Kövess minket!

Médiapiac

Adatot, inventory-t, rugalmasságot!

Ezek voltak a médiaügynökségek által a kiadók felé megfogalmazott legfontosabb elvárások a programmatic buying terjedése érdekében a HOPPex Seller Day rendezvényén, amelyen a programozott vásárlás trendjei is szóba kerültek.

A számos magyar kiadót tömörítő HOPPex programmatic platform – amely elsősorban eladóoldali platformot üzemeltet, de teljeskörű programmatic stratégiai tanácsadással is foglalkozik – már második alkalommal hívta össze a piac szereplőit, hogy megismertesse őket a programozott vásárlás alapjaival, illetve fejleményeivel.

Az eladó-oldali szereplőknek szóló rendezvényen Vándor Attilától megtudhattuk, hogy egyrészt folyamatban van a tárgyalás új kiadók csatlakozásáról, másrészt az Enbrite.ly-val a hirdetési csalások elleni küzdelemről állapodtak meg, míg a technológiai szolgáltató Rubicon Project és a független Integral Ad Science hamarosan viewability mérést is biztosítani fog a platform számára. Emellett az adatstratégián is dolgoznak.

A láthatóság mindenhol kulcsprobléma. Mint Bódi Tamás (CM Sales) elmondta, 2016 első negyedévében az IAB szabványok szerinti láthatóság átlaga display hirdetések esetében 43,9%, videóknál 29,1% volt – igaz, a tartalomszolgáltatók viszonylag kis csoportja felelős a rossz láthatóságú helyek jelentős részéért. Ezzel együtt is 70% feletti viewability elérése már jónak mondható. Ennek érdekében a kiadók tudatos inventory-menedzsmenttel (az impression alapon értékesített zónák láthatósági szempontú elhelyezésével) és folyamatos technológiai fejlesztésekkel tehetnek, míg a hirdetőknek érdemes az extra méretű reklámfelületeket választaniuk, a láthatóság mellett pedig egyéb minőségi KPI-okat is figyelembe venniük.

Szintén forró téma a mobil és videós programmatic helyzete. Mobilon a Rubicon 19 féle display méretet kínál, emellett egyedi formátumokra és igény esetén applikáción belüli reklámozásra is mód nyílik. (Érdekesség, hogy bár a mobilon netezéssel töltött idő 89%-a appokban történik, a hirdetések 70-85%-a továbbra is a könnyebben kezelhető mobil webre jut.) Ami a videót illeti, elég lassan épül fel – a 3 legnagyobb magyarországi programozott videóvásárló is külföldi szereplő -, de a jövőben várhatóan hatalmas lesz, különösen márkázási kampányoknál – mint arról Kaszai Péter (CEMP) beszámolt.

A teljesség igénye nélkül szóba került még:

  • A felhasználói adatok kiemelt fontossága: megfelelő harmadik feles adatok akár húszszorosára is növelhetik egy kontaktus értékét
  • A külföldi forgalom elkülönített kezelése: a(z Origo esetében 16% körüli) külföldről érkező forgalom kiaknázása programozott felületeken magasabb fill rate-et és jóval nagyobb CPM-et eredményezhet, miközben a felhasználói élményt is növeli
  • A Priority Deal-ek (vagy First Right megállapodások) lehetősége, melynek keretében a kiemelt hirdető nem csak előre rögzített árakon vásárolhat, de még az első értékelés jogát is megkapja.

 

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen elsősorban médiaügynökségi szakemberek értekeztek arról, mivel tudnák a kiadók megkönnyíteni a programmatic megállapodásokat. Abban egyetértettek, hogy a partnerek ismeretszintje teljesen eltérő: a teljesen tájékozatlantól a magát tájékozottnak gondolón át a viszonylag rutinos programmatic-használóig terjed. Amire pedig nagy szükség lenne:

  • Minél több kiadói adat – különösen annak fényében, hogy Magyarországon a harmadik feles adatok elérhetősége minimális
  • Nyitottság az egyedi megállapodásokra és a hirdetői igények rugalmas kezelésére
  • Hajlandóság a tesztelésre
  • Minél szélesebb prémium inventory, beleértve a mobilt és a videót is

Az ügynökségek gyakorlatilag magukra vállalták a hirdetői oldal edukációját, ugyanakkor a HOPPex részéről is több adatot, a csomagok összeállítása és a tényleges megjelenések terén nagyobb transzparenciát kértek és azt, hogy a változásokról időben értesítsék őket.

 

Médiapiac

Furcsa ok miatt korlátozták a román faluban az internetet

Feltűnt, hogy egy román faluban mennyit Netflixeznek munkaidőben a hivatalban.

Közzétéve:

Dragoș Soare polgármester közölte:

„Úgy döntöttünk, hogy lemondunk minden olyan hobbitevékenységről, aminek nincs köze a munkaprogramhoz. Limitáltuk a hozzáférést a munkához nem kapcsolható oldalakhoz. Lehet, hogy van, akinek ez nem tetszik, viszont meg kell érteniük, hogy az állampolgároknak kell segítenünk, és akkor, amikor szükségük van erre. Nem lehet egy kérvényt azért halasztani, mert valakinek éppen nincs kedve ezzel foglalkozni, mert a kollégái megosztásait kell nézegesse a közösségi oldalakon, vagy sorozatokat kell néznie” – írta a transindex.ro nyomán a Mandiner.

Tovább olvasom

Médiapiac

Zenés időjárásjelentés a közmédiában

Fejős Ádám meteorológus a szakmája mellett másik szerelmének is hódolhatott a közmédia virtuális stúdiójában.

Közzétéve:

Borítókép: MTVA/YouTube

 A The Beatles tiszteletére nemzetközi együttesével lépett fel, és megcsillogtatta dobtudását. A popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb együttesének zenészei 1965-ben ezen a napon a brit lovagrend tagjaivá váltak.

A közmédia megújult stúdiójában minden lehetséges a technikának köszönhetően. Egyik pillanatról a másikra zenei stúdióvá alakult, és Fejős Ádám az időjárás előrejelzés után a dobok mögé ült. A hobbidobosból lett profi zenész Schizoid Cats nevű együttesével a The Beatles egyik nótájával örvendeztette meg a nézőket. Az apropót az adta, hogy a világhírű angol beatzenekar 1965. június 12-én a Brit Birodalom Rendjének tagja címben részesült.

És mi más is szólhatott volna az Időjárásjelentésben mint a Here Comes the Sun!

Tovább olvasom

Médiapiac

Visszavették az élő adásban illetlenkedő kommentátort

A CNN amerikai hírtelevízió visszavette kommentátorát, akit azért függesztettek fel állásából, mert egy videókonferencián, élő adásban illetlenül önmagát simogatta.

Közzétéve:

Flickr

A 61 éves Jeffrey Toobintól nyolc hónappal ezelőtt váltak meg, mert a videón tartott konferencián, amelyet fő munkaadója, a The New Yorker című lap szervezett, a szünetben azt hitte, lekapcsolták a kamerákat, senki nem látja, és a nadrágjába nyúlt. Akkor, 2020 októberében a The New Yorkertől elbocsátották, de a CNN-nél csak felfüggesztették. Elsősorban jogi és napi politikai kérdésekkel foglalkozott.

Toobin jogász, publicista és több politikai könyv szerzője is. Csütörtöki visszatérésekor arról beszélt a publikumának, hogy “védhetetlen és rendkívül idióta dolog volt”, amit tett, és bocsánatot kért. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban “megpróbált jobb ember lenni”, terápiára iratkozott be, és jótékonykodik egy élelmiszerbanknál.

A CNN szóvivője bejelentette, hogy Jeffrey Toobin nemsokára ismét rendszeresen jelen lesz a képernyőn.

Honlapján a hírtelevízió azt állította: több műsorvezető és vendég is említette, hogy szívesen látná Toobint megint a műsorokban.

Az amerikai sajtóban többen is ellenérzésekkel reagáltak Toobin visszatérésére. A konzervatív National Review munkatársa, Pradheep J. Shanker azt írta:

a CNN legalább abban tisztességes, hogy nincsenek újságírói normái.

Meghan McCain, a néhai republikánus szenátor, John McCain lánya, akinek rendszeres műsora van az ABC televízióban, a műsorában ostorozta a CNN-t. “Ez egy moslék. (…) Miért védi a média ezeket az öreg, fehér dinoszauruszokat? A kerek világon nincs olyan nő, akit egy televízió visszavett volna, miután azon kapják, hogy a kollegái szeme láttára önkielégítést végez” – mondta csütörtöki élő műsorában McCain.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom