Kövess minket!

Médiapiac

Adatot, inventory-t, rugalmasságot!

Ezek voltak a médiaügynökségek által a kiadók felé megfogalmazott legfontosabb elvárások a programmatic buying terjedése érdekében a HOPPex Seller Day rendezvényén, amelyen a programozott vásárlás trendjei is szóba kerültek.

A számos magyar kiadót tömörítő HOPPex programmatic platform – amely elsősorban eladóoldali platformot üzemeltet, de teljeskörű programmatic stratégiai tanácsadással is foglalkozik – már második alkalommal hívta össze a piac szereplőit, hogy megismertesse őket a programozott vásárlás alapjaival, illetve fejleményeivel.

Az eladó-oldali szereplőknek szóló rendezvényen Vándor Attilától megtudhattuk, hogy egyrészt folyamatban van a tárgyalás új kiadók csatlakozásáról, másrészt az Enbrite.ly-val a hirdetési csalások elleni küzdelemről állapodtak meg, míg a technológiai szolgáltató Rubicon Project és a független Integral Ad Science hamarosan viewability mérést is biztosítani fog a platform számára. Emellett az adatstratégián is dolgoznak.

A láthatóság mindenhol kulcsprobléma. Mint Bódi Tamás (CM Sales) elmondta, 2016 első negyedévében az IAB szabványok szerinti láthatóság átlaga display hirdetések esetében 43,9%, videóknál 29,1% volt – igaz, a tartalomszolgáltatók viszonylag kis csoportja felelős a rossz láthatóságú helyek jelentős részéért. Ezzel együtt is 70% feletti viewability elérése már jónak mondható. Ennek érdekében a kiadók tudatos inventory-menedzsmenttel (az impression alapon értékesített zónák láthatósági szempontú elhelyezésével) és folyamatos technológiai fejlesztésekkel tehetnek, míg a hirdetőknek érdemes az extra méretű reklámfelületeket választaniuk, a láthatóság mellett pedig egyéb minőségi KPI-okat is figyelembe venniük.

Szintén forró téma a mobil és videós programmatic helyzete. Mobilon a Rubicon 19 féle display méretet kínál, emellett egyedi formátumokra és igény esetén applikáción belüli reklámozásra is mód nyílik. (Érdekesség, hogy bár a mobilon netezéssel töltött idő 89%-a appokban történik, a hirdetések 70-85%-a továbbra is a könnyebben kezelhető mobil webre jut.) Ami a videót illeti, elég lassan épül fel – a 3 legnagyobb magyarországi programozott videóvásárló is külföldi szereplő -, de a jövőben várhatóan hatalmas lesz, különösen márkázási kampányoknál – mint arról Kaszai Péter (CEMP) beszámolt.

A teljesség igénye nélkül szóba került még:

  • A felhasználói adatok kiemelt fontossága: megfelelő harmadik feles adatok akár húszszorosára is növelhetik egy kontaktus értékét
  • A külföldi forgalom elkülönített kezelése: a(z Origo esetében 16% körüli) külföldről érkező forgalom kiaknázása programozott felületeken magasabb fill rate-et és jóval nagyobb CPM-et eredményezhet, miközben a felhasználói élményt is növeli
  • A Priority Deal-ek (vagy First Right megállapodások) lehetősége, melynek keretében a kiemelt hirdető nem csak előre rögzített árakon vásárolhat, de még az első értékelés jogát is megkapja.

 

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen elsősorban médiaügynökségi szakemberek értekeztek arról, mivel tudnák a kiadók megkönnyíteni a programmatic megállapodásokat. Abban egyetértettek, hogy a partnerek ismeretszintje teljesen eltérő: a teljesen tájékozatlantól a magát tájékozottnak gondolón át a viszonylag rutinos programmatic-használóig terjed. Amire pedig nagy szükség lenne:

  • Minél több kiadói adat – különösen annak fényében, hogy Magyarországon a harmadik feles adatok elérhetősége minimális
  • Nyitottság az egyedi megállapodásokra és a hirdetői igények rugalmas kezelésére
  • Hajlandóság a tesztelésre
  • Minél szélesebb prémium inventory, beleértve a mobilt és a videót is

Az ügynökségek gyakorlatilag magukra vállalták a hirdetői oldal edukációját, ugyanakkor a HOPPex részéről is több adatot, a csomagok összeállítása és a tényleges megjelenések terén nagyobb transzparenciát kértek és azt, hogy a változásokról időben értesítsék őket.

 

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom