Kövess minket!

Médiapiac

Akár már jövőre újabb csatornát indíthat a TV2-csoport

Kiss Péterrel, a TV2-csoport programigazgatójával beszélgettünk a Médiapiac október 1-jei adásában a 90.9 Jazzy Rádióban. Íme, a szöveges összefoglaló.

Kiss Péter

Elég régóta húzod a programigazgatói székben, miközben a TV2 más vezetői elég nagy sebességgel jöttek-mentek. Hogy érzed magad?

Én jól érzem magam a székemben, és nagyon remélem, hogy még sokáig csinálhatom, mert nagyon szeretem. Az természetes szerintem, hogy amikor egy csatornánál vezetőváltás van, akkor bizonyos emberek helyett másokat hoz be a vezárigazgató. Én nagyon örülök, hogy Zsolttal olyan személyes és szakmai kapcsolatunk alakult ki, hogy jól tudunk együtt dolgozni. A jól működő munkakapcsolat nagymértékben a bizalomról szól.

 

A programigazgatóság egyébként nyugdíjas állás?

Egyáltalán nem. Szerintem ez a legkockázatosabb állás. Rám sokszor mondják, hogy hihetetlenül nyugodt vagyok. Azzal a tudattal csinálom ezt, hogy ha egy kockázatos állást vállalsz el, akkor azzal is tisztában kell lenned, hogy egyszer véget érhet. De ebbe nem kell belehalni, akkor fogod, és csinálsz valami mást. Ez nem jelenti azt, hogy nem sajnálnám, ha így történne.

 

A TV2-csoport nemrégiben sokmilliárd forintos, három évre szóló új stratégiát jelentett be. Milyen módon vettél részt ennek a kialakításában, mit adsz hozzá programigazgatóként, és milyen felelősséged van a teljesülést illetően?

Minden egyes adónkhoz kapcsolódóan kitűztünk egy éves nézettségi célt, ezt kell hozni. Ezen mérik le egy programigazgató teljesítményét. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy nagyon komolyan ott voltam a startégia kialakításában, a nulladik pontnál.

Ez az elmúlt három év legizgalmasabb feladata volt. Sajnos a válság egyfajta válságmenedzseri szerepkört kívánt tőlem: mivel folyamatosan visszaestek a bevételek, az volt a cél, hogy próbáljuk meg minél költséghatékonyabban működtetni a tévét. Nagyon izgalmasnak tartom, és nagyon jól is éltem meg, hogy bővülés és invesztíció van. Nagy motiváció volt a csapatomnak is, hogy végre nem arról kellett beszélgetnünk, hogy hogyan sakkozzunk egy-egy műsorral.

A SuperTV2-höz egy teljesen új programstruktúrát kellett lerakni. Rengeteg agyalás és brainstorming volt, amit aztán kutatással ellenőriztünk, majd megint visszatértünk az ötletekhez. Az egy hullámzó állapot, amikor az ember valamit nagyon jónak érez, aztán másnap visszatér hozzá, és már nem is olyan biztos benne. Aztán szépen megszületik a végeredmény, amiben hisz az ember.

 

Mennyire húzósak a kitűzött célok egy 1-től 10-es skálán?

A következő évi cél teljesítése húzós lesz. Az a tizes skálán tizes.

 

A TV2-ről ritkán beszél az ember önmagában, óhatatlanul az RTL Klub neve merül fel, és fordítva. Néhány éve, még Várdy Zoltán idejében deklarált cél volt, hogy meg kell előzni nézettségben az RTL Klubot, aztán ez lekerült a napirendről. Még mindig ebben a koordináta rendszerben definiáljátok magatokat, vagy meghatároztatok más paramétereket? Mikor lesztek elégedettek?

Ez egy üzleti vállalkozás. Azt kell megnézni, hogy ha az ember betesz egy összeget, akkor abból mennyi nézettséget tud termelni, és mennyi bevételt tud generálni. A válság éveiben sajnos ritkítani kellett a műsorokat, ami megmaradt, azt kevesebb pénzből kellett megcsinálni, de arra nagyon büszke vagyok, hogy a TV2 relatíve stabilan tartotta magát. Voltak szezonok, amikor a nézettségi olló kinyílt, de volt, amikor semmi panaszra nem volt okunk.

Én általában önmagában és magunkhoz mérten nézem a teljesítményt, és nagyon ritkán hasonlítgatom magunkat másokhoz a kollégáknak is. Természetesen nézzük, hogy mi történik a piacon. De annyit változott a piac, hogy nem azt nézzük, hogy mit csinál a konkurencia, hanem hogy mit csinál az a sok konkurencia. Sokkal nagyobb feladat azt megfogni, hogy mit jelent az a nagy szürke zóna, amit a kb. 100 magyar nyelvű kábelcsatorna jelent. Ez sokkal nagyobb piaci kihívás, mint amivel évekkel korábban szembesültünk. Ráadásul a két csatorna költségvetése sem egyezik, ezért is mondom, hogy amennyi pénzt beteszel, ahhoz mérten várd el az eredményeket.

 

Látványosan viszik el a közönséget a tematikus adók. Nem tartasz kannibalizmustól a TV2-csoporton belül?

Biztosan lesz a csoporton belül kannibalizmus, de a programstruktúrák annyira egymásra fognak épülni, hogy inkább megpróbáljuk a nézőket csoporton belül tartani. Tehát még mindig jobb, ha mi kannibalizáljuk magunkat, mintha mások. Biztosak vagyunk abban is, hogy el fogunk tudni venni nézőket a piacról is. Azt szoktam mondani, hogy úgy képzelem el a négy csatorna képernyőjét októbertől – az új programstruktúrák elindulásától -, mintha egy GPS lenne a képernyőn: mindig mutatni fogjuk, hogy melyik csatornán mi a következő műsor. Sokat beszélgetünk erről pro és kontra: felmerül, hogy ezzel a csatornáról való elkapcsolásra bíztatunk, de az emberek úgyis hajlamosak reklámbreakben szörfölni, és akkor már jobb, ha én mondhatom meg, hogy hol találnak egy remek műsort. Ha saját csoporton belül áramlanak a nézők, azt egyáltalán nem bánjuk.

 

Októberben indul a Voice a TV2-n, amit nagy durranásnak szántok. Mit vársz a műsortól? Miből gondolod, hogy sikeresebb lesz, mint a Megasztár, vagy akár a konkurensnél futó X-Faktor, Csillag születik és a többi?

Fontos nézői követelmény egy csatornával szemben, hogy mutasson újdonságokat. A Voice ott kezdődik, ahol a többi tehetségkutató befejeződik, ilyen szempontból nagyon más. A Voice-ban önmagában az a csavar, hogy háttal ülnek a Mesterek. Ennek óriási dramaturgiai ereje van. Miután a Mesterek megfordulnak, megfordulnak a szerepek is. Mivel, ha többen fordulnak meg, akkor hirtelen a tehetség van nyeregben, mivel ő választhat közülük. Ez önmagában értékessé teszi a műsort, ahogy az is, hogy sok visszatérő arc lesz, nemcsak tehetségkutatókból, hanem akár a zeneiparból is. Az embereknek lesz egy olyan revelációjuk, hogy “úristen, hét éve nem láttam, tényleg, mi lett vele”. A többséget persze új arcot fogják adni. A tévéműsorral egyenrangúan fontos lesz az online rész, amihez külön “bibliát” kaptunk a formátumcégtől. Ez egy forradalmian más tehetségkutató, mint a korábbiak. A nézők várják, hogy valami újjal álljunk elő, erre a Voice a legkiválóbb, ettől még lesz majd Megasztár is.

 

Milyen nézettségi céljaitok vannak a Voice-szal kapcsolatban?

Ambíciózusak, de nem mondanék konkrét számokat. Az elvárás, hogy bőven a csatornaátlag felett hozzon.

 

Amikor majd nézzük a szokásos nézettségi toplistát, akkor a top3-ban kellene találnunk, vagy akár nyernie kellene a hetet?

A top3-ba be kellene jutnia.

 

Térjünk rá a SuperTV2-re, amelynek kiemelt szerep jut az új stratégiában. A sajtótájékoztatón azt mondta Simon Zsolt, vezérigazgató, hogy prémium csatorna lesz. Hogyan értelmezzük ezt, és hogyan monetizálható ez a pozicionálás?

A prémium jelleghez hasonlóan fontos, hogy városias, fiatalos csatornáról van szó. Ha ezt a három szót egymás mellé tesszük, akkor lehet a legjobban értelmezni, hogy mit jelent a SuperTV2. Kihívás volt a programstuktúra megfelelő feltöltése. Ehhez egyfelől kibővítjük a legnépszerűbb márkákat: prémiumszolgáltatás például a Jóban Rosszban preview. Lesz egy magazin talkshow jellegű napi műsorunk is, amihez bevetjük Claudiát és Tillát, de nem állunk meg itt, mert a többi műsorvezető, akivel megállapodtunk, szintén meglepő és nagy név. Lesz egy Tények preview is: fél órával korábban, headline jelleggel lehet megnézni Magyarország legnépszerűbb hírműsorát. Lesznek sorozat és filmpremierek HD-ben. Lesz a Voice-nak is márkakiterjesztése, egy backstage műsor. Előveszünk olyan régi nagy formátumokat, mint a Hala a tortán és A nagy duett, amelyek új részekkel jönnek.

 

Óhatatlanul összveti a szakma a SuperTV2-t és az RTL II-t. Valójában mennyire érzed az RTL II-t konkurensnek a ti csatornátok számára, s ha igen, nem jelent-e hátrányt, hogy egy hónappal később indultok el?

Nem érzem, hogy ez hátrányt jelentene. A két csatorna annyiban mindenképpen konkurens, hogy a két nagy csatorna legnagyobb vállalkozása, komoly invesztícióval, hasonló nézettségi és bevételi célokkal. Egyelőre azt látom az RTL II programkínálata alapján, hogy a két csatorna nagyon eltérően van pozicionálva.

 

A pozicionálásotok alapján melyek a közvetlen versenytársak?

Ha azt nézzük, hogy hová szeretne eljutni a SuperTV2, ami három éven belül a közepes nagyságú csatornák élvonala, akkor a CoolTV, a Viasat, a Film+ a legszorosabb vetélytársak. A nagy massza, az 1-2 százalékos csatornák ligájából szerintem viszonylag hamar át fogunk lépni, és a 4-6 százalékosok között fogjuk magunkat találni.

 

Simon Zsolt azt is elejtette a sajtótájékoztatón, hogy további csatornákat is indíthat a TV2-csoport. Ez már része a hároméves stratégiának, vagy távolabbi cél?

A három éves stratégiában vannak olyan elemek és opciók, amelyek szerint akár már jövőre is tudunk új csatornát indítani.

 

A Kiss Péterrel készült beszélgetés teljes hanganyaga (zenékkel együtt) szerdától elérhető lesz a Mediapiac.com On air rovatában. Itt meghallgathatóak a korábbi adások is.

Műsorunk minden hétfőn 20 órától hallható a 90.9 Jazzy Rádióban. Következő vendégünk október 8-án Pap Gitka, az RTL kábelcsatorna portfoliójának igazgatója lesz.

Médiapiac

Baloldali aktivisták és antifák támadtak egy forgatócsoportra

A városban uralkodó tarthatatlan állapotokról készítettek volna műsort, amikor rájuk támadtak az aktivisták, egy jobboldali politikust tojással dobáltak meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elszabadultak az indulatok a Lyon no-go zónájaként emlegetett la Guillotière nevű kerületben, amikor a CNews hírportál megbízásából egy forgatócsoport érkezett a városba, hogy a környéken uralkodó tarthatatlan állapotokról készítsenek riportot. A kerületre akkor figyelt fel a média, amikor bejelentették, hogy a kerület egyik boltját, a Casino lánchoz tartozó szupermarketet Gabriel-Péri téren lévő boltját bezárják délután 5 órakor, mivel nincsenek biztonságban az ott dolgozók, olyan sok a környéken a drogos.

A CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A tiltakozó tömeg ellenére megkezdték a forgatást, melyen Jordan Bardella jobboldali politikus is részt vett, a távolból azonban petárdadurrogás hallatszott, és közvetlen közelről is megzavarták a forgatást.

Szélsőbalos és antifa aktivisták támadtak a stábra, mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze és lefasisztázták a riportert és a politikust, továbbá azt skandálták, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit.

A les Daltons nevű rapper banda néhány tagja is részt vett a megmozduláson, ők már korábban is felhívták magukra a hatóságok figyelmét azzal, hogy rendszeresen tartanak városi rodeókat, ami miatt több személyt is letartóztattak közülük. A banda felvételt készített, melyen látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.


Videólejátszó

Lyon polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet közleményt adott ki a történteket követően, melyben azzal vádolja a műsor készítőit, hogy csupán az volt a céljuk, hogy megbélyegezzék a szóban forgó kerületet és az ott lakókat. A városvezető szerint pozitív dolgok is történnek a la Guillotière nevű kerületben.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Jordan Bardella is, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt firtatta, hogy ha Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Franciaországban nincsenek törvényen kívül eső területek, akkor a la Guillotière nevű városrész vajon mi.

Bardella arról is beszámolt a műsorban, hogy az említett lyoni városrészben hemzsegnek a drogos illegális bevándorlók és Marine Le Pen az egyetlen, akinek lesz bátorsága ennek véget vetni – írta a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom

Médiapiac

Nyertest hirdetett egy vidéki rádiós pályázaton és bírságolt az NMHH

A Kaposvár 97,5 MHz pályázat nyertesének az egyedül jelentkező Karc FM Média Kft.-t hirdette ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) cégtáblája Budapesten, az I. kerület Ostrom utca 23-25-ben, fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A heti ülésén a testület helytelen termékmegjelenítés miatt bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára, a Pesti TV-t pedig burkolt, a Hír TV-t túl hangos reklám miatt figyelmeztette.

A grémium a Balatonfüred 96,2 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásában nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

A testület 140 ezer forintos bírságot rótt ki a TV2 szolgáltatójára, amiért az Életmódi egyik júliusi, termékmegjelenítést tartalmazó műsorában reklámértékű információkat közölt egy benzinkút szolgáltatásairól, amit a jogszabályok nem tesznek lehetővé.

A Pesti TV szolgáltatóját a Boomerlázadás júliusi adásaiban megjelenő burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a Médiatanács, a műsorban bemutatott verseskötetről ugyanis olyan többletinformációkat tett közzé, amelyek a reklámokra jellemző módon segítették a népszerűsítést.

A Hír TV szolgáltatóját pedig azért figyelmeztette a testület, mert az év harmadik negyedévében tizennyolcszor adott le túl hangos reklámot vagy műsorelőzetest.

A médiatörvény a nézők védelme érdekében egyértelműen előírja, hogy a reklámok, a televíziós vásárlási műsorok, műsorelőzetesek, illetve az ezek közzétételét jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a nézők által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Álhíreket terjesztenek a baloldali médiumok

A betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Nem kétszázmillióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően

– hangsúlyozta a baloldali médiumok hazugságaira reagálva az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), amelyek a Jelen cikke nyomán azt az álhírt terjesztették, hogy ötmilliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben, idén tavasszal lejárt PCR-tesztet selejtez le az állam, ami mintegy kétszázmillió forint pluszköltséget jelent. 

Az Okfő közleménye szerint a beszerzett PCR-tesztek a kórházak számára folyamatosan rendelhetők a koronavírus-járvány kezdete óta. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a rövid idő alatt eredményt adó, így a járvány hatékonyabb kezelését biztosító gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét. 

Az egészségügyben mindig a betegbiztonság a legfontosabb szempont, éppen ezért a betegellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú

 – húzták alá a Magyar Nemzet cikke szerint.

Tovább olvasom