Kövess minket!

Médiapiac

Akár már jövőre újabb csatornát indíthat a TV2-csoport

Kiss Péterrel, a TV2-csoport programigazgatójával beszélgettünk a Médiapiac október 1-jei adásában a 90.9 Jazzy Rádióban. Íme, a szöveges összefoglaló.

Kiss Péter

Elég régóta húzod a programigazgatói székben, miközben a TV2 más vezetői elég nagy sebességgel jöttek-mentek. Hogy érzed magad?

Én jól érzem magam a székemben, és nagyon remélem, hogy még sokáig csinálhatom, mert nagyon szeretem. Az természetes szerintem, hogy amikor egy csatornánál vezetőváltás van, akkor bizonyos emberek helyett másokat hoz be a vezárigazgató. Én nagyon örülök, hogy Zsolttal olyan személyes és szakmai kapcsolatunk alakult ki, hogy jól tudunk együtt dolgozni. A jól működő munkakapcsolat nagymértékben a bizalomról szól.

 

A programigazgatóság egyébként nyugdíjas állás?

Egyáltalán nem. Szerintem ez a legkockázatosabb állás. Rám sokszor mondják, hogy hihetetlenül nyugodt vagyok. Azzal a tudattal csinálom ezt, hogy ha egy kockázatos állást vállalsz el, akkor azzal is tisztában kell lenned, hogy egyszer véget érhet. De ebbe nem kell belehalni, akkor fogod, és csinálsz valami mást. Ez nem jelenti azt, hogy nem sajnálnám, ha így történne.

 

A TV2-csoport nemrégiben sokmilliárd forintos, három évre szóló új stratégiát jelentett be. Milyen módon vettél részt ennek a kialakításában, mit adsz hozzá programigazgatóként, és milyen felelősséged van a teljesülést illetően?

Minden egyes adónkhoz kapcsolódóan kitűztünk egy éves nézettségi célt, ezt kell hozni. Ezen mérik le egy programigazgató teljesítményét. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy nagyon komolyan ott voltam a startégia kialakításában, a nulladik pontnál.

Ez az elmúlt három év legizgalmasabb feladata volt. Sajnos a válság egyfajta válságmenedzseri szerepkört kívánt tőlem: mivel folyamatosan visszaestek a bevételek, az volt a cél, hogy próbáljuk meg minél költséghatékonyabban működtetni a tévét. Nagyon izgalmasnak tartom, és nagyon jól is éltem meg, hogy bővülés és invesztíció van. Nagy motiváció volt a csapatomnak is, hogy végre nem arról kellett beszélgetnünk, hogy hogyan sakkozzunk egy-egy műsorral.

A SuperTV2-höz egy teljesen új programstruktúrát kellett lerakni. Rengeteg agyalás és brainstorming volt, amit aztán kutatással ellenőriztünk, majd megint visszatértünk az ötletekhez. Az egy hullámzó állapot, amikor az ember valamit nagyon jónak érez, aztán másnap visszatér hozzá, és már nem is olyan biztos benne. Aztán szépen megszületik a végeredmény, amiben hisz az ember.

 

Mennyire húzósak a kitűzött célok egy 1-től 10-es skálán?

A következő évi cél teljesítése húzós lesz. Az a tizes skálán tizes.

 

A TV2-ről ritkán beszél az ember önmagában, óhatatlanul az RTL Klub neve merül fel, és fordítva. Néhány éve, még Várdy Zoltán idejében deklarált cél volt, hogy meg kell előzni nézettségben az RTL Klubot, aztán ez lekerült a napirendről. Még mindig ebben a koordináta rendszerben definiáljátok magatokat, vagy meghatároztatok más paramétereket? Mikor lesztek elégedettek?

Ez egy üzleti vállalkozás. Azt kell megnézni, hogy ha az ember betesz egy összeget, akkor abból mennyi nézettséget tud termelni, és mennyi bevételt tud generálni. A válság éveiben sajnos ritkítani kellett a műsorokat, ami megmaradt, azt kevesebb pénzből kellett megcsinálni, de arra nagyon büszke vagyok, hogy a TV2 relatíve stabilan tartotta magát. Voltak szezonok, amikor a nézettségi olló kinyílt, de volt, amikor semmi panaszra nem volt okunk.

Én általában önmagában és magunkhoz mérten nézem a teljesítményt, és nagyon ritkán hasonlítgatom magunkat másokhoz a kollégáknak is. Természetesen nézzük, hogy mi történik a piacon. De annyit változott a piac, hogy nem azt nézzük, hogy mit csinál a konkurencia, hanem hogy mit csinál az a sok konkurencia. Sokkal nagyobb feladat azt megfogni, hogy mit jelent az a nagy szürke zóna, amit a kb. 100 magyar nyelvű kábelcsatorna jelent. Ez sokkal nagyobb piaci kihívás, mint amivel évekkel korábban szembesültünk. Ráadásul a két csatorna költségvetése sem egyezik, ezért is mondom, hogy amennyi pénzt beteszel, ahhoz mérten várd el az eredményeket.

 

Látványosan viszik el a közönséget a tematikus adók. Nem tartasz kannibalizmustól a TV2-csoporton belül?

Biztosan lesz a csoporton belül kannibalizmus, de a programstruktúrák annyira egymásra fognak épülni, hogy inkább megpróbáljuk a nézőket csoporton belül tartani. Tehát még mindig jobb, ha mi kannibalizáljuk magunkat, mintha mások. Biztosak vagyunk abban is, hogy el fogunk tudni venni nézőket a piacról is. Azt szoktam mondani, hogy úgy képzelem el a négy csatorna képernyőjét októbertől – az új programstruktúrák elindulásától -, mintha egy GPS lenne a képernyőn: mindig mutatni fogjuk, hogy melyik csatornán mi a következő műsor. Sokat beszélgetünk erről pro és kontra: felmerül, hogy ezzel a csatornáról való elkapcsolásra bíztatunk, de az emberek úgyis hajlamosak reklámbreakben szörfölni, és akkor már jobb, ha én mondhatom meg, hogy hol találnak egy remek műsort. Ha saját csoporton belül áramlanak a nézők, azt egyáltalán nem bánjuk.

 

Októberben indul a Voice a TV2-n, amit nagy durranásnak szántok. Mit vársz a műsortól? Miből gondolod, hogy sikeresebb lesz, mint a Megasztár, vagy akár a konkurensnél futó X-Faktor, Csillag születik és a többi?

Fontos nézői követelmény egy csatornával szemben, hogy mutasson újdonságokat. A Voice ott kezdődik, ahol a többi tehetségkutató befejeződik, ilyen szempontból nagyon más. A Voice-ban önmagában az a csavar, hogy háttal ülnek a Mesterek. Ennek óriási dramaturgiai ereje van. Miután a Mesterek megfordulnak, megfordulnak a szerepek is. Mivel, ha többen fordulnak meg, akkor hirtelen a tehetség van nyeregben, mivel ő választhat közülük. Ez önmagában értékessé teszi a műsort, ahogy az is, hogy sok visszatérő arc lesz, nemcsak tehetségkutatókból, hanem akár a zeneiparból is. Az embereknek lesz egy olyan revelációjuk, hogy “úristen, hét éve nem láttam, tényleg, mi lett vele”. A többséget persze új arcot fogják adni. A tévéműsorral egyenrangúan fontos lesz az online rész, amihez külön “bibliát” kaptunk a formátumcégtől. Ez egy forradalmian más tehetségkutató, mint a korábbiak. A nézők várják, hogy valami újjal álljunk elő, erre a Voice a legkiválóbb, ettől még lesz majd Megasztár is.

 

Milyen nézettségi céljaitok vannak a Voice-szal kapcsolatban?

Ambíciózusak, de nem mondanék konkrét számokat. Az elvárás, hogy bőven a csatornaátlag felett hozzon.

 

Amikor majd nézzük a szokásos nézettségi toplistát, akkor a top3-ban kellene találnunk, vagy akár nyernie kellene a hetet?

A top3-ba be kellene jutnia.

 

Térjünk rá a SuperTV2-re, amelynek kiemelt szerep jut az új stratégiában. A sajtótájékoztatón azt mondta Simon Zsolt, vezérigazgató, hogy prémium csatorna lesz. Hogyan értelmezzük ezt, és hogyan monetizálható ez a pozicionálás?

A prémium jelleghez hasonlóan fontos, hogy városias, fiatalos csatornáról van szó. Ha ezt a három szót egymás mellé tesszük, akkor lehet a legjobban értelmezni, hogy mit jelent a SuperTV2. Kihívás volt a programstuktúra megfelelő feltöltése. Ehhez egyfelől kibővítjük a legnépszerűbb márkákat: prémiumszolgáltatás például a Jóban Rosszban preview. Lesz egy magazin talkshow jellegű napi műsorunk is, amihez bevetjük Claudiát és Tillát, de nem állunk meg itt, mert a többi műsorvezető, akivel megállapodtunk, szintén meglepő és nagy név. Lesz egy Tények preview is: fél órával korábban, headline jelleggel lehet megnézni Magyarország legnépszerűbb hírműsorát. Lesznek sorozat és filmpremierek HD-ben. Lesz a Voice-nak is márkakiterjesztése, egy backstage műsor. Előveszünk olyan régi nagy formátumokat, mint a Hala a tortán és A nagy duett, amelyek új részekkel jönnek.

 

Óhatatlanul összveti a szakma a SuperTV2-t és az RTL II-t. Valójában mennyire érzed az RTL II-t konkurensnek a ti csatornátok számára, s ha igen, nem jelent-e hátrányt, hogy egy hónappal később indultok el?

Nem érzem, hogy ez hátrányt jelentene. A két csatorna annyiban mindenképpen konkurens, hogy a két nagy csatorna legnagyobb vállalkozása, komoly invesztícióval, hasonló nézettségi és bevételi célokkal. Egyelőre azt látom az RTL II programkínálata alapján, hogy a két csatorna nagyon eltérően van pozicionálva.

 

A pozicionálásotok alapján melyek a közvetlen versenytársak?

Ha azt nézzük, hogy hová szeretne eljutni a SuperTV2, ami három éven belül a közepes nagyságú csatornák élvonala, akkor a CoolTV, a Viasat, a Film+ a legszorosabb vetélytársak. A nagy massza, az 1-2 százalékos csatornák ligájából szerintem viszonylag hamar át fogunk lépni, és a 4-6 százalékosok között fogjuk magunkat találni.

 

Simon Zsolt azt is elejtette a sajtótájékoztatón, hogy további csatornákat is indíthat a TV2-csoport. Ez már része a hároméves stratégiának, vagy távolabbi cél?

A három éves stratégiában vannak olyan elemek és opciók, amelyek szerint akár már jövőre is tudunk új csatornát indítani.

 

A Kiss Péterrel készült beszélgetés teljes hanganyaga (zenékkel együtt) szerdától elérhető lesz a Mediapiac.com On air rovatában. Itt meghallgathatóak a korábbi adások is.

Műsorunk minden hétfőn 20 órától hallható a 90.9 Jazzy Rádióban. Következő vendégünk október 8-án Pap Gitka, az RTL kábelcsatorna portfoliójának igazgatója lesz.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom