Kövess minket!

Médiapiac

Álhírekkel csábítják Európába az illegális bevándorlókat Afganisztánból

Álhírek és a közösségi média eszközeivel csábítják a migránsokat és menekülteket Afganisztánból a görög-török határra, ahol könnyen lehet, hogy rövidtávon milliós nagyságrendű tömeg gyűlhet össze.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Pofonegyszerű” átkelni a görög-török határkerítésen

Kétes valódiságú videókkal, álhírekkel és a közösségi médián terjedő „útitervekkel” csábítják az illegális migránsokat a nemrégiben destabilizálódott Afganisztánból Európába – írja egy görög hírportál. A cikkben több olyan videót is bemutatnak, amelyazt sugallhatja az Afganisztánból útnak induló migránsok számára, hogy a görög-török határon való átkelés még a nemrégiben felépített határkerítés ellenére is pofonegyszerű.

Az egyik videóban például gyújtó hangulatú zenei aláfestés mellett tekinthetünk meg férfiakat, ahogy létrákon szökkennek át a „határkerítésen”. Egy másik videóban pedig szintén férfiak egy csoportja látható, egyikük – az operatőr – vállán pedig egy a kerti és ház körüli munkákból jól felismerhető létrát tart. 

Ahogy arról a hírportál is beszámol, a Telegram felületein is terjedő videókról úgy tudják, hogy azt ha az Évrosz folyó térségében is forgatták, az mindenképpen  régen kellett hogy történjen, amikor a határkerítés egy kezdetleges szakaszban tartott (tudniillik az Évrosz folyó térségében található az illegálisan eddig legkönnyebben átszelhető görög-török határszakasz). Könnyen lehet azonban, hogy már ez az információ is hamis, ugyanis a videón feltüntetett határkerítés köszönőviszonyban sincs azzal, ahogy ma a két ország között húzódó acél határkerítés kinéz. A valóságban ugyanis egy ötméteres acélfalról beszélünk, amelyhez ráadásul folyton fejlesztett mesterséges intelligencia alapú technológiák is társulnak. Megjegyzendő, hogy a videón szereplő határkerítés leginkább arra a szerkezetre emlékeztet, amely Eidomeni terségében található, de még az is kétséges, hogy a videót esetleg ott forgatták.

Álhírre bukkanhattak azok is, akik azt a hirdetést nézték a tálib hatalomátvétel idején Afganisztánban, amely azt üzente, hogy már most több százan kelnek át az Évrosz folyó térségében a határon. A probléma a képekkel kapcsolatban az volt, hogy elvileg a felvételekugyan a mediterrán augusztusban készültek, mégis az azon szereplő migránsok vastag kabátokban integettek.

Közösségi médiában is hirdetik a szerbiai útvonalat

Összetett közösségimédia-kampányok is születtek arra, hogy a migránsokat az útra kelésre sarkallják. A Facebookon például több olyan csoport is működik, amely GPS-alapú mobilalkalmazások képernyőképein keresztül irányítják az illegális vándorokat az optimális útvonalak irányába.

E csoportok moderátorai (akik feltehetően embercsempészekkel működnek együtt) ráadásul több olyan szolgáltatást is kínálnak a migránsok számára, amelyek révén a gyalogszerrel megtett útvonal mérsékelhető.

Létezik például olyan megoldás, amelyben egyáltalán nem, vagy legfeljebb is csak alig kell gyalogszerrel vándorolni, egy ilyen „túra” 4 ezer euróba (mostani árfolyamon majdnem másfél millió forintba) kerül. Az útvonalajánló szerintszintén négyezer euróba kerül egy két éjszakás út Szerbián keresztül, amely 500 eurós léptékkel drágul, amennyiben az illető kevesebbet (legfeljebb 2-3 órát) szeretne gyalogolni – írja a Mandiner.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom