Kövess minket!

Médiapiac

Ahol Gulyás Márton felbukkan, ott megjelennek a nemzetközi donorok

Amíg a Közös Ország Alapítvány pénzelte Gulyás Márton korábbi csatornáját, addig oda érkeztek a külföldi pénzek. Ahogy viszont egy másik alapítvány kezdte el finanszírozni a 2020-ban útjára induló Partizánt, ott jelentek meg a külföldi donorok.

Borítókép: Gulyás Márton, fotó: Facebook/@partizanpolitika

Semmi kétség, Gulyás Márton egykori politikai aktivista, jelenlegi műsorvezető adománygyűjtő lobbitevékenysége meglehetősen sikeres a baloldalon. A Krétakör egykori ügyvezetője, a Humán Platform, a Slejm, a Közös Ország Mozgalom, illetve a Partizán alapítója mindig talált forrást és partnert rendszerkritikus politikai és médiakezdeményezéseihez, amelyek közül kiemelkedik mind a Közös Ország Alapítvány, mind a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány. Előbbi állt ugyanis a Közös Ország Mozgalom és a Slejm-csatorna mögött; utóbbi pedig a Partizán YouTube-csatorna hátterét biztosítja – írja a Mandiner.

Gulyás Márton és a nemzetközi donorok

Akár választási konjunktúrának is lehetne nevezni azt a jelenséget, hogy a 2017-es kampány és a 2018-as parlamenti voksolások idején az eredetileg romaintegrációs tevékenységgel foglalkozó Közös Ország Alapítvány bevétele évi pár millió forintról több 10 millióra ugrott fel. Csakhogy e felfutást nem a felfokozott választói hangulat és az ebből fakadó közadakozás adta, hanem a nemzetközi donorok megjelenése.

Így kerülhetett képbe az Institute for Democracy LLC, a Soros György-féle Open Society Foundations által csak 2019-ben 145 millióval támogatott Alternatív Közösségek Egyesülete vagy a Polgár Alapítvány az Esélyekért.

A Közös Ország Alapítvány 2015-ben 29 ezer, egy évre rá 4 millió 970 ezer, majd a voksolásokat megelőző évben már 38 millió 354 ezres bevétellel bírt. 2017-ben tízmilliót használt fel az Institute for Democracy nevű amerikai szervezettől, 14 millió futott be számlájukra a Soros-alapítvány által dotált Polgár Alapítvány az Esélyekért szervezettől, és csak 12 millió érkezett állampolgárok adományaiból. A Kontra.hu számításai szerint a közadakozási arány ekkor 31 százalék volt.

Az országgyűlési választások évében 38-ról 91 millió 906 ezerre ugrott a Közös Ország Alapítvány összbevétele, amely javarészt a már említett Institute for Democracy, a Soros által pénzelt Alternatív Közösségek Egyesülete, a Polgár Alapítvány az Esélyekért és más cégek donációiból adódott össze. Közadakozásból 42 millió jött össze, ez az összbevétel kevesebb, mint fele.

Viszont érdekesség, hogy

amint Gulyás Márton érdekeltsége megszűnt, úgy hullottak porba a külföldi pénzek a Közös Ország Alapítványnál.

2019-ben ugyanis csak pár milliós, egészen pontosan 6,2 millió bevételről beszélhetünk, a külföldi donorok pedig felszívódtak, csupán a már említett finanszírozási szálakon Soroshoz köthető szervezetek közül csak az Alternatív Közösségek Egyesülete volt hajlandó pénzt adni a szervezetnek. A 2020-as év még gyengébbre sikerült a Közös Ország Alapítványnak, már csak nyolcvannégyezes bevételt sikerült elérnie.

A Közös Ország Alapítvány kiürülésével párhuzamosan Gulyásék elkezdték gründolni az új alapítványukat, amely az éppen 2020-ban elinduló Youtube-csatorna, a Partizán fő szponzora lett. A Partizánt tehát a Slejm csatornával ellentétben már nem a Közös Ország Alapítvány pénzelte, hanem a 2020 novemberében létrejövő Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány.

Ez azt jelenti, hogy ahogy Gulyás Márton éppen aktuális csatornáját egy másik alapítvány kezdte el finanszírozni, úgy el is fogytak a források a korábbi csatornáját finanszírozó Közös Ország Alapítvány mögül. Egyszerűen fogalmazva:

Gulyással jött és Gulyással ment a szervezet bevétele.

Hogy a Partizán YouTube-csatornájának 2020. májusi és a háttéralapítvány 2020. novemberi elindulása között miként zajlott a finanszírozás, nem lehet tudni.

Jelentős bevételnövekedés a Partizánnál

A Partizán mögött álló alapítvány a 2020-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolója szerint 5,4 millió forintból gazdálkodott. Az újabb, parlamenti választást megelőző évben a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány már 272 millió 706 ezres összbevételt tüntetett fel majd 80 milliós adózott eredménnyel. Jelentős elrugaszkodás 2020-hoz képest, mondhatni, de ezúttal sem a felfokozott választói aktivitás áll a háttérben, hanem a külföldi, tengerentúli donorok adományai.

Mint arról a Mandiner.hu is beszámolt elemzésében, tavaly decemberben jelentette be a Partizán Facebook-oldalán, hogy alapítványuk két meghívásos pályázaton is díjazásban részesült. A German Marshall Fund kiírásán 15 ezer dollár, a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán 200 ezer euró díjazásban részesültek. (Ezekre a finanszírozási csatornákra utalhatott Gulyás Márton a minap megjelent Telex-interjúban.)

És míg utóbbi kapcsán kiderült, a civil kezdeményezések támogatását célzó alapítvány egyik vezetője az a Daniel Sachs, aki a Soros-féle Open Society Foundations nemzetközi tanácsadói testületében is helyet foglal. Addig

a washingtoni központú Marshall Fund donorlistáján közvetlenül is ott szerepel a Soros-féle alapítvány.

De nem mellékes Gulyás cégalapítása mellett – amely sokak szerint átláthatatlanabbá teszi a Partizán működését – az a 98 ezer dollárnyi adomány, amely az amerikai háttérrel bíró National Endowment for Democracytől folyt be, és amelyből a választási roadshowjukat és a Partizán-kamiont tudták finanszírozni Gulyásék.

Források mellett partnerek is érkeztek

A fentebb említett Telex-interjúban az adományok mellett a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdatról ugyancsak beszélt Gulyás Márton: együttműködtek velük.

Ugyan a volt balliberális miniszterelnök kisebbségi tulajdonos; az adatszolgáltató, elemző és profilozó cég közleménye szerint a volt kormányfő nem vesz részt a cégcsoport napi működésében. (Egykori államtitkára és titkosszolgálati minisztere, Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám már annál inkább.)

A DatAdat a 2022-es választási kampányban is felbukkant, mi több, kiállt a szivárványkoalíció kormányfő-aspiránsai, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter mellett. Utóbbi jelölti kampányát a DatAdat közvetlenül is segítette, a parlamenti voksolást elbukó hódmezővásárhelyi polgármester szerint ugyanis a hazai adománygyűjtést náluk, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnál ez a vállalat végezte.

Médiapiac

Nem maradhat egy kézben a két budapesti rádió

öntést hozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Klasszik Rádió és a 90,9 Jazzy Rádió szolgáltatóinak jogsértő tulajdonosi helyzete ügyében – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A pénteken kiadott közlemény szerint a Budapest 92,1 MHz-en üzemelő Klasszik Rádió és a Dél-Budapest 90,9 MHz-en fogható Jazzy Rádió szolgáltatói

a médiatanács többszöri felszólítására sem szüntették meg a jogsértő állapotot, holott a testület a médiaszolgáltatók által kért intézkedési határidőket rendre elfogadta.

A médiatanács korábban 250 ezer – 250 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatókkal szemben, mivel azonban a jogsértő állapotot továbbra sem szüntették meg, a testület a fokozatos szankcióalkalmazás törvényi követelményére tekintettel immáron 500 ezer – 500 ezer forint bírságot állapított meg. Továbbá a jogosultságuk gyakorlását 12-12 órára felfüggesztik, emellett kötelezik őket az erről szóló közlemény közzétételére és a jogsértő helyzet megszüntetésére.

A médiaszolgáltatóknak a határozat átvételének napjától számított 14. napon, azaz december 7-én 7 órától 19 óráig kell felfüggeszteniük médiaszolgáltatásaikat.

A médiatanács döntésével szemben bírósághoz fordulhatnak a médiaszolgáltatók – jelezték.

Közölték azt is, hogy az Ozone TV szolgáltatója június 8. és 14. között nem felelt meg a hatósági határozatában vállalt környezetvédelmi tematikának, ugyanis az e kategóriába sorolt műsorszámok nem érték el a napi műsoridő 80 százalékát, továbbá kevesebb közszolgálati műsorszámot tett közzé és nem sugárzott híradást, valamint saját készítésű – képújság és ismétlés nélküli – műsorszámot sem. A médiatanács ezekért a mulasztásokért bírságot rótt ki a szolgáltatóra.

A testület lezárta a Miskolc 101,6 MHz kereskedelmi jellegű rádiós frekvencia pályázati eljárását is, amelynek nyertese az egyedüli pályázó Best Radio Kft., amely jelenleg is használja a frekvenciát, jogosultsága azonban 2023. május 19-én lejár – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Jogosan utasította vissza egy DK-s közlemény kiadását az OS

A Kúria ítélete szerint joga van az Országos Sajtószolgálatnak (OS) minden olyan közlemény kiadását megtagadni, amelyről feltételezhető, hogy az alkalmas lehet más személy személyiségi jogainak megsértésére.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“A legmagasabb bírósági szerv döntése szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény nemzeti hírügynökségre vonatkozó rendelkezéseiből nem következik, hogy az OS szolgáltatás keretében bárkinek joga lenne követelni egy konkrét közlemény közzétételét” – olvasható az MTVA Sajtó és Marketing Irodája által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Jogosan utasította vissza az Országos Sajtószolgálat a Demokratikus Koalíció egyik közleményének kiadását, mondta ki a jogerős határozatot megerősítő ítéletében a Kúria.

A baloldali párt előzőleg bírósághoz fordult, noha az Országos Sajtószolgálat szolgáltatásának igénybevételekor a közszolgálati médiaszolgáltató közlemény-megtagadási jogosultságát írásbeli szerződésben elismerte – tartalmazza a tájékoztató.

Mint írják, a bírósági döntés értelmében a Demokratikus Koalíció mint felperes köteles megfizetni az eljárási költséget az alperes Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek. A Kúria ítélete ellen felülvizsgálatnak nincs helye.

Tovább olvasom

Médiapiac

Balliberális “tényellenőrök” vegzálják a jobboldaliakat is megszólaltató csatornát

– Küldetésünknek érezzük, hogy a kizárólagosságra törekvő uralkodó nézetek és narratívák tekintélyét alternatív értelmezésekkel romboljuk a közéletben – mondta a Médiapiacnak Cs. Király Tamás. Az Ultrahang Youtube csatorna alapítója elárulta, gyakran kap jelzéseket, hogy bizonyos szakértőket ne hívjon meg a műsorába.

Közzétéve:

– A 444 lapcsoporthoz tartozó Lakmusz.hu célkeresztjébe került az Ultrahang nevű Youtube csatornája. Mivel váltotta ki a balliberális lap ellenszenvét? 

– Kicsit zavarban vagyok, mert a Lakmusz.hu újságírója hetekkel ezelőtt küldte el a kérdéseit, határidőt is adott, hogy meddig várja a válaszaimat. A cikk azonban azóta sem jelent meg. Úgy tűnik, hogy a saját magát tényellenőrként definiáló portál még dolgozik azon, hogy az igazság minden részletét kibontsa az olvasói előtt. Állunk elébe. Az már hetekkel ezelőtt feltűnt, hogy

az Ultrahangon rendszeresen megjelenő vendégek személye ellen komoly lejáratási kísérletsorozatok indultak. Hol orosz propagandistának, hol kóklernek, hol háborús bűnösnek minősítették őket. A közönség bizalma azonban töretlen, a Youtube-on nyilvánosak a nézettségi adatok, mindenki láthatja, hogy kire mennyien figyelnek.

Az elmúlt hónapban értük el a százezredik feliratkozót, havonta több millió lejátszással büszkélkedhetünk. A hallgatóink bölcsek, nagyon tájékozott emberek, és ha esetlegesen előfordul a nyilatkozóknál ténybeli tévedés, akkor rengeteg komment érkezik, amelyben felhívják a figyelmet a hibára. Mi pedig fontosnak tartjuk, hogy számos narratíva jelenjen meg vagy akár ütközzön az Ultrahang csatornáján. Az a célunk, hogy amennyire lehet, kipukkasszuk az egyoldalú véleménybuborékokat. 

Cs. Király Tamás, az Ultrahang Youtube csatorna alapítója

– Mi alapján választja meg a vendégeit? 

– Bár időnként kapok ilyen-olyan körökből finom jelzéseket, hogy egyes vendégeket nem kellene hívni, számomra a legfontosabb az, hogy olyan megszólalókat mutassak be az Ultrahang közösségének, akik önálló gondolatokkal és markáns véleményekkel rendelkező emberek. Éppen ezért teret adunk a szabványtól eltérő világértelmezéseknek is.

Az igazságkeresés a kulcsszó, és rendkívül tisztelem azokat a vendégeimet, akiknek a magyarázatuk ellentétes a kanonizált interpretációkkal. Senkire nem akarjuk rákényszeríteni senkinek az álláspontját, de azt fontosnak tartjuk, hogy az emberi méltóságot nem sértő alternatív értelmezések is megjelenjenek.

Küldetésünknek érezzük, hogy a kizárólagosságra törekvő uralkodó nézetek és narratívák tekintélyét alternatív értelmezésekkel romboljuk a közéletben. 

– Önállóan találja ki a műsorai témáját? 

– Az Ultrahang tisztán kül, -és biztonságpolitikai csatorna, ahol a napi eseményeket értelmezzük számos aspektusból. Téma van bőven, hiszen a világunk folyamatosan mozgásban van. Az elmúlt hónapokban talán még nagyobb turbulencia figyelhető meg, mint korábban. Az Ultrahangon nincsenek tabutémák, és senki nem szól bele kívülről, hogy mivel foglalkozhatunk és mivel nem. 

– A Lakmusz kérdőre vonta, hogy miből finanszírozza a műsorait. Előfordult, hogy pénzért vásároltak tartalmat a csatornáján? 

– Voltak időnként szponzori megkereséseink, melyeket pont azért nem fogadtunk el, mert kikötötték, hogy bizonyos témákról nem beszélhetünk. Más esetben a tartalomba ugyan nem szóltak bele, de nem tudtunk azonosulni a reklámozni kívánt termékkel, így ezen lehetőségeket is udvariasan visszautasítottuk. Bár jól jövedelmező ajánlatok voltak ezek, mégis minden esetben nemet kellett, hogy mondjunk. Az Ultrahang a Youtube reklámokból, a hallgatók adományaiból és a csatornán keresztül rendelhető könyvek után befolyt összegekből tartja fent magát. Egy fillér állami támogatás, közpénz nem érkezik hozzánk, ahogyan külföldi alapítványok, „civil szervezetek” sem pénzelnek minket. Szerencsére így sincs okunk a panaszra. 

– Mit akarhattak elérni a kérdőre vonásával? 

– Ezt tőlük kellene megkérdezni, illetve ha lesz cikk, bizonyára kiderül majd, hogy ők miként látják az Ultrahangot. Fontosnak tartom, hogy a sajtó munkatársai a kölcsönös tiszteleten alapulva segítsék egymás munkáját, ezért is válaszoltam két és fél órán belül a legfurcsább kérdésekre is. Azt például nem teljesen értettem, hogy a felekezeti hovatartozásom miért lehet fontos egy tényellenőrző cikk esetén, de mivel büszke vagyok arra, hogy a Hit Gyülekezetéhez tartozom, ezt a pontot sem kerültem ki. A gazdálkodásunkat firtató kérdések is inkább hasonlítottak egy kihallgatási jegyőzkönyv kérdéseire, amit azért is találtam abszurdnak, mert egy fillér közpénz nincs az Ultrahangban. Azonban teljesen mindegy, hogy mit gondolok ezekről a kérdésekről. Mivel a Lakmusznak is vannak olvasói, akik lehet, hogy egyúttal az Ultrahang hallgatói, támogatói is, úgy döntöttem, hogy minden kérdésre válaszolok. Az ügyről egyébként a csatornánkra készítettem egy podcastet is, és nagyon megható volt látni, hogy milyen sokan állnak ki mellettünk. 

– Megváltoztatja a műsorkészítéshez való hozzáállását az utóbbi idők támadásai? 

– Nem érzem magamat áldozati szerepben. A Lakmusz kérdéseit is inkább egy izgalmas jelenségként, mint durva támadásként értelmezem. 19 éves korom óta foglalkozom közéleti újságírással, Szombathelyen kezdtem, ahol a helyi politikai viszonyok között könnyen ütésállóvá vált az ember. Fontosnak tartom, hogy a hallgatóknak gyártsunk műsort, ne a magát véleményvezérnek kikiáltó zárt klubnak, akik időnként valóban szeretnék fölényeskedve megmondani, hogy ki a nagybetűs szakértő és ki nem. Mi erre a vonatra nem kívánunk felülni. 

Hidaskürti Nagy Mátyás

Tovább olvasom