Kövess minket!

Médiapiac

Akadálymentesített weboldalon olvasható a Máltai Szeretetszolgálat folyóirata

Az új oldal sajátossága, hogy megőrizve a folyóirat szakmai és tudományos hitelességét, modern látványvilágú, minden eszközön jól böngészhető, teljesen akadálymentesített felületen kínálja rovatok, szerzők és témák szerint is tagolva a kiadványban megjelent tartalmakat – ígérik a szerkesztők.

Új weboldalon olvasható a Máltai Tanulmányok tudományos folyóirat. Az új, www.maltaitanulmanyok.hu webcímen elérhető oldalon minden eszközön, asztali és táblagépen, valamint telefonon is kényelmesen, magazinos formában olvashatók a tudományos értekezések. A honlap egyszerűen átlátható, rovatok és szerzők alapján is lehet keresni a tanulmányok között. Emellett

nemcsak olvashatók, de meg is hallgathatók a megjelent írások, ami jelenleg egyedülálló a tudományos folyóiratok digitális változatait megjelenítő felületek között: a weblap teljesen akadálymentes, a cikkek valós terjedelmükben meghallgathatók magyar nyelvű felolvasó program segítségével.

A honlapon a folyóirat tematikájához kapcsolódó, máshol meg nem jelenő, extra tartalmak is helyet kapnak. Továbbá néhány kattintással nyomtatott formában is megrendelhetőek a negyedik évfolyamát kezdő Máltai Tanulmányok eddig megjelent, az összes lapszámot tartalmazó kötetei.

A Máltai Tanulmányok című társadalomtudományokkal foglalkozó folyóiratot 2019-ben, megalapításának harmincadik évfordulójához kapcsolódóan adta ki először a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A negyedévente tematikus számmal jelentkező tudományos lap eddigi lapszámaiban mintegy ezernégyszáz oldalon a hazai és nemzetközi tudományos élet jeles szerzői közöltek tanulmányokat, köztük Anselm Grün bencés szerzetes, író, Várszegi Asztrik, korábbi pannonhalmi főapát, Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, Görföl Tibor egyetemi docens, Binder Mátyás történész, Czibere Károly címzetes egyetemi tanár, korábbi államtitkár, Ürge-Vorsatz Diana fizikus-klímakutató, valamint a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei. A folyóiratban olvashattak már a magyar közoktatás helyzetéről, a migrációról, környezetvédelemről és klímaváltozásról, a szakpolitika és közpolitika jelenéről, a társadalmi vállalkozásokról, a fogyatékosság és spiritualitás kapcsolatáról, de jelent meg tanulmány Ferenc pápa politikájáról, és a népesedés lehetőségeiről is.

A Máltai Tanulmányok megújult felületei

A Máltai Szeretetszolgálat kiadványa a Magyar Tudományos Akadémia II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya által indexált, az Osztály folyóiratlistáján szereplő tudományos folyóirat. Célja, hogy tudományos igényességgel reflektáljon a karitatív gyakorlatra, a világ fontos kihívásaira, a segítőszakma meghatározó eredményeire és eseményeire. A Máltai Tanulmányok kettős „vak lektorálású” periodika, amelyet besorolt az MTA, indexál az MTMT, a CIEPS, a MATARKA, az OSZK, az EBSCO és a Proquest.

A Máltai Tanulmányok lapszámait kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött lapbemutatón ismerhetik meg az érdeklődők, melyen a folyóirat aktuális szerzői beszélnek tanulmányuk témájához kapcsolódóan a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében. A korábbi lapszámbemutató beszélgetés itt érhető el. A legfrissebb tanulmányokat elolvashatják a www.maltaitanulmanyok.hu oldalon.

Médiapiac

Tizenhat évre ítélték Evan Gershkovich amerikai újságírót Oroszországban

Kémkedés címén szabta ki a fegyházbüntetést a szverdlovszki régió bírósága pénteken Jekatyerinburgban.

Közzétéve:

Evan Gershkovich amerikai újságíró, a Wall Street Journal című amerikai napilap kémkedéssel vádolt tudósítója a jekatyeringburgi bíróságon 2024. június 26-án, fotó: MTI/AP

Az orosz főügyészség 18 év kiszabását kérte. Gershkovich nem ismerte el bűnösségét.

A főügyészség szerint Gershkovich, a The Wall Street Journal című napilap munkatársaként az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízásából 2023 márciusában Szverdlovszk megyében titkos információkat gyűjtött az Uralvagonzavod Kutatási és Termelési Komplexum Rt. hadiipari vállalatról. A hatóság szerint törvénysértő tevékenységét az amerikai újságíró „gondos konspirációs intézkedések mellett” folytatta. Az előzetes vizsgálatot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati osztálya végezte.

Evan Gershkovichot 2023. március végén Jekatyerinburgban vették őrizetbe. Az FSZB szerint megpróbált titkos információkat szerezni az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről. Az államtitkot érintő tárgyalás zárt ajtók mögött folyt.

Az ügy érdemi tárgyalása június 26-án kezdődött. Az egyik ülésen tanúként hallgatták meg Vjacseszlav Vegnert, a szverdlovszki régió törvényhozó közgyűlésének képviselőjét. A Kommerszant című lap szerint a politikus korábban azt mondta, hogy 2023-as jekatyerinburgi útja során Gershkovich a Wagner katonai magánvállalat tevékenységéről kérdezte őt.

Az amerikai kormányzat többször követelte az újságíró szabadon bocsátását. Gershkovich kicseréléséről tárgyalások folynak Moszkva és Washington között.

A 32 éves Gershkovich korábban dolgozott a The New York Timesnak és az AFP francia hírügynökségnek, együttműködött a The Economisttal, az MIT Technology Review-val és a Foreign Policy-val. Az újságíró 2017 óta Moszkvában dolgozik, ahol külföldi tudósítói akkreditációt kapott és egyebek között Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos témákra szakosodott. 2022 januárja óta a The Wall Street Journal tudósítója.

Tovább olvasom

Médiapiac

Magyar Nagydíj – Visszatér az F1 a Hungaroringre az M4 Sport közvetítésében

Hamarosan újra együtt szurkolhat az ország, hiszen érkezik a Forma-1-es szezon a magyarok számára legfontosabb versenye: a száguldó cirkusz 39. alkalommal látogat el a Hungaroringre. Pénteken két szabadedzésen, szombaton egy utolsó tét nélküli tréningen és az időmérőn, vasárnap 15 órakor pedig a futamon izgulhatnak a nézők élőben az M4 Sport csatornán és online az m4sport.hu oldalon – közölte az MTVA sajtó és marketing irodája az MTI-vel.

Közzétéve:

MTI/Czeglédi Zsolt

A közlemény szerint sok újdonsággal várja a nézőket a péntektől kezdődő Magyar Nagydíj.

A megújult kiszolgáló épületek és infrastruktúra mellett egy különleges gesztussal adóznak Ayrton Senna emlékének: a legendás brazil pilóta 30 évvel ezelőtt vesztette életét versenyzés közben, az évforduló alkalmából tiszteletére zöld-sárgára festették át a sikán rázóköveit a mogyoródi versenyhelyszínen

– írták.

Úgy fogalmaztak, hogy a Hungaroring nehéz, technikás pályája komoly kihívás elé állíthatja majd a versenyzőket, ráadásul idén igazán forró nyári hőségben kell helytállniuk.

Mint írták, a magyar rajongók számára különösen fontos ez az esemény, hiszen lehetőségük van testközelből látni a világ legjobb pilótáit és leggyorsabb autóit.

Akik a helyszínről nem tudják követni az eseményeket, megtehetik otthonuk kényelméből az M4 Sport élő közvetítésének köszönhetően

– közölték.

A Forma-1-es Magyar Nagydíj házigazdája Petrovics-Mérei Andrea lesz a Hungaroringen és az M4 Sporton, a futamot pedig Wéber Gábor és Ujvári Máté közvetíti vasárnap. Pénteken a Hungaroring lesz a képernyőn mintegy 5 órán keresztül. 13.25-től kezdődik az 1. szabadedzés, ezután következik a Forma-3 és Forma-2 időmérő, majd 16:55-től a 2. szabadedzést követhetik. A közvetítést helyszíni stúdió bejelentkezések színesítik. A pilótaparádé vasárnap 13 órától várja a nézőket, majd a 80 perces felvezető látható, amelyben exkluzív interjúkkal vezetik fel a 15 órakor rajtoló Magyar Nagydíj futamát – sorolták.

Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzése előtt
MTI/Czeglédi Zsolt


Az MTVA hivatalos Forma-1-es online magazinja, a Boxutca már a hét elejétől betekintést enged a kulisszák mögé.

A Nemzeti Sport internetes kiadása percről percre közvetítést ad a nagydíjról, sőt az időmérőről és a szabadedzésről is.

Hétfőn 14 órakor a Nemzeti Sportrádióban az esemény összegzése hallgatható meg – áll a közleményben.

Idén is biztosítja a rendezvényen használt rádióberendezések zavartalanságát az NMHH

A futamokon a televíziós stábok, a készenléti szolgálatok és a versenyző csapatok kommunikációjához egyaránt elengedhetetlen a zavartalan frekvenciahasználat – ezt a Magyar Nagydíjon idén is az NMHH Mérésügyi Igazgatóságának munkatársai biztosítják.

Azt írták: a Formula-1 Magyar Nagydíja évről évre jelentős távközléstechnikai kivonulást és felkészülést igényel, hiszen a stábok, a szolgálatok, a versenyzők és a csapatok is folyamatos rádiókapcsolatban állnak egymással. Ilyen körülmények között kiemelten fontos a rádiófrekvenciás zavarok azonnali, helyszíni észlelése és elhárítása – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a rendezvényen a készenléti szolgálatok, például a rendőrség és a mentők is felvonulnak, rádiókommunikációs rendszerük zavartalan működése pedig elengedhetetlen a munkájukhoz, ezért az általuk használt frekvenciasáv “tisztán tartására” a hatóság munkatársai különös figyelmet fordítanak.

Egy ilyen jelentőségű tömegrendezvényen bármilyen külső zavar okozta hibát azonnal el kell hárítani

– hangsúlyozta az NMHH, hozzátéve: szakembereik fokozott figyelemmel ellenőrzik az engedélyköteles frekvenciák használatát és a rendezvény területére engedélyezett ideiglenes rádióhasználatot. Így biztosítják, hogy a kommunikációs eszközöket, például rádiós mikrofonokat és fülmonitorokat csak a számukra kijelölt frekvenciasávokban használják – mutattak rá. Megjegyezték továbbá: előfordul, hogy egy kérelmező által igényelt frekvencia foglalt, ezért az NMHH egy másikat engedélyez a részére – a felhasználó mégsem végzi el a szükséges beállításokat a kommunikációs eszközein, és egy olyan frekvenciát kezd el használni, amelyet már más használ, zavart okozva ezzel a helyszíni rádiókommunikációban.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a vezeték nélküli mikrofonok, hangtechnikai eszközök és kamerák hatósági megfigyelése – a zavarmentes működés biztosításán túl – a sávhasználati statisztikák készítése miatt is fontos. A hatóság szakértői a kijelölt sávok kihasználtságának felmérésével jól hasznosítható spektrumgazdálkodási adatokhoz jutnak hozzá, így kideríthető, hogy a hangtechnikaieszköz-gyártók valós igényt jeleznek-e – magyarázták.

Az NMHH jelezte: a verseny előtt öt fix, 24 órában működő mérőállomást telepítenek a Hungaroringre, ezen felül mérőautókkal is a helyszínre vonulnak. A pálya körzetének frekvenciafelhasználását a szakemberek egy erre a célra berendezett konténerből figyelik, valamint a helyszín közvetlen közelében is folyamatosan felügyelik a frekvenciafelhasználást, amely során észlelik a nem megfelelő használatot, illetve a felmerülő rádiófrekvenciás zavarokat, így ha kell, azonnal közbe tudnak avatkozni – ismertették.
Kitértek továbbá arra, hogy a hatósági terepmunka egészen másfajta hozzáállást igényel, mint a hivatali feladatellátás: más kihívásokkal és más szépségekkel jár, hiszen a biztosítandó tömegrendezvények többsége hétvégén van, és a szolgálatot szélsőséges időjárási viszonyok között vagy az éjszakába nyúlóan is teljesíteni kell.

A hatóság szakemberei általában már a rendezvények kezdete előtt napokkal a helyszínre érkeznek, hogy telepítsék a szükséges eszközöket, és az elejétől kezdve kontrollálják az eseményeket – közölték.

Borítókép: Szerelők dolgoznak Sergio Perez, a Red Bull mexikói versenyzőjének autóján a Forma-1-es Magyar Nagydíj kezdete előtti napon a mogyoródi Hungaroringen 2024. július 18-án

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétszáz YouTube-fiók blokkolásának feloldását követeli az orosz médiahatóság

Felszólította az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) a Google-t, hogy oldja fel orosz tömegtájékoztatási eszközök, hatóságok és közéleti személyiségek több mint 200 YouTube-fiókjának blokkolását.

Közzétéve:

Pixabay

“A Roszkomnadzor a Google LLC vezérigazgatójának, Sundar Pichainak elküldte követelését több mint 200 olyan orosz tömegtájékoztatási eszköz, szövetségi hivatal, vállalkozás és sportklub, valamint közéleti, politikai és zenei személyiség YouTube-fiókjának feloldására, akik kifejezték támogatásukat az Oroszországi Föderációnak és a hatóságok tevékenységének”

– hangzott az orosz hatóság által kedden kiadott közlemény.

Az orosz médiafelügyelet emlékeztetett rá, 2020 óta a videomegosztó 207 orosz forrással szemben alkalmazott korlátozásokat, közülük 83 ellen 2024-ben. Az intézkedések mások mellett az RT és az RBK tévécsatorna, a Shaman, Oleg Gazmanov és Julija Csicserina zenei előadó, Zahar Prilepin író, Artyemij Lebegyev tervező és blogger, valamint mások fiókját érintik.

A Roszkomnadzor sajtóosztálya rámutatott, hogy a korlátozó intézkedések alapvetően sértik az információ szabad terjesztése és az ahhoz való akadálytalan hozzáférés legfontosabb elveit. A korlátozásokat az orosz hatóság elfogadhatatlannak, a cenzúra megnyilvánulásának minősítette.

“A YouTube megalkuvást nem ismerő ruszofób politikát folytat. Mindig előnyben részesíti a nyugatbarát eszmék követőit, orosz bloggerek és újságírók fiókjait pedig magyarázat nélkül blokkolja. Nemcsak azok válnak áldozatokká, akik különböző politikai kérdésekben nyilvánítanak véleményt, de olyanok is is, akik elvileg jót mondanak Oroszországról”

– hangzott a tájékoztatás.

Roszkomnadzor felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor a YouTube videótárhelyen ma is több mint 61,3 ezer, Oroszországban tiltott anyag található blokkolatlanul. Ezek a hatóság szerint az ukrajnai háborúról szóló “hamis” információkat és “szélsőséges” anyagokat tartalmaznak, illetve “nem hagyományos szexuális preferenciákat” propagálnak, vagy gyermekeket és tizenéveseket vonnak be törvénysértő cselekmények elkövetésébe.

Tovább olvasom