Kövess minket!

Médiapiac

Akár már jövőre újabb csatornát indíthat a TV2-csoport

Kiss Péterrel, a TV2-csoport programigazgatójával beszélgettünk a Médiapiac október 1-jei adásában a 90.9 Jazzy Rádióban. Íme, a szöveges összefoglaló.

Kiss Péter

Elég régóta húzod a programigazgatói székben, miközben a TV2 más vezetői elég nagy sebességgel jöttek-mentek. Hogy érzed magad?

Én jól érzem magam a székemben, és nagyon remélem, hogy még sokáig csinálhatom, mert nagyon szeretem. Az természetes szerintem, hogy amikor egy csatornánál vezetőváltás van, akkor bizonyos emberek helyett másokat hoz be a vezárigazgató. Én nagyon örülök, hogy Zsolttal olyan személyes és szakmai kapcsolatunk alakult ki, hogy jól tudunk együtt dolgozni. A jól működő munkakapcsolat nagymértékben a bizalomról szól.

 

A programigazgatóság egyébként nyugdíjas állás?

Egyáltalán nem. Szerintem ez a legkockázatosabb állás. Rám sokszor mondják, hogy hihetetlenül nyugodt vagyok. Azzal a tudattal csinálom ezt, hogy ha egy kockázatos állást vállalsz el, akkor azzal is tisztában kell lenned, hogy egyszer véget érhet. De ebbe nem kell belehalni, akkor fogod, és csinálsz valami mást. Ez nem jelenti azt, hogy nem sajnálnám, ha így történne.

 

A TV2-csoport nemrégiben sokmilliárd forintos, három évre szóló új stratégiát jelentett be. Milyen módon vettél részt ennek a kialakításában, mit adsz hozzá programigazgatóként, és milyen felelősséged van a teljesülést illetően?

Minden egyes adónkhoz kapcsolódóan kitűztünk egy éves nézettségi célt, ezt kell hozni. Ezen mérik le egy programigazgató teljesítményét. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy nagyon komolyan ott voltam a startégia kialakításában, a nulladik pontnál.

Ez az elmúlt három év legizgalmasabb feladata volt. Sajnos a válság egyfajta válságmenedzseri szerepkört kívánt tőlem: mivel folyamatosan visszaestek a bevételek, az volt a cél, hogy próbáljuk meg minél költséghatékonyabban működtetni a tévét. Nagyon izgalmasnak tartom, és nagyon jól is éltem meg, hogy bővülés és invesztíció van. Nagy motiváció volt a csapatomnak is, hogy végre nem arról kellett beszélgetnünk, hogy hogyan sakkozzunk egy-egy műsorral.

A SuperTV2-höz egy teljesen új programstruktúrát kellett lerakni. Rengeteg agyalás és brainstorming volt, amit aztán kutatással ellenőriztünk, majd megint visszatértünk az ötletekhez. Az egy hullámzó állapot, amikor az ember valamit nagyon jónak érez, aztán másnap visszatér hozzá, és már nem is olyan biztos benne. Aztán szépen megszületik a végeredmény, amiben hisz az ember.

 

Mennyire húzósak a kitűzött célok egy 1-től 10-es skálán?

A következő évi cél teljesítése húzós lesz. Az a tizes skálán tizes.

 

A TV2-ről ritkán beszél az ember önmagában, óhatatlanul az RTL Klub neve merül fel, és fordítva. Néhány éve, még Várdy Zoltán idejében deklarált cél volt, hogy meg kell előzni nézettségben az RTL Klubot, aztán ez lekerült a napirendről. Még mindig ebben a koordináta rendszerben definiáljátok magatokat, vagy meghatároztatok más paramétereket? Mikor lesztek elégedettek?

Ez egy üzleti vállalkozás. Azt kell megnézni, hogy ha az ember betesz egy összeget, akkor abból mennyi nézettséget tud termelni, és mennyi bevételt tud generálni. A válság éveiben sajnos ritkítani kellett a műsorokat, ami megmaradt, azt kevesebb pénzből kellett megcsinálni, de arra nagyon büszke vagyok, hogy a TV2 relatíve stabilan tartotta magát. Voltak szezonok, amikor a nézettségi olló kinyílt, de volt, amikor semmi panaszra nem volt okunk.

Én általában önmagában és magunkhoz mérten nézem a teljesítményt, és nagyon ritkán hasonlítgatom magunkat másokhoz a kollégáknak is. Természetesen nézzük, hogy mi történik a piacon. De annyit változott a piac, hogy nem azt nézzük, hogy mit csinál a konkurencia, hanem hogy mit csinál az a sok konkurencia. Sokkal nagyobb feladat azt megfogni, hogy mit jelent az a nagy szürke zóna, amit a kb. 100 magyar nyelvű kábelcsatorna jelent. Ez sokkal nagyobb piaci kihívás, mint amivel évekkel korábban szembesültünk. Ráadásul a két csatorna költségvetése sem egyezik, ezért is mondom, hogy amennyi pénzt beteszel, ahhoz mérten várd el az eredményeket.

 

Látványosan viszik el a közönséget a tematikus adók. Nem tartasz kannibalizmustól a TV2-csoporton belül?

Biztosan lesz a csoporton belül kannibalizmus, de a programstruktúrák annyira egymásra fognak épülni, hogy inkább megpróbáljuk a nézőket csoporton belül tartani. Tehát még mindig jobb, ha mi kannibalizáljuk magunkat, mintha mások. Biztosak vagyunk abban is, hogy el fogunk tudni venni nézőket a piacról is. Azt szoktam mondani, hogy úgy képzelem el a négy csatorna képernyőjét októbertől – az új programstruktúrák elindulásától -, mintha egy GPS lenne a képernyőn: mindig mutatni fogjuk, hogy melyik csatornán mi a következő műsor. Sokat beszélgetünk erről pro és kontra: felmerül, hogy ezzel a csatornáról való elkapcsolásra bíztatunk, de az emberek úgyis hajlamosak reklámbreakben szörfölni, és akkor már jobb, ha én mondhatom meg, hogy hol találnak egy remek műsort. Ha saját csoporton belül áramlanak a nézők, azt egyáltalán nem bánjuk.

 

Októberben indul a Voice a TV2-n, amit nagy durranásnak szántok. Mit vársz a műsortól? Miből gondolod, hogy sikeresebb lesz, mint a Megasztár, vagy akár a konkurensnél futó X-Faktor, Csillag születik és a többi?

Fontos nézői követelmény egy csatornával szemben, hogy mutasson újdonságokat. A Voice ott kezdődik, ahol a többi tehetségkutató befejeződik, ilyen szempontból nagyon más. A Voice-ban önmagában az a csavar, hogy háttal ülnek a Mesterek. Ennek óriási dramaturgiai ereje van. Miután a Mesterek megfordulnak, megfordulnak a szerepek is. Mivel, ha többen fordulnak meg, akkor hirtelen a tehetség van nyeregben, mivel ő választhat közülük. Ez önmagában értékessé teszi a műsort, ahogy az is, hogy sok visszatérő arc lesz, nemcsak tehetségkutatókból, hanem akár a zeneiparból is. Az embereknek lesz egy olyan revelációjuk, hogy “úristen, hét éve nem láttam, tényleg, mi lett vele”. A többséget persze új arcot fogják adni. A tévéműsorral egyenrangúan fontos lesz az online rész, amihez külön “bibliát” kaptunk a formátumcégtől. Ez egy forradalmian más tehetségkutató, mint a korábbiak. A nézők várják, hogy valami újjal álljunk elő, erre a Voice a legkiválóbb, ettől még lesz majd Megasztár is.

 

Milyen nézettségi céljaitok vannak a Voice-szal kapcsolatban?

Ambíciózusak, de nem mondanék konkrét számokat. Az elvárás, hogy bőven a csatornaátlag felett hozzon.

 

Amikor majd nézzük a szokásos nézettségi toplistát, akkor a top3-ban kellene találnunk, vagy akár nyernie kellene a hetet?

A top3-ba be kellene jutnia.

 

Térjünk rá a SuperTV2-re, amelynek kiemelt szerep jut az új stratégiában. A sajtótájékoztatón azt mondta Simon Zsolt, vezérigazgató, hogy prémium csatorna lesz. Hogyan értelmezzük ezt, és hogyan monetizálható ez a pozicionálás?

A prémium jelleghez hasonlóan fontos, hogy városias, fiatalos csatornáról van szó. Ha ezt a három szót egymás mellé tesszük, akkor lehet a legjobban értelmezni, hogy mit jelent a SuperTV2. Kihívás volt a programstuktúra megfelelő feltöltése. Ehhez egyfelől kibővítjük a legnépszerűbb márkákat: prémiumszolgáltatás például a Jóban Rosszban preview. Lesz egy magazin talkshow jellegű napi műsorunk is, amihez bevetjük Claudiát és Tillát, de nem állunk meg itt, mert a többi műsorvezető, akivel megállapodtunk, szintén meglepő és nagy név. Lesz egy Tények preview is: fél órával korábban, headline jelleggel lehet megnézni Magyarország legnépszerűbb hírműsorát. Lesznek sorozat és filmpremierek HD-ben. Lesz a Voice-nak is márkakiterjesztése, egy backstage műsor. Előveszünk olyan régi nagy formátumokat, mint a Hala a tortán és A nagy duett, amelyek új részekkel jönnek.

 

Óhatatlanul összveti a szakma a SuperTV2-t és az RTL II-t. Valójában mennyire érzed az RTL II-t konkurensnek a ti csatornátok számára, s ha igen, nem jelent-e hátrányt, hogy egy hónappal később indultok el?

Nem érzem, hogy ez hátrányt jelentene. A két csatorna annyiban mindenképpen konkurens, hogy a két nagy csatorna legnagyobb vállalkozása, komoly invesztícióval, hasonló nézettségi és bevételi célokkal. Egyelőre azt látom az RTL II programkínálata alapján, hogy a két csatorna nagyon eltérően van pozicionálva.

 

A pozicionálásotok alapján melyek a közvetlen versenytársak?

Ha azt nézzük, hogy hová szeretne eljutni a SuperTV2, ami három éven belül a közepes nagyságú csatornák élvonala, akkor a CoolTV, a Viasat, a Film+ a legszorosabb vetélytársak. A nagy massza, az 1-2 százalékos csatornák ligájából szerintem viszonylag hamar át fogunk lépni, és a 4-6 százalékosok között fogjuk magunkat találni.

 

Simon Zsolt azt is elejtette a sajtótájékoztatón, hogy további csatornákat is indíthat a TV2-csoport. Ez már része a hároméves stratégiának, vagy távolabbi cél?

A három éves stratégiában vannak olyan elemek és opciók, amelyek szerint akár már jövőre is tudunk új csatornát indítani.

 

A Kiss Péterrel készült beszélgetés teljes hanganyaga (zenékkel együtt) szerdától elérhető lesz a Mediapiac.com On air rovatában. Itt meghallgathatóak a korábbi adások is.

Műsorunk minden hétfőn 20 órától hallható a 90.9 Jazzy Rádióban. Következő vendégünk október 8-án Pap Gitka, az RTL kábelcsatorna portfoliójának igazgatója lesz.

Médiapiac

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a Médiatanács

Jogsértést tárt fel a Médiatanács vizsgálata az ATV több műsorában is. A Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Róka László

Júliusban megkezdett eljárása során a Médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is – közölte a hatóság.

A Hazahúzó egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett. A riport mindvégig egy reklámfelület előtt zajlott, melyen látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége. A közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is.

Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is. A hatóság vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót.

Helytelen korhatár-besorolás miatt a holland társhatósághoz fordul a Médiatanács. Nézői bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját. A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút. A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére.

Borítókép: Az ATV kereskedelmi televízió székháza a X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor u. 31-ben

Tovább olvasom

Médiapiac

Baranyi Krisztina szerint az ő feladata eldönteni, ki az újságíró és ki nem

Immár Karácsony Gergelyt bőszen védő szekusokkal és kordonok mögött tartott újságírókkal kezdődött a szeptemberi Fővárosi Közgyűlés, a baloldali szólásszabadság kitűnő ünnepe.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Természetesen az élelmes újságírók megtalálták a lehetőséget arra, hogy a főváros baloldali vezetőit megpróbálják szóra bírni, az eredmény azonban szokás szerint kiábrándító volt. Karácsony Gergely egy trükkös testcsellel igyekezett mindenkit lerázni, hiszen vélhetően igen kellemetlen lett volna válaszolni a Gyurcsány Ferenc által belengetett selyemzsinórt firtató kérdésre – írja a PestiSrácok.hu. 

Annál közlékenyebb volt Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere, aki megengedően beszélt az árnyékkormány furcsa voltáról, az ellentmondásokról, de jó gyurcsányistaként hozzátette, hogy egy vélemény totális megváltoztatása simán benne van egy baloldali politikus repertoárjában. Elvégre, ha valaki kórházakat akar bezáratni, néhány évvel később miért ne lehetne a kórházak nagy barátja? 

A stábnak sikerült beszélnie Őrsi Gergellyel is, a II. kerület szocialista polgármesterével, akit a Margit-negyed projekt elmaradó eredményeiről és veszteségeiről kérdeztek. Őrsi rutinosan kerülte a konkrét számokat, igyekezett általánosságokba merülni, de végül csak sikerült elárulnia, hogy százas nagyságrendben vannak olyan önkormányzati ingatlanok, amelyek üresen állnak, így az a néhány bérlő valóban csak veszteséget tud termelni, nem számítva a két év alatt havonta kommunikációra elköltött egymillió forintot. 

Végül Baranyi Krisztinát is szerették volna megkérdezni, hogy miért olyan fontos neki Vágvölgyi B. András tűzzel-vassal történő újabb kinevezése a kerületi újság élére, azonban azt a választ kapták, hogy ő csak újságírókkal áll szóba, azt pedig ő dönti el, hogy ki az újságíró.

Így épül és terebélyesedik a ferencvárosi ellenzéki labor, az orbáni élet utáni csodás lakmuszpapír – tette hozzá a PestiSrácok.hu.

A Fővárosi Közgyűlésen tanúi voltak még a képviselők által csak Kuka-gate-nek nevezett vitának is, ahol az érvek és ellenérvek eljutottak odáig, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere levonta a következtetést, miszerint a főváros dolgát is a kerületek teszik, tehát vajon mi szükség van akkor a fővárosi baloldali vezetésre, ha Budapest irányításával és működtetésével abszolút nem törődnek, csak szavakban vannak ott a vártán. 

További részletek az alábbi videóban:

Tovább olvasom

Médiapiac

Spanyol karikatúra készült az ukrajnai népszavazásról

Négy bocs hazatalál az anyamedvéhez, akinél már ott van az egyik bocsa.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP

A spanyolországi orosz nagykövetség tett közzé egy rajzot a Twitter-oldalán, amelyen négy kismedve található – a megszállt ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat szimbolizálva –, amint hazatalálnak a népszavazások után az orosz anyamedvéhez.

Az ötödik, már anyamedve karjában lévő medvebocs pedig a 2014-ben megszállt Krím félsziget lehet – számolt be róla a Mandiner.hu.

Tovább olvasom