Kövess minket!

Médiapiac

A rádió mindig és mindenhol velünk van

Szakmai napot tartott október közepén a Radio Sales House Kft. a Magyar Rádió Márványtermében. Friss, exkluzív kutatási eredmények és a portfólióba tartozó rádiók bemutatkozásai hangzottak el.

A Magyar Rádió Márványtermében és egyéb ikonikus rádiós helyszíneken zajlott a Nagy Rádió Nap 2018 október közepén, amelyet a rádiós kereskedőház a Radio Sales House Kft. szervezett üzleti partnerei részére. A szakmai nap célja egy, az Inspira Media Research által készített rádiós imázs-kutatás eredményeinek bemutatása, és a kereskedőház portfóliójába tartozó rádiók bemutatkozása volt.

A szakmai előadásokon szó volt az idén indult új rádiós hallgatottságmérés módszertani hátteréről, a rádió mint marketingeszköz hatékonyságáról és arról, hogy még mindig mennyire szeretik az emberek a rádiót. Bemutattak esettanulmányokat és egyedi rádiós marketing megoldásokat is.

A rádió reggel felpörget, este kikapcsolódást nyújt

Az Inspira Research 2018 szeptemberében egy komplex, hiánypótló kutatást végzett a rádió mint médiatípus lakossági és üzleti döntéshozói megítéléséről. A kutatás módszere fókuszcsoportos és kvantitatív nagymintás személyes országos reprezentatív lakossági felmérés, valamint egyéni mélyinterjús és kvantitatív online üzleti felmérés volt.

Legfontosabb megállapításai, amelyeket a konferencia résztvevői csak megerősíteni tudtak, hogy a rádiót egész nap, mindenhol, mindenféle eszközön hallgatják az emberek.

A rádió egész nap jelen van a hallgatók életében

A lakosság és az üzleti döntéshozók az alábbi időszakokban biztosan a rádiót hallgatják:

  • Reggel- szinte kizárólagos médiafogyasztási platform a rádiózás az autóban
  • Napközben – sok munkahelyen napközben is egyedüli információforrás a rádió
  • Nap végén – a munkából hazafele ismét ráhangolódnak a kedvenc adóikra

A rádió stabilan az életünk része marad

A kutatásban résztvevők szerint az elmúlt 3 évben nem csökkentették a rádiózásra fordított idejüket (66%), és ezen a jövőben sem akarnak változtatni (82%). Ebben a tekintetben a médiatípusok között a legnagyobb stabilitása a rádiónak van.

A rádió örök, tradicionális és klasszikus

A rádióhallgatók számára a rádiózás klasszikus és tradicionális értéket képvisel, biztonságot és stabilitást sugároz. Segít a hallgatóknak kikapcsolódni és kiszakadni a mindennapi mókuskerékből. Változatos élmény nyújt a különböző műsorok, zenei stílusok, műfajok által.

A rádió népszerű, a hallgatók szívesen kötődnek egy-egy csatornához, ezáltal a rádió-márkák magas szintű fogyasztói „bevonódást” tudnak elérni.

Az üzleti döntéshozók szerint a rádió egyik legfontosabb előnye, hogy széles elérést biztosít, jól targetálható médium, és a szakosodott zenei összeállításokkal különböző korosztályokat szólít meg.

A rádió a leghitelesebb médium

A hallgatók számára a rádió elsődleges hírforrás (közlekedés, időjárás, stb.), könnyed kikapcsolódást biztosít, és hozzájárul ahhoz, hogy komolyabb témákban is elmélyülhessenek („A rádió beszélget veled, míg a TV csak beszél hozzád”).

A kutatásban megkérdezettek csupán 5%-a nevezte meg a rádiót a legzavaróbb/legidegesítőbb reklámokat sugárzó médiatípusnak, és csupán 8%-uk számára a rádió az a médiatípus, amin mindenképpen próbálja elkerülni a hirdetéseket.

Erős a szinergia a rádió és más médiatípus között

A lakossági és az üzleti kutatásból az is kiderült, hogy a rádiónak erős az együtthatása a televízióval és az online médiával.

A konferenciát követően sok pozitív visszajelzés érkezett cégünkhöz, amely alapján úgy gondoljuk, hogy szükség van ilyen szakmai napokra, ahol elsősorban szakmai kérdéseket tárgyalunk. Mindez megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk azzal a törekvésünkkel, hogy minél megalapozottabb és hitelesebb kutatási információkra alapozzuk marketingtámogató munkánkat, mint rádiós reklám-értékesítési kereskedőház. Reméljük, hamarosan ismét vendégül láthatjuk partnereinket hasonló rendezvényen!

– mondta Hanák Tamás, az RSH ügyvezető igazgatója.

Médiapiac

Soros tényellenőrzői inkább megvédik Bident, mintsem ellenőrzik

A PolitiFactet működtető szervezet mögött az amerikai tőzsdespekuláns pénze is feltűnik.

Közzétéve:

Borítóképünkön Soros György amerikai milliárdos, fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan

A NewsBusters nevű oldal által készített kutatás, amelyre a V4NA hírügynökség hívta fel a figyelmet, Biden első 100 napját vette górcső alá, és kiderül belőle, hogy a PolitiFact nevű tényellenőrző oldal mindössze 13 egyéni tényellenőrzést végzett az elnök állításaival kapcsolatban. Ugyanakkor 106 olyan dolgot ellenőriztek, amely Bidenről szólt.

“Más szavakkal: sokkal érzékenyebbek arra, ha valaki hazudik Bidenről, mintha Biden hazudik”

fogalmazott a NewsBusters szerkesztője, Tim Graham.

A felmérés szerint a 13 vizsgált Biden-állításból 8 valamiféle hamisságot tartalmazott, ennek ellenére sosem adtak nekik “Pants on Fire” minősítést, ami az egyértelműen hamis kategóriát jelenti.

A Bidenről szóló 106 ellenőrzött anyagból 91, tehát nagyjából 86 százalék, legalább “többnyire hamis” besorolást kapott, 24-et láttak el “Pants on Fire” minősítéssel.

Összességében megállapították, hogy Biden PolitiFact-oldala azt mutatja, hogy 2007-től 169 alkalommal került a „Truth-O-Meter”-re, és kiderült, hogy 67-szer igazat adtak neki, míg 78-szor kapott “többnyire hamis” minősítést.

Ezzel szemben Donald Trumpnak 931 ilyen tényellenőrzése van, és közülük 692 többnyire “hamis” vagy még rosszabb (74,3 százalék).

A PolitiFact.com 2007-ben a Tampa Bay Times nevű újság projektjeként jött létre. Az irányítását a lap kiadója, a Poynter Institute for Media Studies nevű szervezet 2018-ban vette át.

A Poynter Institute ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF). Az OSF honlapja szerint a szervezet több százezer dolláros juttatásokban részesült: 2019-ben 167 ezer dollárt, 2017-ben 300 ezer dollárt, 2016-ban 25 ezer dollárt kapott.

A Poynter Institute országos tanácsadó testületében is feltűnnek figyelemreméltó nevek. Ott van például Christa Scharfenberg, aki a Center for Investigative Reporting nevű Soros-szervezet vezetője. Az OSF honlapja szerint a Center for Investigative Reporting 2018-ban 650 ezer dollárt, míg 2016-ban közel 660 ezer dollárt kapott.

Tovább olvasom

Médiapiac

Színháztörténeti titkok nyomába ered az M5 új műsora

A szombaton kezdődő hatrészes sorozatban magyar színészlegendák kulisszák mögötti életét ismerhetik meg a nézők.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A hatrészes Promenád című tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai.

Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört életek. A műsor Sztankay Ádám blogsorozatán alapul.

A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a 20. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak

– fogalmazott az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, és az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt. Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem.

Az első epizódban – amely május 8-án, szombaton 21 óra 5 perctől látható – Bajor Gizi történetét ismerhetik meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban beárnyékolja sikerekben gazdag életét.

Borítókép: Sztankay Ádám újságíró a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírósági ítélet: érvénytelen a Klubrádió pályázata

A médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Az NMHH közleménye szerint a bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Emlékeztettek: a Klubrádió a médiatanácsnak azt a március 10-ei döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiósfrekvencia-pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként benn maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult.

Hozzátették, a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletében kiemelte: a médiatanács helytállóan állapította meg, hogy

a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

Azt írták, a szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot.

“Mindezek alapján a médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani”

– tudatták a közleményben.

Az NMHH szerint az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták: a médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania – tették hozzá.

Közölték azt is, a törvényszék szintén osztotta a médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul.

A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is – tették hozzá -, hogy ez nem csupán formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna.

A bíróság álláspontja szerint

a médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely “tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének”, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon

– írták.

Az ítélet nem jogerős, a közlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető – áll az NMHH közleményében.

Tovább olvasom