Kövess minket!

Médiapiac

A tálibok szóvivője fent lehet a Twitteren, Trump nem

A Twitter-fiók végig tudósított a tálibok afganisztáni előrenyomulásáról.

Fotó: MTI/EPA

Több kritika is érte a Twitter közösségi alapelveit a Fox News szerint, miután a felhasználók kiszúrták, hogy a tálibok szóvivőjének mai napig működő fiókja van az oldalon, míg Donald Trump korábbi amerikai elnököt az oldal letiltotta a január hatodikai, capitoliumi események következtében – írja a Mandiner.

Zabihullah Mujahid profilja 280 000 követővel rendelkezik, és gyakran szolgál hivatkozási pontként a nagyobb médiumok számára. A fiók többek között arról is tudósított, ahogy a tálibok folyamatosan nyomulnak be Kabulba. Nincs jó helyzetben a szabadság és a demokrácia, ha a Twitter letiltja Trump fiókját, de a tálibok szóvivőjét szó nélkül megtűri”

– idézi a Fox News Jerome Riviére EP-képviselőt.

Letiltotta a Facebook a tálibok minden tartalmát

A Facebook bejelentette, hogy letiltja a tálibok fiókjait, illetve blokkolja támogatóik bejegyzéseit a közösségi oldal minden platformján (Instagram, WhatsApp), mivel terrorista szervezetnek tekinti a politikai csoportot, amely az elmúlt hétvégén átvette a teljes hatalmat Afganisztánban. 

A cég azt is közölte, hogy Afganisztán-szakértőkből álló munkacsoportot hozott létre a feladat elvégzésére, azaz a fiókok és a bejegyzések monitorozására. 

A tálibok már évek óta a közösségi médiát használják információcserére, leginkább a WhatsAppot veszik igénybe. Gyors hatalomra kerülésük alaposan feladta a leckét a tartalomszűrést (is) végző technológiai cégeknek – tudósított a Magyar Nemzet.

Nagy valószínűséggel a Twitter is úgy fog eljárni, mint a Facebook, mivel az ő üzletpolitikájuk is tiltja a terrorista és erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak közvetítését. Az Alphabethez (Google) tartozó YouTube egyelőre nem nyilatkozott a követendő irányelvről. Emerson Brooking, az Atlanti Tanács vezető munkatársa a Bloomberg Televíziónak elmondta: a tiltó döntést a Facebook és a Twitter valószínűleg a következő napokban hozza meg, és közvetlen hatással lesz a közvetlen tálib uralom alatt lévő emberekre.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom