Kövess minket!

Médiapiac

Álhírekkel csábítják Európába az illegális bevándorlókat Afganisztánból

Álhírek és a közösségi média eszközeivel csábítják a migránsokat és menekülteket Afganisztánból a görög-török határra, ahol könnyen lehet, hogy rövidtávon milliós nagyságrendű tömeg gyűlhet össze.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Pofonegyszerű” átkelni a görög-török határkerítésen

Kétes valódiságú videókkal, álhírekkel és a közösségi médián terjedő „útitervekkel” csábítják az illegális migránsokat a nemrégiben destabilizálódott Afganisztánból Európába – írja egy görög hírportál. A cikkben több olyan videót is bemutatnak, amelyazt sugallhatja az Afganisztánból útnak induló migránsok számára, hogy a görög-török határon való átkelés még a nemrégiben felépített határkerítés ellenére is pofonegyszerű.

Az egyik videóban például gyújtó hangulatú zenei aláfestés mellett tekinthetünk meg férfiakat, ahogy létrákon szökkennek át a „határkerítésen”. Egy másik videóban pedig szintén férfiak egy csoportja látható, egyikük – az operatőr – vállán pedig egy a kerti és ház körüli munkákból jól felismerhető létrát tart. 

Ahogy arról a hírportál is beszámol, a Telegram felületein is terjedő videókról úgy tudják, hogy azt ha az Évrosz folyó térségében is forgatták, az mindenképpen  régen kellett hogy történjen, amikor a határkerítés egy kezdetleges szakaszban tartott (tudniillik az Évrosz folyó térségében található az illegálisan eddig legkönnyebben átszelhető görög-török határszakasz). Könnyen lehet azonban, hogy már ez az információ is hamis, ugyanis a videón feltüntetett határkerítés köszönőviszonyban sincs azzal, ahogy ma a két ország között húzódó acél határkerítés kinéz. A valóságban ugyanis egy ötméteres acélfalról beszélünk, amelyhez ráadásul folyton fejlesztett mesterséges intelligencia alapú technológiák is társulnak. Megjegyzendő, hogy a videón szereplő határkerítés leginkább arra a szerkezetre emlékeztet, amely Eidomeni terségében található, de még az is kétséges, hogy a videót esetleg ott forgatták.

Álhírre bukkanhattak azok is, akik azt a hirdetést nézték a tálib hatalomátvétel idején Afganisztánban, amely azt üzente, hogy már most több százan kelnek át az Évrosz folyó térségében a határon. A probléma a képekkel kapcsolatban az volt, hogy elvileg a felvételekugyan a mediterrán augusztusban készültek, mégis az azon szereplő migránsok vastag kabátokban integettek.

Közösségi médiában is hirdetik a szerbiai útvonalat

Összetett közösségimédia-kampányok is születtek arra, hogy a migránsokat az útra kelésre sarkallják. A Facebookon például több olyan csoport is működik, amely GPS-alapú mobilalkalmazások képernyőképein keresztül irányítják az illegális vándorokat az optimális útvonalak irányába.

E csoportok moderátorai (akik feltehetően embercsempészekkel működnek együtt) ráadásul több olyan szolgáltatást is kínálnak a migránsok számára, amelyek révén a gyalogszerrel megtett útvonal mérsékelhető.

Létezik például olyan megoldás, amelyben egyáltalán nem, vagy legfeljebb is csak alig kell gyalogszerrel vándorolni, egy ilyen „túra” 4 ezer euróba (mostani árfolyamon majdnem másfél millió forintba) kerül. Az útvonalajánló szerintszintén négyezer euróba kerül egy két éjszakás út Szerbián keresztül, amely 500 eurós léptékkel drágul, amennyiben az illető kevesebbet (legfeljebb 2-3 órát) szeretne gyalogolni – írja a Mandiner.

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom