Kövess minket!

Médiapiac

A vártnál kevésbé rontott a Telekom

A távközlési szolgáltató nettó eredménye 9,2 százalékkal 11,37 milliárd forintra csökkent, árbevétele 6,5 százalékkal 148,16 milliárd forintra mérséklődött a tavalyi év második negyedévéhez képest.

A portfolio.hu által készített elemzői konszenzus 11 milliárd forint nettó eredményt és 147,7 milliárd forint bevételt jelzett előre. A konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentés szerint az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény 2 százalékkal csökkent, 51,1 milliárd forint lett a második negyedévben.

A társaság az első fél évben 293,2 milliárd forint árbevételt és 22,08 milliárd forint nyereséget ért el, a bevétel 7 százalékkal kisebb, míg az eredmény 47 százalékkal nagyobb a tavalyi bázisidőszakinál. A hathavi EBITDA 99,40 milliárd forintot tett ki, 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az Infoparkra vonatkozó ingatlan-megállapodáshoz és az Origo értékesítéséhez kapcsolódó egyszeri tételeken realizált mintegy 5,1 milliárd forint profitnak köszönhetően.

Az egy részvényre jutó eredmény 21,19 forint volt a tavalyi első félévi 14,42 forinttal szemben. A társaság nem változtatott éves pénzügyi célkitűzésein: továbbra is a tavalyi 656,3 milliárd forintnál kisebb, legfeljebb 590 milliárd forintos árbevétellel és az előző évivel közel azonos, legfeljebb 191 milliárd forintos EBITDA-eredménnyel számol 2016-ban, és mintegy 10 százalékkal kevesebbet költ beruházásokra az idén a tavalyi 109,8 milliárd forint után.

A Telekom nettó adósságállománya 404,1 milliárd forintra csökkent a második negyedév végére az egy évvel korábbi 447,2 milliárd forintról. nettó eladósodottsági mutató kismértékben, 42,4 százalékra nőtt az első negyedévhez képest az osztalék kifizetések miatt, azonban az év második felében csökkenés várható. A szabad cash flow a 2015. első fél évi mínusz 1,4 milliárd forintról 20,2 milliárd forintra nőtt 2016. június végére.

Christopher Mattheisen vezérigazgató a jelentéshez fűzött kommentárjában megjegyezte, hogy az összbevétel 6,5 százalékos csökkenése elsősorban az energia üzletággal kapcsolatos döntések, valamint az EU források magyarországi lehívásának átmeneti lassulásából fakadó alacsonyabb rendszerintegráció és információs technológia bevételek miatt következett be. Hangsúlyozta: az első negyedév egyszeri profitot növelő tételeire számított a vállalat, és azok hatását figyelembe vette a tervekben. E bevételek hozzájárulásától eltekintve, az alaptevékenységet összehasonlítva a bevételek 2,2 százalékkal nőttek, a magasabb mobil adat- és készülékértékesítési, valamint a megnövekedett vezetékes szélessávú és TV bevételeknek köszönhetően. Az EBITDA második negyedévben elért 2 százalékos romlását a magasabb egyéb működési költségekkel magyarázta, amely ellensúlyozta a bruttó fedezet javulását és a személyi jellegű ráfordításokban elért megtakarítást.

Elmondása szerint az EBITDA 5 százalékos javulásához az egyszeri profitokozó tételek mellett a bruttó fedezet növekedésének, és a személyi jellegű ráfordításokon elért jelentős megtakarításnak köszönhető. 2015 első fél évéhez képest a teljes operáció területén a 4G hálózat fejlesztésre fordított erőfeszítéseknek köszönhetően a mobil internet és készülékértékesítési bevételek jelentősen emelkedtek, miközben a hangalapú bevételek csökkentek. A vezetékes hálózatfejlesztést követően Magyarországon a cégcsoport tovább növelte a vezetékes szélessávú internet és TV előfizető bázisát magasabb egy főre jutó árbevétel mellett.

Médiapiac

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a Médiatanács

Jogsértést tárt fel a Médiatanács vizsgálata az ATV több műsorában is. A Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Róka László

Júliusban megkezdett eljárása során a Médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is – közölte a hatóság.

A Hazahúzó egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett. A riport mindvégig egy reklámfelület előtt zajlott, melyen látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége. A közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is.

Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is. A hatóság vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót.

Helytelen korhatár-besorolás miatt a holland társhatósághoz fordul a Médiatanács. Nézői bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját. A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút. A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére.

Borítókép: Az ATV kereskedelmi televízió székháza a X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor u. 31-ben

Tovább olvasom

Médiapiac

Baranyi Krisztina szerint az ő feladata eldönteni, ki az újságíró és ki nem

Immár Karácsony Gergelyt bőszen védő szekusokkal és kordonok mögött tartott újságírókkal kezdődött a szeptemberi Fővárosi Közgyűlés, a baloldali szólásszabadság kitűnő ünnepe.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Természetesen az élelmes újságírók megtalálták a lehetőséget arra, hogy a főváros baloldali vezetőit megpróbálják szóra bírni, az eredmény azonban szokás szerint kiábrándító volt. Karácsony Gergely egy trükkös testcsellel igyekezett mindenkit lerázni, hiszen vélhetően igen kellemetlen lett volna válaszolni a Gyurcsány Ferenc által belengetett selyemzsinórt firtató kérdésre – írja a PestiSrácok.hu. 

Annál közlékenyebb volt Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere, aki megengedően beszélt az árnyékkormány furcsa voltáról, az ellentmondásokról, de jó gyurcsányistaként hozzátette, hogy egy vélemény totális megváltoztatása simán benne van egy baloldali politikus repertoárjában. Elvégre, ha valaki kórházakat akar bezáratni, néhány évvel később miért ne lehetne a kórházak nagy barátja? 

A stábnak sikerült beszélnie Őrsi Gergellyel is, a II. kerület szocialista polgármesterével, akit a Margit-negyed projekt elmaradó eredményeiről és veszteségeiről kérdeztek. Őrsi rutinosan kerülte a konkrét számokat, igyekezett általánosságokba merülni, de végül csak sikerült elárulnia, hogy százas nagyságrendben vannak olyan önkormányzati ingatlanok, amelyek üresen állnak, így az a néhány bérlő valóban csak veszteséget tud termelni, nem számítva a két év alatt havonta kommunikációra elköltött egymillió forintot. 

Végül Baranyi Krisztinát is szerették volna megkérdezni, hogy miért olyan fontos neki Vágvölgyi B. András tűzzel-vassal történő újabb kinevezése a kerületi újság élére, azonban azt a választ kapták, hogy ő csak újságírókkal áll szóba, azt pedig ő dönti el, hogy ki az újságíró.

Így épül és terebélyesedik a ferencvárosi ellenzéki labor, az orbáni élet utáni csodás lakmuszpapír – tette hozzá a PestiSrácok.hu.

A Fővárosi Közgyűlésen tanúi voltak még a képviselők által csak Kuka-gate-nek nevezett vitának is, ahol az érvek és ellenérvek eljutottak odáig, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere levonta a következtetést, miszerint a főváros dolgát is a kerületek teszik, tehát vajon mi szükség van akkor a fővárosi baloldali vezetésre, ha Budapest irányításával és működtetésével abszolút nem törődnek, csak szavakban vannak ott a vártán. 

További részletek az alábbi videóban:

Tovább olvasom

Médiapiac

Spanyol karikatúra készült az ukrajnai népszavazásról

Négy bocs hazatalál az anyamedvéhez, akinél már ott van az egyik bocsa.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP

A spanyolországi orosz nagykövetség tett közzé egy rajzot a Twitter-oldalán, amelyen négy kismedve található – a megszállt ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat szimbolizálva –, amint hazatalálnak a népszavazások után az orosz anyamedvéhez.

Az ötödik, már anyamedve karjában lévő medvebocs pedig a 2014-ben megszállt Krím félsziget lehet – számolt be róla a Mandiner.hu.

Tovább olvasom