Kövess minket!

Médiapiac

A tulajdonosok hisznek a TV2 stratégiájában

A TV2-csoport sajtótájékoztatón mutatta be az új stratégia első félévének eredményeit és az őszi műsorstruktúrát.

A tavalyi döntést, mely a tartalomba történő komolyabb – mintegy kétszeres mértékű – invesztíciót, a portfólióban gondolkodást és az egyes csatornák újrapozícionálását foglalta magába, az idei első félév eredményei alapján megerősítve látják. A tulajdonosi csoportot is meggyőzték a tavaly indított ötéves terv megvalósíthatóságáról. Előadásában Ralf Bartoleit COO is kiemelte, hogy a jelenléte a ProSiebenSat1 elkötelezettségét bizonyítja a TV2-csoport menedzsmentje, invesztíciói és új stratégiája irányában. (Kiss Péter programigazgató minapi távozásáról említés sem esett a rendezvényen.)

A TV2 közlése szerint nézettségben, kábeles lefedettségben és profitabilitásban is megtérültek a befektetések: az első féléves bevételek 11 százalékkal emelkedtek, a TV2 közönségaránya a 18-49 éves célcsoportban egész nap nézve 15,9 százalékról 16,4 százalékra, a kábel-portfólióé pedig 1,3 százalékról 2,8 százalékra (főműsoridőben 1,1 százalékról 2,7 százalékra) növekedett. Mindhárom kábelcsatorna technikai lefedettsége növekedett. A Super TV2 62,1 százalékon áll, ismertsége pedig fél év alatt elérte a 80 százalékot.

A digitális átállás kapcsán az eddigi eredmények azt mutatják, a földfelszíni sugárzásról a többség a MinDig TV szolgáltatására állt át, és csatornafogyasztási mixén nem változtatott, így a TV2 nem veszített nézőket az átállás kapcsán. A jövőben mindenképpen számítanak a kábelszolgáltatóktól szedendő terjesztési díjra is. Ettől a piac tisztulását is várják, ugyanis a terjesztőknek ki kell majd gazdálkodniuk a TV2 díját, és ennek eredményeként kisebb, kevésbé nézett adók kihullhatnak majd a portfóliókból – mondták el a sajtótájékoztatón.

A TV2 eladásáról szólva két dolgot tartottak fontosnak kiemelni: a tulajdonosváltás semmilyen hatással nincs a jövőbeli stratégiára, és egy globális stratégia része volt, amely például a román és a német piacot is érintette. A német cég eladásával kapcsolatban új fejlemény, hogy a folyamat új pályára állt, és jelenleg a tőzsdei kivezetés folyik.

A TV2-csoport a jövőben új csatorna- és műsormárkák bevezetését, a már meglévő márkák kiterjesztését tervezi. A “lelépés a képernyőről” irányvonal pozitív példái között említették a The Voice önálló tartalomszerkesztőségének működését, valamint Havasi Balázs felépítését és menedzselését.

A cég a társadalmi felelősségvállalás terén is erősítene, közölték. Egyrészt visszatér a magyar mozifilmek finanszírozásába (ennek első példája a nemsokára megjelenő, Swing című film), másrészt civil kezdeményezéseket is támogatnak majd, és általában feladatuknak tekintik a közízlés formálását. A CSR stratégia hamarosan összefoglaló formában is megjelenik majd.

Az őszi programstruktúrában egyrészt megmaradnak a régi, bevált saját tartalmak, amelyekre a jövőben még jobban kívánnak építeni. A Tények 18 órától, egyórás időtartamban jelentkezik majd, és a Jóban Rosszban is hosszabb, dupla epizódokkal kerül képernyőre. Folytatódik a Családi Titkok, és képernyőre kerülnek a külföldi sikersorozatok is. Sokat várnak a Búra alatt (Under the Globe) című sorozattól, amelyet Stephen King és Steven Spielberg fémjelez.

Új műsorok is képernyőre kerülnek majd: a szeptember 16-án startoló Édes Élet egy új formátum, melyet a ProSiebenSat1-cal közösen fejlesztettek, és Németországban is képernyőre kerül az ottani változat. Ez lesz az első napi celeb-reality, melyben mindenki helyet kaphat, aki “az átlagnál kicsit érdekesebb életet él”. Az első nevek között szerepel Győzike, Berki Krisztián, illetve Szögeczki Ági is. A Magánnyomozók című scripted reality mindennapi emberek nem mindennapi ügyeinek megoldásával foglalkozik majd. Visszatér a Mr. és Mrs. Liptay Claudiával és Tillával, ezúttal heti adásként, csütörtöki napokon. Idén ősszel sem maradunk énekes-szavazós műsor nélkül: a Sztárban Sztár című műsorban ezúttal ismert és jó hangú énekeseknek kell majd hétről-hétre más bőrébe bújniuk, és zsűri segítségével, a közönség szavazatai alapján hirdetnek majd győztest. Itt a szereplők, résztvevők listája még titok.

A közlés szerint a kábelportfólió is erős első félévet zárt: nézettsége a duplájára, bevétele háromszorosára emelkedett a tavalyi évhez képest. Itt is lesznek új, saját fejlesztésű műsorok. A Papp Gergő és felesége ötletéből született Pimaszúr ottalszik és a Kasza! már ezen a héten elindultak, az első adások közönségaránya 6,6%, illetve 5% volt, mellyel a készítők elégedettek. Illés Gabriella, a kábelportfólió kreatívvezetője bemutatta a harmadik új műsort is, mely nemzetközi formátum: a Shopping Királynőkben öt hölgy küzd a hétről-hétre változó öltözködési kihívásokkal, szabott idő- és költségkeret mellett, Lakatos Márk irányításával. A műsor minden hétköznap este jelentkezik majd a Fem3-on, és háromhetente celebek is feltűnnek majd benne.

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom