivalókról az ügyfeleket novemberben értesítik.

Az 1998-ban alakult Digi csaknem 1,1 millió előfizetővel az internet és televíziós műsorszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője Magyarországon. Leányvállalataival együtt a társaság januárban került a 4iG csoport kizárólagos tulajdonába.

Tovább olvasom