Kövess minket!

Médiapiac

A vártnál kevésbé rontott a Telekom

A távközlési szolgáltató nettó eredménye 9,2 százalékkal 11,37 milliárd forintra csökkent, árbevétele 6,5 százalékkal 148,16 milliárd forintra mérséklődött a tavalyi év második negyedévéhez képest.

A portfolio.hu által készített elemzői konszenzus 11 milliárd forint nettó eredményt és 147,7 milliárd forint bevételt jelzett előre. A konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentés szerint az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény 2 százalékkal csökkent, 51,1 milliárd forint lett a második negyedévben.

A társaság az első fél évben 293,2 milliárd forint árbevételt és 22,08 milliárd forint nyereséget ért el, a bevétel 7 százalékkal kisebb, míg az eredmény 47 százalékkal nagyobb a tavalyi bázisidőszakinál. A hathavi EBITDA 99,40 milliárd forintot tett ki, 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az Infoparkra vonatkozó ingatlan-megállapodáshoz és az Origo értékesítéséhez kapcsolódó egyszeri tételeken realizált mintegy 5,1 milliárd forint profitnak köszönhetően.

Az egy részvényre jutó eredmény 21,19 forint volt a tavalyi első félévi 14,42 forinttal szemben. A társaság nem változtatott éves pénzügyi célkitűzésein: továbbra is a tavalyi 656,3 milliárd forintnál kisebb, legfeljebb 590 milliárd forintos árbevétellel és az előző évivel közel azonos, legfeljebb 191 milliárd forintos EBITDA-eredménnyel számol 2016-ban, és mintegy 10 százalékkal kevesebbet költ beruházásokra az idén a tavalyi 109,8 milliárd forint után.

A Telekom nettó adósságállománya 404,1 milliárd forintra csökkent a második negyedév végére az egy évvel korábbi 447,2 milliárd forintról. nettó eladósodottsági mutató kismértékben, 42,4 százalékra nőtt az első negyedévhez képest az osztalék kifizetések miatt, azonban az év második felében csökkenés várható. A szabad cash flow a 2015. első fél évi mínusz 1,4 milliárd forintról 20,2 milliárd forintra nőtt 2016. június végére.

Christopher Mattheisen vezérigazgató a jelentéshez fűzött kommentárjában megjegyezte, hogy az összbevétel 6,5 százalékos csökkenése elsősorban az energia üzletággal kapcsolatos döntések, valamint az EU források magyarországi lehívásának átmeneti lassulásából fakadó alacsonyabb rendszerintegráció és információs technológia bevételek miatt következett be. Hangsúlyozta: az első negyedév egyszeri profitot növelő tételeire számított a vállalat, és azok hatását figyelembe vette a tervekben. E bevételek hozzájárulásától eltekintve, az alaptevékenységet összehasonlítva a bevételek 2,2 százalékkal nőttek, a magasabb mobil adat- és készülékértékesítési, valamint a megnövekedett vezetékes szélessávú és TV bevételeknek köszönhetően. Az EBITDA második negyedévben elért 2 százalékos romlását a magasabb egyéb működési költségekkel magyarázta, amely ellensúlyozta a bruttó fedezet javulását és a személyi jellegű ráfordításokban elért megtakarítást.

Elmondása szerint az EBITDA 5 százalékos javulásához az egyszeri profitokozó tételek mellett a bruttó fedezet növekedésének, és a személyi jellegű ráfordításokon elért jelentős megtakarításnak köszönhető. 2015 első fél évéhez képest a teljes operáció területén a 4G hálózat fejlesztésre fordított erőfeszítéseknek köszönhetően a mobil internet és készülékértékesítési bevételek jelentősen emelkedtek, miközben a hangalapú bevételek csökkentek. A vezetékes hálózatfejlesztést követően Magyarországon a cégcsoport tovább növelte a vezetékes szélessávú internet és TV előfizető bázisát magasabb egy főre jutó árbevétel mellett.

Médiapiac

Tovább szólhat az Első Pesti Egyetemi Rádió

Két adóval is ideiglenes hatósági szerződést kötött a Médiatanács.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Hatvannapos ideiglenes hatósági szerződést köt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Media Universalis Alapítvánnyal, így az Első Pesti Egyetemi Rádió augusztus 1. és szeptember 29. között továbbra is hallható lesz a kisközösségi Budapest 97,0 MHz-es frekvencián – tájékoztatta az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A Budapest – Astoria telephelyre vonatkozó eljárásban pályázott a Media Universalis Alapítvány, erre tekintettel született a hatvannapos ideiglenes hatósági szerződés.

Szolgáltatói kérelem alapján szintén ideiglenes, 180 napra szóló hatósági szerződés megkötéséről döntött a grémium a Golden Talk Hungary Kft.-vel, amely így szeptember 1. és 2022. február 27. között a Marcali 88,0 MHz-es helyi frekvencián működhet kereskedelmi jelleggel, Rádió Plusz néven.

A szolgáltató kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy a Karc FM Média Kft. szolnoki, veszprémi, békéscsabai, egri, szekszárdi, salgótarjáni, szentesi és keszthelyi jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak a Nyíregyháza 102,6 MHz-es jogosultsággal.

Szintén a szolgáltatók kérelmére engedélyezte a tanács, hogy a Best Radio Kft. Budapest 99,5 MHz – BEST FM és a P1 Rádió Kft. Pécs 101,7 MHz – 101,7 Pécs FM jogosultságai hálózatba kapcsolódjanak, így utóbbi augusztustól már 101,7 Best FM néven sugároz.

A testület elvégezte a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben hiánypótlásra szólította fel az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

Véglegesítette a tanács a körzeti Budapest 105,9 MHz és a helyi Veszprém 94,6 MHz rádiós frekvencia közösségi használatát célzó, valamint egy gyöngyösi telephely kisközösségi célú pályázati felhívását.

Elfogadta a Médiatanács a Budapest 102,1 MHz körzeti, valamint a Sopron 104,6 MHz és a Komló 91,4 MHz helyi vételkörzetre szóló pályázati felhívások tervezetét közösségi jellegű használatra.

A grémium figyelmeztette a FIX televízió szolgáltatóját, miután március közepén a Bóta café egyik adásában a műsort támogató, kávét forgalmazó cég termékeinek megvásárlására ösztönözte a nézőket, ami jogszabályellenes, emellett a műsorszám végén nem tüntette fel a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást sem.

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásában megállapította a kiskorúakat védő cseh jogszabályok megsértését az AMC csatorna szolgáltatójánál. A cseh joghatóság alá tartozó, de Magyarországon sugárzó televízió júniusban A szem című filmet 19 órakor adta le a 22 óra és 6 óra közötti idősáv helyett, így veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhattak a film egyes részei.

Tovább olvasom

Médiapiac

Halló, itt Tokió! – Olimpiai műsorfolyam a Kossuth Rádióban

Élő tokiói helyszíni kapcsolás és sportos témák minden nap az ötkarikás játékok ideje alatt a Kossuth Rádióban, július 24-től két héten keresztül, hajnaltól délutánig.

Közzétéve:

Pixabay

Július 24-től az ötkarikás játékok ideje alatt minden nap hajnal 3 és 6 óra, valamint reggel 9 és délután 16 óra között jelentkezik a Kossuth Rádió Halló, itt Tokió! című műsora, amely egy több órás műsorfolyam lesz az olimpia ideje alatt.

„Ez idő alatt a Kossuth Rádió helyszínen tartózkodó négy kommentátora közvetíti majd a hallgatóknak az olimpiai eseményeket, főként a magyar vonatkozásúakat. Rugalmasan kezeljük a műsoridőt, hiszen változó hosszúságú lehet egy-egy kapcsolás, nem mindegy ugyanis, hogy egy hosszabb kézilabdamérkőzés, vagy egy rövidebb úszószám zajlik majd a helyszínen. Számítani lehet körkapcsolásokra is, kommentátoraink ugyanis más-más sportprogramra várják a Kossuth Rádió hallgatóit” – mondta Siklósi Beatrix csatornaigazgató.

A rádió magazinműsorai is igazodnak e jelentős eseményhez, tematikájukban a sport, az egészséges életmód, az olimpiák története, magyar vonatkozású sikerek is szerepelnek, de a rendező ország kultúrájához tartozó érdekességekről, történelméről, gasztronómiájáról is hallhatnak a Kossuth Rádióban.

A játék sem marad el, minden nap valamilyen olimpiai témájú kérdés hangzik el a műsorfolyamban, a leggyorsabb helyest választ adó hallgató pedig ajándékot kap.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A nyár legizgalmasabb fesztiváljairól tudósít a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV

Villáminterjúk, kulisszatitkok és élő pillanatok várják az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió közönségét az elkövetkezendő hetekben.

Közzétéve:

Pixabay

A csatornák a megszokott napi műsorterv mellett élőben jelentkeznek be a legszínesebb hazai fesztiválokról. A főpróba már megvolt: július 8. és 10. között a Bánkitó Fesztiválról adtak hangulatjelentést a nézőknek, a folytatás pedig még több izgalmas pillanatot ígér. A héten a Campus Fesztiválon, július 23. és 31. között a Művészetek Völgyében, július 29-én a Paloznaki Jazzpikniken, augusztus 25. és 28. között a Szegedi Ifjúsági Napokon, augusztus 18. és 21., valamint augusztus 25. és 28. között a 10 Nap Strandon lesz jelen az M2 Petőfi TV csapata.

A Petőfi Rádió ezek közül két helyszínen, a kapolcsi Művészetek Völgyében, valamint a balatonvilágosi 10 Nap Strand rendezvényen vesz részt – mondta el a Duna Televízió NYÁR 21 című műsorának vendégeként Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója. Hozzátette, hogy együttműködnek a Hangfoglaló Programmal, amely felhívja a figyelmüket a fiatal tehetségekre.

A fesztiválokon egyfelől keressük a jövő előadóit és kapcsolódási pontot építünk ki velük a közmédiához. Szerettünk volna minél több helyre eljutni, miközben a tartalomszolgáltatásra helyezzük a hangsúlyt. A másik fontos célunk, hogy a közönség megismerje a saját arcainkat is, kiváltképp fontos ez a rádiós részről, hiszen ők a legtöbbször csak a hangjukkal szerepelnek. Majoros Rita és Bekker Dávid műsorvezetőinkkel találkozhatnak majd személyesen a fesztiválok látogatói

– tette hozzá Béli Ádám.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom