Kövess minket!

Médiapiac

Álhírekkel csábítják Európába az illegális bevándorlókat Afganisztánból

Álhírek és a közösségi média eszközeivel csábítják a migránsokat és menekülteket Afganisztánból a görög-török határra, ahol könnyen lehet, hogy rövidtávon milliós nagyságrendű tömeg gyűlhet össze.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Pofonegyszerű” átkelni a görög-török határkerítésen

Kétes valódiságú videókkal, álhírekkel és a közösségi médián terjedő „útitervekkel” csábítják az illegális migránsokat a nemrégiben destabilizálódott Afganisztánból Európába – írja egy görög hírportál. A cikkben több olyan videót is bemutatnak, amelyazt sugallhatja az Afganisztánból útnak induló migránsok számára, hogy a görög-török határon való átkelés még a nemrégiben felépített határkerítés ellenére is pofonegyszerű.

Az egyik videóban például gyújtó hangulatú zenei aláfestés mellett tekinthetünk meg férfiakat, ahogy létrákon szökkennek át a „határkerítésen”. Egy másik videóban pedig szintén férfiak egy csoportja látható, egyikük – az operatőr – vállán pedig egy a kerti és ház körüli munkákból jól felismerhető létrát tart. 

Ahogy arról a hírportál is beszámol, a Telegram felületein is terjedő videókról úgy tudják, hogy azt ha az Évrosz folyó térségében is forgatták, az mindenképpen  régen kellett hogy történjen, amikor a határkerítés egy kezdetleges szakaszban tartott (tudniillik az Évrosz folyó térségében található az illegálisan eddig legkönnyebben átszelhető görög-török határszakasz). Könnyen lehet azonban, hogy már ez az információ is hamis, ugyanis a videón feltüntetett határkerítés köszönőviszonyban sincs azzal, ahogy ma a két ország között húzódó acél határkerítés kinéz. A valóságban ugyanis egy ötméteres acélfalról beszélünk, amelyhez ráadásul folyton fejlesztett mesterséges intelligencia alapú technológiák is társulnak. Megjegyzendő, hogy a videón szereplő határkerítés leginkább arra a szerkezetre emlékeztet, amely Eidomeni terségében található, de még az is kétséges, hogy a videót esetleg ott forgatták.

Álhírre bukkanhattak azok is, akik azt a hirdetést nézték a tálib hatalomátvétel idején Afganisztánban, amely azt üzente, hogy már most több százan kelnek át az Évrosz folyó térségében a határon. A probléma a képekkel kapcsolatban az volt, hogy elvileg a felvételekugyan a mediterrán augusztusban készültek, mégis az azon szereplő migránsok vastag kabátokban integettek.

Közösségi médiában is hirdetik a szerbiai útvonalat

Összetett közösségimédia-kampányok is születtek arra, hogy a migránsokat az útra kelésre sarkallják. A Facebookon például több olyan csoport is működik, amely GPS-alapú mobilalkalmazások képernyőképein keresztül irányítják az illegális vándorokat az optimális útvonalak irányába.

E csoportok moderátorai (akik feltehetően embercsempészekkel működnek együtt) ráadásul több olyan szolgáltatást is kínálnak a migránsok számára, amelyek révén a gyalogszerrel megtett útvonal mérsékelhető.

Létezik például olyan megoldás, amelyben egyáltalán nem, vagy legfeljebb is csak alig kell gyalogszerrel vándorolni, egy ilyen „túra” 4 ezer euróba (mostani árfolyamon majdnem másfél millió forintba) kerül. Az útvonalajánló szerintszintén négyezer euróba kerül egy két éjszakás út Szerbián keresztül, amely 500 eurós léptékkel drágul, amennyiben az illető kevesebbet (legfeljebb 2-3 órát) szeretne gyalogolni – írja a Mandiner.

Médiapiac

Ez kínos: középső ujja felmutatásával kezdte a híradót a BBC műsorvezetője (videó)

Viccelni akart, rosszul sült el: élő adásban mutatott be a kamerának a BBC hírolvasója.

Közzétéve:

X

A BBC News hírolvasója, Maryam Moshiri rendhagyó módon, középső ujja felmutatásával kezdte a december 6-i híradót. Miután észlelte a bakit, rutinosan váltott és elkezdte az adást – számol be róla a Mandiner.

A műsorvezető a kínos pillanatokra az X-oldalán (korábban Twitter) adott magyarázatot.

Az adás kezdete előtt egy kicsit viccelődtem a stábbal. Úgy tettem, mintha visszaszámolnék, aztán amikor az egyeshez értünk, viccből megfordítottam az ujjamat, és nem tudtam, hogy ezt a kamera mutatni fogja. Ez egy magánjellegű poén volt a stábbal, és nagyon sajnálom, hogy kikerült az adásba! Buta vicc volt

– fogalmazott a híradós.

Borítókép: képernyőfotó a videóból

Tovább olvasom

Médiapiac

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL-lel szemben

A november 19-i adás bizonyos erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt lépett ismét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Közzétéve:

A Média Center Campona, az RTL Magyarország és a hozzá közeli beszállítók székháza Budatétényben, fotó: MTVA/MTI/Branstetter Sándor

Bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a médiatanács: a műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte az ellenfelét – közölte az MTI-vel pénteken az NMHH, hozzátéve, hogy

a földre kerülő és eszméletlen Kabát Péter orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni és részt venni az eredményhirdetésen.

Jelezték: a hatósági ellenőrzés alapján a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta, ezért a médiatanács most induló eljárásában azt vizsgálja, megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása. A vélhetően helytelen besorolás és így a nem megfelelő sugárzási időpont miatt a médiatanács eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen – írták, emlékeztetve, hogy ez már a második hasonló eset a Sztárbox műsorszámmal kapcsolatban, ugyanis a műsor november 5-én sugárzott epizódja miatt is indult már vizsgálat.

Úgy folytatták, hogy a Petőfi rádió Egész úton hazafelé című műsorának szeptember 15-én közreadott adásával kapcsolatban bejelentés érkezett a hatósághoz:

a kifogásolt műsorszám a természetfeletti jelenségekkel, a szellemvilággal és az ezzel összefüggő hallgatói tapasztalatokkal foglalkozott.

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a rádióban felolvasott hallgatói beszámolók félelmet kelthettek a kiskorú hallgatókban, akik azokat félreérthették, és az egyes történetekben szereplő személyek és családtagok halálát, valamint az ehhez kötődő visszaemlékezéseket részletező információk közzététele felkavaró lehetett a 12 éven aluli korosztály tagjainak – fűzték hozzá.

A médiatanács megállapította, hogy a műsorszám a “12 éven aluliak számára nem ajánlott”, III. korhatári kategóriába sorolandó. A szolgáltató a műsorszámot korhatárra tekintet nélkül meghallgathatónak minősítette, így jogsértést követett el, amiért a médiatanács 100 ezer forint bírságot szabott ki – írták.

A fentiek mellett a SuperTV2 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson október 15-én 19 óra 45 perces kezdettel sugárzott Amerikai pite: A találkozó című filmmel kapcsolatban érkezett bejelentés a médiatanácshoz. Hozzátették, a csatorna szolgáltatója Romániában bejegyzett társaság.

A médiaszolgáltató 12-es korhatár-megjelöléssel sugározta a filmet, amely a magyar szabályozás alapján – a szexualitásra, a meztelenségre, a trágár nyelvezetre, valamint a drogfogyasztásra tekintettel – tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozónak minősül, így kizárólag 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A hatóság értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére – olvasható a közleményben.

Felülvizsgálták a kereskedelmi rádiók médiaszolgáltatási díját

Tudatták azt is, hogy felismerve a rádiós médiaszolgáltatói szektor gazdasági nehézségeit, a médiatörvényben biztosított lehetőség alapján a médiatanács hivatalból felülvizsgálta a kereskedelmi rádiók médiaszolgáltatási díját.

A díjfelülvizsgálat célja az volt, hogy azonos feltételrendszer alapján, egyenlő elbánást biztosítva enyhítse a rádiós piac kereskedelmi szereplőinek terheit,

hogy a rádiók a kormányrendeletekben biztosított médiaszolgáltatási díjfizetés alóli mentesség megszűnését követően, a változó piaci környezetben is fenntarthatóan működhessenek – fejtették ki.

A felülvizsgált médiaszolgáltatási díjak 2024. január 1. napjától lépnek életbe – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bemutatták a GTA 6 előzetesét (videó)

Az évek óta várt játék előreláthatólag 2025-ben jelenik majd meg.

Közzétéve:

Borítóképünk részlet a GTA 6 előzeteséből, forrás: YouTube/RockstarGames

Bemutatta helyi idő szerint hétfő éjjel a Rockstar Games amerikai videojátékfejlesztő cég a Grand Theft Auto sorozat legújabb, hatodik részének előzetesét, és egyben közölte: az évek óta várt játék előreláthatólag 2025-ben jelenik majd meg – derül ki a The Guardian című brit lap kedd hajnali beszámolójából, amelyet az MTI ismertetett.

A GTA 6 ismét a Miamit idéző Vice Cityben játszódik majd, és első alkalommal lesz nő az egyik főhős.

A sorozat előző részéből, a 2013-ban megjelent GTA 5-ből 190 millió példányt adtak el, és minden idők legjövedelmezőbb videojátéka lett, amely 7,7 milliárd dollár bevételt termelt a Take-Two kiadóvállalatnak.

A játék eredeti 1997-es verziójában csak négy női avatár szerepelt, de akkor még egyiküknek sem volt hangja vagy személyisége.

A GTA 6 előzetesét eredetileg később hozták volna nyilvánosságra, azonban a felvételt még a hivatalos megjelenés előtt kiszivárogtatták az X-en.

A játék előzetesét itt láthatja:

Tovább olvasom