Kövess minket!

Médiapiac

Akár már jövőre újabb csatornát indíthat a TV2-csoport

Kiss Péterrel, a TV2-csoport programigazgatójával beszélgettünk a Médiapiac október 1-jei adásában a 90.9 Jazzy Rádióban. Íme, a szöveges összefoglaló.

Kiss Péter

Elég régóta húzod a programigazgatói székben, miközben a TV2 más vezetői elég nagy sebességgel jöttek-mentek. Hogy érzed magad?

Én jól érzem magam a székemben, és nagyon remélem, hogy még sokáig csinálhatom, mert nagyon szeretem. Az természetes szerintem, hogy amikor egy csatornánál vezetőváltás van, akkor bizonyos emberek helyett másokat hoz be a vezárigazgató. Én nagyon örülök, hogy Zsolttal olyan személyes és szakmai kapcsolatunk alakult ki, hogy jól tudunk együtt dolgozni. A jól működő munkakapcsolat nagymértékben a bizalomról szól.

 

A programigazgatóság egyébként nyugdíjas állás?

Egyáltalán nem. Szerintem ez a legkockázatosabb állás. Rám sokszor mondják, hogy hihetetlenül nyugodt vagyok. Azzal a tudattal csinálom ezt, hogy ha egy kockázatos állást vállalsz el, akkor azzal is tisztában kell lenned, hogy egyszer véget érhet. De ebbe nem kell belehalni, akkor fogod, és csinálsz valami mást. Ez nem jelenti azt, hogy nem sajnálnám, ha így történne.

 

A TV2-csoport nemrégiben sokmilliárd forintos, három évre szóló új stratégiát jelentett be. Milyen módon vettél részt ennek a kialakításában, mit adsz hozzá programigazgatóként, és milyen felelősséged van a teljesülést illetően?

Minden egyes adónkhoz kapcsolódóan kitűztünk egy éves nézettségi célt, ezt kell hozni. Ezen mérik le egy programigazgató teljesítményét. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy nagyon komolyan ott voltam a startégia kialakításában, a nulladik pontnál.

Ez az elmúlt három év legizgalmasabb feladata volt. Sajnos a válság egyfajta válságmenedzseri szerepkört kívánt tőlem: mivel folyamatosan visszaestek a bevételek, az volt a cél, hogy próbáljuk meg minél költséghatékonyabban működtetni a tévét. Nagyon izgalmasnak tartom, és nagyon jól is éltem meg, hogy bővülés és invesztíció van. Nagy motiváció volt a csapatomnak is, hogy végre nem arról kellett beszélgetnünk, hogy hogyan sakkozzunk egy-egy műsorral.

A SuperTV2-höz egy teljesen új programstruktúrát kellett lerakni. Rengeteg agyalás és brainstorming volt, amit aztán kutatással ellenőriztünk, majd megint visszatértünk az ötletekhez. Az egy hullámzó állapot, amikor az ember valamit nagyon jónak érez, aztán másnap visszatér hozzá, és már nem is olyan biztos benne. Aztán szépen megszületik a végeredmény, amiben hisz az ember.

 

Mennyire húzósak a kitűzött célok egy 1-től 10-es skálán?

A következő évi cél teljesítése húzós lesz. Az a tizes skálán tizes.

 

A TV2-ről ritkán beszél az ember önmagában, óhatatlanul az RTL Klub neve merül fel, és fordítva. Néhány éve, még Várdy Zoltán idejében deklarált cél volt, hogy meg kell előzni nézettségben az RTL Klubot, aztán ez lekerült a napirendről. Még mindig ebben a koordináta rendszerben definiáljátok magatokat, vagy meghatároztatok más paramétereket? Mikor lesztek elégedettek?

Ez egy üzleti vállalkozás. Azt kell megnézni, hogy ha az ember betesz egy összeget, akkor abból mennyi nézettséget tud termelni, és mennyi bevételt tud generálni. A válság éveiben sajnos ritkítani kellett a műsorokat, ami megmaradt, azt kevesebb pénzből kellett megcsinálni, de arra nagyon büszke vagyok, hogy a TV2 relatíve stabilan tartotta magát. Voltak szezonok, amikor a nézettségi olló kinyílt, de volt, amikor semmi panaszra nem volt okunk.

Én általában önmagában és magunkhoz mérten nézem a teljesítményt, és nagyon ritkán hasonlítgatom magunkat másokhoz a kollégáknak is. Természetesen nézzük, hogy mi történik a piacon. De annyit változott a piac, hogy nem azt nézzük, hogy mit csinál a konkurencia, hanem hogy mit csinál az a sok konkurencia. Sokkal nagyobb feladat azt megfogni, hogy mit jelent az a nagy szürke zóna, amit a kb. 100 magyar nyelvű kábelcsatorna jelent. Ez sokkal nagyobb piaci kihívás, mint amivel évekkel korábban szembesültünk. Ráadásul a két csatorna költségvetése sem egyezik, ezért is mondom, hogy amennyi pénzt beteszel, ahhoz mérten várd el az eredményeket.

 

Látványosan viszik el a közönséget a tematikus adók. Nem tartasz kannibalizmustól a TV2-csoporton belül?

Biztosan lesz a csoporton belül kannibalizmus, de a programstruktúrák annyira egymásra fognak épülni, hogy inkább megpróbáljuk a nézőket csoporton belül tartani. Tehát még mindig jobb, ha mi kannibalizáljuk magunkat, mintha mások. Biztosak vagyunk abban is, hogy el fogunk tudni venni nézőket a piacról is. Azt szoktam mondani, hogy úgy képzelem el a négy csatorna képernyőjét októbertől – az új programstruktúrák elindulásától -, mintha egy GPS lenne a képernyőn: mindig mutatni fogjuk, hogy melyik csatornán mi a következő műsor. Sokat beszélgetünk erről pro és kontra: felmerül, hogy ezzel a csatornáról való elkapcsolásra bíztatunk, de az emberek úgyis hajlamosak reklámbreakben szörfölni, és akkor már jobb, ha én mondhatom meg, hogy hol találnak egy remek műsort. Ha saját csoporton belül áramlanak a nézők, azt egyáltalán nem bánjuk.

 

Októberben indul a Voice a TV2-n, amit nagy durranásnak szántok. Mit vársz a műsortól? Miből gondolod, hogy sikeresebb lesz, mint a Megasztár, vagy akár a konkurensnél futó X-Faktor, Csillag születik és a többi?

Fontos nézői követelmény egy csatornával szemben, hogy mutasson újdonságokat. A Voice ott kezdődik, ahol a többi tehetségkutató befejeződik, ilyen szempontból nagyon más. A Voice-ban önmagában az a csavar, hogy háttal ülnek a Mesterek. Ennek óriási dramaturgiai ereje van. Miután a Mesterek megfordulnak, megfordulnak a szerepek is. Mivel, ha többen fordulnak meg, akkor hirtelen a tehetség van nyeregben, mivel ő választhat közülük. Ez önmagában értékessé teszi a műsort, ahogy az is, hogy sok visszatérő arc lesz, nemcsak tehetségkutatókból, hanem akár a zeneiparból is. Az embereknek lesz egy olyan revelációjuk, hogy “úristen, hét éve nem láttam, tényleg, mi lett vele”. A többséget persze új arcot fogják adni. A tévéműsorral egyenrangúan fontos lesz az online rész, amihez külön “bibliát” kaptunk a formátumcégtől. Ez egy forradalmian más tehetségkutató, mint a korábbiak. A nézők várják, hogy valami újjal álljunk elő, erre a Voice a legkiválóbb, ettől még lesz majd Megasztár is.

 

Milyen nézettségi céljaitok vannak a Voice-szal kapcsolatban?

Ambíciózusak, de nem mondanék konkrét számokat. Az elvárás, hogy bőven a csatornaátlag felett hozzon.

 

Amikor majd nézzük a szokásos nézettségi toplistát, akkor a top3-ban kellene találnunk, vagy akár nyernie kellene a hetet?

A top3-ba be kellene jutnia.

 

Térjünk rá a SuperTV2-re, amelynek kiemelt szerep jut az új stratégiában. A sajtótájékoztatón azt mondta Simon Zsolt, vezérigazgató, hogy prémium csatorna lesz. Hogyan értelmezzük ezt, és hogyan monetizálható ez a pozicionálás?

A prémium jelleghez hasonlóan fontos, hogy városias, fiatalos csatornáról van szó. Ha ezt a három szót egymás mellé tesszük, akkor lehet a legjobban értelmezni, hogy mit jelent a SuperTV2. Kihívás volt a programstuktúra megfelelő feltöltése. Ehhez egyfelől kibővítjük a legnépszerűbb márkákat: prémiumszolgáltatás például a Jóban Rosszban preview. Lesz egy magazin talkshow jellegű napi műsorunk is, amihez bevetjük Claudiát és Tillát, de nem állunk meg itt, mert a többi műsorvezető, akivel megállapodtunk, szintén meglepő és nagy név. Lesz egy Tények preview is: fél órával korábban, headline jelleggel lehet megnézni Magyarország legnépszerűbb hírműsorát. Lesznek sorozat és filmpremierek HD-ben. Lesz a Voice-nak is márkakiterjesztése, egy backstage műsor. Előveszünk olyan régi nagy formátumokat, mint a Hala a tortán és A nagy duett, amelyek új részekkel jönnek.

 

Óhatatlanul összveti a szakma a SuperTV2-t és az RTL II-t. Valójában mennyire érzed az RTL II-t konkurensnek a ti csatornátok számára, s ha igen, nem jelent-e hátrányt, hogy egy hónappal később indultok el?

Nem érzem, hogy ez hátrányt jelentene. A két csatorna annyiban mindenképpen konkurens, hogy a két nagy csatorna legnagyobb vállalkozása, komoly invesztícióval, hasonló nézettségi és bevételi célokkal. Egyelőre azt látom az RTL II programkínálata alapján, hogy a két csatorna nagyon eltérően van pozicionálva.

 

A pozicionálásotok alapján melyek a közvetlen versenytársak?

Ha azt nézzük, hogy hová szeretne eljutni a SuperTV2, ami három éven belül a közepes nagyságú csatornák élvonala, akkor a CoolTV, a Viasat, a Film+ a legszorosabb vetélytársak. A nagy massza, az 1-2 százalékos csatornák ligájából szerintem viszonylag hamar át fogunk lépni, és a 4-6 százalékosok között fogjuk magunkat találni.

 

Simon Zsolt azt is elejtette a sajtótájékoztatón, hogy további csatornákat is indíthat a TV2-csoport. Ez már része a hároméves stratégiának, vagy távolabbi cél?

A három éves stratégiában vannak olyan elemek és opciók, amelyek szerint akár már jövőre is tudunk új csatornát indítani.

 

A Kiss Péterrel készült beszélgetés teljes hanganyaga (zenékkel együtt) szerdától elérhető lesz a Mediapiac.com On air rovatában. Itt meghallgathatóak a korábbi adások is.

Műsorunk minden hétfőn 20 órától hallható a 90.9 Jazzy Rádióban. Következő vendégünk október 8-án Pap Gitka, az RTL kábelcsatorna portfoliójának igazgatója lesz.

Médiapiac

Szombat délutánig jelentkezhetnek a tévék, rádiók az NVB-nél

Szombat 16 óráig jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azok az országos televíziók és rádiók, amelyek az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampányidőszakában politikai reklámot kívánnak közzétenni.

Közzétéve:

Flickr

Az alaptörvény rögzíti, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához választási kampányidőszakban szükséges megfelelő tájékoztatásért politikai reklám kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett közölhető. A választási eljárásról szóló törvény különbséget tesz a politikai hirdetés és a politikai reklám között.

A jogszabály politikai hirdetésnek nevezi az ellenérték fejében, valamely jelölőszervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló és támogatásra ösztönző, sajtótermékben (illetve az interneten és moziban) közzétett tartalmat.

A politikai reklám – amelynek a célja ugyancsak a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítése – televízióban, rádióban jelenhet meg.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.

A jogszabály szerint

amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók (televíziók és rádiók) biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt legkésőbb a kampány hivatalos kezdetéig, április 20-án 16 óráig kötelesek közölni a NVB-vel.

Külön kell megtenni a politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatot az EP-választásra, az önkormányzati, valamint a nemzetisági választásra.

Az európai parlamenti képviselők, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatban a bejelentésnek tartalmaznia kell a politikai reklám közlésére szolgáló országos lineáris, illetve a kizárólag interneten elérhető lineáris médiaszolgáltatásnak vagy médiaszolgáltatásoknak a megjelölését és a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot, amely összesen nem lehet kevesebb 150 percnél.

A nemzetiségi választással kapcsolatban a bejelentésnek csak a közlésre szolgáló médiaszolgáltatás megjelölését kell tartalmaznia.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Újabb bírság az RTL-nek: erőszakos Sztárbox-jelenetek a Kanapéhuszárokban

A testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki a csatornára.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására

– közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kanapéhuszárok két vizsgált epizódjában nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát.

A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok”, akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel, hogyan reagálnak a látottakra.

A médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta – írták, hozzátéve, hogy ezért

a testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re.

Úgy folytatták, hogy mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

Pályázati beszámoló

Közölték azt is, hogy ugyanezen az ülésén a testület elfogadta az MTVA Támogatási Irodájának a Médiatanács Támogatási Program keretében meghirdetett, médiaszolgáltatások támogatását célzó pályázati eljárásokra vonatkozó negyedéves beszámolóját.

A testület döntései nyomán az MTVA az idei év első negyedévében négy, a médiatanács által meghirdetett pályázati eljárásban (Rádióállandó2023, TVállandó2023, KMUSZ2023, Rezsi2024) nyolcvankét támogatási szerződést kötött, melyeknek köszönhetően összesen 473 694 208 forintot oszt szét a nyertes pályázók között.

Bírságot kapott a Rádió 1 Sirius

A közleményből kiderült az is, hogy a médiatanács elmarasztalta a Radio Plus Kft.-t, mert a 91,1 Rádió 1 Sirius január 19. és 25. között megsértette a szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé elegendő közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, műsorelemet, valamint szöveges tartalmat, a zenei művek körében irányadó vállalását pedig túllépte.

Mindezek miatt a testület 130 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót, illetve a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

Elmarasztalták a Forrás Rádiót

Az ugyancsak elmarasztalt Forrás Rádió pedig azzal sértette meg a szerződéses vállalásait, hogy január 9. és 15. között nem tett közzé sem megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, sem közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezért a médiatanács a médiaszolgáltatót, a Turul Média Kft.-t 70 000 forint bírsággal sújtotta, és közlemény közzétételére is kötelezte – tették hozzá.

A TV2 Comedy is hibázott

Azt írták, hogy a hatóság a román társhatósághoz fordult a TV2 Comedy csatornán március 11-én reggel 9 óra 25 perctől vetített Amerikai fater című műsorszám Smikulás című epizódja miatt, mert az a magyar szabályozás alapján – tekintettel a szexualitás megjelenítésére, a trágár nyelvezetre, az erőszak-ábrázolásra, a vallást érintő kijelentésekre, a zoofíliára utalásra, valamint az alkohol- és drogfogyasztásra – alkalmas volt a tizenhat éven aluliak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, miközben a médiaszolgáltató azt „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározta, ami a hazai szabályozás szerint a III. korhatári kategóriának (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szoboszlai Dominik – Az interjú a Spíler TV-n! (videó)

Szombat este 20:25-kor tűzi műsorára a Spíler 1 a legsikeresebb magyar focista, a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominikkal készült exkluzív interjúját.

Közzétéve:

MTI/EPA/Adam Vaughan

A Manchester City-Chelsea FA-kupa elődöntőt követően a Spíler 1-en szombat este 20:25-től érkezik a Szoboszlai Dominik – Az interjú. Az exkluzív filmnek fontos része a sztárjátékossal készített interjú, nem csupán a magyar válogatott csapatkapitányáról tudhatnak meg sokat a nézők, ha szombat este a Splíer 1 programját választják. Baumstark Tibor végigjárta azokat a helyszíneket, amelyek a legszorosabban kötődnek a Liverpool FC-hez. A világklasszis középpályás gondolatain és érzésein túl pedig betekintést nyerhetünk a labdarúgással mélységesen átitatott városnak, a Liverpool-nak a mindennapjaiba is.

„Szoboszlai Dominik részletesen mesél arról, hogy mi történt a Liverpoolnál, miután minden idők egyik legeredményesebb futballedzője, Jürgen Klopp néhány hónappal ezelőtt meghökkentő időzítéssel bejelentette az évvégi távozását. Benézhettünk a kulisszák mögé, így megmutatjuk a topfutball egyik legmodernebb, leginkább felszerelt edzőközpontját, meglátogatjuk a legendás Anfield stadion történelemmel és legendákkal átitatott környékét, és a Spíler TV kameráin keresztül a focirajongók azt is láthatják, amit a világon nagyon kevesen, hogy hogyan fest a mérkőzés előtti percekben a Liverpool öltözője” – árulta el Baumstark Tibor. – „A Dominikkal készült interjún túl a Premier League történetének legjobb játékosai közül is megmutatjuk néhány egykori sztár véleményét az angol bajnokság kihívásairól, és persze Szoboszlai Dominik teljesítményéről” – tette hozzá.

Vasárnap a Spíler 2 közvetítésében Szoboszlai Dominik és a Liverpool a Fulham otthonában lép pályára, majd közvetlenül utána a La Liga és az egyetemes futballvilág csúcsrangadója, az El Clásico kerül képernyőre.

Ezúttal is különleges fel- és levezető műsorral készül a Spíler stábja a rangos küzdelemre. Elismert szakértők, elvakult drukkerek és a futballszakma képviselői lesznek a La Liga műsorvezetőinek vendégei a több helyszínes, kiterjesztett valóságot is felvonultató stúdiókban, valamint helyszíni kollégáik is bejelentkeznek a műsorba, így a spanyol futball rajongóinak vasárnap érdemes a Spíler közvetítésére kapcsolniuk – ismerteti a TV2 közleménye.

Borítókép: Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Crystal Palace mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. április 14-én

Tovább olvasom