Kövess minket!

Médiapiac

Alig érinti az Amazont a szállítási láncok válsága

Az e-kereskedelmi cég évekkel ezelőtt megkezdte saját szállítási hálózatának kiépítését, és ezt gyorsan tudta bővíteni az elmúlt időszakban.

Borítókép: Csomagot visz házhoz az Amazon internetes kereskedelmi cég egyik kiszállítója Los Angelesben, fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Az Amazon, a világ legnagyobb on­line kiskereskedelmi cége olyan tömegű árut szállít évek óta, hogy megérte neki egész hajókat kibérelni, saját lízingelt repülőket működtetni, és saját konténereket gyártani, hogy kezelni tudja az igen bonyolult logisztikai kihívást – írja cikkében a Magyar Nemzet

Úgy tűnik, ez kifizetődő a cégnek, hisz a jelenlegi, meglehetősen elhúzódó szállítási, logisztikai válság, amely az ellátási láncok akadozását is okozza, alig érinti a céget.

Miközben más cégeknek hetekig kell várniuk, hogy áruikat egyáltalán be- vagy kipakolják, konténereket és kikötői munkásokat találjanak, addig az Amazon esetében mindez legfeljebb egy-két nappal tart tovább, mint normális esetben. A CNBC szerint Los Angeles kikötője előtt például 45 napot várakoznak a hajók, mielőtt egyáltalán bejutnak oda.

Az Amazon a rendelkezésére álló szállítógépek birtokában a helyzettől függően dönthet arról, mit szállítson hajóval és mit repülővel. Alapesetben a hajóval történő szállítás lényegesen olcsóbb, és ha nem szükséges gyorsan eljuttatni az árut a célpontra, rendszerint ezt választják. Most azonban sok esetben jobban megéri, ha minél több árut repülővel visznek, hisz ki lehet küszöbölni a hajózás jelenlegi logisztikai problémáit. Előfordul az is, hogy hajóval eljuttatják az ázsiai termékeket egy kevéssé frekventált amerikai kikötőbe, és onnan repülővel továbbviszik Los Angelesbe, így teljesen elkerülve a kikötői káoszt.

Az árak persze mindenképpen megemelkednek, a szállítás drágul, de legalább nem kell szembenézni extra késedelemmel. 

2019-ben az Amazon 38 milliárd dollárt költött szállításra, tavaly már 61 milliárdot, ugyanakkor a járvány előtti 47 százalékról tavaly 72 százalékra emelkedett a saját maga szervezésében szállított áru aránya a teljes forgalmán belül.

Az Amazon a saját konténerek gyártását is gyorsan megszervezte és felfuttatta: több mint ötezret gyártatott belőlük Kínában, és amikor azok megérkeznek az amerikai kikötőkbe, nem fordítják vissza Ázsiába, mint mások, hanem tehervonatokra pakolják, és az amerikai belföldi szállításban vesznek részt, így sehol nem állnak fölöslegesen.

Az Amazon saját forgalma alapján már a Csendes-óceánon szállító öt legnagyobb szállítmányozási vállalat között van.

A cég részvényének árfolyama meglehetősen stabil, alig esett vissza az elmúlt hetek piaci gyengélkedése során.

Médiapiac

Gyermeknapi meglepetésekkel készül a legkisebbeknek a közmédia

A Kossuth Rádió Mesehéttel, míg az M2 Gyerekcsatorna zenés produkciókkal szórakoztatja őket.

Közzétéve:

Pixabay

Rendhagyó mesedélutánokkal lepi meg a legkisebbeket a Kossuth Rádió: május 23-tól egy teljes Mesehét indul, amelyben

minden nap 20:12-től a közmédia egy-egy műsorvezetője, munkatársa olvas mesét a legkisebb hallgatóknak.

A magyar népmesék és a Grimm testvérek klasszikusai mellett néhány kortárs hazai meseíró története is várja a gyerekeket, többek között olyan közkedvelt képernyősöktől, mint Fábry SándorNovodomszky Éva, a Duna Család-barát háziasszonya, Radványi Dorottya, a Duna Almárium háziasszonya vagy Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője – közölte az MTVA.

Az M2 Gyerekcsatorna május utolsó vasárnapján, gyermeknapon szintén meglepetéssel készül a lurkóknak. Olyan zenekarok énekelnek a gyerekeknek, mint a Kaláka együttes, a Rutkai Bori BandaKovácsovics Fruzsi és zenekara vagy az Apacuka zenekar. A műsorfolyamban egész nap a zenekarok legnépszerűbb gyerekdalait hallhatják majd a kis nézők, így kíván nekik boldog gyermeknapot a csatorna.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Csehországban újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti honlapok

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amelyeket az Ukrajna elleni orosz katonai hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Ezek a honlapok már nem jelentenek veszélyt a társadalomra – jelentette ki Vilém Sládek a szövetség szóvivője kedden Prágában.

A CZ.NIC internetes szövetség nyolc információs honlapot blokkolt le, míg a mobilszolgáltatók további hatot. “Az intézkedés legfőbb célja az volt, hogy az orosz agresszió kezdetén korlátozza a hamis és félrevezető információk terjesztését az online térben. Ezek az információs honlapok igyekeztek relativizálni, megindokolni vagy egyenesen támogatni az agressziót” – magyarázta a korábbi döntés hátterét a szóvivő.

A három hónapos működési tilalom után várható, hogy ezeknek a honlapoknak a látogatottsága jelentősen lecsökken – jegyezte meg.

A CZ.NIC szabályzata szerint a társadalomra veszélyt jelentő honlapok kikapcsolása legfeljebb három hónapra engedélyezett, azt követően ilyen lépést csak a bíróságok, a rendőrség vagy más kompetens állami szerv kérhet. A szövetséghez azonban ilyen kérés nem érkezett, ezért szerdán újraindítja a honlapokat – mutatott rá Vilém Sládek.

A szövetség és a mobilszolgáltatók februári döntése az oroszpárti honlapok három hónapos kikapcsolására éles kritikát kapott a jobboldali cseh sajtóban. A politikai elemzők szerint a “hivatalossal” ellentétes vélemények elhallgattatása ellenkezik az alkotmánnyal és a szólásszabadsággal, s az egykori kommunista tájékoztatási rendszerre emlékeztetett, amely tiltotta a neki nem tetsző vélemények nyilvános terjesztését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Nézettségi rekordot döntött a Csináljuk a fesztivált! döntője

A közmédia legnézettebb szórakoztató műsora lett a Duna zenés show-ja, amelynek nézettségét a Dunán az elmúlt 2,5 évben csak a Forma-1 és a tűzijáték közvetítése előzte meg. A produkció szombati döntőjét az 50 év feletti korosztály mellett sok fiatal választotta szombat este.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján csaknem félmillió embert ültetett a képernyő elé a Csináljuk a fesztivált! döntője­, amelyben eldőlt, ebben az évadban melyik magyar dal lett az évszázad slágere.

A Duna showműsorának 10 adása közül – 6 elődöntő, 3 középdöntő és a finálé – a legnézettebb, 462 532 nézővel az utolsó forduló volt. Ezzel az eredménnyel a Duna legnézettebb produkciója idén a Csináljuk a fesztivált! záróadása volt,

valamint a szórakoztató programok kategóriájában – a sportközvetítéseken kívül – a közmédia legnézettebb műsora egyben. 2020-tól a saját gyártású produkciók közül a legkiemelkedőbb eredményt érte el a showműsor, a Duna csatornán csak a Forma-1 Magyar Nagydíjának közvetítését és az augusztus 20-i tűzijátékot nézték többen.

A teljes hazai televíziós portfóliót nézve szombaton a Duna a második legnézettebb csatorna volt, teljes napon és főműsoridőben is a teljes népesség körében. A nézettségi rekordot koronázza, hogy a fiatalok is csatlakoztak a nézőközönséghez; a showműsor megszólította az 50 év alattiakat, így korosztályuk aránya jelentősen nőtt a Duna átlagos közönségéhez viszonyítva.

Borítókép: Fodor Imre és Rókusfalvy Lili, műsorvezetők, valamint Balázs Andrea, zsűritag, a győztes Peter Sramek, illetve Boros Csaba, Nagy Bogi, Korda György és Balázs Klári, zsűritagok a Csináljuk a fesztivált! című nagyszabású show-műsor sajtónyilvános döntőjének felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. április 5-én

Tovább olvasom