Kövess minket!

Médiapiac

Aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország megvásárlásáról

A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn az MTI-vel.

MTI/Illyés Tibor

A közlemény szerint a 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása. A Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor

– olvasható az összegzésben.

“A háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben sem szabad lemondanunk arról, hogy Magyarország versenyképessége, önállósága tovább erősödjön. A Kormány kiemelt célja, hogy a bankszektort, az energiaszektort és a médiaszektort követően többségi nemzeti tulajdon alakuljon ki többek közt olyan nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban is, mint a biztosítási szektor és a távközlés. Ezt szolgálja a Vodafone Magyarország tulajdonrészének megvásárlása, amely tovább erősíti hazánk szuverenitását” – fogalmazott közleményében Nagy Márton.

Az akvizíció révén a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, piacvezető, “nemzeti bajnok” szerepet betöltő vállalatcsoport jön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, és amely kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújthat a lakossági és vállalati ügyfelek számára.

A tranzakció egyúttal hozzájárul a piaci verseny erősödéséhez, a költségek csökkenéséhez, a szolgáltatási színvonal további erősödéséhez, ezáltal további előnyöket biztosítva az ügyfelek részére – tartalmazza a közlemény.

A tájékoztatás szerint a Vodafone Magyarország a hazai telekommunikációs piac második legnagyobb szereplője, több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőnek nyújt mobil, TV, szélessávú internet és vezetékes telefon szolgáltatásokat, továbbá a vállalat több mint 3 ezer munkavállalót foglalkoztat.
“A hamarosan lezáruló befektetés révén a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. – az állam nevében – a pénzügyi szektor mellett újabb nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, a távközlési szektorban szerez fontos részesedést” – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

A Vodafone Magyarország megvásárlása új fejezetet nyit a hazai telekommunikációs piacon. Csaknem harminc év után az első olyan infokommunikációs vállalatcsoport jön létre, amely magyar többségi tulajdonú konvergens szolgáltatóként működhet” – mondta Jászai Gellért a 4iG Nyrt. elnöke. „A magyar állam és a 4iG stratégiai együttműködése a tranzakcióban a piac átalakulása mellett a versenyképesség javulását és a gazdaság digitális transzformációjának gyorsulását is eredményezheti” – hangsúlyozta a vállalatcsoport elnöke.

A Vodafone Magyarország az MTI érdeklődésére kifejtette: a tranzakcióval kapcsolatosan nem közölhet további információt.

Hozzátették: fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a Vodafone Magyarország üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai teljes mértékben és a megszokott magas minőségben folyamatosan működnek. A szolgáltató továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én

Médiapiac

Március 18-tól jön a Házasság első látásra

Új párkapcsolati realityt indít a TV2 március 18-án.

Közzétéve:

TV2

A Házasság első látásra sajtótájékoztatója egy váratlan bejelentéssel indult, Fischer Gábor programigazgató felkonferálta az esemény műsorvezetőjét, a TV2 Csoporthoz 10 év után visszatérő Szabó Zsófit, aki a Mokka műsorvezetője és a március 8-án induló TV2 Klub csatorna nagykövete lesz.

A világsikerű formátumot már 30 országban tűzték képernyőre Ausztráliától, Olaszországon át Norvégiáig, és közel 100 évadot élt meg.

A műsor a párkeresés egy új dimenzióját nyitja meg azoknak a magányos szíveknek, akik a tudományt hívják segítségül az igazi megtalálásához. A különleges televíziós formátumban a szereplők az ideális pár megtalálását egy szakértői csapatra bízzák.

Arra vállalkoznak, hogy teljesen vakon, a szakértői csapat által számukra ideálisnak talált partnerrel, az első találkozásukkor összeházasodnak.

A pszichológia területén elismert szaktekintélyek gondosan, tudományos alapokra támaszkodva, és a szakmában szerzett tapasztalataik alapján kutatják fel számukra a tökéletes társat. A kísérlet olyannyira valós, hogy a párok először tényleg az esküvőn találkoznak csak, ott pillantják meg egymást és miután kimondták a boldogító igent, kezdetét veszi életük legnagyobb kalandja.

Az izgalmas műsorba 6 nő és 6 férfi vágott bele, akiknek legnagyobb vágyuk az, hogy társra találjanak. 3 elismert párkapcsolati szakértő kíséri őket az úton, akik arra vállalkoztak, hogy tudományos módszerek, és személyes tapasztalatok alapján a műsorba jelentkezők közül megpróbálják azokat a szingliket megtalálni, akik tökéletes társai lehetnek egymásnak. Hogy kik ők? Gaál Viktor pszichológus, fő szakterülete az érzelmi intelligencia kutatása, Tóth Melinda pszichológus, aki kötődéssel, elköteleződéssel kapcsolatos problémák kezelésével foglalkozik, valamint Sarkadi Bálint klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szexológus tanácsadó. Ők hárman tehát tudományos módszerekkel keresik meg a tökéletes párt azoknak, akik szinte már feladták a reményt.

És hogy kik a vállalkozó szellemű szereplők? Íme!

Dávid Petra, személyi edző és influencer, TikTok-er. Szerinte egy emberben az egyik legvonzóbb dolog a kisugárzása, magát nagyon mosolygós típusnak tartja. Magabiztos, karizmatikus, sármos, de emellett legyen érzékeny – ezek pedig azok a jellemzők, amelyek számára egy férfiban a legfontosabbak.

Góbi Hilda, üzletvezető. Akaratos, vidám és céltudatos embernek tartja magát. Az utolsó kapcsolata miatt kissé megtört, és amiatt eddig nem érezte, hogy készen állna a következőre. Mindennek utánajár, előtte semmi sem maradhat titokban! Nagyon izgalmasnak tartja, hogy szakértők keresnek neki párt.

Boda Gyöngyi, szempilla stylist. Elég sok csalódás érte eddig, nagyon érzelmes típus. Volt már házas, 28 éves korában vált el a férjétől. A történtek miatt nehezen bízik meg a férfiakban, de ebbe a kísérletbe reményteli érzésekkel vágott bele.

Gál Bogi, menedzser. Saját bevallása szerint, a férfiak benne a személyiségét, a karakterét tartják a legizgalmasabbnak. Szeretik a humorát és a lazaságát. Hobbi szinten verseket ír és slam poetry előadó.

Hegedűs Kornélia, egy idősotthon vezetőjeként dolgozik. Hobbija a sport és a tánc. Volt már házas, de eddig nem sikerült megtalálni a nagy Őt. Nagyon szereti a pszichológiát, és bízik a szakértőkben.

Horváth Enikő, 
üzletvezető. Ezekkel a szavakkal jellemezte magát: határozott, domináns és nagyon energikus. Azt mondja több énje is van, és a férfitól függ, melyiket hozza ki belőle. Ki nem állja a nagyképű férfiakat.

Szandavári Gergely, üzletkötő. Szerethető, vagány és segítőkész embernek tartja magát. Nagyon szeretne már gyereket. Nem hisz abban, hogy van szerelem első látásra, de ha szerelmes, akkor számára nincsenek határok, mindent megtesz a párjáért.

Rózsavölgyi János,
 vállalkozó. Elvált. Régebben vízilabdázott, és most is fontos számára a sport. Hisz abban, hogy van szerelem első látásra. Fontos, hogy a párja legyen a társa, a barátja, és mindent el tudjanak mondani őszintén egymásnak.

Kriston Péter, személyi edző, már több, mint 10 éve. Petit az Exatlon Hungary-ből és a Ninja Warrior Hungary-ből is ismerhetik a nézők. Eddig nem volt sok komoly párkapcsolata, de nagyon vágyik már egy igazi társra és izgalmasnak tarja, hogy tudományos segítséggel milyen párt találhat maga mellé. Első blikkre szerinte a férfias kisugárzása az, ami vonzó lehet egy nő számára.

Brem László, küzdősport oktató. Határozott, gondoskodó és kreatív – ezeket emelte ki magáról. Elvált, és úgy érzi itt az idő, hogy megtalálja a nagy Őt! A legfontosabb számára az, hogy olyan energiái legyenek a nőnek, amivel egyből kapcsolódni tudnak egymáshoz.

Kabai András, DJ, producer és emellett építőmérnökként dolgozik. A műsort egy önismereti kalandnak is gondolja, és nagyon kíváncsi, hogy szakértői szemmel milyen pár az, aki tökéletes lehet számára.

Hegedűs Csaba, vállalkozó, Amerikában nőtt fel. Nagyon odaadó és hűséges egy kapcsolatban, ezt a példát otthonról hozta. Kevés komoly párkapcsolata volt, a legutolsó 10 évig tartott, és nagy csalódással ért számára véget.

Tovább olvasom

Médiapiac

A színvonalas közbeszédhez a jogi szabályozás mellett társadalmi normákra is szükség van

A szólásszabadság jogi védelme önmagában nem képes megteremteni a színvonalas közbeszédet, ezért kétségtelenül szükség van társadalmi normákra is – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szólásszabadság című konferenciáján kedden Budapesten.

Közzétéve:

MTI/Balogh Zoltán

Koltay András előadásában bemutatta a szólásszabadság jogi kategóriája és valósága közötti különbségeket, és elmondta, hogy

az államnak a szólásszabadságot jogi eszközökkel kell biztosítania, a társadalomban pedig közmegegyezés alapján kulturális normák korlátozzák a szabad beszédet, ideális esetben az egymás iránti kölcsönös tisztelet elvére alapozva.

A szólásszabadság jogi védelme azonban önmagában nem képes megteremteni a színvonalas közbeszédet, kétségtelenül szükség van társadalmi normákra is, amelyek felőli közmegegyezés azonban egyre gyengül – emelte ki az NMHH elnöke.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy

manapság az interneten az győz a vitákban, aki hangosabban kiabál. Az, hogy az interneten mindenki beszélhet, egyszerre áldás és átok

– vélekedett Koltay András, hiszen – mint mondta – így sokkal több ember tud nyilvánossághoz jutni, ugyanakkor rengeteg a kevésbé értékes gondolat, vagy a rosszindulatú megszólaló is.

Úgy értékelt: a közbeszéd állapotát a jogi szabályozás csak egy bizonyos pontig tudja rendezni, és a közbeszéd színvonala, a nyilvánosság állapota egy társadalomban csaknem fontosabb kérdés, mint a szólásszabadság határainak meghúzása.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg, mi változott a szólásszabadság tekintetében az 1960-as évek óta.

Schmidt Mária azt mondta, hogy a sajtószabadság a nyilvános sajtó szabályozása, amely a nyilvánosság számára is átlátható, a szólásszabadság pedig azt jelenti, hogy a vélemények elmondhatók.

Van azonban egy “abszurd tendencia”: az állam szerepének teljes visszaszorulása, minden funkciójának kiszervezése magáncégekhez, amelyek aztán szabályozzák, mi fér bele a szólásszabadság keretébe, de ezt nem szabályok alapján teszik – hangoztatta a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Hozzátette, ezek a magáncégek nem csak azt döntik el az emberek helyett, hogy elmondhatják-e a véleményüket, hanem azt is, hogy a véleményük helyes vagy helytelen.

Schmidt Mária arról beszélt, hogy amikor Donald Trumpot, az Egyesült Államok volt elnökét letiltották a Twitterről, az megmutatta, hogy még a választott hatalom felett is áll valaki, akinek sok pénze van; és megmutatta azt is, hogy a mai világban nem esik egybe a választott és a tényleges hatalomgyakorlók köre.

A főigazgató felhívta a figyelmet még egy, szerinte veszélyes tendenciára, miszerint a média veszi át a politikacsinálás feladatát. A politikusok nagy része ötlettelen, “színtelen, szagtalan”, ezért sokszor az újságírók látják el a politikai képviseletet, és a saját meggyőződésüknek megfelelően radikalizálják a társadalmakat annak ellenére, hogy nem rendelkeznek semmilyen felhatalmazással – mondta.

Schmidt Mária szerint “nagy dolog”, hogy Magyarországon minden oldalról lehet véleményeket olvasni, ami a kiegyensúlyozottságot bizonyítja.

Demeter Szilárd arról beszélt, hogy a kultúrafogyasztó passzív, a kultúrahordozó pedig aktív cselekvő, aki részt vesz a kultúra formálásában, mára azonban az embereket “betolták” a kultúrafogyasztói állapotba.
Példaként hozta a Me too-kampányt, amikor megvádoltak embereket azzal, hogy abúzust követtek el a munkahelyükön, és ezért nyilvánosan “kivégezték” őket. Véleménye szerint ez felvet egy problémát: a jog szerint ugyanis csak azután bűnös valaki, ha egy független bíróság annak nyilvánította, ezt azonban felrúgta a Me too, mert nem volt bizonyítás, bemondás alapján ítéltek el embereket.

Ez felveti annak a kérdését, hogy a sajtó negyedik hatalmi ágként kiválthatja-e a többi hatalmi ág működését, eljárhat-e nyomozati és törvénykezési szervként. Ha igen, azzal okafogyottá válna a többi hatalmi ág, amely diktatúrát jelentene – mondta az igazgató.

Demeter Szilárd arról is beszélt, hogy akkor lehet vitatkozni, ha van egy közös premissza, ez azonban kezd eltűnni, mindenki csak kinyilatkoztatja a gondolatait, amelyek azonban nem érnek össze.

Borítókép: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és Médiatanács elnöke előadást tart a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szólásszabadság című konferenciáján a budapesti Várkert Bazárban 2024. február 20-án

Tovább olvasom

Médiapiac

Március 4-én debütál Szabó Zsófi a Mokkában (videó)

Ahogy azt a TV2 sajtóeseményén hétfőn bejelentették, Szabó Zsófi 10 év után visszatért anyacsatornájához. Erről és a rá váró feladatokról a Mokkában beszélt.

Közzétéve:

Szabó Zsófi/Instagram

Az infotainment műsor stúdiójában ezúttal vendégként foglalt helyet, ám hamarosan átül a műsorvezetői székbe.

„Üdvözöljük Szabó Zsófit a Mokka csapatában. Mindig törekszünk arra, hogy a lehető legszínesebb, legaktuálisabb témákat dolgozzuk fel informatív és szórakoztató módon és ehhez olyan műsorvezetői csapatunk legyen, akik felkészültségükkel és személyiségükkel is erősítik a brand-et. A nézők pedig minket igazolnak: a Mokka töretlenül az ország legnépszerűbb reggeli infotainment műsora. Szabó Zsófit először március 4-én láthatják a TV2 nézői a műsorvezetői székben, Pachmann Péter oldalán” – nyilatkozta Szalai Vivien, a TV2 Csoport hírigazgatója.

Zsófira még számos feladat vár a médiatársaságnál, mások mellett a március 8-án induló női csatorna, a TV2 Klub nagykövete is ő lesz.

Tovább olvasom