Kövess minket!

Médiapiac

Adatforgalmi robbanás előtt

Egy friss prognózis szerint a világ mobil adatforgalma a következő öt év során a jelenlegi tizennyolcszorosára nő, és 2016-ra eléri az évi 130 exabájtot.

A Cisco Visual Networking Index (VNI) 2011–2016 közötti időszakra vonatkozó globális mobiladatforgalom-előrejelzése szerint  a mobil adatforgalom drasztikus növekedését részben a mobilinternet-kapcsolattal rendelkező eszközök ugrásszerű terjedése okozza – ezek száma az előrejelzések szerint 2016-ra meghaladja majd a Föld lakosságának létszámát (2016-ra a világ népessége a becslések szerint 7,3 milliárd lesz – forrás: ENSZ). A Cisco számításai szerint a 2011–2016 közötti időszakban a globális mobil adatforgalom a globális vezetékes adatforgalom háromszorosára nő.

A 2016-ra előre jelzett évi 130 exabájt mobil adatforgalom 33 milliárd DVD-n tárolható adatmennyiségnek felel meg. (Az exabájt az információ vagy a számítógépes adattárolás mértékegysége; egy exabájt egy kvintillió bájtnak felel meg.) E hatalmas forgalomnövekedés a vizsgált időszakban 78%-os átlagos éves növekedési rátának felel meg. A mobilinternetes forgalom 2015 és 2016 közötti növekménye önmagában háromszorosa lesz a teljes 2012-es mobilinternetes adatforgalomnak. A növekedés főbb okai a következők:

Az elérhető tartalom bővülése: Mivel a fogyasztóknak egyre inkább igény szerinti tartalmakra van szükségük, a cloud-alapú forgalom 2011 és 2016 között a huszonnyolcszorosára bővül, ami 95%-os átlagos éves növekedési rátának (CAGR) felel meg.

A mobilkapcsolatok számának növekedése: 2016-ra több mint tízmilliárd internetkapcsolattal rendelkező mobil eszköz lesz, ideértve a gép–gép (M2M) kapcsolatot is. Ez a szám meghaladja a világ akkorra várható 7,3 milliárdos népességét. Az M2M egyik alkalmazási lehetősége például a digitális hirdetőtáblák frissítése vezeték nélküli hálózaton keresztül: a napszaktól vagy naptól függően más és más üzenetek jeleníthetők meg, illetve gyorsan módosíthatók az üzenetek – például a benzinár változása esetén.

Az eszközök nagyobb számítási teljesítménye: a mobileszközök egyre nagyobb teljesítményre képesek, ezáltal egyre nagyobb adatforgalmat tudnak feldolgozni és létrehozni. Atáblagépek adatforgalma például 2011 és 2016 között várhatóan a hatvankétszeresére nő, ami az előrejelzésben vizsgált összes eszközkategóriát tekintve a legmagasabb érték. 2016-ban a táblagépek által generált adatforgalom (havi 1 exabájt) négyszerese lesz a világ 2010-es teljes havi mobil adatforgalmának (237 petabájt).

Gyorsabb mobilhálózatok: a mobilhálózatok adatátviteli sebessége kulcsszerepet játszik a forgalom növekedésében. A Cisco előrejelzése szerint a mobilhálózatok (2G, 3G és 4G) sebessége 2011 és 2016 között a kilencszeresére nő.

Nagyobb mobil videoforgalom: A mobilvideo-tartalmak 2016-ra a teljes mobil adatforgalom 71%-át teszik majd ki.

A Cisco előrejelzése szerint 2016-ra az okostelefonok és a táblagépek 71%-a (1,6 milliárd eszköz) képes lesz IPv6–alapú mobilhálózatokhoz csatlakozni. Tágabban értelmezve az eszközök körét, 2016-ra a világ több mint 4 milliárd mobilkészülékének 39 százaléka lehet IPv6-kompatibilis.

A mobil eszközök/kapcsolatok hatása

A forgalomnövekedés elsődleges oka a mobil hálózatokat használó vezeték nélküli eszközök számának emelkedése. 2016-ra a mobil adatforgalmazásra alkalmas kézi vagy személyi eszközök száma meghaladja a nyolcmilliárdot, továbbá közel kétmilliárd olyan gép-gép típusú kapcsolattal is számolni kell, mint például a gépkocsik GPS rendszerei, a szállítási és gyártási szektorokban alkalmazott eszközkövető rendszerek és azok az orvosi alkalmazások, amelyek gyorsabb hozzáférést biztosítanak a betegkartonokhoz.

2016-ra az okostelefonok, noteszgépek és egyéb hordozható eszközök adják majd a világ teljes mobil adatforgalmának körülbelül 90 százalékát.

Az M2M-forgalom (vagyis a gép és gép közötti kommunikáció) és a lakossági szélessávú mobil átjárók a 2016-os globális mobil adatforgalom 5-5 százalékát fogják kitenni.

Az adatforgalom mobil hálózatokról vezetékes hálózatokra való átterhelésének hatása

A mobilinternet iránti növekvő igény miatt az internetszolgáltatók mindinkább arra törekszenek, hogy átterheljék az adatforgalmat a vezetékes vagy WiFi–hálózatokra.

2011-ben az átterhelés a teljes mobil adatforgalom 11 százalékát (72 petabájt/hó) tette ki. 2016-ra ez az arány eléri a teljes mobil adatforgalom 22 százalékát, azaz a havi 3,1 exabájtot.

Átterhelés nélkül 2011-2016 között a világ mobil adatforgalmának átlagos növekedési üteme (CAGR) 78 százalék helyett 84 százalék lenne.

A legfontosabb regionális növekedési előrejelzések

A Cisco frissített előrejelzése szerint a legnagyobb mértékű növekedésre az alábbi régiókban kerül sor. Közel-Keleten és Afrikában 104 százalékos átlagos éves növekedési ráta várható (CAGR), azaz 5 év alatt harminchatszoros növekedésre számítanak. A további sorrend: Ázsiában és a csendes-óceáni térségben: huszonegyszeres növekedés; Közép- és Kelet-Európában huszonegyszeres növekedés; Latin-Amerikában tizennyolcszoros növekedés; Észak-Amerikában tizenhétszeres növekedés; Nyugat-Európában tizennégyszeres növekedés.

Közép- és kelet-európai regionális trendek:

2011 és 2016 között Közép- és Kelet-Európában a mobil adatforgalom kétszer olyan gyorsan bővül majd, mint a vezetékes.

2016-ra a mobil adatforgalom a 2005-ös teljes közép- és kelet-európai internetes forgalom tizenegyszeresét teszi ki.

2011–2016 között Közép- és Kelet-Európában a mobil videoforgalom a jelenlegi harminckétszeresére nő, ami 101%-os átlagos éves növekedési rátának felel meg.

2016-ban a videoforgalom a régió teljes mobil adatforgalmának 67%-át teszi ki, szemben a 2011. év végi 45%-kal.

2016-ban a felhőalapú alkalmazások a teljes mobil adatforgalom 69%-át teszik ki, szemben a 2011. év végi 36%-kal.

A gyorsabb globális mobilhálózatok hatása

Az elmúlt év során a mobilhálózatok átlagos átviteli sebessége megkétszereződött, és az előrejelzések szerint 2016-ig megkilencszereződik. A mobilhálózatok átviteli sebessége kulcsfontosságú tényező a mobil adatforgalom növekedése és kezelése szempontjából.

Kb/s)201120122013201420152016CAGR
Átlagos mobilkapcsolati sebesség3155047921,2361,9082,87356%
Okostelefonok átlagos kapcsolati sebessége1,3441,8292,4253,1664,1025,24431%

Forrás: az adatok a Cisco VNI program részét képező Cisco Global Internet Speed Test (GIST) és más független sebességtesztek eredményein alapulnak. A Cisco GIST alkalmazást világszerte több mint 900 ezer felhasználó használja. Az előrejelzések csak a mobiltelefonos hálózati sebességekre vonatkoznak, és korábbi mobilhálózati sebességadatok extrapolálásán alapulnak.

A VNI előrejelzési módszertana

A mobil adatforgalommal kapcsolatos VNI tanulmány módszertana független elemzők előrejelzésein valamint a tényleges mobil adatforgalmat felmérő vizsgálatok eredményein alapul. Ezekre épülnek a Cisco mobil alkalmazások elterjedésére, használati időre és adatátviteli sebességekre vonatkozó saját becslései. A VNI előrejelzései és eredményei olyan tényezőket is figyelembe vesznek mint a mobil szélessávú hálózat sebessége és az eszközök számítási teljesítménye. Az előrejelzés módszertanának részletes ismertetése a teljes jelentésben található.

A mostani előrejelzés eredményei egyébként jelentős forgalomnövekedést prognosztizálnak a 2011-2015 közötti időszakra, ami a 2011 februárjában megjelent előző Cisco VNI Mobile Forecast előrejelzéshez képest a vártnál gyorsabb növekedést jelent. A tavalyi tanulmány 2011. évi mobilinternetes forgalomra vonatkozó előrejelzésében 131 százalékos növekedés szerepelt. Az idén a becslések szerint a mobilinternet 2011-es növekedése 133 százalékos volt.

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom